Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ВУЧИЋ БИО НА ДОДЕЛИ ЖИВОТНОГ ДЕЛА ДУДИ ИВКОВИЋУ: Обележено 100 година од оснивања СД Раднички

18.01.2021. 11:29
Пише:
Србија Данас
Aleksandar Vučić i Duda Ivković
Александар Вучић и Дуда Ивковић / Извор: Фото: Инстаграм/Принтсцреен/будуцностсрбијеав

Спортско друштво Раднички обележава велики јубилеј - сто година од оснивања

Председник Србије Александар Вучић је присуствовао свечаној додели плакете за животно дело легендарном југословенском и српском кошаркашком тренеру Душану Дуди Ивковићу.

Свечаност се одржала у Музеју Југославије поводом обележавања 100 година од оснивања Спортског друштва Раднички.

"Све даље је на правосудним органима" Вулин се огласио поводом случаја Мирослава Мике Алексића

"Све даље је на правосудним органима" Вулин се огласио поводом случаја Мирослава Мике Алексића

ВУЧИЋ НА ДОДЕЛИ ЖИВОТНОГ ДЕЛА ДУДИ ИВКОВИЋУ: Обележавање 100 година од оснивања Спортског друштва Раднички

ВУЧИЋ НА ДОДЕЛИ ЖИВОТНОГ ДЕЛА ДУДИ ИВКОВИЋУ: Обележавање 100 година од оснивања Спортског друштва Раднички

ОБЈАВЉЕНА ПРВА ЧЕДИНА ФОТОГРАФИЈА ИЗ БОЛНИЦЕ: Ево како се сада осећа (ФОТО)

ОБЈАВЉЕНА ПРВА ЧЕДИНА ФОТОГРАФИЈА ИЗ БОЛНИЦЕ: Ево како се сада осећа (ФОТО)

 

11:41
Обраћање председника

- Када сам први пут причао са Душаном и Радетом шта треба ново да се уради што се тиче Радничког, имали смо другачије погледе. Велики су клубови Звезда и Партизан, али има људи и Београђана који воле Раднички. Много тога сам научио о Радничком у припреми, он је један од наших најстаријих клубова који је успевао да сачува своје име, традицију и људе. Наш посао је да направимо велелепну халу, већ смо почели тај посао, и у септембру би требао да се стави камен темељац - рекао је Вучић и додао:

- Више од 18.000 квадрата ће се наћи у самом центру Београда, за стварање нових шампиона. Овде су многи великани кошарке стасали, Божа Маљковић, Пиља Ивковић и многи други великани који су оставили неизбрисив траг не само у нашој кошарци, већ и у Радничком. Добили сте сретењски орден и два ордена од Тита. Ми ћемо као држава да изградимо све. Више од 15 милиона евра ћемо уложити у СД Раднички, и хвала спортском друштву на свему што су учинили за нас, и хвала за дивне плакете које сам данас добио - рекао је Вучић.

11:36
Душану Ивковићу уручено признање

Уручена плакета за животно дело легендарном југословенском и српском кошаркашком тренеру Душану Дуди Ивковићу.

Duda Ivković
Дуда Ивковић / Извор: Фото: Танјуг/Принтсцреен

- Желео бих да се захвалим овом великом признању СД Радничком. Током ових 100 година постојања било је много спортиста, функционера, навијача који су сигурно сазлужили ово одликовање. Ја сам врхунске резултате остваривао са клубовима и репрезентацијом, можда би било боље да се ова награда додељује за верност. Није ретко да се каже "веран као пас" али ја сам то постао Радничком. Сигурно негде пре 10 година кад сам позван у Раднички, када су ми рекли да ће нам узети Крст, желео бих да истакнем у том периоду да је један тим, сачињен од Саше, Станка и Радета, предузели су један корак који ће помоћи Радничком да фунционише још 100 година. То све не би могло да буде могуће без нашег председника Александра Вучића - рекао је Дуда Ивковић.

Душан Ивковић се такође захвалио за све што је учинио Љубинко Веселиновић.

11:28
Партија шаха

Председник Србије Александар Вучић и наш прослављени тренер Дуда Ивкович одиграли су партију шаха.

Дуда Ивковић и каријера у Радничком

Душан Ивковић је своју целу играчку каријеру, од 1958. до 1968. провео у Радничком, који се тада такмичио у првој лиги Југославије.

Ивковићев први први тренерски посао био је са јуниорима Радничког, који је прихватио на наговор свог првог тренера Боре Ценића. Са јуниорима Радничког освојио је првенство Југославије. Дуда је у другом мандату водио Раднички у периоду од 1982. до 1984.

СД Раднички Београд

Подсетимо, петнаест радника разних струка 20. априла 1920. на првом спрату Грађевинско-занатске школе у Улици краљице Наталије су основали БРСК (Београдски раднички спортски клуб), прво радничко спортско друштво у Србији. Један од оснивача и први председник "Радничког" је био Иван Крстић.

У почетку је имао само фудбалску секцију, али су временом формиране и секције у рвању, боксу, шаху, стоном тенису, бициклизму и атлетици. У периоду до Другог светског рата Раднички је имао и музичку, драмску, тамбурашку секцију, као и хор. У оквиру спортског друштва тренутно постоји четрнаест клубова.

Нема много спортских друштава који могу да се похвале чињеницом да улазе у други век постојања, што је за Раднички својеврсни подвиг. Њихов пут није био лак, услови за тренинг често нису били идеални, али су успели да опстану и остану најстарије спортско друштво у Србији.