Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"ИЗАБРАЛИ СМО ПУТ СЛОБОДЕ, НЕЗАВИСНОСТИ И СУВЕРЕНИТЕТА" Вучић на Светосавској академији: Оставио нам је у аманет МИР И ЈЕДИНСТВО (ВИДЕО)

27.01.2024. 19:07
Пише:
Србија Данас
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Youtube Printscreen/Tanjug News Agency official

Свечаност је почела интонирањем химне Србије "Боже правде" и химне Северне Македоније "Денес над Македонија".

Централна свечана академија поводом обележавања националног празника Срба у Северној Македонији, Дана Светог Саве, одржана је вечерас у Македонском народном позоришту, а први пут је присуствовао и председник Србије Александар Вучић.

Вучић је у свечану салу ушао са македонским колегом Стевом Пендаровским. Обојица су поздрављени аплаузом приликом уласка.

Свечаност је почела интонирањем химне Србије "Боже правде" и химне Северне Македоније "Денес над Македонија".

Обраћање председника Александра Вучића

Председник Вучић је приликом изласка на бину поздрављен аплаузом, и поручио је да је веома срећан што је вечерас у Скопљу.

- Ја сам први председник који вам се обраћа на овакав начин, и то ми је додатна обавеза и још већа одговорност. Желим пре говора да се захвалим човеку који је увек био са нама, човеку који није ни професор ни председник, али је увек био и уз српски и уз македонски народ. Знам да је чврст као стена, и зато желим да поздравите Перу Антића, прослављеног кошаркашког аса - рекао је Вучић.

Председник каже да је Свети Сава са правом зван оцем цркве и школе.

- И данас наш пут зависи од избора - да ли ћемо изабрати слободу, или сизеренство. Независност или вазалство. Суверенитет или подаништво. Данас је Србија неутрална и самостална земља, и неће никоме дозволити некоме другом да чува њено небо. Није лако бити на европском путу, а не одрећи се својих традиционалним пријатељима, не окренути им леђа у тешким тренуцима - казао је он.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Youtube Printscreen/Tanjug News Agency official

Вучић истиче да попут Светог Саве бирамо начин на који остварујемо своје циљеве.

- Јасно нам је као и њему да су мир и јединство једини начин опстанка. Баш као што је знао и да је политика вештина могућег, па је круну тражио на западу, а архиепископију на истоку. Изабрао је школу, законе, учење и ред. Будућност свих нас није могућа без 800 година ових постулата. Ропство се данас заснива на незнању, на заостајању. То је знао и Свети Сава, зато је учио и преводио. Оставио је у аманет својим ученицима да подучавају друге - рекао је председник Србије.

Додао је да морамо поставити јасна правила за оне који долазе после нас, и подсетио и да је Свети Сава своје најважније дело назвао "Законоправилом".

- Годинама сам се питао како је Свети Сава остао најважнија личност наше историје. Захваљујући Доментијану, видео сам да је пропутовао цео свет, да је створио непревазиђени закон у Срба. Том његовом "Крмчијом" ми крмаримо бурним морима, и надам се не чинимо грешке. Владика Николај пише да је Свети Сава, када је као младић дошао у манастир Ватопед, видео величанственост Византије. Он постаје ренесансни ум пре ренесансе. Он је наш први писац, дипломата, просветитељ, први законописац. Он је темељ наше цивилизације - казао је Вучић.

Ми Срби, уз мајку и Бога, призивамо и дух Светог Саве, казао је председник, цитирајућу Дучића.

- Следећи мисао наших великана ми враћамо свој дуг Светом Сави, градећи школе, универзитете. Ја бих додао само још неколико речи, о добрим људима који живе у Северној Македонији, и нашој браћи Македонцима. Ово ми нису писали, сам ћу рећи то. Председник сам Србије и не плашим се да кажем. Нама су Македонци најближи народ, ми ближе од Македонаца немамо. То нескривено и јасно кажем свима, и ништа не тражимо од ваше земље - казао је он.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Youtube Printscreen/Tanjug News Agency official

Председник додаје да никада неће тражити ни промене Устава Северне Македоније, нити наметати било какве услове.

- Ми од вас очекујемо једино да прихватите нашу братски испружену руку, ниједан проблем немамо. Када игра ваша репрезентација, да имате много више навијача ван Северне Македоније, само мало северно од вас, и знајте да смо увек уз вас. Рекао сам да ближих од вас немамо, али морамо то поставити на рационалне ноге - рекао је Вучић.

Он каже да смо пре неколико дана поставили велике циљеве, у жељи да изградимо Србију.

- Верујем да ћемо до 2027. имати БДП већи од 100 милијарди евра. Више него три пута више ћемо створити за тих неколико година. Али то можемо само уз вашу помоћ. Позивам нашу браћу и пријатеље Македонце да учествују у великом пројекту EXPO 2027. Требаће нам извођачи, пројектанти, радници... Позивам да то заједнички припремимо, па да имате највећи и најлепши штанд - казао је председник.

Додаје да никада неће наговарати Скопље на било шта, и само моли све да чувамо сјајне односе.

- Уморио сам вас вечерас, а сада је време да сви заједно ускликнемо с љубављу. Срећан вам празник, живела Србија - рекао је на крају говора председник.

Обраћање Ненада Стевандића

Председник Скупштине Републике Српске Ненад Стевандић каже да припадамо духу, народу и култури које нема границе, и да је тај дух настао прегалаштвом Светог Саве.

- Он је прво мирио браћу, па нас мирио са комшијама. То је тежак посао, на који се чека и по осам векова, а председник Србије то ради и данас. Надам се да нас будућност више никада неће раздвајати - рекао је он.

Nenad Stevandić
Ненад Стевандић / Извор: Фото: Youtube Printscreen/Tanjug News Agency official

Стевандић каже да свима жели да наставе да се друже овако, и да једни друге посећују током великих празника.

- Највеће вам хвала, и нека нам је сретан Савиндан - рекао је председник Скупштине РС. 

Обраћање Димитра Ковачевског

Председник Владе Северне Македоније Димитар Ковачевски је честитао дан једног од највећих Срба у историји.

- Он је био духовни творац идеје о српској државности. Свети Сава, национални дан српске заједнице у Македонији, нас обавезује на заједништво, на ширење љубави. Слављењем Светог Саве славимо трајне вредности, оне које ће опстати генерацијама - рекао је он.

Kovačevski
Ковачевски / Извор: Фото: Youtube Printscreen/Tanjug

Ковачевски је рекао да је Северна Македонија сигуран дом за све који живе у њој, и додаје да су односи наше две земље чвршћи него икада.

- Са мојим пријатељом Александром смо развили многе сјајне идеје, попут иницијативе Отворени Балкан. То нам је дало импулс да се јаче повезујемо. Ми зависимо једни од других.

Председник Владе Северне Македоније каже да је његова прабаба оставила аманет његовој баби, да сваки пут на дан Светог Саве оде у цркву да освети колач, који онда мора да подели деци.

- Има нека сила у Светом Сави, коју је моја баба Вероника оставила у аманет и својој деци, и ми ћемо пренети тај аманет на наше потомке. Срећан вам дан српске заједнице у Македонији - закључио је Ковачевски.

Обраћање Стева Пендаровског

Председник Северне Македоније је поздравио све присутне, и рекао је да нас сваки празник подсећа на прошла времена.

- Овај важан дан је посвећен великом духовнику и просветитељу Светом Сави, који је створио трајне вредности. Велики приоритет македонске државе је неговање заједничког живота свих мањина. Српска заједница је нераздвојни део македонског друштва - казао је он.

Steva Panderovski
Стева Пандеровски / Извор: Фото: Youtube Printscreen/Tanjug News Agency official

Пендаровски се захвалио Србима што доприносе много македонском друштву.

- Примера за сарадњу има много, и симболичних и практичних. Република Србија и Српска православна црква имају практичан став, за шта је доказ давање томоса МПЦ-ОА - казао је председник Северне Македоније.

Пендаровски је подсетио на помоћ Србије током вакцинације, када је велики број грађана Северне Македоније долазио у Србију.

- Ова Светосавска академија је добар пример грађења мостова између наших народа. Дозволите ми да честитам национални дан Срба, и да вам пожелим много радости и среће - казао је он. 

Обраћање Ивана Стоилковића

Председник организационог одбора Светосавске академије Иван Стоилковић је отворио манифестацију.

Он је рекао да има велика очекивања, из разлога што на крају сваке академије свако каже да је управо ова манифестација била најбоља.

- А пред нама су висока очекивања да свака следећа буде боља. Ми смо у сваку Светосавску академију до сада уткали пуно љубави, самопрегора и рада. Поносни смо, и ја и мој тим, на све академије које смо до сада организовали - рекао је Стоилковић.

Ivan Stoilković
Иван Стоилковић / Извор: Фото: Youtube Printscreen/Tanjug News Agency official

Он каже да је неко видео да све што ради његов тим има ефетка и у јавности и у македонском друштву.

- Председник Вучић је већ годинама покровитељ ове манифестације, а дочекали смо и да први пут у историји Србије и Македоније председник Србије посети и Србе у Македонији. Веће признање нисте могли да нам учините - казао је Стоилковић, и додао да је Вучић неприкосновени лидер српског народа.

Он каже да прича о Светом Сави траје вековима, и захвалио се светитељу што је окупио све на вечерашњој свечаности.