Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

Вучић обишао Интернат Војне гимназије: На улазу у установу пише "знање је наше оружје", ИСКОРИСТИМО ТО

10.06.2018. 12:08 12:23
Пише:
Србија Данас
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Танјуг/​Сава Радовановић

Вучић обишао Интернат Војне гимназије, након чега се обратио новинарима

Председник Србије и врховни командант Војске Србије Александар Вучић обишао је данас реновиране ученичке собе, читаоницу и друге просторије Интерната Војне гимназије, чија је обнова завршена пре десетак дана.

Након обиласка, председник Србије је дао изјаву за медије.

- Од када је отворена зграда, већ 48 година у згради Интерната Војне гимназије није ништа рађено. Велика грешка нас као народа и као државе да ништа не обнављамо и мислимо да све што изградимо више не поправљамо. Видели сте како изгледа Интернат. Поносан сам на то што су све урадили војници из Шапца. У овој првој фази уложено је 32 милиона динара.

- Морали смо Војску Србије да подижемо из пепела, почетком следеће године сви грађани видеће велике промене у војсци које се тичу технике и оружја, наша војска биће јача него раније. Овде сте могли да видите децу да долазе из сиромашнијих породица са југа Србије, обећавамо да ће бити бољи услови, да ће храна бити лепша, а стамбена питања ће бити решено. Добродошли у Војску Србије. Желим да охрабрим све старешине да наставе да се боре. Баш како пише на улазу у Војну гимназију "знање је наше оружје", да то и искористимо. Ја сам прошао у своју инспекцију, јер не волим да ишта буде сакривено. Видео сам и доста девојака, има их и са Косова, због чега сам посебно срећан, позивам и све остале да дођу, јер је ово интернат који вам даје не само знање већ и могућност да лепшше и пристојније живите - рекао је председник.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Танјуг/​Сава Радовановић

Он је објаснио и да и даље робујемо старим системима и имамо застарелу технику, али да те процедуре морају бити дебирократизоване, као и да друштву морамо да променимо однос према војницима, јер су они гарант нашег мира и стабилности.

- Ми у последње 3 године трошимо много више новца од онога што пише у буџету, али не угрожавајући га. Највећи део тог новца користили смо за модернизацију наше војске. Почетком године имаћемо 14 најмодернијих мигова 4. генерације, имаћемо и хеликоптере, 6 их стиже од Немаца и Француза, 2 смо купили од Руса. Имаћемо озбиљне ловачке јединице, обнављамо наше "орлове", то ћете видети од извиђачких до других задатака. Има и изненађења о којима још нећу да говорим, да по први пут не кажемо "хоп" пре него што то видите - рекао је Вучић.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Танјуг/​Сава Радовановић

Што се тиче располагања вишком војне имовине и објеката који су и даље у рушевинама од 1999. године, он је подвукао да је био први председник Владе који је инсистирао да се ти злочини никада не забораве.

- Али кад кажете да се обнове ти објекти, да остане један део у рушевинама за незаборав, они ми кажу: "Не, не, ви тако прикривате НАТО злочине". Дајте некоме то ко може од тога да направи нешто паметно. Нешто смо променили, али морамо још много тога. Волео бих када би Војска дала ту имовину, а да ничим не уништи своје капацитете и потенцијале. Желим да имају највиши степен борбене готовости и да увек буду спремни да заштите нашу земљу и наш народ - навео је Вучић.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Танјуг/​Сава Радовановић

О протестима

Поводом актуелних догађаја око протеста и цене бензина председник је рекао да је задатак Владе да гледа како и на који начин шта треба да уради.

- Што не кажете за струју? Убедљиво је најјефтинија у целој Европи. И када за децу и за старе се греје или хлади, није важно. Ни хлеб који је јефтинији него у Босни вам није важан. Али ко год жели да протествује добродошао је. Постоји закон о јавним окупљању, али нико не може да га крши, нити да крши уставом загарантовану контролу кретања - рекао је Вучић.

Како је рекао, људи су трпељиви и знају шта их је снашло, али то није законито понашање и то сви људи треба да знају, и замолио је људе да и даље буду трпељви и стрпљиви, јер на силу власт да узму неће.

- Постојаће многи притисцу на наш народ у наредном периоду. Бићемо пред великим притисцима, али они који хоће Србију да сломе, покушаће то изнутра да би ослабили преговарачку позицију. Док је српска Влада и председник снажан тешко је вршити тако велики утицај на одлуке које доносимо. Зато је важно вршити стални притисак - рекао је Вучић.

Председник је нагласио да је важно да градимо земљу и војску и да нам људи буду богатији.

Подсећамо, радови на Интернату су почели у фебруару, а тада је министар одбране Александар Вулин рекао да је за прву фазу обнове издвојено више 30 милиона динара.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Танјуг/​Сава Радовановић

У приземљу интерната, од 12. фебруара до 31. маја, замењене су подне плоче на свих 20 ученичких соба, замењени су сви прозори и врата и стављен ламинат.

Такође, замењени су унутрашњи и спољашњи ормани, укупно њих 160, реализовани молерско-фарбарски радови и замењена електро инсталација у ученичким собама, ходницима, читаоници и соби за посете.

Грб Војне гимназије израђен од подне керамике уграђен је у под ходника, на улазу у интернат.

Уз то, израђено је и постављено 80 нових ученичких столова и столица, а у изради се налази 80 кревета за ученике, који ће бити достављени у наредном периоду.

Vojna Gimnazija
Војна Гимназија / Извор: Танјуг/​Сава Радовановић

Реновирана је соба за посете где је израђен нов намештај, замењени прозори и врата, уведен АДСЛ прикључак на коме је прикључено пет рачунара и стављен телевизор.

У читаоници су уграђени нови радни столови са столицама, ламинат и уведени интернет прикључци, а на улазу у интернат адаптиране су степенице и пријавница, као и фасада пријавнице.

Реновирани су мокри чворови, а адаптирана је чајна кухиња. Наставак истих радова планиран је и на осталим спратовима у интернату Војне гимназије. У интернату има места за 516 места за ученике Војне гимназије и Средње стручне војне школе.

Са председником Вучићем Интернат гимназије је обишао и министар одбране Александар Вулин.