Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Вучић и Брнабић о будућим пројектима: Завршетак станова 2020. године, нови пројекат у здравству "једна милијарда"

15.10.2018. 12:52 14:15
Пише:
Србија Данас
vucic
вуциц / Извор: Танјуг/​Драган Кујунџић

Састанак је почео у 12 часова

Председник Србије Александар Вучић састао се данас у подне с премијерком Аном Брнабић и ресорним министрима, поводом развоја пројекта изградње станова за припаднике снага безбедности.

ВЕСЕЉИ ОПЕТ ПРЕТИ: Формираћемо војску Косова без обзира што се Срби противе

Арно Гујон на мети Албанаца: Прете му из Пришине, не дају му да дође на Косово

Они су се састали у у згради Генералног секретаријата председника Републике (Андрићев венац 1).

Након састанка, председник Вучић је изјавио да су данас дефинисана кључна питања око изградње станова. Пријављених је, каже, укупно 23.423, а најкасније до 1. маја, а већ у наредних месец дана, кренуће се у изградњу. До 1. маја, каже, биће изграђени објекти у седам градова. 

- Најкасније до првог маја, а већ у следећих месец дана кренућемо у градњу станова. У Врању биће грађено 486 станова, у Нишу је највећи број станова 2400, не рачунајући Београд. Углавном за припаднике МУП, станови су углавном у Београду. У првој фази у Београду градиће се 1000 станова на изузетној локацији у Земуну код лакат кривине - рекао је Вучић.

vucic
вуциц / Извор: Танјуг/​Драган Кујунџић

Председник је рекао да ће радови бити готови до 2020. године.

- Да бисмо подстакли људе да остану на својим огњиштима, даваћемо посебне субвенције за људе који купују станове ван Београда. У свим тим местима људи ће моћи за 300, 350 евра да купују квадрат - истакао је председник.

Председник је позвао младе људе да се пријављују у Војску Србије и у Полицију. 

Имаћете бољу будућност, али првенствено желим да вам разлог буде родољубље и помоћ својој земљи - истакао је Вучић.

- Ово ће значајно утицати и на раст бруто домаћег производа. Очекујемо раст преко 4 одсто. У свим овим насељима, у онима у којима то нема, биће изграђена комплетна инфраструктура - рекао је Вучић.

Како каже, зграде ће бити четвороспратнице, а у Београду и Новом Саду, како каже, ићи ће се на петоспратнице.

vucic
вуциц / Извор: Танјуг/​Драган Кујунџић

- Мој је посао да упозорим да ћемо да останемо без деце и без сопствене нације, уколико то не будемо променили - рекао је Вучић.

Он је рекао да је други важан пројекат везан за здравство назавао "милијарду евра".

- Уложићемо милијарду евра у здравствене установе у Србији, у домове здравља, у болнице, у Тиршову - навео је Вучић.

Говорећи о здравству, он је рекао да највећи проблем постоји са медицинским сестрама, јер оне раде највећи посао, а да се иде са повећањем плата у здравству.

- Данас сам предложио премијерки Брнабић и министрима да размисле шта да урадимо око здравство, а ја ћу се лично залагати за медицинске сестре. Хоћу да видим и како да додамо још категорија у решавање стамбеног проблема у будућности. Ово ће изгледати одлично и надам се да ће се јавити више страних компанија, иако им маргина зараде није велика - рекао је председник новинарима.

vucic
вуциц / Извор: Танјуг/​Драган Кујунџић

- У здравству ће бити бројне реформе, ту трошимо највише новца. Двадест одсто новца иде у здравство. невероватно је колику суму новца трошимо, мораће да се ураде велике реформе. Видећемо како ћемо да направимо тај систем. Морамо да решимо листе чекања. То ће нам се онда вратити, пре свега поштовањем наших грађана. Видеће да је неко уложио у то и знаће да чувају - рекао је Вучић.

Премијерка Србије Ана Брнабић, представила је најважније ствари које планирају и које већ имплементирају. 

- До краја године имаћемо раст БДП-а од 4 одсто. Уложићемо још више новца у капиталне инвестиције, у путну и железничку инфраструктуру. Ми пројектом "једна милијарда" покривамо све здравствене установе на територији целе Србије - рекла је премијерка.

- Оно што ја мислим да је задатак ове Владе јесте да пребацимо фокус са инвестиција које захтевају велики број радних места, на инвестиције и развој заснован на иновацијама и економију засновану на знању. Инвестираћемо близу 100 милиона евра управо у инфраструктуру везану за иновације, научну инфраструктуру и развој предузећа - рекла је Брнабић.

vucic
вуциц / Извор: Танјуг/​Драган Кујунџић

Брнабић је најавила изградњу научно-технолошког парка у Нишу, чиме Ниш постаје центар иновација у Србији.

- Наши планови подићи ће БДП, утицаће на нашу грађевинску инфраструктуру - каже Брнабић.

Председник је, одговарајући на питања новинара, истакао да ће у другој фази бити решени они који су без смештаја.

Када је реч о изјави Вука Јеремића да се Вучићу не сме дозволити да постигне договор око Косова, каже да је мислио да ти "велики родољуби брину за Косово, а они се заправо брину за фотељу".

- Баш сам изненађен. А одакле му 200.000 из катарске амбасаде, одакле му 5 милиона евра од оног којег пола света гони. Не могу мене да смене из Њујорка и Лондона, већ људи у Куршумлији, Нишу, они којима су затворили фабрике и то Ђилас, Јеремић... Отворили и затворили одмах након избора - подсећа председник.

vucic
вуциц / Извор: Танјуг/​Драган Кујунџић

Истиче да, фабрике које је он отворио, опозиција не може да стигне ни да обиђе.

- Могу само да ме оптужују да шурујем са Пушкином - каже Вучић.

- По ономе што имамо по снази уколико не будемо имали више од неочекиваном улагања у оружје и опрему, ово ћемо издржати све. Ово је огроман новац и терет за буџет Србије, али моћи ћемо све да издржимо уколико не буде било додатних нестабилности у региону - рекао је Вучић.

Како каже, очигледно је да Албанци имају као гласање за Интерпол, које се одржава у Емиратима, а како каже, неки од наших западних партнера, копају и рукама и ногама како би Косово ушло у Интерпол.

- Борићемо се да не дође до тога. Наше је да упозоримо све. Више пута сам поновио под којим условима нека оружана формација сме да се појави на северу Косова, тако да оставимо наше људе без подршке нећемо, али да ли ћемо да молимо да до тога не дође, пробаћемо - рекао је Вучић.

Комисија за припрему предлога програма изградње станова за припаднике снага безбедности одлучила је да у прву фазу пројекта, поред Београда, Новог Сада, Ниша, Врања, Крагујевца и Краљева, укључи и Сремску Митровицу, где је планирана изградња 200 станова.

jeftini stanovi
јефтини станови / Извор: Србија Данас

За изградњу ће се користити највећим делом материјали домаће производње.