Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ВУЧИЋ СЕ ОБРАТИО ГРАЂАНИМА: "Одлучује се о БУДУЋНОСТИ СРБИЈЕ, нећу дати ТАЈКУНИМА да се врате на власт!"

23.02.2020. 10:01 10:57
Пише:
Србија Данас
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Принсцреен/Прва

Неке од тема биле су и ситуација на Косову и Метохији, дешавања у БиХ и Црној Гори...

Председник Србије Александар Вучић је јутрос био специјални гост Јутарњег програма на Првој телевизији.

"Поносан сан на вашу енергију и жељу" Вучић разговарао са младим лидерима странке (ФОТО)

"Поносан сан на вашу енергију и жељу" Вучић разговарао са младим лидерима странке (ФОТО)

ПОТПРЕДСЕДНИК СНС ВУЧЕВИЋ: Поједини функцинери странке се занели, мисле да је Вучић ту захваљујући њима, а не обрнуто

ПОТПРЕДСЕДНИК СНС ВУЧЕВИЋ: Поједини функцинери странке се занели, мисле да је Вучић ту захваљујући њима, а не обрнуто

СНС у понедељак о могућим коалицијама

СНС у понедељак о могућим коалицијама

Председник о најновијем појачању наше војске

Вучић је прво прокоментарисао најновије појачање Војске Србије - "Панцир С1".

- Скупа машина, али изузетно моћна. Путин нам је рекао можемо да вам помогнемо, и то баш оруђем које се показало у сукобу у Сирији као најделотворније. Генерал Мојсиловић ми је јуче рекао да је Србија данас неупоредиво јача, и то је главни разлог смо баш зато успели да нађемо новац за ново оружје. Изузетно је важно да можемо да бринемо о нашој безбедности и сигурности - рекао је Вучић.

Председник је затим навео да "Панцир" може да се користи и против хеликоптера, авиона, али и крстарећих ракета. Вучић је прокоментарисао и изјаву америчког генерала Бена Хоџиса, који је критиковао набавку "Панцира", и поновио да је наша земља независна, и да ћемо сами одлучивати које оружје купујемо.

- Моје контрапитање генералу Хоџису је следеће: "Због чега сте драги генерале, продали Хрватима "Кајова" хеликоптере са "хелфајер" ракетама? Зашто су наши немачки пријатељи продали Панцерхаубице Загребу?" На та питања наравно нема одговора - поентирао је Вучић.

- Важно нам је да будемо снажни зато што је мало оних који би желели да Србију виде снажну и јаку, али има много оних који би волели да нас виде унижене и слабе - рекао је Вучић.

Председник о оптужбама из Подгорице и односима са Црном Гором

Вучић је одговорио и на најновије оптужбе председника Црне Горе Мила Ђукановића, који тврди да се Србија константно меша у унутрашње ствари Црне Горе.

- Никада се Србија није мешала у питање избора у Црној Гори, нити смо желели да одлучујемо ко је на власти а ко у опозицији - рекао је Вучић.

Он је рекао да је за њега важније то сто је Ђукановић говорио о "деформитету" који постоји у српском национализму и великосрпској политици. 

- Нисмо ми спасени многих гресака, али када говорите о деформитету српске националне политике морате да узмете у обзир и синдром оних који су желели одвајање од Србије и да је то подстицало њихов национализам. Један од сепаратизама је био и црногорски - рекао је Вучић.

Он је навео да се то дешавало од Секуле Дрљевица, па после Првог светског рата и против српског ослобођења, па до мењања чињеница.

САБОТИРАЊЕ СРБА У ЦРНОЈ ГОРИ СЕ НАСТАВЉА: Специјалци ХАПСЕ ЧАК И ДЕЦУ због тога што учествују у литијама!

САБОТИРАЊЕ СРБА У ЦРНОЈ ГОРИ СЕ НАСТАВЉА: Специјалци ХАПСЕ ЧАК И ДЕЦУ због тога што учествују у литијама!

ХАЈКА НА СРПСКУ ПРАВОСЛАВНУ ЦРКВУ СЕ НАСТАВЉА! Пореска управа Црне Горе прети ЗАПЛЕНОМ ИМОВИНЕ због измишљеног дуга!!

ХАЈКА НА СРПСКУ ПРАВОСЛАВНУ ЦРКВУ СЕ НАСТАВЉА! Пореска управа Црне Горе прети ЗАПЛЕНОМ ИМОВИНЕ због измишљеног дуга!!

Додик одговорио на Палмерове претње: Нису нестали ни Срби ни Република Српска, како су неки прижељкивали

Додик одговорио на Палмерове претње: Нису нестали ни Срби ни Република Српска, како су неки прижељкивали

- Увек се говори о томе да се Србија меса и да одлуцује, а цињенице су другације - указао је Вучић.

Неки црногорски национални кругови сматрали су, истиче, да Србе у Црној Гори треба преводити да буду Црногорци, а сматрали су да су Београд и Србија такође њихови.

Вучић је навео да је то довело до постављања у безбедносни сектор и на највазније функције у Србији људи из црногорске агенције за националну безбедност, а понегде их има и данас на тим функцијама. 

- Не мозес да радис за агенцију друге земље, то смо прилицно очистили - рекао је Вучић.

Он је истакао да Црногорци у Србији морају да се осецају једнако као и Срби у Србији и да имају иста права, за разлику од Срба у Црној Гори.

- О том деформитету говорим, јер је он направљен са великим силама на Западу, којима је одговарало да за све окриве српски национализам - нагласио је Вучић.

Вучић о нападима на њега из Сарајева

Председник је одговорио и на нападе на њега и Милорада Додика који долазе из Сарајева, од стране бошњачких и хрватских политичара.

- Веома сам забринут за ситуацију у БиХ, а придике ми држе и њихови медији и њихови политичари. Они мени отворено кажу, хрватски и бошњачки политичари: "Косово је за нас независно, али не можемо да урадимо ништа због републике Српске." Па како то, смета вам Српска, а Косово не. Какво је то лицемерје и безобразлук - рекао је председник.

Председник о решењима за јужну српску покрајину

Вучић је говорио и о ситуацији на Косову, и указао да људи овде воле да србују, али да сви размишљају о имагинарној идеји а не о стварном стању на терену. Он је затим предочио шта очекује по питању јужне српске покрајине.

- Предочиће нам као решење нешто што нећемо моћи да прихватимо. Уверен сам у то, и то ће се чак десити ове године. Њихова ће идеја бити асоцијација Ахтисари . Покушаће да нам дају гаранције за ЕУ, али под условом да признамо Косово, и понудиће нам посебан статус за Србе у одређеним областима. И шта онда? Ја ћу да питам народ. Пре три године сам питао, и нико то није хтео. Е сада ћемо добити много горе решење, на које нећу пристати ја.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Printscreen/Prva

На питање водитељке какав ће његов одговор бити на ултиматум који очекује да му упуте са Запада, Вучић је јасно рекао: 

- То ћете да видите! Никада нисам прихватао ултиматуме и увек сам се трудио да пронађем најбоља решења за српски народ. Али ћу се увек старати да очувам мир и нећу да срљам у ратове. Говорили су да сам некоме обећао независно Косово. Видећете да то није тако. Вучић никог није лагао, као што постоје неки лажови - рекао је он. 

Вучић је нагласио да нису он и СНС владали када је тзв. Косово добило независност, али да они морају сада да се боре са свим последицама лоше политике и аматерских политичара који су тада управљали Србијом.

- Моја највећа брига је да ли ће остати Срба на Косову. Када градимо ауто-пут до Приштине, градимо га због добрих односа са Албанцима, али и наших људи доле.

Он наглашава да сви хоће комрпомис, али да постоје дијаметрално супротна схватања код Срба и Албанаца о томе шта је компромис. 

- За Албанце то је признање Косова, док је за неке наше људе то сумануто схватање да ће Албанци поново бити део српске државе и да ће се они са тим сложити - рекао је Вучић.

Вучић о ситуацији на домаћој политичкој сцени

На снимак Бошка Обрадовића, лидера Двери, у коме се исказују расистички ставови према мигрантима који су тренутно у Србији, Вучић је јасно поручио да Србија никада није била фашистичка земља.

- Престаните са таквим глупостима ђубради фашистичка, са тим преливањем чаша и осталим будалаштинама - рекао је он, па затим појаснио да је СНС мора остварити најмање 48.2 одсто на изборима.

- Једног посланика да имају други више него што имамо ми, тог тренутка би ми дошао захтев на сто - премијер мора да буде тај и тај. Србију би уништили за шест месеци, оном брзином којом су то радили 2008. и раније.

Он је нагласио да је СНС тешко срушити по питању корупције, али је појаснио да постоје функционери, поготово на локалу, који су огрезли у прљаве послове.

- Зато их и хапсимо, и борићемо се против таквих ствари свим средствима - рекао је председник.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Printscreen/Prva

Вучић је навео да га највише брине немотивисаност грађана по питању изласка на изборе, и да ће се баш зато борити за сваки глас.

- Предузео сам најтеже мере фискалне консолидације. Ја нећу да се извлачим и да лажем људе. Не могу да причам бајке, посебно што те ствари знам боље од свих осталих. Дневно добијам по 300 страница докумената које морам да прочитам и потпишем, и људи морају да знају да су то одлучујући избори, од највишег значаја за нашу земљу. Зато је било покушаја са стране да ударе на Србију, па су говорили да је демократија у Србији тобоже млада и угрожена.

 Председник је затим прокоментарисао и пропагандни филм "Владалац", у ком се три сата баве управо њиме.

- Поменут сам чак 442 пута у њему за три сата. Они су написали да сам беспризоран, бахат, радиоактиван, осион, несигуран, нетолерантан, агресиван, баналан, деструктиван, аутократа, лажов, шизофреничар... То на најбољи начин показује колико данас имамо више демократије него у њихово време. Суштина је оно што су прећутали, а то је ко стоји иза овог филма. А стоје три моћна тајкуна, који желе да контролишу нашу земљу. Реч је о Шолаку, Ђиласу и Мишковићу. Тајкунска банда би да се врати на власт, али ја им то нећу дозволити - рекао је Вучић.

Он је открио да се на прелиминарној листа од 150 кандидата, налази више од 30 људи са Академије младих лидера, као и да ће бити 20 посланика са те академије, неукаљаних, нових лица, која хоће да брину о себи и младој генерацији. 

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Printscreen/Prva

Указао је и да ће на одборничким листама око 60 одсто бити нови кандидати за места градоначелника и носилаца листа. 

- Када смо говорили о променама у странци, сада се оне виде - поручио је Вучић.

Упитан да ли ће странка подржати те промене, изразио је уверење да хоће. 

- Када се говори о СНС људи често покушавају да пронађу нешто лоше, као што и ми из странке чинимо, како би то што је лоше мењали. Међутим СНС је убедљиво најбоља политичка партија, која је у стању да своје грешке пронађе, исправља, да се подмлади, ослободи се свих нас који смо старији у правом тренутку, проведе најтеже реформе, да на најпаметнији начин штити националне интересе - рекао је он. 

Указао је да странка има проблема са појединим арогантним и бахатим функционерима, проблем са којим ће морати даље да се бори. 

То ће, како подвлачи, уједно бити порука са посланичким и одборничким листама. Истакао је да нико, као СНС, није спровео тако драстичне промене после само једног циклуса, додајући да је на то посебно поносан. 

КАО ШТО ЈЕ И ОБЕЋАО ПРЕДСЕДНИК: На квоти СНС за изборе чак 58 одсто НОВИХ ЛИЦА!

КАО ШТО ЈЕ И ОБЕЋАО ПРЕДСЕДНИК: На квоти СНС за изборе чак 58 одсто НОВИХ ЛИЦА!

СТИГЛО ПОЈАЧАЊЕ ЗА СНС: Милена Ивановић се учланила у најјачу странку у Србији (ФОТО)

СТИГЛО ПОЈАЧАЊЕ ЗА СНС: Милена Ивановић се учланила у најјачу странку у Србији (ФОТО)

БОШКО ЈЕ ПОТПУНО ИЗГУБИО КОМПАС: Упоредио себе са ЂИНЂИЋЕМ, његови "савезници" га МОМЕНТАЛНО ПОПЉУВАЛИ

БОШКО ЈЕ ПОТПУНО ИЗГУБИО КОМПАС: Упоредио себе са ЂИНЂИЋЕМ, његови "савезници" га МОМЕНТАЛНО ПОПЉУВАЛИ

РАТ ЧЛАНОВА ДС-а! Обрадовићев твит о мигрантима поделио опозицију! (ФОТО)

РАТ ЧЛАНОВА ДС-а! Обрадовићев твит о мигрантима поделио опозицију! (ФОТО)

ЈОШ ЈЕДНА СРАМОТА МАРИНИКЕ ТЕПИЋ: Председника Вучића упоредила са Хитлером!

ЈОШ ЈЕДНА СРАМОТА МАРИНИКЕ ТЕПИЋ: Председника Вучића упоредила са Хитлером!