Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

СВАКОМ ГРАЂАНИНУ ПО 100 ЕВРА? Вучић отворено о новим мерама и ономе шта чека Србију

29.03.2020. 20:59 23:02
Пише:
Србија Данас
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: ТВ Прва Printscreen

Председник Србије Александар Вучић готовао је у специјалној емисији посвећеној корона вирусу на ТВ Прва.

Тема емисије је била корона вирус и мере које се предузимају у циљу спречавања даљег ширења и сузбијања пандемије.

23:00
Летујте у Србији

- На одморе у Србију. Где ћете друго? Уверен сам да ће бити где да се оде. Препоручујем свима Србију, различите делове земље. Исток Србије је фантастичан, Запад такође, а о централном делу... То нема у Тоскани. Људи мисле да претерујем. Фрушка Гора - величанствена. Имамо све више добрих спа / велнес центара. Та индустрија ће имати велику подршку али ће и бити "бум", јер ће се најсигурније осећати овде. Имамо 10 пута више људи у Србији који су били у Бечу, него у Неготину, Бору и Зајечару заједно. Треба да видите лепоте наше земље, да не говорим о Тари, Златибору... 

22:55
Шта је са загађењем ваздуха?

- То је дугорочна тема којом ћемо се бавити у наредном периоду, сада имамо свакодневну борбу за живот, али ћемо се свакако посветити. 

22:50
Руковање респираторима

- И то је један од проблема, као и то да неће сви да раде са инфективним болестима јер су изложенији зарази. Имамо довољно јуначних сестара, укупно 86.000. Рачунајте да и ако би 15.000 желело да уђе, не бисмо имали проблем. Кинези спроводе обуку, она се мери у данима. Радили су то на ВМА, показне вежбе, и мислим на Инфективној. 

22:45
Кина нам помогла више него ЕУ

- Налазимо се на европском путу, сви су скочили због изјаве о Кинезима и начину због ког сам их дочекао. Зато се за Србију чуло свуда, јер сам рекао истину. Па онда, шта је рекао Курц, Конти, Шпанци? Иста ствар. Ми имамо сјајну сарадњу са свима. Чекамо велику помоћ од Европе, а морам да поновим - Кинези су до сада помогли више! 

22:26
Сваком грађанину по 100 евра?

Председник Србије рекао је да држава размишља да сваком грађанину да по 100 евра.

- Реч је о једнократној помоћи. Пет милиона грађана у Србији, свакоме мотивација по 100 евра, односно 500 и више милиона евра од државе. Хоћемо да подигне економију и психологију, веру у државу, веру у економски раст. Да виде људи да ћемо се подићи. Да нам део потрошње утиче на мање смањење БДП-а. То јесте бацање у бунар, али ће се видети за све наше трговце и произвођаче, посебно за оне сиромашне. Замислите за оне који су на социјалној помоћи.

Он је истакао да је била добра идеја да Србија купи злато, те да сад имамо 31 тону злата.

- Срби не могу да верују да је Србија успешна. И даље смо сиромашни, нема сумње, али ћемо имати мање проблема него други. Проблеме ћемо превазићи лакше него многи други. Видите ли како држимо курс динара? Неће се померати као ни до сад. Имамо довољно девизних резерви. Смејали су ми се када сам рекао да купујемо злато. Е сад имамо 30 тони... Увек има Србија више, јер чувам резерву за тешке дане.

22:13
План за државну помоћ микро и малим предузетницима

- Сви предузетници, микро и мала предузећа. За све те фирме, за три месеца, макар и не трајала та три месеца, платићемо минималац сваком предузетнику, обућару, пекару, таксисти, фризеру. Свима ћемо дати минималац. Од нас ће имати фризер по 750 евра, на три месеца. Радили, не радили, платићемо им! Дајемо као да падају са неба, да им покријемо неликвидност, да могу после несметано да наставе да раде кад све прође. То ће нас коштати 700 милиона евра!

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: ТВ Прва Printscreen

 

22:12
Нама је лакше него САД

- Ми бринемо за економију, али много више за животе људи. Нама је лакша ситуација него Доналду Трампу на пример. Нисам растрзан као Трамп, немам проблем који има он. Немачка ће имати минус пет или минус шест пад економије, а ми ћемо имати дупло мањи пад, а до краја године трудићемо се да будемо на нули. "Фич" је већ потврдио кредитни рејтинг Србије. Ми имамо више пара него други. 

22:10
Имамо довољно новца

- За шта ћемо имати пара? Имамо више него други, јер нисам дао да се повећају плате до максимума, нисам се додворавао пре избора. Иако је рекла Унија, али и ММФ да се заборави на јавни дуг. Али ми нећемо то да занемаримо, а јавни дуг не сме да пређе 60 одсто. Кад сам постао премијер био је 78. Три начина финансирања: Један су бужетске резерве? Подижемо медицинарима плате, а не смањујемо у јавном сектору. Увек држимо у резерви, јер размишљамо о будућности. Други је задуживање на домаћем, а треће на међународном тржишту. 

22:05
Кинеске мере

- Кинеске мере су изолација, потпуна. Сви лекари ће вам рећи да вам треба то. Чекамо да кинески стручњаци виде, да проуче бројеве. Када кажу да је време за пуну изолацију, тада ћемо донети одлуку о 24-часовној забрани кретања. Према степену смртности можете да видите колико је прикривено заражених. У складу са тим стварима, али и капацитетима ћемо донети одлуку. Ми ћемо да се припремимо за 20.000 пацијената. Све је на нама. Зашто сам рекао општи полицијски час, на 14 дана? Нико ту од глади не може да умре. Ако не дође до контакта на 14 дана, зараза се драстично смањује, да великих опасности немамо. Само контролишемо кретање. Ако то успемо, математички да направимо, нема никакве шансе да тај вирус опстане. Бројеви су тешки и нећу да вам говорим цифре, јер се надам да ће крајње цифре бити страшне. Очекујем десетине и десетине хиљада мртвих по Европи и свету, нажалост. 

21:55
Најодговорнији страдају због оних који "само једном изађу"

- Специфична је ситуација, неодговорни, неколицина њих угрожава све остале. И они најодговорнији могу да страдају због осталих који "само једном изађу напоље". Рекао сам и свом оцу да не излази, јер ће да угрози још некога. Ја сам отац Данилу, Милици и Вукану, ја њима могу да одређујем. Друге могу само да молим и да им укажем на чињенице. Моје је да се борим за наше људе и земљу. Могу да не разумем примедбе, па да вам се извиним после због тога. Можда јер ми се чини јер хоћу да видим колико се мучимо и радимо. И онда се неко појави и ради контра ствари у инат. Онда морате да радите са најтежим мерама да бисте заштитили оне који се држе прописаних мера. Не занима ме шта други кажу људи, увешћемо 24-часовну забрану кретања у току следеће недеље, ако се људи не буду придржавали.

ВУЧИЧ НАЈАВИО НОВЕ ОШТРЕ МЕРЕ: Ако се понашање не промени, увешћемо ПОЛИЦИЈСКИ ЧАС ОД 24 САТА

ВУЧИЧ НАЈАВИО НОВЕ ОШТРЕ МЕРЕ: Ако се понашање не промени, увешћемо ПОЛИЦИЈСКИ ЧАС ОД 24 САТА

ШЕШЕЉ РАЗОТКРИО ПАКЛЕНИ ПЛАН САД И ЕУ: После короне сиротињи спремају нешто КРАЈЊЕ ПОДЛО (ВИДЕО)

ШЕШЕЉ РАЗОТКРИО ПАКЛЕНИ ПЛАН САД И ЕУ: После короне сиротињи спремају нешто КРАЈЊЕ ПОДЛО (ВИДЕО)

21:50
О законима у ванредној ситуацији

- Мислите да смо поштовали међународне законе када смо пребацивали шлепере на Косово и Метохју? Или када будемо слали помоћ у Републику Српску? За мене је важно да нико динар од тога не узме. Да ли је свака процедура поштована? Да нисмо налазили људе на неким местима... Никад не знате како, коме и шта да верујете? Сада се траже стотине хиљада респиратора дневно. 

21:45
Како решити гужве у продавницама?

 - Људи треба да слушају оно што говоримо, да остану код куће. Не можемо да организујемо превоз, рачунајте да не постоји. Хоћемо да не постоји, да сви буду у кући. Зар не мислите да када организујете у 4 ујутру излазак за пензионере да је то добро? Хоћемо да их демотивишемо! Морају да остану у кући.

Вучић упитао: Има ли нешто прече од живота људи?

Вучић упитао: Има ли нешто прече од живота људи?

21:40
Бићу спреман да предложим полицијски час од 24 часа

Вучић је рекао да је спреман да предложи најстрожи полицијски час од 24 часа, да нико неће моћи на улицу. 

- Ако се наше понашање не промени, онда ћемо можда и увести 24-часовно кретање, да нико не може напоље. Јуче како је било... Било је довољно да видите улице. Донећемо ту одлуку ако буде било потребе, то радимо због људи, не због нас. И ако уведемо тај целодневни час, биће ригорозан. То значи да не може нико на улицу. Не иде се на улицу, крај. Како не иду пензионери у продавницу, тако и остали. Неће се моћи ни у продавницу! Како ће то да изгледа? Не знам, први пут сам у оваквој ситуацији! Увешћемо то следеће недеље, ако резултати не буду бољи - рекао је Вучић.

21:35
О конференцији од 26. фебруара

- Никакав проблем ми не би био да кажем да је неко погрешио. Разумем политичку потребу питања, знам да многи хоће да знају да виде да ли је неко крив. Доктор Несторовић је геније пре свега. Изванредан је, важно је да се људима говори да ћемо се борити. Он ниједног секунда није рекао да се нећемо борити. Тада сам рекао да нас чека озбиљна криза, велика одговорност. Он је хтео да ободри људе, да им каже да се не плаше, нико се са тим није спрдао, и да, јесте био оптимистичан јер није било мртвих. Знали смо да ће до црног сценарија доћи, и тада смо то рекли. Разумем потребу људи да увек нађу кривца. Ако је то решење, ја сам крив. Први смо увели ванредно стање, полицијски час, и поносан сам на то. Радили смо у складу са ситуацијом, нисмо свакако пчекивали да ће бити овако тешко, али смо то разумели брже него други. Када говоре о доктору Несторовићу, нећу да дозволим да нападају лекаре и Кона... Само зато што смо ми урадили да смо као држава урадили све што смо могли до сад.

Проф. Несторовић тврди да ЈЕДНОМ ГРАДУ У СРБИЈИ ПРЕТИ ИЗОЛАЦИЈА и препоручује грађанима да пију ОВО

Проф. Несторовић тврди да ЈЕДНОМ ГРАДУ У СРБИЈИ ПРЕТИ ИЗОЛАЦИЈА и препоручује грађанима да пију ОВО

21:30
Лабораторије су проблем

- Сналазимо се и трудимо да направимо што је више ствари могуће сами, без туђе помоћи. Лабораторије су проблем јер нисмо имали капацитете. Оне ће бити референтне, ону најбољу ћемо завршити до 8. априла коју ће нам Кина донирати, када буде био не баш врхунац, али близу врхунца. Разумете кад будемо тестирали 4.500 људи, а 1.000 заражено. Ми тих 1.000 морамо да сместимо негде. А кад имате 2.500, па 3.000, тада ће нам одавно бити пуни Сајам и Арена. Погрешно је да размишљамо да то тога неће доћи. Видим којим то темпом иде, зато молимо људе да остану код куће.

Вучић најавио: Правићемо болнице и у Арени и у Пиониру

Вучић најавио: Правићемо болнице и у Арени и у Пиониру

21:25
Колико нам маски треба?

- Што се тиче осталих потрепштина, нама треба на дневном нивоу око 90.000 маски. Примера ради, Француска је наручила милијарду! Сада стижу ове Н95, још 15 милиона. Све некако успевамо, али је трка са временом. Пратим колико коштају, зато смо ограничили цену на 120 динара, већина поштује. А они који не поштују биће строго кажњени. 

21:20
О респираторима

- Клинике нам изгледају сјајно, убацили смо нове респираторе. "Драгиша Мишовић" је наше најјаче упориште. Од нових 480 већ смо убацили у систем 400. Ми смо платили још 480 који би требало да стигну у року од осам дана. Оно што се дешава на светском тржишту је страшно, јер на пример ми платимо, потпишемо уговор и онда не стигну јер неко други да више за појединачну цену.

21:15
Правићемо болнице и у Арени и у Пиониру

- Нама су по Београду скоро све болнице пуне, правићемо болнице и у Арени, и у Пиониру. Када будемо имали 1.000 заражених у дану, где ћемо да их сместимо? 

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: ТВ Прва Printscreen

21:08
"Гојазни људи су угрожени!"

Вучић је упозирио да су гојазни људи угрожени, али и објаснио хапшења на Газели.

- Погледајте парадокс, имате вести у свим новинама, а онда колоне возила на Газели у јеку политичког часа! Знате ли зашто су полицајци изашли данас? Јер би и јуче у пет и шест поподне биле гужве. Пуштали смо људе, на милион места нису писали казне. И они који шетају псе... Молимо вас! Службе се ангажују и моле грађане! Капљицом и додиром се преноси, како мислите да се не заразите ако сте напољу и на пример, играте кошарку? Неко би рекао да је ово наш хир, рецимо кажу имате одвратну власт која не жели нормалан живот. Ванредна је ситуација и морамо да се тако понашамо.  

ЕУ ЈЕ СМРТНО РАЊЕНА! ПУСТИЛА БИ СРБЕ ДА ПОМРУ! Срђа Трифковић РАЗОБЛИЧИО глобалистичку звер на издисају

ЕУ ЈЕ СМРТНО РАЊЕНА! ПУСТИЛА БИ СРБЕ ДА ПОМРУ! Срђа Трифковић РАЗОБЛИЧИО глобалистичку звер на издисају

Они који имају чисту клинички слику, после два дана оду на респиратор и крај, тврди он.

- Младић из Ваљева, успели су да га поврате иако је дошао прекасно, скинули га са респиратора и екстубирали га, и за неке друге људе су успели то. Свеукупно гледано, ситуација је језива! Па и оне две баке што су преминуле, никакве шансе нису имале. Јако тешко то подносим! За сваког питам како су, за сваког ко је на респиратору. Они који имају чисту клинички слику, после два дана оду на респиратор и крај!

Непрегледне колоне аутомобила на Газели у току полицијског часа: Полиција свима пише казне (ФОТО)

Непрегледне колоне аутомобила на Газели у току полицијског часа: Полиција свима пише казне (ФОТО)

21:07
О полицијском часу

Сваки излазак нам компликује ситуацију, тврди Вучић.

- Свако воли псе, али имамо прече ствари у овом тренутку, прече од свега, људске животе. Имате примера ради из једне зграде 10 станова и 10 кућних љубимаца, па се сви скупе испред у парку. Па се сви хватају за гелендере, улазе у лифтове. Свака таква акција компликује ситуацију. Знам да се многи осећају јако, мисле да не могу да угрозе друге. Али погледајте шта се дешава. Па и оне две баке што су преминуле, никакве шансе нису имале. Јако тешко то подносим! За сваког питам како су, за сваког ко је на респиратору. Они који имају чисту клинички слику, после два дана оду на респиратор и крај!

21:07
Вучић: Имам страх од одговорности

- Добро сам, да кажем да сам здравствено добро не бих био скроз искрен, а да сам лоше... Морам да мотивишем људе. Имам страх од одговорности, а не од сопственог угрожавања здравља. Понекад ми је и драго ако унесем немир у грађане због самосвести.

ШЕШЕЉ РАЗОТКРИО ПАКЛЕНИ ПЛАН САД И ЕУ: После короне сиротињи спремају нешто КРАЈЊЕ ПОДЛО (ВИДЕО)

ШЕШЕЉ РАЗОТКРИО ПАКЛЕНИ ПЛАН САД И ЕУ: После короне сиротињи спремају нешто КРАЈЊЕ ПОДЛО (ВИДЕО)

ЛАЗАНСКИ СЕ ИЗ МОСКВЕ ОГЛАСИО ЗБОГ ЕПИДЕМИЈЕ КОРОНАВИРУСА: Оно што је рекао је ЈАКО БИТНО

ЛАЗАНСКИ СЕ ИЗ МОСКВЕ ОГЛАСИО ЗБОГ ЕПИДЕМИЈЕ КОРОНАВИРУСА: Оно што је рекао је ЈАКО БИТНО

АМЕРИКА БИОЛОШКИМ ОРУЖЈЕМ НАПАДА КИНУ?! Шешељ открива шта се крије иза короне и ко ће платити рачун (ВИДЕО)

АМЕРИКА БИОЛОШКИМ ОРУЖЈЕМ НАПАДА КИНУ?! Шешељ открива шта се крије иза короне и ко ће платити рачун (ВИДЕО)

Питали смо Лазанског да ли је корона вирус заправо биолошки рат: Ово је његов одговор

Питали смо Лазанског да ли је корона вирус заправо биолошки рат: Ово је његов одговор

Бивши начелник Генералштаба Војске Србије позитиван на корона вирус

Бивши начелник Генералштаба Војске Србије позитиван на корона вирус