Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ВУЧИЋ У ПРВОЈ ТЕМИ ДАО СВЕ ОДГОВОРЕ НА ГОРУЋА ПИТАЊА: "Цена гаса коју имамо је готово бесплатна! Настављамо да чувамо мир јер Србија неће да ратује"

18.03.2022. 22:04
Пише:
Србија Данас
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Printscreen/Prva ТВ

Председник Србије Александар Вучић управо гостује на Првој телевизији, а тема о којо ће се причати јесте ситуација између Русије и Украјине.

Одговоре на сва питања и каква је заправо ситуација рећи ће Александар Вучић који је у студију са Сузаном Грубјешић - Центар за спољну политику и правником Миланом Антонијевић. 

Водитељка емисије Марија Савић Стаменић најавила је неколико тема, а то су: Колико је јак цунами који је изазвао рат у Украјини? Којим ће путем даље Србија? Може ли наша земља да остане на ногама? Од чега то зависи? Шта од нас тражи Европска унија, шта очекује Русија? Шта су наши витални национални интереси? Ко и како може да их заштити?

ОРБАН И ВУЧИЋ СУТРА ПУШТАЈУ У САОБРАЋАЈ БРЗУ ПРУГУ БЕОГРАД-НОВИ САД: Ево када тачно креће први воз

ОРБАН И ВУЧИЋ СУТРА ПУШТАЈУ У САОБРАЋАЈ БРЗУ ПРУГУ БЕОГРАД-НОВИ САД: Ево када тачно креће први воз

ВУЧИЋ ПО ДРУГИ ПУТ БРОЈ ШЕСТ: Завршен жреб - ово је коначан редослед кандидата на председничким изборима 3. априла

ВУЧИЋ ПО ДРУГИ ПУТ БРОЈ ШЕСТ: Завршен жреб - ово је коначан редослед кандидата на председничким изборима 3. априла

ТЗВ. КОСОВО ХОЋЕ У ЕВРОПУ: Огласиле се Виола фон Крамон и јасно изнела какве су им шансе

ТЗВ. КОСОВО ХОЋЕ У ЕВРОПУ: Огласиле се Виола фон Крамон и јасно изнела какве су им шансе 

Вучић послао јасну поруку народу

 - Могли смо себи да ставимо омчу и гледамо како нам држава нестаје, али ова цена за гас коју имамо је готово бесплатна! Моја поруја је да будемо заједно и гледамо интересе своје земље јер нас неки гледају као мале русе или мале европљање,а  ми смо Срби и наш мали брод се налази ка путу ка ЕУ и ми морамо да чувамо свој правац, бокове и образ и тај мали брод не сме да заборави како суи се пре понашали а не да гледамо само данас. ма колико да смо мали, покушајмо да то сачувамо и битно је да нам брод не искидају, да останемо без посаде и њихових породица. Не требају нам јуначке приче, већ да схватимо у каквој смо позицији. Ја мислим да ће се о нама писати, али то остаје у будућности а ми сачувајмо мир и не треба нам вртлог олује - закључио је Вучић.

Вучић о ценама

 - Стабилни смо у односу на друге, али на пример нам је цена струје најмања као и ља, ми смо убедљиво најнизи као и за акцизе за нафту које финансира и држава и ми смо значајно испод од региона. Није могуће да цене остану исте, али се трудимо да контролишемо и причали мсо о каматама и држимо инфлацију која је хаос у свету, а нико не зна шта доноси сутра и новац постаје безвредан ми се боримо сваки дан. цена је данас скочила на 109, па је пала вечерас на 105 - објаснио је Вучић. 

- Тешка је ситуација и ко може да помогне и да узмемо јаснији курс,. свако може да допринесе као и главно је разговор са грађанима а сада смо све рекли и шта очекујемо - рекао је Антонијевић.Проблем авио - саобраћаја, нафте и гаса

 - Да ли ви разумете да ја верујем Урсули и имамо јако добре односе, и сада је одговор да би се све променило треба 27 земаља и то се никада неће десити, јер ће постојати Бугарска, Хрватска и још нека и та одлука неће бити поништена због чега ми и радимо толико. Замислите када неко чује да је Србији дозвољено да увози нафту, а нама ако не одговара да уведемо санкције на нафте и гас из русије и мени је сваки авион изашао на нос! А то све раде стране службе и ми само враћамо авионе што је бесмислено, а сви су нам дефакто дали санкције а формално немамо ниједну и зато говоримо о проблему и само чекам моралне грмаде да нам соле памет. Они мсиле да смо ми још увек овако мали, а онда мој спот сви коментаришу и сада би само да нас виде без мене а ми њих никада нисмо на тај начин помињали. А када било шта затраже добиће, нико неће бити гладан - рекао је Вучић.

- Ја сам за то да се помогне нашим комшијам, али на муци се познају јунаци и тако смо давали и вакцине, а увек ће да добију и пшеницу и брашно и не треба нам ордење, а Вучић је изашао из фрижидера и дошао у емисију па шта? - додала је Сузана. 

- Милси да су посете нама главна порука и нека  нам тада траже грешке и траже своје поене. Ми смо овде разговарали и о ратним злочинима и то су све ствари за које морамо да будемо искрени - рекао је Милан. 

- Србија не намерава да угрози било кога у региону и моја реч значи, а они то знају и сви од нас задовољни одлазе! Ја скоро сваки дан потписујм гаранције за мир јер ми је то најбитније, и немојте да ми причате о моралу. Ја немам намеру да ратујем! - рекао је Вучић.

Вучић о региону и реакцијама на одлуку Србије

- Спољна политика Србије је како наћи решења! Ми разумемо шта је бомбардовање, избегличка криза и све то али ми тражимо праве изборе. Ми сада размишљамо каква је наша визија и како можемо да изгледамо за пет година, али је сада ратно стање и не знамо где ће и колике трупе допрети, али ту се игра и са ЕУ и са нама али и Европом. УН су сада јако ослабљене, а Русија је ту јако доприносила и сада су то све тешке ствари и због тофа грађани морају да знају које су последице! - рекао је Антонијевић.

Prva tema
Прва тема / Извор: Фото: Printscreen/Prva ТВ

- Сада свако користи прилику да нешто добије, томе нема потребе да се придаје значај. Нису они који одлучују о нама, и сви ти који су правили своје каријере овде ја их знам и настављају даље са истом матрицом. Што се тиче санкције, САД инсистира на оволиким санкцијама они чувају Тајван и ово је показна вежба Кини ако покуша да врати тајван и то је мој утисак. Они не зависе од русије, већ само ЕУ то је јасно и зато је ово толико тешко. А сва наша налазишта нафте и гаса су нестала још 2008. године - рекла је Сузана. 

- Они кажу како Србији треба Мајдан, да ли су се они усрећили са њим? Они би још једном да нас унесреће, а мало им је било оно 99-е и поново би да имамо лоповске приватизације! Сада долазимо до кључног питања зашто су сви дочекали своју прилику? Они су уверени у апсолутни пораз Русије и њених савезника, али морају да знају једну ствар Кини је све подређено и они ће чувати мир и седморица векличанствених од којих сам четири упознао јако су паметни и опрезни, али они неће ићи уз америчку матрицу познавајући Сија којег сам видео седам пута и мислим да га познајем и не верујем да ће он ићи уз запад. Зашто се ово збива у региону, и Ђукановић, Курти, кошић и оно што је изговорио о нама у Бриселу, ми смо одговорили како треба. Ја сам на интервју Ђукановића ћутао јер су Вучућ, СПЦ и Србија увек криви, а ја сам увек спреман да разговарам али о чему са њим? Немамо иста интересовања, моја интересовање је да стварм а његово да сруши СПЦ, не одговарам никоме од њих јер покушавам да очувам мир. Наслушали смо се лажних прича много, али када се све сведе поставља се питање о моралу! Чекајте, није ваљда Србија на Косову била гора него Русија данас, сви ће рећи не! Србија није могла да изведе агресију на својој територији. Ако мислите да бих ја дозволио да неко руши Србију не може, јер смо данас много јачи и ја не бих дозволио да Србије буде нападнута - НИКАДА! Ја волим све и оне фабрике и моју децу, а ја живим за те фабрике које су ми као деца и те пруге су моја деца а не сандуци са мртвима које ћу да враћам у сандуцима и не желим да некоме враћам мртви мушку децу, ја гледам да из овога изађемо са што мање последица и Србија и Украјина су страделе јер ми поштујемо Међународно јавно право. Ја не причам о овоме са толиком страсти, ја знам куда све иде и ја се спремам пет дана за разговоре а то показују и резултати. И ти возови, ишли су 60 на сат а сада 200 и сада гледам само како нашу земљу да макнем из свега! - рекао је Вучић.

- Ја говорим да никога не требамо да остављамо по страни и не требају људи да знају преко новина и наслова, а то ви требате да урадите и кажете да Србија има јасан пут ка Евроској унији и да ћемо морати на крају да кажемо која је наша позиција - рекао је Антонијевић.

- Немојте да причате неке ствари, није нама ништа било најављено и НАТО није најављивао јер да јесте ја не бих оставио моју мајку да погиње у згради РТС-а која је била уредник вести - додао је Вучић.

 - Ја могу да потврдим причу председника, ја сам радила на тој телевизији и знам да је његова мајка била тамо - додала је водитељка. 

- Када се ово заврши, ЕУ ће појачати Украјину и биће мање пара за Балкан - додала је Сузана. 

Ево како стоје ствари са храном

 - Нема пшенице и сунцокретовог уља,а  nne можемо ни кокс да увеземо за железару, и сада ја разговарам са пријатељима из емирата који хоће све да дају али немамо како да превеземо, а банке не желе да дају осигурање. Они не знају да ми не вучемо нафту одакле смо вукли. Ми морамо да размишљамо о тешкоћама. Ми требамо да будемо мирни, ми нисмо ни криви ни дужни и нисмо ни на чијој страни, а осудили смо кршење територијалног интегритета Украјини и то је јасно. Данас показују колица без деце, а ко је причао о нашој Милици Ракић? И ко је сада био жртва и кршио права? А нама Русија никада није уводила санкције - рекао је Вучић.

- За оно што ме питате, једино сам рекао да гарантујемо мир! Ни на који начин нећемо да подржимо сесецију било где само зато што тамо живе Срби, јер ми хоћемо да идемо напред и имате моју реч а знате колико она значи! Сви знају то у свету и сви траже моју реч. Мој посао је да штитим интересе народа и не знам шта ће бити сутра, ја бих да се небо сручи али смао на моју главу. Ја сам прошао кроз корону, реформе и притиске и ја овако нешто нисам доживео у свом животу и зато вам кажем да не знам шта сутра носи, а имаћемо најтежу ситуацију од 45. године. А када Маријупољ падне биће најтеже - додао је Вучић. 

- Ја имам утисак да ми живимо у предратном добу, ово није ратно. Чини ми се да се неће зауставити овде, а Маријупољ је уништен и ускоро ће пасти и таква је војна терминологија од које се ја ужасавам. Што се тиче рата, ја волим да читам и упоређујем и неке декларације од назависности Косова су сличне као и дсада и дословце су малтене из те декларације узели и раде оно што су неки радили нама. Овде је дошло после три дана до нуклеарног оружја, а био је пре договор да се то не спомиње и да се не прети. Сада је питање да ли ће стати или се проширити на Пољску. Када Макрон каже да ће владати глад сви верују, а Вучић када каже нико не верује! - рекла је Грубјешић.

Вучић о санкцијама Русији

- Мислим да знамо о чему је Сузана говорила, јако је коректна жена иако нисмо увек исто размишљали! Био је велики притисак и сви су ме разумели, али и сви су прихватили! Моја саветница имењакиња госпође Грубишић, рекла ми је како ће ми уништити живот и каријеру, ја сам јој рекао да изађе напоље и са Марком Ђурићем сам доео олуку о Косову. Ми смо имали две норме које смо требали да прихватимо. Ја нисам то урадио јер сам био храбрији, него сам био под притисцима али сам видео да можемо да изгурамо. То је била моје рационална процена, данас су ствари много теже, и у складу са тим сада процењујем на начин који мој тим и ја знамо. Што се тиче Украјине, ми за кривца пронеђемо увек неког другог али је за рат је потребно двоје. Милошевић није крив за оно, али ја га не кривим јер је његова обавеза била да израчуна последице, а то бих рекао Путину и Зеленском који морају да сносе последице, али и да сачувају земљу. Да ли неко рачуна данас како ће бити са Украјином, и сада долазимо на главно питање, они воле да разговарају са мном, воле да чују али не и да слушају. Француски предсдник за десет дана ме два путе зове, упркос томе што је Србија мала и није моћна за рат у Украјини. Ја сам их питао шта желе, мир или победу? Када сви желе победу, ја мислим да ће бити само горе и зато немам осмех на лицу. наша позиција је ужасна! Ми сада морамо да решавамо питање нафте, а ми морамо да се бавимо хемикалијама за рафинерије које су већином руске. Ми увозмо сирову нафту, али нама треба рафинерија која ради и хемикалије, али сада смо у лошој позицији. Ми нафте имамо довочљно али смо сада наручили 43 хиљаде тона нафте и складиште у Смедереву пунимо до чепа, а ми сада немамо ни складиште које морамо да направимо. Ми гаса имамо, али га и трошимо када су хладни дани и борба за све је на дневном нивоу, али ја бринем шта ће бити сутра. Лудило у свету нема даље, а возови су кренули из свих земаља и сви чекају пораз. Русија чека слом запада, и они обрнуто као што смо ми чекали и 1999. године - рекао је Вучић.

Prva tema
Прва тема / Извор: Фото: Printscreen

Вучић о последицама због ситуације у свету

- Ја немам митинге, нама је опседнутост овим да сачувамо земљу. Одлука европског савета је јако тешка за нас. То се све тиче увоза нафте, јер ми немамо своју а ону што смо имали је исисана јер је из 2008. године. Суштина, људи ми када нешто хоћемо да кажемо по том питању сви ме нападају - рекао је Вучић.

- Ми сада имамо велики притисак и биће све већи, није нам лако и пре потписивања Бриселског споразума. Ја могу да посведочим на кога је пре био усмерен притисак, на истог човека и ту нема дилеме притисак није био на мени. Било је јако тешко, а сада је још горе јер се ништа не спроводи! Лако је нама да анализирамо, а ту је неко ко мора да доноси одлуке, а то је председник. Ми нисмо неутрална земља, ми смо земља која приступа Еу, и имамо уговор да се усклађујемо, али исто тако на првом месту мора да буде Србија. - рекла је Грубјешић.

- Милсим да треба грађанима рећи да јесте тешка ситуација, и постојао је период када се Србија сврставала уз чланице Уједињених нација, и сада се од нас очекују санкције, али ми пратимо наше интересе и стратегију. Србија је изабрала ЕУ као стратешки циљ и то се тиче статуса безбедности, али ми морамо да се штитимо као и сви јер неки очекују један наш погрешан потез. зато грађанима треба да се каже коју је правац Србије - рекао је Антонијевић.