Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ДРЖАВА ДОНЕЛА ОШТРЕ МЕРЕ, А ОВА ЈЕ КЉУЧНА Вучић о масакрима који су потресли Србију: Туга је огромна

07.05.2023. 19:36
Пише:
Србија Данас
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: РТС/Принтсцреен

Вучић се обраћа јавности у Дневнику на РТС.

Председник Србије Александар Вучић говори у Дневнику 2 на Радио телевизије Србије о актуелним темама и дешавањима у Србији, а све везано за 2 масакра која су се у претходној недељи догодила у нашој земљи - најпре у Основној школи "Владислав Рибникар", па у Младеновуц. Најпре је поновио да је ово страшна трагедија и још једанпут је изјавио саучешће породицам убијених.

- Како у ОШ Владислав Рибникар, тако и у Дубони, Орашју... Наше је да из те велике трагедије изађемо уједињено и да покушамо да неке проблеме решимо на нешто другачији начин - рекао је најпре председник.

"ДОК САМ ЖИВ БОРИЋУ СЕ ПРОТИВ НАЈГОРЕГ ОЛОША" Вучић у понедељак саопштава одлуке које ће променити Србију?!

"ДОК САМ ЖИВ БОРИЋУ СЕ ПРОТИВ НАЈГОРЕГ ОЛОША" Вучић у понедељак саопштава одлуке које ће променити Србију?!

"СРБИЈА СВЕТИОНИК СЛОБОДЕ И НАДЕ - ПОСТИДЕЛА АМЕРИКУ" Цео свет велича одлучност и реакцију Вучића на масакре (ФОТО)

"СРБИЈА СВЕТИОНИК СЛОБОДЕ И НАДЕ - ПОСТИДЕЛА АМЕРИКУ" Цео свет велича одлучност и реакцију Вучића на масакре (ФОТО)

Рекао је да још нису донете све мере.

- Бићу отворен, јер неко мора да се понапша рационално. Зато смо бирани. Мајке, баке деке никада не могу да преболе ово. Али ми не заборављајући жртве, не славећи починиоце злочина, и сећања на те људе и децу, ми морамо да наставимо, да размишљамо како да нам се те ствари никада не понове, иако за то не можемо да имамо гаранције. На дан када се десио масакр у Основној школи рекао сам да се плашим копи синдрома. Нажалост, то нам се десило дан касније. Сада имам такве трауме да се плашим сваког дана - казао је Вучић.

Претио масакром у Руми, па се питао што га хапсе

Рекао је да има привођења и деца и одраслих ових дана.

- У Руми човек каже да ће да побије све а када му уђе полиција у кућу каже: "Немојте мене, што мене, имам астму?". АЛи то је да извучемо закључке. Мислим да смо ми као држава отишли корак даље. Говорићу о мерама. Знам да ћемо имати оне које ће да се супроставе. То су веома оштре мере. За нас је важно да изађемо, као што је Немачка 20002. када је бивши гимназијалац убио 19 малдих људи, и у то време су имали уизборну кампању али су сви заједно изашли као друштви и предузели мере. Они су прекјуче донели најновији закон о о друштвеним мрећама. Казне су од 5 до 50 милиона евра - навео је председник:

- Имате људе који јесу психопате, јер не можете ви да забраните да се емитује Кум, и онда сутрадан неко пуца да би надмашио Ал Паћина. Све то нема смисла. Морамо да сагледамо неке друге ствари. Данас се догодила једна таква трагедија у Тексасу.

Сутра почиње предаја оружја, па кажњавање

Од сутра имамо предају нелегалног оружја.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: РТС/Принтсцреен

- У два шаторска крила између Крњаче и Овче, било је више аутоматских пушака, 650 метака муниције, молим људе да само оду у полицијску станицу и оставе то. Очекујемо одговорност. После тога идемо у Скупштину да повећамо казне за нелегално оружје. Ако се исплати да због 3 метка идете на робију, онда... Нема "нисам знао"... Ти тиме нелегално је мораш неког да убијеш. Да убијеш себе. Ми то не желимо. Друга мера, идемо на 90 одстотно смањење кратких цеви које се најчешће користе и у извршењу ликвидација. Ми ћемо први пут да уведемо обавезу да се контролишу људи са оружјем једном годишње , да ли су користили наркотике. То ће важити и за ловце. То се код ловаца у 99 одсто случајева не дешава, али ми тиме спречавамо да они који су неурачунљиви у неком тренутку могу да почине овакве масакре - казао је председник.

Кључна мера је, како је рекао, а нада се да ће се обрадовати сви родитељи, полицајци ће бити у школи.

- Зашто? Ово нам решава проблеме вршњачког насиља, не сасвим, али ће помоћи. Биће добро наоружани, опремљени и спремни да употребе силу.1.300 иде у пензију, 2.500 нових узимамо да бисмо могли сваку школу да покријемо. Да сваки родитељ осећа већу сигурност. Од монструма и психопата никада не можете да заштитите. Родитељи кажу дајте нам КД врата. Није проблем, Купићемо за сваку школу. Имамо новца за то - казао је председник:

- То су мере. Полицајци у школу. Такве монструозне ствари се дешавају свуда у свету. Много чешће него код нас. Ми смо имали случај  2002. године случај Чадића у Лесковцу, имали смо случај 2007. у Јабуковцу, деветоро мртвих и 5 рањених. Имали смо 2013. године у Малој Иванчи, недалеко од Младеновца, 13 убијено. Наравно, овде је трагедија посебна јер је много деце страдало. Она је забринула сваког родитеља у земљи, више него било шта друго, али из тога ми морамо да извучемо, мирамо да направимо мере и да реагујемо као држава и друштво. Имаћемо повећан број психолога и социолога. разговараћемо са удружењима, прихватићемо... Оно што знам сигурно јесте да не постоји мајка која се не радује да постоји полицајац који ће да брани и у сваком моменту доведе подршку. То ће нам смањити вршњачко насиље за 70,80 процената, то је наша процена- казао је Вучић.

Подсетио је на све масакре, и питао да ли је неко организовао масовне демонстрације после Чадића, Јабуковца, Мале Иванче...

- Што нико није поднео оставку? Измишљали сте у претходна три дана. Директорка школе мајка криминалца... А шта у ствари хоћете да ми радимо као држава. Да малтертирамо мајке и очеве што су им пунолетна деца оваква или онаква. Та жена је постављен а 2004. године. Зар је требало да јој кажемо ваше дете је овакво или онакво, склони се?

Председник је казао да 11 година даје све од себе.

- За три дана ће опет главне вести да нам буду Косово. 11 година сам дао све од себе да урадим све пто могу за своју земљу. Патио сам за сваком изгубљеном приликом. Пошто сам ја крив за то. Нисте били криви за Лесковац, Иванчу, Јабуковац, Хоћете наше оставке, разговараћемо. нећу то данас да кажем јер хоцу да сачувамо мир и стабилност у наредним данима. То што неко мисли да се неко плаши оставке, ја сам поносан на резултате које је Србија постигла, што се нисам склањао ни када су нам се дешавале трагедије као што су поплаве, знам да ће људи да ме мрзе због узимања оружја, али бар знам да ће свака мајка да ме воли, не да ме воли да ме поштује.

О оставци министра просвете Бранка Ружића, казао је да је он то њему рекао и да ће он још разговарати са њим. 

Говорећи о патролама око школа и тржних центара, Вучић је рекао да ће све да се појача од сутра, посебно у првом тренутку када разне психопате мисле да је њихов тренутак дошао.

"Ја само молим људе да нам лажно не пријављују као држави. Убисмо своју полицију. Ти људи раде даноноћно. Можете мислити какав је пакао на друштвеним мрежама где сваки лудак који помисли да треба да добије неки лајк, као оно дете из околине Панчева што је подржало монструм-убицу из ове школе. Што си то урадила? Па због прегледа, то је одговор", рекао је Вучић.