Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ВУЧИЋ ГОВОРИО О ГОРУЋИМ ТЕМАМА: "Док сам жив борићу се против оних који су разарали Србију" (ФОТО/ВИДЕО)

08.09.2021. 18:03
Пише:
Србија Данас
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Printscreen

Председник се обратио јавности, говорио је о битним темама за Србију

Председник Републике Србије Александар Вучић обратио се јавности из Палате Србија.

Обраћање је почело у 18 часова, а он је говорио о горућим темама за нашу земљу.

Обраћање председника Србије

О нападима опозиције

Како каже, посао је Србије да снажи земљу, да упозори народ, али да нема ни кукњаве и жалопојке. Додаје да треба још више да се снажи економска позиција, да се граде пријатељства и да се јача позиција Србије.

Вучић је додао да су најаве да ће устоличење патријарха Порфирија у Пећкој патријаршији бити забрањено само наставак кампање против српског народа.

- Зашто ме пореде са Милошевићем? Зато што покушавају да све своде на деведесете године јер не могу да се похвале чињеницама. Морају да се баве причањем неистина. Најлакша је матрица за запад кад кажу Вучић је као Милошевић. Ти напади су увек наручени. Можете видети како служба једне земље ради. Тачно видите ко је мета и тема. У једном дану излазе исти текстови. То показује њихову немоћ. Док сам жив борићу се против оних који су разарали Србију - каже Вучић.

Најавио раст БДП-а

Вучић је рекао да до краја године очекује стопу раста од 7,5 посто.

- Тиме бисмо имали основу за одрживо повећање плата и пензија. Наш циљ је да држимо стопу јавног дуга до 60 одсто. Свега неколико земаља има мању стопу јавног дуга од Србије. Верујем да ћемо 1. децембра имати започету изградњу 10 ауто-путева и брзих саобраћајница и то је рекорд у Европи - рекао је председник.

Вучић је, одговарајући на питање новинара, рекао да је битно да се води дијалог и да се разговара и истакао је да је то једини начин за решавање проблема.

- То је оно што је позитивна тековина, увек је важно разговарати. Када је у питању разговор у суботу, са представницима опозиције, верујем да смо много тога прихватили, од финанијских ствари, самог изборног процеса. Али, кажите ми да ли ће неко бити толико фер да каже да се власт понашала фер и коректно. Али, мислим да је постигнут значајан напредак у разумевању - рекао је Вучић.

Како каже, они би да се дочепају новца и да могу поново да узимају од грађана а да им не врате ништа. Додаје да је то смисао њихове политике.

Sastanak u Palati Srbija
Састанак у Палати Србија / Извор: Фото: Танјуг/Раде Прелић

О дешавању на Цетињу

- Добио сам позивницу за присуствовање устоличења, али нисам отишао. Сматрам да морамо да успоставимо мир у региону. Ни на који начин се не мешам у њихове унутрашње односе. Међутим, како је он устоличен, сви из региона су кренули на нападе. Што из Хрватске, што из Црне Горе. Србија је увек тема напада свима. Сваки дан морају да изговарају најгнусније лажи о нама. Оно што ми је било изненађујуће, то што се покренула хајка у хрватским медијима. Да сам ја командовао хеликоптером на Цетињу, како сам ја разговарао са некиме у 1, 2 или 3 ујутру... Нисам ни са киме разговарао, све измишљају. Они лажу да ја преко СПЦ покушавам да правим Велику Србију - рекао је Вучић.

- Ово нас доводи до закључка да многи то раде зато што још од стицања независности Краљевине Србије, до Републике Србије, постојали су покушаји да се Србија која је увек била највећа, да се исконтролише и да се не дозволи да штрчи ни по коју цену. Она никоме није сметала до 2011. јер је била слаба и разједињена", рекао је Вучић и додао да је тада била добар партнер свима јер никоме, како додаје, није сметала.

Како каже, очекује да сада Србија први пут претекне Хрватску и Словенију по бруто домаћем производу први пут у историји.

- Оно што је за нас опасност јесте то што ће различите силе покушавати да спусте снагу и моћ Србије и да помажу свима другима како би могли да обуздају моћ наше земље - рекао је Вучић.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Танјуг/Раде Прелић

Вучић је замолио грађане Србије да чувају јединство народа и да не допустимо да Србију ослабе, већ да се и даље развија.

- Србија није заинтересована да руши независност нити Хрватске, нити Црне Горе нити било кога... Не интересују нас ратови ни сукоби, и нећемо да их имамо. Довољно смо паметни да знамо да треба да нас интересују само економија и сарадња - рекао је Вучић.

О Бриселу и тзв. Косову

- За нашу земљу мир је од пресудног значаја. Све што смо успели да урадимо у нашој земљи претходних година, успели смо зато што смо чували мир и стабилност и сматрали да је од политичких поена живот много битнији и да је испред свега - рекао је Вучић.

Како каже, не види потребу за било каквим излагањем опасности грађане Србије.

О доласку Ангеле Меркел у Београд

- У понедељак 13. септембра долази у Београд немачка канцеларка Ангела Меркел. Имао сам част као председник Владе да је угостим у Београду, а сада имам част да је као председник Србије угостим. Највише времена приликом посете Балкану провешће у Србији. Желим да се захвалим Ангели Меркел. 

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Танјуг/Раде Прелић

- Увећали смо трговинску размену са Немачком у односу на 2010. Раст нашег извоза у Немачку је готово 300 одсто у претходних 10 година. Оно што је за нас важно јесте да разговарамо са госпођом Меркел о свим кључним регионалним питањима. Крајем месеца у Србију долази Урсула фон дер Лајен. Она долази 28. и 29. Тада отварамо први део пута ка Нишу.

- Крајем месеца доћи ће и Урсула Фон Дер Лајен, и ја сам срећан што ћемо имати овако велике посете Србији - 

}