Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Вучић уручио вакцине АстраЗенека Милораду Додику: Увек смо ту за народ Републике Српске (ВИДЕО)

15.04.2021. 10:12 11:28
Пише:
Србија Данас
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Танјуг/Зоран Жестић

Донацију је преузео председседавајући Председништва Босне и Херцеговине Милорад Додик

Председник Србије Александар Вучић био је у посети Институту за вирусологију и серуме "Торлак" и том приликом уручио вакцине АстраЗенека за Републику Српску.

Донацију је преузео председседавајући Председништва Босне и Херцеговине Милорад Додик.

"УЖАСАН И ПОКВАРЕН" КЉУЧНИ ЧОВЕК ЦИА У СРБИЈИ: Како је Станишић одавао тајне шпијунима и оговарао Милошевића

"УЖАСАН И ПОКВАРЕН" КЉУЧНИ ЧОВЕК ЦИА У СРБИЈИ: Како је Станишић одавао тајне шпијунима и оговарао Милошевића

"МЕЂУСТРАНАЧКИ ДИЈАЛОГ ЈЕ ПРИОРИТЕТ" Дачић: Консултације почињу 19. априла, пријављено је много партија

"МЕЂУСТРАНАЧКИ ДИЈАЛОГ ЈЕ ПРИОРИТЕТ" Дачић: Консултације почињу 19. априла, пријављено је много партија

СТЕЈТ ДЕПАРТМЕНТ ЈЕ УЗ БЕОГРАД! Ђурић: Позиција Србије је видно оснажена у америчким очима

СТЕЈТ ДЕПАРТМЕНТ ЈЕ УЗ БЕОГРАД! Ђурић: Позиција Србије је видно оснажена у америчким очима

 

Питања новинара

Говорио је и о политичкој ситуацији у Црној Гори.

- Пажљиво сам гледао наступ Мила у емисији, и питао сам се да ли ће постојати један сегмент где он неће оптуживати Србију и нисам га дочекао. Веровао сам да у Црној Гори можда постоји важнија тема, попут фабрика, вакцина, нових радних места, али сам схватио да смо ми за све криви. Поштујем њихову независност, оно што ми смета је положај наших грађана у Црној Гори. Мислим да су сви Срби могли да осете мржњу Мила у тој емисији - рекао је Вучић.

- О положају српског народа боље од свих нас говорио је управо он. Ми желимо најближе односе, а госпођа Брнабић ће ускоро обавестити Кривокапића о новој транши вакцина. Што се тиче напада, нека наставе, ми ћемо да наставимо да радимо, причамо о вакцинама, болницама које градимо - рекао је Вучић.

- Што се Савамале тиче, мислим да је то један од пријеката на који ћу доживотно да будем поносан - каже и додаје да је на суду пресуђено да нису оштећени они чији су нелегални објекти срушени - рекао је Вучић.

Председник је говорио о антиваксерима.

Председник је рекао да је тек недавно схватио одакле долази антиваксерски лоби и осврнуо се на ситуацију у Немачкој, где су одређене вакцине биле забрањене за старије.

- Замислите да смо доносиле одлуке као Немачка, које су директно супротне, обесили бисте нас овде о овај димњак. Ми смо озбиљна земља - каже Вучић.

Како је рекао, једна докторка му је рекла да је у вакцини "све што треба да буде".

- Што се Савамале тиче, мислим да је то један од пријеката на који ћу доживотно да будем поносан - каже и додаје да је на суду пресуђено да нису оштећени они чији су нелегални објекти срушени.

- Ми смо тамо изградили најлепше шеталиште, није могло да се живи од шприцева за дрогу, не за вакцине - рекао је Вучић.

Такође Вучић и Додик су причали о "нон пејперу" који се појавио у словеначким медијима.

- Нисам видео никакву иницијативу и нисам спреман да осуђујем или хвалим нешто што нисам видео. Изненађен сам лицемерјем београдске чаршије која говори о нечему о чему не зна ништа. Зар стварно верујете да ви знате ако ја не знам? Ово сам рекао да бисмо показали колико је значајно изражен аутошовинизам код дела српске елите која мисли да сваки пут, када би било ко посмилио да Срби треба нешто да добију, да том треба одрубити главу - рекао је Вучић и додао:

- Нико од вас није скочио да каже ниједну реч, а свакога дана комадају Србију и тиме се хвале. Па вама је морална вертикала Европски парламент који је упутио захтев пет земаља ЕУ које нису признале независност (тзв.) Косова. Не разумем зашто нико у чаршији не подигне буку око тога што нуде Велику Албанију. Гледам на све то са великим опрезом и страхом, јер знам која је цена мира - рекао је Вучић.

Говорећи о Додику, рекао је да се не слажу по свим питањима, али да ће га увек саслушати, и да ће он њега чути када хоће нешто да му каже.

- Моја обавеза је да га чујем и да га саслушам.

Председник се осврну на случај о Дијани Хркаловић.

- Када сам видео ту насловну страну, насмејао сам се и питао сам се докле иде људска лаж и глупост, али шта да радите, то је нешто са чиме морате да живите. Морате да примите све те бесмислене ударце и лажи на своја плећа.

Милорад Додик: Хвала Србији

- Србија је без устезања помагала нашој држави, поготово што смо показали потпуни неуспех што се тиче набавке вакцина - рекао је Додик.

Milorad Dodik
Милорад Додик / Извор: Танјуг/Зоран Жестић

- Негде око 50.000 људи је вакцинисано, ово је веома важна помоћ Србије. Мислим да ће производња вакцине овде на Торлаку доста помоћи земљама у региону - рекао је Додик.

Изјава Александра Вучића

- Важна информација, управо смо прешли 3 милиона датих доза у Србији. За пар дана ћемо имати 1.800.000 ревакцинисаних грађана. Чекамо још кинеске вакцине, око 500.000 доза, то значи за цео регион. Част ми је што могу данас могу да уручим Додику 10.000 доза вакцина АстраЗенека. Надам се да ћемо од 6 до 10 месеци овде на Торлаку моћи да производимо у пунимо вакцине против короне. Новац овде у Торлаку се улагао само изнутра, сада ћемо се концентрисати да средимо и спољашни изглед, да излгеда као апотека. Биће несташица вакцина против грипа, тако да се надам да ће Торлак моћи до краја године да произведе 500.000 доза вакцина против грипа - рекао је Вучић и додао:

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Танјуг/Зоран Жестић

- Много новца ћемо улагати у здравство, то ће бити симбол државе и то је важније некад од топова и тенкова. Што се тиче вакцине за Републику Српску, ми смо увек ту за њих, и њима на располагању. Увек ћемо поделити вакцине са народом у Републици Српској. Поносан сам што смо данас могли да видимо какви су планови Торлака. Однос Србије и Српске су на високом нивоу, пријатељски однос градимо и чувамо - рекао је Вучић и додао да сутра имају важан састанак по питању вакцина.

- Видећемо коју ћемо вакцину да производимо до краја године. Ми ћемо ићи на то да можемо да производимо око 20 милиона доза, а после 30 милиона вакцина - рекао је Вучић.

Председник је рекао да је скоро схватио одакле долази антиваксерски лоби.

Осврнуо се на ситуацију у Немачкој, где су одређене вакцине биле забрањене за старије.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Танјуг/Зоран Жестић

- Замислите да смо доносиле одлуке као Немачка, које су директно супротне, обесили бисте нас овде у овај димњак. Ми смо озбиљна земља - каже Вучић.

Како је рекао, једна докторка му је рекла да је у вакцини "све што треба да буде".

Председник Србије обилази Институт "Торлак"

Поред председника Србије Александра Вучића, председседавајућег Председништва Босне и Херцеговине Милорада Додика на Торлаку се налази и министар здравља Златибор Лончар.

Председник је на почетку обиласка погледао план Института "Торлак" и распитао се о величини објекта.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Пинк/Принтсцреен

Како су му саопштили запослени, овде је потврђен и први позитиван резултат теста на вирус корона у нашој земљи.

Председник је приметио да би капацитети додатно требало да се повећају и напоменуо да ће сутра бити одржан састанак на коме ће бити речи о томе.

Председник је затажио да састанку присуствују и експерти за вакцине.

- И Кинези и Руси су били одушевљени када су видели опрему овде, иако су многи хтели да униште Торлак - рекао је Вучић.

Председнику је саопштено да овде тренутно ради 223 људи, а рекао је да није проблем да се запосли већи број људи јер је то веома важно за нашу земљу.

- Што би сад ови антиваксери рекли, знаш ли ти шта има у овој вакцини - питао је Вучић када су му запослени показали цепива која се производе на Институту "Торлак".

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Танјуг/Зоран Жестић

Вучић је рекао да је питање здравста једно од најважнијих стубова државе и напоменуо да је оно што "Торлак" ради важније од свега другог.

Вучић је погледао компоненту за вакцину Спутњик ве која ће се производити у нашој земљи.

- Тада ћемо бити независни од свега - рекао је Вучић и додао да ова бочица значи живот.