Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ВУЧИЋ ПОЗДРАВИО УЧЕСНИКЕ НА ХЕБРЕЈСКОМ И ЕНГЛЕСКОМ: Пред 20.000 људи поздрављен громогласним аплаузом! (ВИДЕО)

01.03.2020. 18:46 23:11
Пише:
Србија Данас
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Профимедиа/СД илустрација

Медијска и политичка видљивост ове конференције, посебно је појачана чињеницом да пада у изборној години у САД.

Председник Србије Александар Вучић говорио је у Вашингтону на годишњој конференцији АИПАЦ-а, пред око 20.000 људи, међу којима су били најмоћнији политичари из целог света, и посебно САД.

Вучић је, уочи пута у САД, најавио да ће најважнија тема, на којој ће бранити позицију Србије, бити Косово и Метохија, али ће сусрети на скупу, неформални, па и формални билатерални разговори, сигурно укључити и друга питања од значаја и интереса за Србију.

22:32
"Увек смо имали добре односе са Јеврејима"

- Волимо Јевреје, увек смо имали добре односе и радићемо све да унапредимо те односе - рекао је Вучић на крају говора. 

Српски председник се захвалио на изузетној части која му је указана вечерас, наглашавајући да ће се ће односи Србије и Израела остати на високом нивоу.

- Покушавали смо да нађемо најбољи могући начин да урадимо нешто званично у Јерусалиму. Ускоро ћемо отворити не само канцеларију Привредне комору Србије у Јерусалиму - казао је Вучић.   

22:24
Почео Вучићев говор - Овације за председника Србије

Вучић се прво захвалио што је добио реч, а онда говорио о томе што је Србија у најтежем периоду за време И светског рата, подржала право Јевреја да имају своју државу.

- Претпрели смо велике жртве заједно у II светском рату од стране марионетске нацистичке творевине НДХ - рекао је Вучић.

Вучић је добио овације због говора о односу Србије према страдању Јевреја у историји, те истакао и да је Србија усвојила Закон о меморијалном центру "Старо сајмиште". 

- У знак сећања на све жртве годишњице Холокауста на Председништву Србије била је застава Израела и тада сам рекао да сам поносан на пријатељство са Јеврејима и драго ми је што се та застава нашла ту - рекао је председник, а поздрављен је громогласним аплаузом. У том тренутку је чак и водитељ устао и аплаудирао Александру Вучићу.

Медијска и политичка видљивост ове конференције, посебно је појачана чињеницом да пада у изборној години у САД. Између осталог и зато, њој ће присуствовати најзначајнији представници актуелне администрације, али и две трећине америчког конгреса.

- Осећам велику трему и одговорност пред обраћање на конференцији Америчко-израелског комитета за јавне послове АИПАЦ. Последње припреме - објавио је Вучић на инстрагам профилу "будућностсрбијеав".

Имајући све ово у виду, наступ председника Александра Вучића пред таквом публиком, могао би да буде и најтежи испит његове политичке зрелости.

Председник Србије Александар Вучић укључио се у Национални дневник ТВ Пинк из Вашингтона

Председник Србије Александар Вучић је, уочи годишње конференције Америчко-израелског комитета за јавне послове - АИПАЦ на којој ће вечерас говорити о српско израелским односима и глобалним изазовима, рекао је да је имао добар стастанак са Метју Палемером и да су разменили мишљења о актуелним темама.

- Разговарали смо о свим важним питањима из региона, Америка показује све већу заинтересованост за проблеме које имамо. Овде имам важне састанке, имам велика очекивања. Наравно, најважнији догађај је вечерашњи говор због којег имам и трему, али и велику одговорност што ћу се обратити на овој конференцији. Ту никада није говорио ни српски председник ни српски премијер, до сада за нас ту није било места. То је најјача лоби група, ми ћемо показати које смо ствари урадили, знамо са чиме долазимо, даћу све од себе - рекао је Вучић.

Он је говорио и о данашњем састанку са Метјуом Палмером.

- Господин Палмер се слаже са господином Гренелом да таксе морају бити укинуте у потпуности. Суштинских разговора са Приштином нема и неће бити док не укину таксе. Ми можемо да говоримо о било чему, можемо да се срећемо, али нема суштинских разговора о важним питањима. Овде се суочавамо и са кампањом коју су Албанци повели преко филма једног Хрвата где се Срби током Другог светског рата представљају као злочинци. Они тај филм пуштају сутра и покушавали су на све могуће начине да спрече да се глас Србије чује на АИПАЦ-у, ја ћу дати све од себе да нас представим у најбољем могућем светлу - нагласио је Вучић.

Како је оценио, то је уз много не лаких ствари са којима ћемо се суочавати једна велика прилика и за Србију. 

- Они желе да инвестирају у предузетништво. Може драстично да допринесе економском напретку и развоју Србије и имам велика очекивање од овог састанка и од наше сарадње у будућности – истакао је Вучић.

Ово је први пут да један српски председник учествује на том догађају.

- Није било ту ни српског председника, ни премијера. То је најмоћнија и најснажнија и не само лобистичка организација на целом свету. То су људи који сублимирају су економску и политичку моћ света, посебно западнох и нама ту није било место. Ни сада није било лако да добијемо место, али ћемо на најбољи начин покушати да представимо односе Срба и Јевреја, Србије и Израела и Србије и САД - рекао је Вучић.

Како је додао, показаћемо шта смо урадили, а постоје ствари које смо само ми у Европи радили.

Упитан да ли ће се срести у Вашингтону са Тачијем, Вучић је рекао да нема ништа против сусрета, али да стварних суштинских преговора око статусних питања нема док се не укину таксе.

Вучић се у Америци састао са Кирбијем и Палмером (ФОТО)

Вучић се у Америци састао са Кирбијем и Палмером (ФОТО)

ШЕШЕЉЕВИ ОМЛАДИНЦИ ПОСЛАЛИ МОЋНУ ПОРУКУ: Подршка за браћу у Црној Гори и шамарчина за Мила! (ВИДЕО)

ШЕШЕЉЕВИ ОМЛАДИНЦИ ПОСЛАЛИ МОЋНУ ПОРУКУ: Подршка за браћу у Црној Гори и шамарчина за Мила! (ВИДЕО)

ВЕЛИКИ ИЗАЗОВ ЗА ВУЧИЋА! Председник вечерас говори пред 20.000 НАЈМОЋНИЈИХ ЉУДИ на конференцији у Вашингтону! (ФОТО)

ВЕЛИКИ ИЗАЗОВ ЗА ВУЧИЋА! Председник вечерас говори пред 20.000 НАЈМОЋНИЈИХ ЉУДИ на конференцији у Вашингтону! (ФОТО)

ШЕШЕЉ ОПЛЕО ПО ЗЕЛЕНОВИЋУ: "Заједно за Србију НЕМА будућност, сигуран сам да ћеш пасти на изборима!" (ВИДЕО)

ШЕШЕЉ ОПЛЕО ПО ЗЕЛЕНОВИЋУ: "Заједно за Србију НЕМА будућност, сигуран сам да ћеш пасти на изборима!" (ВИДЕО)

СКАНДАЛ: Сенатор ТРАЖИО НАТО бомбе, а сад митингује у СРПСКОЈ ЦРКВИ

СКАНДАЛ: Сенатор ТРАЖИО НАТО бомбе, а сад митингује у СРПСКОЈ ЦРКВИ