Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ВУЧИЋ НА АЕРОДРОМУ "НИКОЛА ТЕСЛА": "Од Србије правимо земљу отворених шанси"

16.07.2022. 08:19
Пише:
Србија Данас
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Танјуг/Тара Радовановић

Председник Србије Александар Вучић на дочеку првог лета авио-компаније "Хаинан Аирлинес"

Ово је први лет авио-компаније "Хаинан Аирлинес" који је након четири године поново успоставиљен линији Београд - Пекинг.

РЕЗУЛТАТ ДОГОВОРА СА ПРЕДСЕДНИКОМ ВУЧИЋЕМ: Најмлађа општина у РС добија донацију од Србије! (ВИДЕО)

РЕЗУЛТАТ ДОГОВОРА СА ПРЕДСЕДНИКОМ ВУЧИЋЕМ: Најмлађа општина у РС добија донацију од Србије! (ВИДЕО)

"ВУЧИЋ ВОДИ ПОЛИТИКУ У ИНТЕРЕСУ ГРАЂАНА" Милићевић најоштрије осудио претње српском председнику које су стигле из Украјине

"ВУЧИЋ ВОДИ ПОЛИТИКУ У ИНТЕРЕСУ ГРАЂАНА" Милићевић најоштрије осудио претње српском председнику које су стигле из Украјине

СТИГЛЕ ДЕЛЕГАЦИЈЕ ДВЕРИ И ПОКС: Вучић разговара са представницима листа (ФОТО)

СТИГЛЕ ДЕЛЕГАЦИЈЕ ДВЕРИ И ПОКС: Вучић разговара са представницима листа (ФОТО)

Питања новинара

Одговарајући на питања новинара, српски председник је истакао да су резултати оно што је најважније.

- Људи могу да виде болнице, клиничке центре које смо изградили, повећали плате у здравству. Можда није довољно, али смо урадили више него у претходних 50 година - истакао је Вучић.

- И после прва два дана консултација је јасно да постоји недвосмислена већина у Скупштини Србије. Верујем да ће влада бити српска, која ће бринути о интересима Србије, а наравно да ће радити на бржем прикључивању ЕУ - рекао је Вучић.

 Такође на питање о будућој влади  Председник Србије Александар Вучић изјавио је после дводневних консултација са парламентарним странкама, да се већ сада може рећи да постоји већина у Народној скупштини.

Консулатције са странкама које су прешле цензус на изборима још није завршене и трајаће до 19. јула.

Вучић је на питање да ли ће влада бити проевропска или проруска рекао да ће то бити "српска влада која ће бринути о интересима Србије" и радиће, како је рекао, на бржем прикључивању Србије у ЕУ.

Обраћање председника Србије

Потом се обратио председник Србије. 

- Поносан сам на неколико ствари данас. Ми смо пре некоолико година најавили лет, ово је први директни лет Кина Београд без успутних станица. За сада једном, а од јесени ћемо два пута недељно летети за Кину. То нема ниједна земља у региону. Овим летом ћемо Кину значајно приближити Србији - каже Вучић.

Председник је нагласио да могућност да се лети и на Исток и Запад директно нема ни једна земља у региону. 

- Ми у овој години имамо значајан раст посета кинеских туриста у односу на прошлу. До сада имамо 70 и више хиљада ноћења. Летећемо свуда и на запад и на исток, а то ће једино из Београда бити могуће.  

Како је додао, за сада ће бити један лет недељно који ће обављати кинеска компанија, али ће се од септембра, октобра укључити Ер Србија са другим летом. 

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: ТВ Пинк/Принтсцреен

Вучић је најавио и авионску линију за Чикаго.

Говорећи о сарадњи са Кином, предсеник Србије је изразио очекивање да ће до краја године бити потписан споразум о слободној трговини.

- Од Србије правимо земљу отворених шанси - истакао је Вучић.

- Наш авион ће носити име по великом српском научнику Михаилу Пупину - отрио је Вучић. Он ће спајати Србију са истоком - каже председник.

Avion
Авион / Извор: Фото: ТВ Пинк/Принтсцреен

Обраћање Чен Бо

- Данас је велики дан за сарадњу Кине и Србије. Отварање директне линије је резултат сарадње председника Србије и Кине. Овакав дочек показује да Вучић придаје велики значај сарадњи наше две земље - рекла је амбасадорка Чен Бо и додала:

- Отварање директне авионске линије неће само олакшати људску размену већ ће отворити нове могућности за сарадњу у свим областима. Ова линија ће играти велику улогу сарадње Кине са другим земљама региона. Захваљујем се свим партнерима на подршци и помоћи - каже Чен.

Čen Bo
Чен Бо / Извор: Фото: Танјуг/Тара Радовановић

Председник на аеродрому

Дочеку авиона присуствују и министри финасија Синиша Мали и граађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић, директор компаније Ванси Србије Франсоа Беризо, директор Ер Србије Јиржи Марек и отправник послова амбасаде Кине у Београду Тјен Ишу.

Хајнан ерлајнс ће између главних градова Кине и Србије саобраћати засад само суботом, због ковид ограничења која још увек постоје у Кини.

Авион ће након једанаесточасовног лета из Кине у Београд долазити ујутру око осам часова, а за Кину се враћати у 15 часова истог дана.

Хајнан ерлајнс је почео да саобраћа од Пекинга до Београда преко Прага у септембру 2017. године, али су летови обустављени крајем 2018. године.

Ер Србија је раније саопштила да ће ускоро почети да изнајмљује други широкотрупни авион ербас А330 , како би започела нове летове ка Азији и Северној Америци, уз разматрање летова за Пекинг или Шангај.

Већина путника који тренутно лете између Србије и Кине то користе авионе компанија Катар ервејза, холандског КЛМ-а и иранског Махан ера.