Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

Вучић присуствовао обележавању завршетка радова на Кули Београд: Највиша зграда у Србији (ВИДЕО)

01.07.2021. 11:11 12:54
Пише:
Србија Данас
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Танјуг/Зоран Жестић

Кула Београд ниче у оквиру пројекта "Београд на води"

Председник Републике Србије Александар Вучић присуствовао је церемонији обележавања завршетка радова на конструкцији Куле Београд која је почела у 11 часова.

"Ово ће бити догађај од изузетног значаја!" Вучић се састао са председником Светске боксерске федерације (ФОТО)

"Ово ће бити догађај од изузетног значаја!" Вучић се састао са председником Светске боксерске федерације (ФОТО)

ТУЖИЛАШТВО У ХАГУ ЗАДОВОЉНО ТРЉА РУКЕ: Серж Брамерц дао оцену пресуде Станишићу и Симатовићу

ТУЖИЛАШТВО У ХАГУ ЗАДОВОЉНО ТРЉА РУКЕ: Серж Брамерц дао оцену пресуде Станишићу и Симатовићу

Панчевцу УКРАЛИ 17.000 ЕВРА из кутије за ципеле! Девојка га звала на састанак, а њени другови га покрали

Панчевцу УКРАЛИ 17.000 ЕВРА из кутије за ципеле! Девојка га звала на састанак, а њени другови га покрали

 

Питања новинара

Много критика је било на рачун вежбе на Пештеру.

- Имали сте прилике да видите наше најбоље оружје, и то углавном оружје које смо ми произвели. Много тога смо видели на вежби, ти напади долазе од оних који желе да се радују уништењу наше војске, ја се надам снажној војсци Србије, ту нам се погледи мимоилазе - рекао је Вучић и одоговорио на питање да ли је послао саучешће породицама војника:

- Сваком војнику којем се десило било шта, послао сам саучешће, то су све ноторне лажи. Увек сам то учинио, то су тешке ствари, али увек можемо да изјавимо саучешће породици - рекао је Вучић.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Танјуг/Зоран Жестић

Када ће бити повећања плата и пензија?

- План је био да наш минус буде 190 милијарди, а наш минус је готово три пута мањи од тога, бољи нам је резултат него што је очекивано. То је огроман новац, али ми то делимо на два дела, један део је бољи резултат, због чега смо јутрос попили и чашицу ракије. Други део због ког нисам задовољан је то што министри нису потрошили паре. Не на себе и за себе, већ на пројекте - рекао је Вучић и додао:

- Требало је да потрошимо више пара, тиме подстичемо стопу расту. Нека министри почну да троше паре, тих 700 милиона евра, нека потроше пре него што оду на брчкање. Ни стопа јавног дуга неће ићи преко 60 посто. Међутим оно што је важно за народ, ако би се ствари овако наставиле, грађани Србије могу да очекују значајно повећање плата и пензија. Када пређемо 600 евра плате људи ће видети како напредује пројекат Србија 2025. који за циљ има плате од 900 евра. Даћемо свој максимум, а плате и пензије ћемо само повећавати. Полако стижемо европске стандарде по питању плата и пензија - рекао је Вучић.

Председник је рекао да је, поводом последње хашке пресуде Симатовићу и Станишићу, истакао да су у случајевима Готовине и Маркача промењена правила.

- Тада је утврђено да мора да постоји лични утицај или деловање у зони наређења, и то је био разлог да промен судску праксу. И то је био разлог да Готовина, Маркач, али и Перишић буду ослобођени, као и Симатовић и Станишић првостепено. После се опет мења судска пракса, па сада њих двојица бивају осуђени због злочина у Шамцу. Ми Срби схватамо шта се дешава ту од почетка. Чуваћемо мир и стабилност, али је освета која је спровођена над нашим народом била страшна - рекао је Вучић.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Танјуг/Зоран Жестић

На питање зашто је Милена Ивановић изашла са седнице док је он говорио, председник је рекао да је разочаран - али намерама приштинских институција и њиховим одбијањем да преговарају.

- Слушао сам месецима и годинама како сам негде посредно учествовао у убиству Оливера Ивановића, што је тешка глупост. Онда када је то постало бесмислено, почели сте да нападате њу. А сада после једне реченице треба да постане ваша звезда. Онда сте причали бајке о томе како ја знам нешто о смрти Цвијана, и ја и моја породица смо слушали најгоре теорије завере и глупости - рекао је Вучић.

Он истиче да је разлог за то тежња тајкуна у Србији да зараде што већи новац, пошто су спремни да за новац ураде све - без обзира да ли некоме уништавају животе.

Вучић о злостављању деце са сметњама

- Мене занима истина. И ја верујем надлежним органима, и у вези случаја деце ометене у развоју. Ја сам видео слике које су настале током власти Драгана Ђиласа, те фотографије су из 2012. године, ја сам их видео. Ако се ствари нису поправиле, то је на нашу срамоту. Лично ћу отићи да видим какво је стање ствари, иако сам добио уверавање надлежних да то није тако. Пошто су наша деца највећа брига за нас - казао је председник Вучић.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Танјуг/Зоран Жестић

Председник је рекао да ће Србија у складу са међународним јавним правом доносити одлуке у будућности, пре свега у односу на премештање амбасаде у Јерусалим.

- Околности су се промениле када је Израел признао Косово. Ја сам председник Србије, и доносим само одлуке које су у интересу српског народа - истиче он.

- Србија је слободна земља и у Србији може свако да каже шта жели. Нисам тужио нити једног новинара због лажи и фалсификовања. Потпуно је непотребна изјава Биљане Пиље, то сам јој и сугерисао. Ђилас и компанија би могли да прочитају неку књигу, а не да их спаљују. Та жена је велики борац, али је молим да води рачуна о ономе како се односимо према људима који другачије размишљају, без обзира за кога раде - рекао је Вучић.

Председник је рекао да је свима јасно да се Камбери залаже не само за независно Косово, већ и за одвајање Прешева, Бујановца и Медвеђе. Он је потом прокоментарисао изјаве које последњих дана стижу из Црне Горе.

- Што се свих тих изјава тиче, ајмо само да анализирамо чињенице. Шта је Србија урадила против Црне Горе? Протеклих година. Јесмо ли ми признали независност Боке которске? Јесмо ли ми прихватили да се одцепи неки део Црне Горе? Нисмо. Они јесу, признали су независност Косова. Јесмо ли ми протерали њиховог амбасадора, или они нашег? Они су нашег, и то зато што је написао оно што сви историчари знају. Јесу ли они нама дали вакцине или ми њима? Ми њима, можда смо их нечиме увредили? А онда су то дали војсци Косова, да би додатно понизили Србију. Шта је то Србија њима урадила лоше - запитао је Вучић.

Он је запитао да ли смо ми њима слали земунски и вождовачки клан, или они нама шкаљарце и кавчане, да убијају по Србији.

Обраћање Вучића

- Посебан дан за нас који смо учествовали у пројекту. Од снова до реалности и поред напада, најбруталнијих, ушли смо у историју. Реч је исто што и документ, када смо дали реч да ће најпрљавији део наше престонице постати центар лепоте, многи нису веровали. Овде је настао нови центар у Европи. Ми смо данас на 42 спрату на овој згради и изливајући последњу коцку, питам вас грађане, да ли је лепше да гледамо ово лепо шеталиште или хорду дивљих паса? На врху ће бити најмодернији хотел, такође овде је дом нашло 900 породица. Убедљиво највеће градилиште у југоисточној Европи - рекао је Вучић.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Танјуг/Принтсцреен

- Ово не бисмо могли сами тако да се захваљујем свима који су учествовали уовом пројекту. Ана Брнабић и ја смо гурали овај пројекат без обзира на увреде и критике, нема дела без великих снова. А онда је потребан храбар и конкретан рад, када данас сви виде да је Србије економски стабилна, мање бринемо за будућност Србије. Поколења могу да кажу да су добили много лепшу земљу него што смо ми наследили. Када је лепо време одавде се простире прелеп поглед. Велико хвала свим радницима који су радили на овом пројекту. Хвала свима који су стварали историју, живела Србија! - рекао је Вучић.

Након изјава симболично је изливен бетонски блок, што је означило крај радова на овом велелепном пројекту.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Танјуг/Зоран Жестић

Обраћање Мохамеда Алабара

- Ово је веома емотиван моменат за мене. Сећам се пре пет година да без ваше вере ништа од овога не би било стварно. Ово није само висока зграда, већ понос државе и понос народа. За мене који долазим са Блиског истока ово је веома емотиван тренутак, веома сам поносан. Усуђујем се да сањам и да остварим те исте снове. Сваки човек у Србији и грађанин, треба да сања, да буде поносан и храбар у своја дела. Да делује складно својим сновима, јер снови се могу остварити. Хтео бих да захвалим свом тиму, као и људима у Абу Дабију и свима који су били део овог пројекта - рекао је Алабар.

Mohamed Alabar
Мохамед Алабар / Извор: Танјуг/Зоран Жестић

Председник обилази радове

Председник Србије Александар Вучић тренутно обилази радове на Кули Београд.

- Много сам поносан на све ово. Задовољан сам што овако брзо теку радови, следеће године ће бити отворен хотел - рекао је Вучић током обиласка. 

Вучић је истакао да је невероватан поглед са Куле Београд, види се чак и Пупинов мост.

Кула Београд

Кула Београд која ниче у оквиру пројекта "Београд на води" је највиша зграда у Србији и овом делу Европе.

kula Beograd
кула Београд / Извор: Фото: Танјуг/Зоран Жестић

Мега торањ биће висок 168 метара, имаће 42 спрата, 220 станова, 305 паркинг места, у њему ће се налазити хотел и апартмани "Сент Реџис", а на врху и највиши видиковац у Београду са најбољим погледом на Саву, али и целу престоницу.

Ипак, мало је оних који знају да је по првобитном пројекту кула требало да буде још виша, па је тако 2014. обелодањено да ће имати чак 220 метара, да би касније, у марту 2016. на јавној презентацији у Градској управи била "скраћена" на садашњих 168 метара.