Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ВУЧИЋ НАКОН САМИТА БРДО-БРИОНИ: Сви знамо ко је признао Косово, а ко није (ВИДЕО)

17.05.2021. 14:10
Пише:
Србија Данас
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: РТВ Пинк/Принтсцреен

На данашњем самиту лидери земаља учесница обележили су 10. годишњицу покретања Иницијативе

Први пленарни састанак лидера земаља Западног Балкана у оквиру процеса Брдо-Бриони одржан је данас на Брду код Крања у конгресном центру, а према ранијим најавама на њему се разговарало о заједничким закључцима, декларацији, о непромењивости граница на Западном Балкану, а било је речи и о последицама пандемије корона вируса и економском опоравку региона.

Састанку који се одржао иза затворених врата, односно без медија, присуствовали су председник Србије Александар Вучић, председник Хрватске Зоран Милановић, председник Албаније Илир Мета, председник Црне Горе Мило Ђукановић, чланови Председништва БиХ Милорад Додик, Жељко Комшић, Шефик Џаферовић, председник Македоније Стево Пендаровски и председница привремених приштинских институција Вјоса Османи.

Лекар из Covid амбуланте упозорава: Ово је неопходно примењивати током и након инфекције коронавирусом!

Лекар из Covid амбуланте упозорава: Ово је неопходно примењивати током и након инфекције коронавирусом!

САМИТ БРДО-БРИОНИ КОД КРАЊА - САСТАНАК ЛИДЕРА: Вучић борави у Републици Словенији (ФОТО)

САМИТ БРДО-БРИОНИ КОД КРАЊА - САСТАНАК ЛИДЕРА: Вучић борави у Републици Словенији (ФОТО)

АНА БРНАБИЋ У ИСТОЧНОМ САРАЈЕВУ: Премијерка се састала са председником Владе Републике Српске

АНА БРНАБИЋ У ИСТОЧНОМ САРАЈЕВУ: Премијерка се састала са председником Владе Републике Српске

 

Изјава Александар Вучића

-  Било је много ствари око којих нисмо сагласни, а једно од кључних питања је питање промена граница. УН је једино тело у свету око којег можемо да се договоримо, а остатком текста смо задовољни. Помиње како би требало да се бришу границе унутар региона, то би било добро, могли смо да се договоримо, али наравно да нисмо. Ми смо спремни за нови разговор. Ми овде сви знамо наше позиције, сви знамо ко је признао Косово а ко није. То није ништа ново, то већ знамо од 2008. године. Ми бисмо да се поштује међународно право - рекао је Вучић.

Председник је истакао да је "уживо" док га је нападала Вљоса Османи. Председник Србије је такође истакао да је врло пристојно разговарао са председником Хрватске.

- Надам се да ћемо ући у ЕУ, а кад ће то бити, то заиста није до нас. Нама је битно да наставимо да растемо и да сустижемо оне који су испред нас - рекао је Вучић.

- Што се дијалога тиче, мора да буде компромиса, ја се надам да ће разумети да мора да се разговара, а не да се наређује - завршио је Вучић.

Председник Србије изјавио је да је закључак да је цео регион на европском путу и да ће на томе заједно и радити.

Самит Брдо-Бриони

Председника Србије Александра Вучића дочекали су домаћин, словеначки председник Борут Пахор и хрватски председник Зоран Милановић, а приликом доласка, Вучић се видљиво срдачније поздравио са Пахором, него што је то учинио са Милановићем, са којим се, по утиску извештача поздравио званичније.

Вучић је поводом данашњег самита, казао у петак, да је добио предлог закључака који би данас требало да буду усвојени, а могуће и декларација о непромењености граница на Западном Балкану.

Pahor i Milanović
Пахор и Милановић / Извор: Фото: Танјуг/СТА/Даниел Новаковић

Према његовим речима, у тим закључцима се наводи да се сви учесници противе промени граница, а како је навео председник Србије, он је унео један мали амандман, који је сада пакао за њих.

Како се сазнаје, управо због Вучићевог "амандмана" на састанку лидера Западног балкана процеса Брдо-Бриони избио је општи хаос.

Наиме, председница тзв. Косова Вљоса Османи и члан Председништва БиХ Шефик Џаферовић брутално су напали председника Александра Вучића и Србију.

Након данашњег састанка, лидери земаља Западног Балкана ће обићи дворац, после чега ће имати заједнички ручак, а за крај данашњег самита планирана је заједничка конференција за медије.

На данашњем самиту лидери земаља учесница обележиће и 10. годишњицу покретања Иницијативе, али и, како је најављено, поново потврдити и ојачати посвећеност наставку процеса проширења ЕУ.

Самит два пута одложен због пандемије

Самит Брдо - Бриони требало је да буде одржан прошле године на 10. годишњицу иницијативе, али је два пута одложен због пандемије вируса корона.

Процес Брдо-Бриони је заједничка словеначко-хрватска иницијатива коју је 2010. покренуо тадашњи словеначки премијер Борут Пахор ради јачања узајамног поверења и помоћи земљама Западног Балкана на путу ка ЕУ.

Samit Brdo-Brioni
Самит Брдо-Бриони / Извор: Фото: Танјуг/СТА/Даниел Новаковић

Од 2013. године састанци се одржавају једном годишње, сваке године у другој земљи.

За ову годину било је најављено и присуство француског председника Емануела Макрона, али он неће доћи, јер је, како је обавестио словеначког председника, спречен да присуствује данашњим састанцима.