Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ВУЧИЋ У ЈУТАРЊЕМ ПРОГРАМУ ОДГОВОРИО ШИДЕРУ: "Белосветски позната лопужа, не дао им Бог да причам све што знам о њима"

18.02.2024. 10:02
Пише:
Србија Данас
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: ТВ Прва/Принтсцреен

Председник Србије Александар Вучић овог јутра гостује на ТВ Прва.

Председник Србије Александар Вучић је само неколико сати по повратку из Немачке, где је учествовао на 60. Минхенском безбедносном форуму и на маргинама имао низ важних састанака, гостовао у јутарњем програму на ТВ Прва и говорио о свим темама важним за Србију.

Председник Вучић је апострофирао важност планова које треба испунити до 2027, осврнуо се на сва дешавања у Минхену претходних дана, говорио о смрти Наваљног, ситуацији на КиМ, сутрашњој Скупштини града, изјавама опозиције, као и тренера KK Партизан Жељка Обрадовића.

Он је, између осталог, навео да програм за 2027. годину мора свима свакога дана да буде у мислима због његове огромне важности, рекао да листа "Србија не сме да стане" тренутно у Београду има легалну већину, те да од Партизана и Црвене звезде не би било ништа да немају помоћ државе...

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: ТВ Прва/Принтсцреен

"Да ли ћемо издржати? Готово сам сигуран да хоћемо"

"Да урадимо све што можемо, да људе укључимо, да људе разумеју колико је то важно за нас - то је Србија будућности, која ће бити толико доминантна у региону, да помажемо сви у региону, да сви идемо напред. То је важно за нас. Имаћемо још много изазова, притисака споља, помогнути изнутра. Да ли ћемо издржати? Готово сам сигуран да хоћемо".

О изјави Жељка Обрадовића

"Вратићу се на почетак када сам говорио о односу људи према држави. Били смо четврти на Западном Балкану када сам постао премијер, а сада смо први по свему. Не морају они из клуба да пожуре да говоре о томе, код нас је све транспарентно. Могао сам да се осмехујем, али говорим са збиљом зато што је ово један одвратан напад на државу који се догађа сваки дан, не само од овог човека него из из других клубова, па и Звезде. Богом је дано да сте против државе. Кад се постигне успех, кажу 'упркос држави'. А ништа не би било да им нема државе. Можда један, али пре ће бити ниједан клуб у Европи нема подршку државе као Партизана и Црвена звезда"!

"Хоћете да вам кажем како се плаћају порези? Тако што ми данас дамо паре, они сутра уплате. Осам година Партизан не би играо Европу да нисмо платили. Звезди нисмо платили 2014. и није играла Европу".

"Директан новац од државе, о Телекому, Нису, преко града, градског новца, све то јер је држава тражила да буду помогнути. Плаћамо енромне суме новца. По три пута нижој цени добијају халу Арена, излажање у сусртет око пореза, приватнике којима држава кађе да подрже клуб за који и не навијају. Најлакше је да кажу "Вучићу п..деру". Па сад ћете сви да добијете. То је јер немамо приватне клубове. Не могу они да кажу честитамо спортски, претежно су судије криве, или је то морао неко други да нареди. Све ћу то рећи малом да припреми. Држава је увек најлакша монета за поткусуривање. Најлакше је рећи да су против државе, али је срамота рећи да добијају паре од државе и да је онај други миљеник".

"Постојали не би без државе, немојте да вас лажу"!

О студијама за тренера

"Надам се да ћу ове године имати више времена, макар током лета, и да ћу завршити факултет".

О изјави Поноша

На изјаве Поноша, о томе како је Курти боље искористио говор у Савету безбедности УН, тојест да је "издоминирао", председник је рекао:

"Види се кога воли и кога подржава".

О изјави Владете Јанковића

"Моје 'копрцање' је јуначко да не признам независно Косово, а њихово понашање бедно. Случајно, најтеже дане сам имао у Гранади после Бањске. И тамо сам, баш у поноћ, са Макроном пио коњак. То нам је био трећи или четврти пут да пијемо коњак. Ето какви су то људи. Да их обавестим, ускоро опет идем код Макрона у Париз. Имаћемо и овде важне госте. А они ће и даље да буду са Шидером и Фон Крамон. Свако своме јату", навео је Вучић о изјави Јанковића да му опада популарност у Међународној заједници.

На изјаве које су се могле чути у СБ УН о томе да нису похапшени сви који су одговорни за стравична дешавања која су потресла Србију, председник каже да је ниво убистава данас знатно мањи.

"Да не поверујете да неко тако нешто може да каже. Такви никада неће да подебе у Србији... То би имало катастрофално последице по нашу земљу".

О Ђиласу

"Ја разумем да ми желите смрт. Он, који је више од 6 имао само из Одбране и заштите, и можда још једну 7, а који никад у животу ништа прочитао није. Он није глуп, само му је опште образовање далеко испод просека, глуп је онај други".

"Ја сам одавно рекао да је то једини начин да ме победе. Не воле они да раде. Мисле да су урадили нешто када твитују или направе догађај од сат или два. Не разумеју да за земљу морате да живите. Да народ када остане иза паравана жели да заокружи бољу будућност за себе, не за политичаре. Да ли се њима жури па им је моја смрт решење. Човек увек умире два пута. То једној је неважно, а неки имају живот после тога, то су резултати. Колико си школа болница, пруга, путева, наулних центара направио, то је оно по чему ће те памтити људи. Сетићемо се како смо били неправедни према неком Вучићу, Јокићу, Николићу било ком другом".

О изјавама Андреаса Шидера

"Он је корумпирани криминалац. Белосветски позната лопужа".

"Сећате се Менендеза, сенатора који нам је правио највеће проблеме, а за кога сам рекао да сам скоро сигуран да га плаћају Албанци. А онда су га ухапсили и нашли му сребро, злато... Он је подржавао Ђиласа, Тепић... Плаћали су га Албанци, Газмон Леки или тако нешто, држали су га на платном списку".

"Ја њега (Шидера) молим да изађе са свим што имају о мени. Не дао им Бог да ја причам све што знам о њима. Годинама говоре да сам убица, о неком богатству. Презирем убице. Не само да нисам убио, већ никад нисам био ни у каквом криминалу. Ја немам рачун ван ове земље. Можете да тражите на Марсу. Све што имам је у овој земљи. Јасно му је да мене не може да уплаши".

"Моја порука њему је да је Србија је слободна и слободарска земља. Србија у ЕУ има много пијатеља".

О Прогласу

"А ово што сам слушао лупетања стручњака шта су услови. Ти људи помињу увид у бирачки списак - ево вам људи бирачки спискови".

"Њихови захтеви су ноторне глупости, данас је све о изборним листама транспарентно".

"Ви сви знате да су ову будалаштину писали због тачке 3, да листа не сме да се зове Александар Вучић. Онај стручњак с Правног факултета, нека каже колику плату има у бедној Србији".

"Ђилас и Шолак чак и на спортским каналима спроводе пропаганду против Вучића".

"Нису они види Европски парламент, али њих нико није ништа питао, него су им организовали панел. Било је њих двоје који су их слушали и то је то".

"Је л' њима Ђилас још 2012. водио све листе, а био председнички кандидат".

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: ТВ Прва/Принтсцреен

О сутрашњој седници Скупштине Београда

"Милош, Ана, Шапић и ја о томе разговарамо, али нисам имао времена да се тиме бавим. Желео сам да разговарам са Несторовићем, они нису хтели, по мени, не понашају се довољно одговорно. Они се понашају како мисле да је добро за њихову странку или опцију, шта год да је".

"То вам је лична партијска калкулација. Што ћемо да имамо још два, три месеца кампање, па још толико до конституисања. А шта ако опет не будемо могли да конституишемо?"

"То што они причају нема никаквог смисла. Они рачунају да ће боље да прођу, али не разумем зашто би после оваквих изјава неко гласао за њих. Чак и да прођу боље, какве то везе има с грађанима. Имамо трку с временом за EXPO, што је важно за грађане".

"Колико сам обавештен, ми у овом тренутку имамо већину за Београд. Сећате се 2008, потписао сам, као кандидат СНС за градоначелника, споразум са СПС. Кад су завршени избори, Ђилас није имао већину за градоначелника, већ ми. Једина легитимна већина је била СНС - СПС. Они су направили легалну већину, али је украо вољу грађана, јер је било потпуно јасно да је легитимна воља грађана Београда била на потпуно другој страни. Они су то преотели. Ја сам се појавио на седници Скупштине града и честитао лоповима који су украли вољу грађана јер је легално. Не легитимно, али легална. Ми сад имамо већину која је легална, делимично и легитимна, али то није апсолутни легитимитет. Молио сам Александра, Ану и Милоша јер не желим да будемо лопови као они што су украли 2008. и као што су покушали 2012".

"Суштина је у томе да је боље да немамо власт, него да буде украдна, макар и да буде сумње".

"Сачекаћемо до 2,3. марта, ако немамо легитимну већину, идемо на изборе".

О Покрету за народ и државу

"Зашто је моја идеја била оснивање Покрета за државу и народ? Зато што мора да се промени однос према држави. Ако се сада до Грчке путује два сата мање, људи ће да кажу: То је од нашег новца. Па наравно да јесте, али био је то ваш новац и пре 10 и пре 15 година. Сада не можете да уђете у воз за Нови Сад".

"Ајде да не идемо против своје државе, да испунимо циљеве до 2027. године".

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: ТВ Прва/Принтсцреен

О изјави Алексића да се у Србији деца лече СМС порукама

"Ако волиш своју земљу некад јој опрости, прећути. Пронађи више лепих ствари, подржи је. Друга најпокваренија речеица је 'политички трик'. Попут организовања демонстрација после убиства у Дубони, Малом Орашју и ОШ 'Владислав Рибникар".

"Имамо много добрих људи који би да помогну сваком детету. Од разних удружења, навијачких група... У нашој земљи много више лечимо него у најразвијенијим земљама света. У нашој земљи се ради скрининг за 4 болести и то држава плаћа".

"Знате колико су сада већа улагања у ретке болести него 2012. - не 55 одсто, него 55 пута. Сада је то преко 7 милијарди. Само се у Америци, Немачкој и Србији бесплатно лече деца лептири, а то на годишњем нивоу изности просечно 635.000".

"Србија је најлакша мета. Србин кад не зна шта ће, опсује Бога и државу".

О одликованима Биљани и Паулини

"Биљана Чекић је глумила за Оскара али никад неће моћи да га добије на ту тему. А заувек ће остати Дара из Јасеновца".

"Што се Паулине тиче, то је дивно чељаде. А и њу су растргли на мрежама. Она је Косовка, биће увек храбра и снажна. Хтео сам да пружим подршку свима које нападају они који Србију не подносе".

О изјавама Рота

Вучић је о изјавама Рота и осталих опозиционих појединаца поводом прославе Дана државности рекао да му није јасно зашто се увек доведу необразовани да млате рукама, алудирајући на Алексића.

"Кажу да су то диктаторски режими... Придружио им се Рот, који је са Шидером највећи протагониста Куртија. Међутим када Курти себи подигне споменик, после две године, то је ваљда доказ блискости са идејама Рота и партијом Ђиласа, па је то ваљда доказ врхумца владавине права. Кад већ причају о ватромету, поносам сам на то и на топовску паљбу, са поставком слика Надежде Петровић, гулмцима који су одиграли представе... Јесу ли чули каква је диктатура у САД? Људи се окупе на Тајмс Скверу, да гледају оно што смо и ми имали на Кули Београд. Да не причам о Паризу и Лондону, јер то су све познате диктаторске земље. Људи су били поносни на земљу када су видели то све шта смо урадили".

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: ТВ Прва/Принтсцреен

О укидању динара на КиМ

Вучић каже да и даље не постоји решење за укидање динара на Косову и Метохији, те да ће обавестити јавност када буде постојало.

"Тражимо решење. Неко ће бити позван у Брисел. Централна банка Косова не постоји, јер они немају своју валуту нити уговор са еврозоном. Људи не могу да остану гладни и морамо да учинимо све да наставе да живе тамо".

"Борељ је јуче био шокиран. Нормалан човек. Њему Курти рекао дан пре тога да је дао тромесечни мораторијум, а лаже. То му значи да неће да изврће Србима џепове на улици, али не да паре да уђу".

О Влади

"Не тражим од њих да сваку суботу и недељу морау да раде. Али тражим да имају мање нерадних дана него обични људи. Нисам задовољан понашањем многих. Они не разумеју тежину задатка пред нама. Не разумеју да би то било чудо. То ће бити у читанкама и уџбеницима јер то никада неће постићи".

"Ана је вредна, за још неке не могу да кажем да су лењи. Ана се бори, а зна да се нашали и каже: 'Гледали смо шта ти радиш'. Знам да су ових дана радили и Шапић, и Мали"...

Доказ да се у Србији боље живи

"Срби су слободољубив народ и увек су слободу ценили више од свега. Међутим, увек смо имали потказиваче који су чезнули да буду уз окупаторе или, као данас, уз неке спољне факторе".

"Опет смо имали мали егзодус током ових празника, а тек шта ће бити током следећих празника. То показује колико се у Србији боље живи".

"Нашу авио компанију смо дигли из мртвих. Поносан сам на успехе Ер Србије. Радимо сваки дан да буде боље".

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: ТВ Прва/Принтсцреен

О Јулији Наваљни

"Седео сам у првом реду, у делу за председнике држава, иза су седели премијери. Изашао је председник Летоније, пажљиво сам слушао и одједном је нека жена села поред мене. Нисам знао ко је жена. Схватио сам да су многи разумели ко се треба да се обрати. Крив сам што нисам знао. Онда је домаћин најавио специјалног госта - Јулију Наваљни. Она је отишла до ађутанта по неке папире и изашла за говорницу. Да сам знао ко је, изјавио бих јој саучешће, али бих можда погрешио јер је она одмах рекла да не жели да јој се изјављује саучешће".

"Ја сам човек који не иде тамо да би губио време и да бих узео днвеницу, јер нисам до сада ни једну од две хиљаде евра узео. Идем тамо да се борим за своју земљу".

"Да сам аплаудирао на онај део да га је Путин убио, рекли би 'Вучић прогласио Путина за убицу'. Само дан раније рекли су да су пронађене српске гранате у Белгороду. Да ли их ми продајемо? Па, наравно, од тога живи 20.000 људи. Свакога дана користе прилику да нападну своју земљу".

О плану за 2027.

"Ми смо поставили циљеве. Када смо изашли са програмом до 2027, то је толико озбиљан план, не сме ниједног дана да буде заборављен. О том програму морамо да размишљамо стално и вредно да радимо на њему. Само ћу три тачке да поменем. Екомонија - морамо да привлачимо стране инвеститоре, али и домаће, морамо да повећамо плате и пензије... Све то морате да радите и изградите све о чему причамо. Морате да обезбедити сигурност, стабилност и мир. Ајде да анализирамо резултате. Вучић је тиранин, овакав, онакав... Има ли Србија било какве санкције? Дакле, Србија је упркос томе што јој много тога није наклоњена, нема санкције. А није признала Косово и није увела санкције Русији. Да смо увели санкције Русији био бих освајач бројних награда, а уз признање Косова и Нобелове награде".

"На нивоу од три године ми смо 62% укупних инвестиција Западног Балкана. У једном дану ЕУ је изгубила 10% популарности... Што сте то радили? Слушајући оне који су мањина и не воле своју земљу. И онда сам за то крив ја. Не, то сте ви урадили. Ја ћу да се борим да вам подигнем популарност".

"Зато је Србија важна, зато се са Србијом разговара".

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: ТВ Прва/Принтсцреен

О смрти Наваљног

"То је још једна искра у разгорелој ватри".

"Када разговарате све мање се слушају аргументи, а све више је гледања како да се победи непријатељ, а не стварних анализа... Увек је добро када сте присутну. Минхен је апсолутно је гополитички и стратешки самит, али западног света. Био је инцидетнт чак се чуло од неких људи", рекао је председник алудирајући на коментаре о Ванг Јиу.

"Трагично је када млад човек изгуби живот. Не желим да улазим у то, нисам истражни огран и нисам паметан као сви у свету који желе о томе да говоре".

"Да ли ће нама позиција бити још тежа? Немам никакве сумње".

Подсетимо, председник Вучић је првог дана боравка у Минхену имао разговоре са председавајућом у Већу министара Босне и Херцеговине Борјаном Кришто, председницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен, европским комесаром за буџетска питања Јоханесом Ханом, министром спољних послова Уједињеног Краљевства Дејвидом Камероном и председницом ЕБРД Одил Франсоа Рено Басо.

Другог дана конференције, председник Вучић састао се са делегацијом америчких сенатора на челу са сенаторком Џин Шахин, затим са Маркусом Зедером, председником Владе Баварске, а потом и са министром спољних послова Кине Ванг Јием. Разговарао је и са председавајућим Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) Јаном Боргом, а потом и са високим представником ЕУ за спољне послове и безбедносну политику Жозепом Борељом и специјалним изаслаником ЕУ за дијалог Београда и Приштине МИрославом Лајчаком.