Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ВУЧИЋ ИЗ ЦРНЕ ГОРЕ: Мене у ДФ не слушају, не бих се сагласио са експертском владом

31.10.2020. 22:07
Пише:
Србија Данас
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Printscreen/TV Вијести

Председник Србије Александар Вучић гостује вечерас у студију ТВ Вијести у Подгорици.

Председник је дошао у Црну Гору да ода последњу пошту блаженопочившем митрополиту Амфилохију, и како би присуствовао његовој сахрани.

Председник Александар Вучић посетио дом Андрије Мандића у Загоричу (ФОТО)

Председник Александар Вучић посетио дом Андрије Мандића у Загоричу (ФОТО)

АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ ПОЛЕТЕО КА ЦРНОЈ ГОРИ: Присуствоваће сахрани митрополита Амфилохија (ФОТО)

АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ ПОЛЕТЕО КА ЦРНОЈ ГОРИ: Присуствоваће сахрани митрополита Амфилохија (ФОТО)

КАКО СЕ ИЗБОРИ У АМЕРИЦИ ОДРАЖАВАЈУ НА СРБИЈУ? Откривено шта за САД значе наша земља и регион

КАКО СЕ ИЗБОРИ У АМЕРИЦИ ОДРАЖАВАЈУ НА СРБИЈУ? Откривено шта за САД значе наша земља и регион

- Изражавам саучешће због смрти митрополита Амфилохија. Био је значајна личност. Велика личност - рекао је председник на почетку гостовања.

Наводи да је дошао због сахране као председник Србије да би показао поштовање према њему и да каже колико му је жао што се догодило у историјском тренутку "у ком би његова мудрост и знање били итекако потребни".

Он је рекао да није сујетан и да се састајао више пута са Амфилохијем и након критика на његов рачун и да је његов последњи сусрет са митрополитом црногорско-приморским Амфилохијем био одличан.

- Приликом наших сусрета рекао ми је да разуме са каквим проблемима се сусрећем као председник Србије, и ја сам желео да покажем поштовање таквом човеку и да му одам признање - рекао је Вучић.

Вучић до сада није долазио у званичну посету Црној Гори, а данас раније најавио је да ће присуствовати сахрани митрополита Амфилохија.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Printscreen/TV Вијести

Наводи да не жели да се меша у формирање владе у Црној Гори и да он није "америчка амбасадорка да од мене можете да чујете ко треба, а ко не треба да буде у влади".

Вучић је објаснио да је посетио породичну кућу Андрије Мандића и да се није сагласио са лидерима Демократског фронта.

"Не бих пристао на мањинску подршку влади"

- Кратко смо се видели... Рекли су ми да су пристали на експертску владу. Мене уопште не слушају, ја се са тим не бих усагласио. Никада се не бих усагласио са мањинском подршком влади - тврди Вучић.

Вучић је казао да ће сарађивати са Здравком Кривокапићем и да ће поштовати председника Црне Горе Мила Ђукановића. 

Истакао је да су бесмислене оптужбе које је износио Кривокапић и његови саветници.

Вучић каже да нема амбицију да контролише ни Кривокапића ни Демократски фронт, а да не би говорио о блискости са Ђукановићем и да су један другом отворено говорили различите ставове о положају српског народа у Црној Гори.

Навео је да сматра да се Кривокапић информисао из таблоида око пројекта Београд на води, али да је то превазишао. За заједничку фотографију са Ђукановићем и Мохамедом Дахланом каже да не доказује ништа.

Вучић је рекао да га оптужују са два различита политичка пола у Црној Гори и да то указује да једно не може бити истина, а да он поштује независност Црне Горе, те да сматра да што је Црна Гора јача, биће и Србија јача.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Printscreen/TV Вијести

- Кад год питам за неки доказ и у Црној Гори и Србији, тих доказа нема. Ја се не бавим бизнисом, ја нисам милионер, ја нисам опљачкао и уништио... Наслушао сам се прича да сам безбожник, то говоре они што су опљачкали 600 милиона еура од грађана Србије - тврди Вучић.

Вучић наводи да се у документацији безбедносних служби Србије у случају "државни удар" нигде не помињу Андрија Мандић и Милан Кнежевић, али да се помињу неки други страни људи и држављани Србије.

- Србија је данас претекла Црну Гору по просечној плати и има мањи јавни дуг од Црне Горе. Јака Србија не одговара никоме - тврди Вучић.

"Милиони нису велики за нас, желимо да улажемо у север Црне Горе"

Вучић је рекао да са поносом даје значајан новац српским организацијама у Црној Гори због очувања писма и српског језика, али да је помагао и Црногорцима и да је у Малом Иђошу увео црногорску мањинску странку у локалну власт.

Вучић наводи да милиони еура нису велики новац за Србију и да ће наставити да улаже и "помаже свом народу". 

Није се сложио са констатацијом да већина медија у Србији подржава његову политику.

- Не постоји могућност да преузме дуг Црне Горе за аутопут од Кине - навео је Вучић.

Казао је да сматра да има важнијих питања за односе Црне Горе и Србије од питања Светозара Маровића о чијем изручењу ћуте институције у Србији.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Printscreen/TV Вијести

На водитељево питање зашто Србија неће да изручи Светозара Маровића, он је рекао да то морају да питају званичне институције.

- Немам никакав политички договор. Ми имамо већи проблем од Маровића, а то су криминалне банде којих морамо да се решимо. То су наши кључни проблеми. Постараћу се да детаљнији одговор о Маровићу добијете писаним путем - рекао је председник.

О иницијативи "мини Шенген" каже да је у њу ушао страствено јер сматра да државе региона могу више да помажу једна другој.

Најавио је отварање фабрика на северу Црне Горе и запошљавање на стотине људи у већим градовима као што су Бијело Поље и Беране.

Водитељ је на крају питао да ли ће се обратити на сахрани Амфилохију, на шта је Вучић рекао да не зна, али да ће говорити као председник Србије ако се то деси.