Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

"ПА ВИ ОЛИВЕРЕ ВИДИТЕ КОЛИКО ПАРА МОЖЕТЕ ДА НАМ ДАТЕ ПА ДА СЕ ПОНОСИТЕ СРБИЈОМ" Вучић са Вархељијем након обиласка радова на клиници "ТИРШОВА 2"

30.05.2022. 18:30
Пише:
Србија Данас
Vučić i Varhelji
Вучић и Вархељи / Извор: ФОТО: ТАНЈУГ/ МИЛОС МИЛИВОЈЕВИЦ

Председник Србије Александар Вучић и европски комесар за проширење Оливер Вархељи, данас обилазе радове на изградњи Универзитетске дечије клинике "Тиршова2".

Вучић и Вархељи почели су обилазак радова у 18:30, како је саопштила Служба за сарадњу са медијима председника Србије.

"СРБИЈА ЈЕ ОДРАЗ МИРА И СТАБИЛНОСТИ НА БАЛКАНУ" Одлазећи италијански амбасадор поздравио политичко водство Вучића

"СРБИЈА ЈЕ ОДРАЗ МИРА И СТАБИЛНОСТИ НА БАЛКАНУ" Одлазећи италијански амбасадор поздравио политичко водство Вучића

"НАША ПОЗИЦИЈА ЈЕ ЧВРСТА И НЕПОКОЛЕБЉИВА" Прва порука Харченка након разговора Вучића и Путина

"НАША ПОЗИЦИЈА ЈЕ ЧВРСТА И НЕПОКОЛЕБЉИВА" Прва порука Харченка након разговора Вучића и Путина

ВУЧИЋ ЛИДЕР СРБИЈЕ И БАЛКАНА: Једини државник неке земље која није чланица ЕУ, који је интерес своје државе ставио на прво место

ВУЧИЋ ЛИДЕР СРБИЈЕ И БАЛКАНА: Једини државник неке земље која није чланица ЕУ, који је интерес своје државе ставио на прво место

Обраћање Вархељија

- Ово је једини позитиван ефекат ковида, који нас је натерао да размишљамо како да створимо нову стварност. Сада се здравље више цени него пре. Веома сам задовољан што сам све ово видео у Србији. Председник Србије, као и сви, мисли да је здравље наше деце најважније

- Због тога ми је невороватно задовољство што сам део овог пројекта. ЕУ никада није подрзавала овако великих пројекат у здравству као овде, ми овако инвестирамо у будуће генерације и нове технологије, али не само у сјајну опрему већ и у врсту знања. Деца Србије ће добити најбољу могућу негу у Европи, а можда и у свету - нагласио је европски комерса.

Додао је да је веома срећан да је план на коме су радили скоро већ две године мобилисао скоро трећину БДП-а целог Блакана и додао да је то потпуно нови приступ који сада доноси плодове.

- Ово је веома добар пројекат. Радимо другачије ствари ових дана, покушавамо да будемо од већег значаја због изазова у региону и желимо да нешто заједно стварамо, да се економски план направи за цео регион. Желимо не само да будемо важни, већ да будемо важни за људе и мењамо им животе. Фокусирани смо на доприносе грађанима, где се види највећа разлика и надамо се да ће овај пример то и показати - истакао је Вархељи.

Изразио је задовољство због тога што види да радови напредују и што ће "Тиршова 2" за мање од три године постати стварност.

Вархељи је додао да ће тај пројекат помоћи много Београду, али и грађанима целе земље.

Донација ЕУ за градњу те дечје клинике износи 35,7 милиона евра, што је једна од највећих донација које је Унија одобрила за пројекте ван сектора транспорта и енергетике.

Varhelji
Вархељи / Извор: ФОТО ТАНЈУГ/ МИЛОС МИЛИВОЈЕВИЦ

Изјава председника Србије

- Поштовани господине Вархељи и ваша екселенцијо. Ово место за изградњу болнице за нашу децу веће је од једног фудбалског терена. Оно што је важно радови ће бити до краја новембра - рекао је председник.

Потом је навео величину нове клинике која ће бити импозантни објекат.  

- Ми смо много тога радили и много тога направили. Али све то без овог великог клиничког центра за децу је ништа. Морамо да бринемо о здрављу деце и младихм, јер и ако се ми лечимо а деци не посвећујемо довљно пажње није ништа битно - рекао је председник. 

Градња "Тиршове 2" на 57.000 метара квадратних коштаће 117,2 милиона евра, од чега је за грађевинске радове процењено да је потребно 95 милиона евра, а остало за набавку опреме. 

Радове на изградњи нове дечје болнице са Вучићем и Вархеијем, обилазе и министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, министар здравља Златибор Лончар, шеф Делегације ЕУ у Србији Емануеле Жиофре, градоначелник Београда Зоран Радојичић и заменик градоначелника Горан Весић.

Донација ЕУ за градњу те дечје клинике износи 35,7 милиона евра, што је једна од највећих донација које је Унија одобрила за пројекте ван сектора транспорта и енергетике, а друга транша се обезбеђује из зајма Развојне банке Савета Европе.

Прва фаза изградње дечије клинике Тиршова 2, која је у току у вредности од 6,2 милиона евра, започета је у октобру прошле године, а према најавама, планирано је да клиника у потпуности буде завршена до 2025. године.

Радови прве фазе изградње те нове дечје болнице требало би укупно да трају 210 дана, а базирани су пре свега на ископавању темељне јаме у склопу Клиничког центра Србије и изградњи приступне саобраћајнице ка ауто-путу.

Комплекс је пројектован за укупно 286 болничких кревета који ће бити распоређени у 154 собе.  Зграда ће имати 11 спратова, три спрата подземне гараже, два подрума, приземље и пет спратова.

Предвиђена је и изградња гараже која ће се простирати на на 21.000 метара квадратних и имаће 550 паркинг места.  Дечија клиника "Тиршова 2" налазиће се у оквиру Клиничког центра Србије у непосредном окружењу ГАК Вишеградска и постојеће дечје клинике "Тиршова 1", а имаће директан приступ са ауто-пута.

- Ово ће бити центар за лечење деце не само из Србије, већ из целог региона.

- Идеја о 'Tiršovoj 2' је стара деценијама. У Скупштини су се око те идеје сложили 1989. године. Поносан сам на ово. После овог нам од најважнијих ствари остаје још Онколошка клиника, па ви Оливере гледајте колико пара можете да нам дате. Бићемо вам захвални, да се поносите Србијом као кандидатом.

- После овог нам од најважнијих ствари остаје још Онколошка клиника, па ви Оливере гледајте колико пара можете да нам дате. Бићемо вам захвални, да се поносите Србијом као кандидатом - закључио је Вучић

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Танјуг/Принтсцреен

Обилазак радова

Председник је заједно са европским комесаром прошетао, где му је председник предочио како ће изгледати болница.

Како је Вучић истакао, у питању је импресивно и велико градилиште. 

- Све ће бити готово до краја октобра, а онда ћемо почети да градимо зграду. Најтежи делови изградње су управо ови. Ово је најтежи део посла. Надамо се да ћемо све успети да завршимо на време, у питању је велики пројекат. Очекујемо да ће ово бити готово 2024, евентуално 2025. године - објаснио је Вучић.

Председник Србије је затим поздравио раднике и поразговарао са њима.

- Он је са запада Србије, близу Републике Српске. Он је са истока Србије, а овај момак са југозапада, близу БиХ и Црне Горе", објашњавао је Вучић Вархељију одакле је који радник:

- Сви долазе из различитих крајева Србије и сви заједно раде".