Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

КНЕДЛА У ГРЛУ Вучић: Ово је показатељ колико вас волимо и да ћемо увек бити уз вас - укупно 724 избеглих лица добило нови дом (ВИДЕО)

23.08.2023. 10:02
Пише:
Србија Данас
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Танјуг/Владимир Шпорчић

Вучић је присуствовао церемонији свечаног уручења кључева за лица избегла из БиХ и Хрватске.

Председник Србије Александар Вучић присуствовао је данас церемонији свечаног уручења кључева 250 новоизграђених станова за избегла лица из Босне и Херцеговине и Републике Хрватске. Поред председника Србије присутни су били и амбасадор Делегације Европске уније у Србији Емануеле Жиофре, комесарка за избеглице и миграције Србије Наташа Станисављевић, министарка за европске интеграције Тања Мишчевић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић, градоначелник Београда Александар Шапић, шеф Мисије ОЕБС-а у Србији Јан Брату, амбасадорка Немачке  Анке Конрад, пројектни менаџер Банке за развој Савета Европе Дарко Петровић, председник општине Палилула, Душан Ковачевић, као и представници других државних и међународних организација и институција и други.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Танјуг/Владимир Шпорчић

Вучић одговара на питања новинара

О путовању у Атину и завршној Декларацији

- Ниједна неформална вечера са неформалним закључцима не може да промени ништа. Да бисте знали како се усвајају те изјаве које су без потписа, али указују на политику која се води, ти разговори су стајали данима. Добили смо прву верзију, имали смо примедбе на њу. Експлицитно смо били против два става. Један члан је избачен, а тицао се санкција против Русије. Једина је Србија била против, сви остали за. Што се нас тиче, немамо чега да се стидимо. Чини ми се да смо у врло тешким условима, успели да изборимо приступ за Србију који је најбољи. Гледам шта могу да извучем за Србију и наш народ - рекао је Вучић.

О притисцима и санкцијама Русији и захтеву за седницу СБ УН

- Тражићемо седницу СБ УН због догађаја на Косову, да не објашњавам, бирамо најбољи тренутак, ко кад председава, тражићемо ускоро, рекао је председник.

- Сваког дана ми траже да уведемо санкције Русији, нема дана да ми то неко није рекао: Време је да Србија промени став... - додао је он.

Након тога, говорио је о санкцијама Русији и ратним злочинима а потом одговорио на питање о Виоли фон Крамон која је рекла да је "Вучић у Атини извршио притисак на Зеленског и уценио га да не призна Косово да би му заузврат продао оружје".

- Замислите, не постоји нико у свету ко тренутно може да изврши притисак на Украјину, али зато може један Вучић и једна Србија... Да није тужно, било би смешно... То говори колика је њена мржња према Србији. Разговарао сам са Зеленским о свему, ситуацији о Украјини, рату, Косову...

- Он гледа позицију Украјине и зна шта му је посао - нагласио је он.

На питање о састанку земаља БРИКС-а он је казао да није имао пуно времена да испрати шта се све дешавало на том састанку, али да ће покушати у току вечери.

- Очигледно је да они хоће да направе изазов Групи седам. Има ту много знакова питања, али стварају се услови за стварање другачијег света, друго нећу да коментаришем - рекао је Вучић.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Printscreen/Pink

Одговарајући на питање да је наводно подржао хапшење Путина, прочитао је и пасус из декларације у Атини који се односи на ратне злочине.

- Јаој мајко, па ко нормалан ово не би потписао, а да је у винклу, чуј појединци треба да одговарају за своје злочине... Где се овде помиње Путин, лажови једни - казао је Вучић који је потом прочитао и првобитни пасус на исту тему који није ушао у декларацију и који Србија није потписала.

- Зна наш народ ко се бори за истину и за наш народ - додао је, а потом се осврнуо и на будуће изборе рекавши да не зна ко ће да победи.

- А да ли су велики фаворити, то ћемо да видимо... Био и Динамо против АЕК-а, па ништа - казао је потом председник па додао и да мора да ради и да не сме да лаже.

Обраћање председника Вучића

- Ми Срби смо научили да кажемо хвала. Хвала Европљанима, убедљиво највећи број трошкова понели су они. Укупно 724 људи добиће нови дом, то је велика ствар. Драго ми је што смо бар нешто могли да урадимо за ове људе. Мој отац је рођен у Црквенцу, у избеглиштву. Сви они који су пореклом западно од Дрине и Дунава, знају колико им Србија значи. Увек им је била једино место и љубав. Кажу "Никада ви у Србији нећете разумети, колико нама Србија значи". Ово је показатељ колико ми волимо вас и да ћемо увек бити уз вас. Имамо још 8.860 избегличких породица без крова над главом. Знам да се са кнедлом у грлу буде, са сетом и тугом мислећи на своја родна места. До краја 2028. тражим, а потребно је уложити 200 милиона евра, да се једном заувек реши проблем свих избеглица.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Printscreen/Pink

- До краја 2028. тражим од вас, и од Владе Србије, Комесаријата, Града Београда, да више од 8.000 избеглих који још немају кров над главом добију свој стан да ти људи могу нормално да живе и имају будућност у вољеној Србији - додао је Вучић.

- Ми Срби итекако умемо да кажемо да кажемо хвала за свако добро дело. Бескрајно хвала на помоћи за наш народ и људе. Учинили сте много за ових 250 породица. Њима желим да лепо проведу живот на једном лепом месту, које је пола у Београду, пола у Банату - рекао је председник.

Председник је доделио кључеве породицама Милојевић и Бијелић, а амбасадор Емануеле Жиофре породицама Лукић и Вучетић.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Printscreen/Pink

Након ове доделе, они су кренули у обилазак зграде и станова који су додељени избегличким породицама.

Председник је обишао станове да види како изгледају унутра, па је добио одговор да највише има једнособних станова, 19, од укупно 45 колико их има у улазу. Распитивао се и за геотермално грејање, које долази одоздо из подземних бунара, због чега су на поду плочице.

Обишао је и двоипособан стан од 81 квадрат за петочлано домаћинство.

- Не разумем се у конкурсе, колико су чекали... Чекали су од Олује, 4. и 5. августа 1995, то знам... Још 8.860 их чека на свој стан - рекао је Вучић који је додао да су се многи од тих људи снашли и доприносе Србији на свим пољима, спорту, култури, привреди...

- Ево дете једног ратног сирочета постало је председник Србије - рекао је Вучић.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Printscreen/Pink

Још једном се захвалио Жиофреу и рекао да не жели да се кити туђим перјем јер су паре њихове а ми смо само радили. - Наше је да их мучимо и тражимо паре... Торментинг (енгл. мучење) то је прави израз - рекао је председник Србије на шта се Жиофре насмејао.

- Хвала још једном на огромној подршци и огромном новцу који сте дали - рекао је Вучић Жиофреу.

Обраћање Бранке Кесић

У име нових власника станова обратила се Бранка Кесић која се захвалила у име 250 избегличких породица. Она је 1995. са мајком и оцем избегла из Хрватске, из Грачаца.

Она је до данас живела са својим оцем као подстанар у Земуну али од данас она ће коначно имати свој дом. Она се захвалила свима, донаторима, Србији, Београду и председнику Србије јер "нас нисте заборавили и јер бринете за нас".

- Живео председник, живела Србија - рекла је Кесићева видно дирнута.

Обраћање амбасадора Жиофреа

- Имате свој кров над главом - рекао је Жиофре на српском рекавши да је то српски израз који постаје стварност за ове људе која представља нову фазу у њиховим животима и место које ће моћи да назову својим домом.

Žiofre
Жиофре / Извор: Фото: Printscreen/Pink

- Данас почињете нову фазу у својим животима, имате свој кров над главом, место где ћете стварати нове успомене са својим вољенима, сигуран сам да ћете стварати срећна сећања, срећно свима, бољи смо заједно и срећно усељење - рекао је Жиофре.

Он је рекао да зна да су прошли кроз тешка времена током ратова деведесетих, изгубили све своје, своје вољене, своја места која су тако волели.

- Ми у ЕУ смо поносни што можемо да будемо поуздан партнер и највећи донатор овог програма, учествујемо са 80 посто. Програм се приближава свом крају, на крају ће 7.442 породице добити стан. Све зграде су енергетске ефикасности. Има станова који су прилагођени особама са инвалидитетом - казао је Жиофре.

- Ово је заједнички рад. Хвала Комесаријату за избеглице, свим општинама, као и Граду Београду.

Церемонија је почела у 10.00 часова у Београду, на Овчанском путу. Главни донатор је ЕУ а остали донатори су САД, Немачка, Италија... Програм се спроводи под покровитељством Оебса и УНХЦР-а.

Станови су изграђени у оквиру Потпројекта 8 Регионалног стамбеног програма (РСП) у Републици Србији, саопштили су раније из Комесаријата за избеглице и миграције Републике Србије.

Србија је до сада стамбено збринула 27.925 породица средствима из буџета Србије и средствима донатора, од којих је највећи Европска унија кроз Регионални стамбени програм. Површина зграде је 23.000 квадратних метара, а укупна вредност радова износила је 12.143.601,22 евра.