Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ВУЧИЋ: Поносан сам на развој ВИНСКЕ ИНДУСТРИЈЕ У СРБИЈИ! Напредак целокупне економије видите и по томе!

23.11.2019. 16:18
Пише:
Србија Данас
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Инстаграм/ПринтСцреен/будуцностсрбијеав

Компанија "Andex" је пре две године преузела "Подрум Палић".

Председник Србије Александар Вучић и председник Скупштине Војводине Иштван Пастор обишли су данас "Подрум Палић" у којем је у петак отворена новоизграђена хладњача и дестилерија породичне компаније "Andex", а у коју је укупно уложено близу 11,5 милиона евра.

Вучић и Пастор обишли су фабрику у пратњи власника компаније "Andex" Лајоша Чакања и извршног директора Бранислава Личине.

Одговарање на новинарска питања

Одговарајући на питање новинара у вези са војном неутралношћу Србије, председник је рекао да било би врло лепо да се Декларација о војној неутралности Србије усвоји на Сретење.

- Имамо аутохтону, аутономну и независну политику. Идемо за својим интересима поштујући друге. Мислим да је то веома важно и да доприноси даљем и већем угледу Републике Србије - указао је председник.

Председник је још објаснио да правила Шенгена утичу на гужве на граничном прелазу Хоргош.

- Отварамо нове прелазе, да би пре свега људима мађарске националности било лашке да прелазе границу, као и свим другим људима – рекао је Вучић и додао да иницијативу планира да покрене са Виктором Орбаном.

- То је кључно за долазак нових инвестиција - нагласио је председник Вучић.

Како је рекао у плану је и изградња брзе саобраћајнице Бачки брег - Сомбор, Врбас - Кикинда која би се наслањала као паралела на Севернобачки округ и цео Северни Банат.

Обраћање председника

Након обиласка "Подрума Палић" председник се захвалио домаћинима и честитао на великом успеху.

- Велико хвала за гостопримство, али хвала и за то што чините за своје породице и за нашу земљу Србију. Ово је нешто што нас чини поносним. Посебно сам захвалан председнику мађарске Владе на помоћи и бројним пројектима - рекао је Вучић.

- Извоз ове обе компаније које смо данас посетили биће више десетине милиона евра. Они ће овде да производе ракију од више врста воћа. Највећи део тога ићи ће за извоз, али и за домаћу потрошњу - рекао је Вучић, и додао:

- Честитам нашим винарима на фантастичном успеху наше винарске индустрије. Честитам им што шаљу своју децу дају на школовнаје и враћају их у Србију. Честитам им на производњи вина.

Председник је додао да су многи од наших произвођача вина били на сајму вина у Шангају.

Како каже то је страховито важно за нашу економију, а напредак једне економије видите по развоју винске индустрије.

- Хвала вам у име Републике Србије, хвала вам у име свих наших људи. Порези које плаћате су важни за нас. Хвала Вама Иштване – рекао је Вучић и додао да је срећан што су односи Србије и Мађарске на тако високом нивоу.

Компанија "Andex" је пре две године преузела "Подрум Палић".

До сада су креирали 11 нових брендова у 10 категорија - ракија и јаких алкохолних пића.

На месту некадашње фабрике "Подрум Палић" изграђена је хладњача капацитета складиштења 6.000 тона смрзнутих производа са линијама за прераду вишње и паприке, а простире се на површини од 7.000 квадратних метара.

"САМО НАПРЕД!" Вучић обишао компанију "Goodwill пхарма" у Суботици

"САМО НАПРЕД!" Вучић обишао компанију "Goodwill пхарма" у Суботици

"Војска Србије је чувар најважнијих вредности нашег народа" Осми Међународни сајам спорта

"Војска Србије је чувар најважнијих вредности нашег народа" Осми Међународни сајам спорта

"Никаквог тобожњег врбовања није било" Руски амбасадор након ШПИЈУНСКЕ АФЕРЕ проговорио о односима СРБИЈЕ И РУСИЈЕ

"Никаквог тобожњег врбовања није било" Руски амбасадор након ШПИЈУНСКЕ АФЕРЕ проговорио о односима СРБИЈЕ И РУСИЈЕ

Сама дестилерија има капацитет прераде три милиона литара јаких алкохолних пића, а обухвата површину од 11 хиљада квадратних метара прерадног и складишног капацитета.

Како је најављено, у сезони ће бити запослено 160 радника, а план је да се у првој години производње на домаће и регионално тржиште пласира више од 50 производа.

У изградњу хладњаче и дестилерије компанија "Andex" је из сопствених средстава инвестирала 4,7 милиона евра, из кредита банке обезбеђено је 2,7 милиона евра, а Фондација Просперитати обезбедила је 4,05 милиона евра.

Компанија "Andex" из Суботице, основана је 1992. године, као друштво са потпуним приватним капиталом, породично оријентисана.

Иначе, "Подрум Палић" је била настарија српска винарија, са традицијом од 1896. године, у чијем је поседу било 147 хектара земљишта дуж српско-мађарске границе, подрум капацитета 12 милиона литара, линија за пуњење, огроман магацински простор.

"Албанци желе ДОМИНАЦИЈУ НА БАЛКАНУ и неће одустати" Вучић за "Фигаро" УПОЗОРАВА НА ЗЛО названо ВЕЛИКА АЛБАНИЈА

"Албанци желе ДОМИНАЦИЈУ НА БАЛКАНУ и неће одустати" Вучић за "Фигаро" УПОЗОРАВА НА ЗЛО названо ВЕЛИКА АЛБАНИЈА

Приватизација подрума почела је 2002. године, када је 34 одсто акција купио бизнисмен Војин Ђорђевић, који је годину дана касније постао и већински власник. 

Предузеће је 2008. отишло у стечај, а две године касније је проглашен банкрот.

Пре приватизације, предузеће је запошљавало 350 радника, док је у тренутку проглашења стечаја била је запослена 51 особа.