Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ВУЧИЋ У ПРВОЈ ТЕМИ: Са БиХ градимо добре односе, Србија је ЗЕМЉА УСПЕХА, никада нећемо признати Косово (ФОТО)

18.12.2020. 21:45 23:57
Пише:
Србија Данас/М.Т.
av
ав / Извор: Фото: Printscreen

У специјалној емисији "Прва тема" на ТВ Прва председник Србије Александар Вучић говорио је о односима у региону

О најактуелнијим темама грађанима Србије говорио је председник Србије Александар Вучић, професор Факултета политичких наука Иво Висковић и Милан Антонијевић из Фондације за отворено друштво.

"Ово је време великих притисака на Србију" Југовић осудио претње Вучићу

"Ово је време великих притисака на Србију" Југовић осудио претње Вучићу

"САЈ ЈЕ ОСТАВИО ТРАГ У ВРЕМЕНУ" Вулин: Обележен Дан Специјалне антитерористичке јединице (ФОТО/ВИДЕО)

"САЈ ЈЕ ОСТАВИО ТРАГ У ВРЕМЕНУ" Вулин: Обележен Дан Специјалне антитерористичке јединице (ФОТО/ВИДЕО)

ПОСЛАНИК МИРКОВИЋ: Аутошовинизам никада неће бити приихватљив у Србији!

ПОСЛАНИК МИРКОВИЋ: Аутошовинизам никада неће бити приихватљив у Србији!

Гости су разговарали на тему да ли је тачно да се Србија на деструктиван начин мења у збивања у Босни и Херцеговини и ко угрожава мир у региону четврт века од потписивања Дејтонског споразума.

av
ав / Извор: Фото: Printscreen

Поред тога, тема је била и да ли греше они који мисле да Србија очекује компензацију - Република Српска за Косово и Метохију, и на ма чему се темеље тврдње да наша земља нема стратегију спољне политике.4

О вакцинама и примању

- Нама ће бити потребна вакцина и за септембар. Хоћу да се захвалим саговрницима и да им захвалим што смо разменили ставове. Да захвалим онима који раде тренутно и на Светог Николу, на крушевачкој болници. Што се вакцине тиче, имам поверење и Вархељија и сигуран сам да ће дати све од себе да Србија и цео западни Балкан добије вакцину. Наравно да ће све вакцине бити бесплатне за људе. За који дан ћемо добити прве Фајзерове вакцине. У старачке домове ћемо прво пробати да вакцинишемо људе - рекао је председник и додао да ћемо купити, али и обезбедити 100.000 бесплатних вакцина, јер је Србија земља која има пријатеље. 

- Масовну вакцинацију можемо очекивати врло брзо. Борба је за вакцине велика, али људи ће добијати сигурне вакцине. Примићу и ја вакцину - рекао је Вучић, а остали саговорници су се сложили да би примили вакцину и они. 

О спољној политици и Косову

- Када путујем у Брисел или Вашингтон у циљу да причам о Косову, тешко ми је. Имао сам тамо и лепих дешавања, али верујте ми да није лако - рекао је председник.

- Не бих био у ципалама ни председнику ни било коме ко мора да се бави тиме - рекао је професор Висковић.

Вучић се сложио са њим.

Visković
Висковић / Извор: Фото: Printscreen

- Без фигура на табли не можете да извучете победу у шаху. А када бисте то рекли људима, како би они реаговали?! Истина је да на западу нико не мисли да је Косово део Србије, а и да ми одуговлачимо, трудимо се да извучемо нешто - рекао је председник.

Трећи гост у студију навео је шта је недостатак државне спољне политике.

- Непостојање стратегије спољне политике је сада највећи проблем. Папир који би нас у овоме свему упутио шта је то што планирамо. То би требало да буде и што се тиче политике у региону - рекао је Антонијевић, а председник је одговорио.

- Не можемо да поставимо тај документ јер је Косово део Србије по Уставу. Шта хоћете да ставимо, да је Косово независно?! Док се не реши питање Косова, не можемо поставити тај папир.

Напади на председника и текстови против њега

Председник је рекао да нико није реаговао на те нападе, и нагласио да њему не треба заштита, али да неће да се за жртве представљају они који су нападани педесет пута мање.

- У понедељак, три најтиражнија хрватска листа су објавила три ауторска текста против мене. Јесте ли ви икада чули, да у једној земљи буду три ауторска текста против председника једне земље. Никада! То су скинули у уторак, а данас су га поновили. Нема ту личних увреда, то су њихова политичка сагледавања, и ја то прихватам. А шта би мислите зашто је то тако. Зато што Србија више није башибозук, већ иде напред силовито. Идуће године у ово време ми ћемо први пут престићи Хрватску по бруто друштвеном производу - рекао је Вучић.

- Сваки пут када бих одлазио у Сарајево, БиХ, на територију Републике Српске, увек сам обавештавао своје пријатеље који су тамо. Од Бакира Изетбеговића, па надаље. Видите, можда је неко приметио да је министар поред мене имао маску са заставом Србије и Српске, можда је то засметало Сарајеву, али ако је то грех, онда стварно... могу и да вам наведем примере да су други имали много горе грехове.

- Питали сте ме милион пута каква је моја реакција на поједине провокације, никада нисам реаговао, никада нисам имао проблем ни са чиме. Наша сутина је у томе како ћемо решити економију и развити је. Важно је да из БиХ могу дођу до Београда брзо. То је битно, а не шта је коме писало на маски.

О Хрватској и економији

Професор Висковић је упитао председника како да до сада нисмо претекли Хрватску у економији ако је мања држава од нас.

- Економија се не може нагло променити. Ми смо били у заостаку од њих. Следеће године у ово време Србија ће бити далеко испред Хрватске по БДП-у, а никада у истоји нисмо били ни близу ње. 

Он је нагласио да је најбољи пример тога што је усред епидемије корона вируса у Србији отворена фабрика "Тојо тајерса", једне од највећих фабрика гума на свету.

av
ав / Извор: Фото: Printscreen

- Фантастична инвестиција. Србија ће ову годину да заврши са 2.9 милијарди! Наравно да ћемо да сметамо многима, али ми морамо да истрпимо и претрпимо. Зато што су и нама добри одности са свима важни.

А професор Висковић је рекао да се доласком Бајдена на власт враћа екипа људи која се већ бавила Балканом, и да ће вероватно тражити да се решење донесе што пре.

Улога Србије

- Имате неке од аката који су потписани, који морамо видети да се не заобилази Сарајево. Мислим о хидроцентрали на Дрини. Мислим да је много јаснији однос уколико се лепо разговара и са Сарајевом и РС. Сада говоримо о стабилности. Знате колико је споразума потписано колико је земаља потписано при Малом шенгену. Може се прихватити савет и може се разговарати са Сарајевом - рекао је Антонијевић, а председник је одговорио:

av
ав / Извор: Фото: Printscreen

- Прво, заиста сам се трудио ових осам година да не осговорим на десетине увреда, клевета и да сам снајпером некога убијао. И да су се шалили са мном у Сребреници када су ме умало убили. мислимда однос између Срба и Бошњака морају бити посебно добри. Позиција није лагодна Бошњаци су једини можда који су страдали више од Срба. Морамо разумети шта они очекују и да развијамо најближе односе - одговорио је председник.

Он је додао и да је Србија сада далеко снажнија, али само због тога да би помагала народу.

- Србија је била у економији најгора у Европи, сада је прва. У борби против короне је сада у првих пет места. Мислим да је наш суштински проблем суочавање, и притисак који се врши над земљом. Србија је оснажила, али не на начин да прети било коме, већ да помаже свом народу. КиМ, Црна Гора и Република Српска... све сам овде донео, сваки документ да вам покажем. Албанаца којих има процентуално мање у С. Македонији, имају већа права од Срба у Црној Гори. Не правимо деструкције у БиХ.

О Србији и НАТО-у

- Ја мислим да имамо доста важних питања, нећу бежати. Када су 2022. године избори, то се неће догодити, а након тога народ је тај који одлучује. Србија је војно неутрална, мислим да сами чувамо своју земљу, реке и језера и настављамо да се тако понашамо. Не видим Србију у НАТО - у.

Игманска иницијатива

- Ми нисмо за укидање Републике Српске, само за промену Устава, али Република Српска би остала - рекао је Антонијевић.

Вучић је на то реаговао.

- Реците ми једну конкретну ствар коју бисте ви променили код Дејтона. Шта то тамо фали људима, па треба да се мења? 

Антонијевић на то није имао одговор.

- Држе нам предавања о правима и правди, а они у БиХ крше сва међународна права. Само вас питам шта је то што хоћете да промените, кад РС нема војску, уводите јој суд мимо права и правде... Шта желите?! - поновио је председник Србије.

- Шта се иза брега ваља нико вам не говори већ кажу направићемо дивну и функционалну државу, а наравно ту подразумевају да Српске више не буде - рекао је Вучић и прочитао план за који се залаже највећа и најмоћнија партија у БиХ где пише да се држава дели на пет делова, где нема Републике Српске.

О Дејтонском споразуму

- За то се питају три конститутувна народа. Мора да постоји концезус и плашим се да овај притисак води у другом смеру. Они ће вам речи да нису за укидање Републике Српске. Суштински је да се овлашћења одузму РС, то се неће допустити - рекао је председник на почетку обраћања.

- У праву су оба господина када кажу да постоји проблем функционисања. Када се чисто ето постави питање, никада се неће добити одговор. Госпођа Турковић је српског лидера упоредила sqa Хитлером и рекла да РС не би требала да постоји. И нико на то није рераговао. Поредио је њега са Хитлером, са човеком који је многа зла починио. Овако је како сам рекао, сви ћуте, нико ништа не говори. Ја кажем, сагласан сам са вама, и реците ми шта је то што ћете то да промените? - рекао је председник.

av
ав / Извор: Фото: Printscreen

На питање да ли Дејтонски споразум треба сада мењати, професор Висковић је одговорио:

"Јесте јер БиХ не функционишу као држава, као што би и требало".

Са Висковићем се сложио Антонијевић.