Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ВУЧИЋ НА ВИДЕО САМИТУ СА ЛИДЕРИМА ЗАПАДНОГ БАЛКАНА: Не може Ангела Меркел да доноси одлуке уместо нас! (ВИДЕО)

29.07.2020. 16:38 17:49
Пише:
Србија Данас
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Инстаграм/будуцностсрбијеав

Председник Вучић учествовао је на видео самиту, који за лидере западнобалканске шесторке организује вашингтонски Атлантски савет.

Лидери Западнобалканске шесторке учествују на видео самиту о унапређењу регионалне економске сарадње и привлачењу страних инвестиција који организује Атлантски савет.

Обраћање Председника Вучића

- Имали смо продуктивну сесију. Морам да похвалим ваш рад и свих осталих који је значајан за Србију. Говоримо о европском пакету који је важан за нас.

- Прво треба да променимо себе да се више посветимо свом региону, да не потцењујемо себе и да имамо више поверења једни према другима. Ми треба да будемо бржи у региону, до нас је. Не може Ангела Меркел да доноси одлуке уместо нас - рекао је Вучић.

Како је истакао Вучић, ако се анализира стуација, може се доћи до закључка да бисмо могли да уштедимо и 7 осто трошкова отвореним границама.

- Ако смањимо све ове процедуре и све ове бирократске процесе, закључак је да можемо уштедети више новца. То значи да треба да престанете да процењујете нашу моћ. Требало би да дамо све од себе да изградимо  поверење између нас - навео је Вучић

Он је навео и да догађаји попут ових јесу важно, јер се активно разговара и то је интерес свих, док је било ситуација да на неким другим догађајима нико није био занитересован за дијалог.

- Стварно мислим да је ово заиста добра идеја коју би требало да прихватимо. Можда би требало да направимо некакав самит једном месечно...

Говорио је и председавајући Савета министара БиХ Зоран Тегелтија

Он је као један од проблема навео границе и брзину преласка.

Говорила је и црногорска министарка Драгица Секулић

- Хвала на овој прилици да се сретнемо и у овим тешким тренуцима.

Обратио се и Хоти

Регион Западног Балкана је подељен и недовољно економски интегрисан, али постоји воља међу лидерима да се инфраструктурне и бирократске баријере отклоне, како би економије сарађивале.

Говори Еди Рама

- Верујем да нам пандемија доказује да оно што покушавамо да урадимо већ 6 година је оно што треба будућим генерацијама нашег региона. Треба кренути од малих ствари, корак по корак, да би се остварио велики сан у региону. Снажно верујем да нам је пандемија дала доказ да је тако. За Западни Балкан се очекује да ће отприлике бити погођен рецесијом са падом од 8 одсто. Свако од нас је погођен на различите начине, неки урушвањем ланца вредности, други ланцима снабдевања и производних ланаца.

Edi Rama
Еди Рама / Извор: Фото: YoutubePrintscreen/Tanjug News Agency official

Рама се иначе укључио у разговор тако што је цитирао Винсента Ван Гога. 

Обратио се и председник Северне Македоније

- До 2018. Скопље и Атина нису имали ниједан потписан споразум. СМ требало би да има приступ аеродрому у Солуну - рекао је Пендаровски.

makedonija
македонија / Извор: Фото: YoutubePrintscreen/Tanjug News Agency official

Обраћање Вилсона

- Тешка времена захтевају тешке одлуке, значајно је то да лидери сада сарађују у циљу оснивања заједничког тржишта зарад добробити својих грађана. Регион није био тржишно конкуретан, јер су тржишта била исцепкана, а сада су први пут све земље ЗБ региона једнаки партнери.

Завршена седница са представницима Западног Балкана.

Срећни смо што сте сви овде и што можемо да дискутујемо на овом Самиту. За Западни Бакан је витално важно што су овде говорници из САД, ЕУ, Савета НАТО како би се говорило о сарадњи у региону. Овакав заједнички састанак веома је важан за Евроатлантску будућност региона.

На самиту учествују председник Србије Александар Вучић, косовски премијер Авдулах Хоти, премијер Албаније Еди Рама, председник Северне Македоније Стево Пендаровски, председавајући Савета министара БиХ Зоран Тегелтија и министарка економије Црне Горе Драгица Секулић.

ПРЕДСЕДНИК СУТРА ПРЕД ГРАЂАНИМА: Вучић се обраћа јавности у 10 сати

ПРЕДСЕДНИК СУТРА ПРЕД ГРАЂАНИМА: Вучић се обраћа јавности у 10 сати

Вучић данас на видео самиту лидера Западног Балкана

Вучић данас на видео самиту лидера Западног Балкана

СРБИЈА СЛЕДЕЋЕ НЕДЕЉЕ ДОБИЈА НОВИ ПАРЛАМЕНТ: Ово су кандидати за новог ПРЕДСЕДНИКА СКУПШТИНЕ

СРБИЈА СЛЕДЕЋЕ НЕДЕЉЕ ДОБИЈА НОВИ ПАРЛАМЕНТ: Ово су кандидати за новог ПРЕДСЕДНИКА СКУПШТИНЕ

БИВШИ МИНИСТАР ОДБРАНЕ ХРВАТСКЕ ПРИЗНАО: Од кад је Вучић председник, СРБИЈА ЈЕ ВОЈНО ЈАЧА ОД ХРВАТСКЕ!

БИВШИ МИНИСТАР ОДБРАНЕ ХРВАТСКЕ ПРИЗНАО: Од кад је Вучић председник, СРБИЈА ЈЕ ВОЈНО ЈАЧА ОД ХРВАТСКЕ!

НЕЋУ У РАТ ЗБОГ СРБИЈЕ, ПОМАГАЋУ ЈОЈ САМО ПРЕД КАМЕРАМА: Транскрипти разговора Јељцина и Клинтона током агресије НАТО на Србију

НЕЋУ У РАТ ЗБОГ СРБИЈЕ, ПОМАГАЋУ ЈОЈ САМО ПРЕД КАМЕРАМА: Транскрипти разговора Јељцина и Клинтона током агресије НАТО на Србију