Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Вучић на полагању темељца нове немачке фабрике: Тако вам је у "диктаторској" држави (ФОТО)

21.06.2018. 09:19 14:38
Пише:
Србија Данас
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Танјуг/​Танја Валић

Председник захвалан немачком амбасадору и немачкој канцеларки

Немачка ће постати највећи спољнотрговински партнер Србије, али и најзначајнији послодавац у Србији, рекао је председник Србије на данашњем полагању камена темељца за новог немачког инвеститора. Према његовим речима, данас имамо 47.508 запослених грађана Србије у немачким компанијама.

- Ово је добро за цео наш Банат, за целу Србију. И хоћу Вама да се захвалим, Ваша екселенцијо, господине Дитман, данас имамо 47.508 запослених грађана Србије у немачким компанијама - рекао је председник Србије Александар Вучић на церемонији постављања камена темељца на локацији будуће фабрике електричних и хибридних погона фабрике Цет-Ф Фридрихшафен (ЗФ Friedrichshafen) АГ у Панчеву.

- Браћо Немци, остајте овде што дуже и долазите још више! За нас је веома важно да мењамо систем образовања и да производимо још више инжењера, али и занатлија. Кроз ЗФ почињемо да се приближавамо будућности - рекао је председник о немачкој фирми ЗФ која долази у Панчево са инвестицијом од 160 милиона евра, а која ће компанија, очекује се, запослити више од 1.000 људи.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Председник је истакао да иста фабрика запошљава више од 140.000 људи широм света.

- Желим да се захвалим и немачкој канцеларки Меркел, као и представницима покрајинске Владе - нагласио је Вучић: - Не могу да вам опишем колико сам радостан, јер за ово живите и радите.

Питања новинара

- "Петрохемији" данас не одговара цена нафте, али "Петрохемија" има доста новца на рачуну. Надам се да ће се и цена нафте стабилизовати да бисмо могли да правимо планове за будућност. У "Азотари" смо раније грешили. Али да не причам о проблемима, оно што је важно јесте да  фабрика која долази мења све; мења суштину онога што се дешава у Панчеву и у целом јужном Банату. Утицаће на Београд и целу Србију - рекао је председник о будућности поменутих фабрика и будућности Србије.

- Одавде ће да долази много више новца и Панчевци ће имати много више пара него досад - итакао је Вучић напомињући да је неопходно подићи и север Баната.

На констатацију да се Србија налази на списку најпожељнијих за инвестирање, али да су инвестиције мале, председник је потврдио да је Србија проглашена за једну од 15 најбољих инвестиционих места на свету.

- Сви стручњаци морају да разумеју да је наша политика била да спустимо незапосленост. Нисам хтео да се утркујем са Македонијом и БиХ где постоје веће плате. Знате зашто? Зато што имају незапосленост од 25 одсто. Прво само запошљавали људе, а сада се полако повећава квалитет инвестиција. Стижу компаније које су на вишем нивоу, које доносе значајнији и убрзан развој - рекао је председник додајући да Србија има највећи БДП у региону.

Наставак дијалога у Бриселу и "диктатура"

- Ја сам синоћ контактирао људе у Бриселу и рекао сам: "Ако су ово стаови Албанаца, да не губимо време, да не долазимо". Они су рекли: "Молимо те да дођеш". Рекао сам им: "Ако мислите да ћу да служим Тачијевим, Хотијевим и Хоџајевим идејама, погрешног сте човека нашли за притиске" - изјаснио се председник о наставку дијалога Београда и Приштине напомињући да може да разговара само о компромисима.

Председник је одговорио и на оптужбе да је диктатор, осврвнувши се на ослобађајућу пресуду жандармима оптуженим за пребијање његовог брата Андреја Вучића.

- Када вас убеђују да су криви бубрези мога брата што су напали нечије прендреке, а пре тога су причали да није дао ни личну карту, после чега се испоставило да је дао сва документа... Шта ћете, тако вам је у диктаторским земљама - рекао је упитавши се како старијем сину Данилу да објасни зашто воде кампању против њега.

aleksandar-vucic,-danilo-vucic
александар-вуциц,-данило-вуциц / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Председник је рекао да неће битангама "ни албанским ни српским" дозволити да му нападају породицу.

- Мој син није ништа украо, нити ишта коме нажао учинио. Крив је што је купио карту и путовао у економској класи да гледа утакмицу репрезентације.

Уједно, упитао се о односу медија према његово ћерки.

- Шта чекате, да Милица постане пунолетна? Па, онда дрвље и камење на њу - шокиран је председник: - Нећете да ме сломите, само сте ме ојачали.

- Бедници који мисле да нечију децу треба да нападају да би некога победили... Више неће моћи - поручио је председник.

ВУЧИЋ О УКИДАЊУ ПРЕСУДЕ ЖАНДАРМИМА: Како да објасним брату да је крив што је бубрезима напао полицију?

Председник је овом приликом позвао све да навијају за фудбалску репрезентацију.

- Важно је да оставе срце на терену. Ја сам разговарао са њима, а они би то урадили без обзира на то ко са њима разговарао - истакао је председник квалитет српских фудбалера који су на Светском првенству у Русији већ извојевали једну победу.