Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ВУЧИЋ НАКОН САСТАНКА СА ЕГИПАТСКИМ ПРЕДСЕДНИКОМ: Добио сам многа сазнања, научио много тога! Ал Сиси: Египат је ваша друга домовина (ФОТО/ВИДЕО)

20.07.2022. 09:32
Пише:
Србија Данас
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Ал Сиси борави у званичној посети Србији до четвртка, 21. јула. Ово је уједно и прва посета египатског председника Србији, након 35 година.

Председник Арапске Републике Египат Абдела Фатаха ал Сиси стигао је јуче у дводневну посету Републици Србији. Након свечаног дочека испред Палате Србија, уследио је састанак двојице председника након чега су се двојица председника обратила присутнима.

ВУЧИЋУ РЕПЛИКА САБЉЕ ВОЈВОДЕ МИШИЋА: Свечано додељена општинска признања у Мионици

ВУЧИЋУ РЕПЛИКА САБЉЕ ВОЈВОДЕ МИШИЋА: Свечано додељена општинска признања у Мионици

ВУЧИЋ РАЗГОВАРАО СА ПОТПРЕДСЕДНИКОМ ЕВРОПСКЕ КОМИСИЈЕ: Посебну пажњу посветили су овој теми! (ФОТО)

ВУЧИЋ РАЗГОВАРАО СА ПОТПРЕДСЕДНИКОМ ЕВРОПСКЕ КОМИСИЈЕ: Посебну пажњу посветили су овој теми! (ФОТО)

ПРЕДСЕДНИКУ ВУЧИЋУ ДОДЕЉЕНА СПЕЦИЈАЛНА НАГРАДА: "Наша држава корача крупним корацима и сви то осећамо"

ПРЕДСЕДНИКУ ВУЧИЋУ ДОДЕЉЕНА СПЕЦИЈАЛНА НАГРАДА: "Наша држава корача крупним корацима и сви то осећамо"

 
"Дођите у Србију, добродошли сте"

Председник Србије Александар Вучић поручио је данас египатским инвеститорима, на пословном форуму Србија - Египат, да су добродошли у Србију и пожелео привредницима обе земље пуно нових фабрка, заједничких пословних подухвата и успеха.

Вучић је, обраћајући се представницима тридесетак египатских компанија на форуму, рекао да Србија има стабилне јавне финансије, да брине о сваком инвеститору, као и да има добру и обучену радну снагу.

- Имамо стабилне јавне финансије и јавни дуг од само око 53 одсто БДП-а, чиме може да се похвали свега неколико земаља у Европи - истакао је Вучић.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Додао је да је то постигнуто захваљујући тешким финансијским реформама започетим 2014. године.

Вучић је подсетио да је Фајненшл Тајмс прогласио Србију за првака у региону у првилачењу директних страних инвестиција пропорционално броју становника.

Председник је истакао да Србија годишње привуче између 3,2 и 3,5 милијарди евра страних директних инвестиција и да ће и ове године прећи цифру од три милијарде упркос рату у Украјини.

Додао је да за малу земљу као што је наша то нису мали бројеви.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

- То говори о систему који смо направили и субвенцијама, али и о вештој и обученој радној снази и бризи коју пружамо сваком инвеститору - нагласио је Вучић.

Каже да Срби воле туристички да посећују Египат и да ће ићи у још већем броју и у шали додао да једна ајкула у мору у Египту не може да уплаши Србе.

- И ви сте добродошли у Србију, имамо фантастичне ски центре и планине, када вам је лети вруће дођите у Србију, која има пуно неоткривених лепота - поручио је Вучић.

"Нека живи пријатељство две земље", нагласио је председник Србије.

Српско-египатски бизнис форум

Пословни форум Србија – Египат у организацији Привредне коморе Србије почео је у Палати Србија уз учешће бројних домаћих и египатских пословних људи и највиших званичника две земље.

На почетку форума учеснициима су се обратили председници Египта и Србије, Абдел Фатах ал Сиси и Александар Вучић.

У бизнис форуму учествује више од 30 компанија из Египта и око 100 привредника из Србије.

Al Sisi
Ал Сиси / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

На првој сесији говориће министарка трговине, тузризма и телекомуникација Татјана Матић, министарка индсутрије и трговине Египта Невин Гамеа, председник Федерације египатских индсутрија Мохамед Зали ал Хаведи и председник Федерације трговинских комра Египта Ибрахим Махмуд ал Араби.

Уочи форума одржане су презентације Развојне агенције Србије “Зашто инвестирати у Србију” и Федерације египатских, афричких и медитеранских комора “Пословати са Египтом”.

Biznis forum
Бизнис форум / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Након форума планирани су сусрети српских и египатских компанија из сектора пољопривреде, градевинарства и инфраструктуре, енергетике, здравства, туризма, телекомуникација и Информатичких технологиа.

Претходно је, током билатералног састанка званичника двеју земаља, потписани меморандум о сарадњи у низу области.

Обраћање Ал Сисија

Захвалан сам вам на гостопримству, и као што сте рекли да Срби воле Египат, и ви сте увек добродошли у вашу другу домовину.

- Надам се да ће потписани меморандуми донети још јачу сарадњу међу нашим земљама. Ми имамо историјске везе од 1908. године, која је постала још јача шездесетих година - казао је Ал Сиси.

Он је додао да су теме разговора била политика, наука, економска сарадња и о другим стварима, поготово о инвестицијама.

Al Sisi
Ал Сиси / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

- Причали смо и о ситуацији у Палестини, Либији и Украјини, и како то утиче на светску економију, где би наше две државе требале да сарађују. Египат је земља која жели да се све реши миром, и увек ћемо потенцирати мир - рекао је Ал Сиси.

Председник Египта је додао да ће у Шарм ел Шеику бити одржана конференција о климатским променама, и позвао је председника Вучића да присуствује.

- Захваљујем се на вашем гостопримству и на ордену који сте ми уручили. Надам се да ћемо у следећем периоду даље развијати нашу сарадњу. Хвала вам господине председниче - казао је за крај обраћања египатски председник.

Обраћање председника Србије

Председник Србије се након одликовања обратио свим присутнима.

- Поштовани председниче, велики пријатељу, велико ми је задовољство што имам прилику након четири деценије вас угостим. Посебно што имам прилику да угостим тако великог пријатеља републике Србије. Неретко волимо да нешто назовемо историјски, али сам сигуран да продубљивање нашег односа је нешто што ће много тога да нам донесе у будућности - рекао је председник Србије.

Председник је посебно нагласио да су отворене много области у разговору са делегацијом Египта.

- Верујем да ћемо имати много чешћи контакт у будућности - истакао је Вучић.

- Разговарали смо о много конкретних тема, оно што је важно за Египат али и за нас, сигуран сам да ћемо установити добру сарадњу у продају житарица, добили смо недавно сертификат за извоз у Египат недавно, као и за јабуку, добили смо и за говеђе месо. Оно што је најбитније за нас је да ћемо надам се ускоро постићи и договор о уговору о слободној трговини - истакао је председник и назвао то као win-win ситуацију.

Председник је додао и да су двојица председника разговарали и о здравству и многим другим темама.

Aleksandar Vučić i Al Sisi
Александар Вучић и Ал Сиси / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Председник каже да ће сутра бити одржана мања војна вежба и приказ наоружања у Никинцима.

- Ослањамо се једни на друге у овим тешким временима, и показаћемо оно што мислимо да је корисно и да може бити од интереса за Египат - рекао је он.

Вучић је рекао да је питао Ал Сисија како је могуће да је успео да изгради више од 5.000 километара ауто-путева, и да жели искуства Египта да искористи у нашој земљи.

- Нисам задовољан иако смо много урадили, увек мора више и боље. Добио сам значајна сазнања, научио сам много тога, и верујем да ћемо део тога успети да спроведемо у нашој земљи. За нас је важно да успоставимо сарадњу међу нашим компанијама, о чему ће више разговарати делегације на Бизнис форуму. Већ су неки договори постигнути, посебно међу хемијским компанијама - казао је председник.

Он је рекао да је тема разговора и ситуација у свету, како на Блиском истоку тако и у Украјини.

- Ми смо договорили веома блиску сарадњу између наших министарстава спољних послова. Видели сте нашу заједничку декларацију, и имаћемо времена и сутра да говоримо, али за мене су ово биле основне ствари. Жеља свих грађана Србије је неподељена, и никада у Србији нећете чути лошу реч о Египту, дошли сте у земљу која памти Гамала Абдела Насера, и ја сам поносан што могу да будем домаћин египатском председнику. Уверен сам да ће наша сарадња у будућности бити много ближа. Хвала још једанпут и добродошли драги пријатељу - рекао је председник.

Вучић и Сиси потписали декларацију, параф на још 12 споразума

Председници Србије Александар Вучић и Египта Абдел фатах ал Сиси, потписали су данас Заједничку декларацију о успостављању стратешког партнерства између Републике Србије и Арапске Републике Египат.

У присуству двојице председника, потписано је још 12 споразума о сарадњи, међу којима и програм сарадње између Владе Србије и Владе Египта који су потписали први потпредседник Владе Србије Бранко Ружић и египатски министар спољних послова Самих Шукри.

Ружић и Шукри потписали су и Извршни програм у области образовања између две владе.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Министар пољопривреде, водопривреде и шумарства Бранислав Недимовић потписао је са Шукријем Меморандум о разумевању између влада две земље у сарадњи у области пољопривреде.

Програм сарадње у области културе и уметности између египатске и српске владе потписали су министарка културе и информисања Маја Гојковић и министар Шукри, као и Меморандум о разумевању између Филмског центра Србије и Египатског филмског центра Министарства културе Египта.

Меморандум о разумевању између Министарства заштите животне средине Србије и Министарства животне средине Египта о сарадњи у области животне средине потписали су министар Шукри и министарка Ирена Вујовић.

Aleksandar Vučić i Al Sisi
Александар Вучић и Ал Сиси / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Меморандум о разумевању о међусобном укидању виза за носиоце дипломатских, службених и специјалних пасоша потписали су шефови дипломатија две земље Никола Селаковић и Самих Шукри.

Генерални директор РТС-а Драган Бујошевић и министар Шукри потписали су Меморандум о разумевању о сарадњи Радио – телевизије Србије и Националне медијске управе Египта, док су директорка Музеја афричке уметности у Београду Марија Алексић и министар Шукри потписали Меморандум о сарадњи између Музеја у Београду и Националног музеја египатске цивилизације у Каиру.

Potpisivanje sporazuma
Потписивање споразума / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Меморандум о разумевању о сарадњи Развојне агенције Србије и Управе слободних зона – ГАФИ о јачању билатералних инвестиционих односа потписали су директор Развојне агенције Србије Радош Газдић и министар Шукри, а њих двојица ставили су и параф на Меморандум о разумевању између РАС-а и Агенције за мала и средња предузећа Египта.

Директорка Института за стандардизацију Србије Татјана Бојанић и египатска министарка трговине и индустрије Невин Гамеа потписали су Меморандум о разумевању између Института за стандардизацију Србије (ИШ) и Египатске организације за стандардизацију и квалитет (ЕОЦ) - "Сарадња у области стандардизације и информисања".

Одликовање председника Египта

После пленарног састанка делегација Србије и Египта, председник Србије Александар Вучић је одликовао египатског председника Ал Сисија за велике заслуге у развоју односа Србије и Египта Орденом Републике Србије на ленти.

Odlikovanje Al Sisija
Одликовање Ал Сисија / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Састанак делегација Србије и Египта

Након разговора председника Александра Вучића и Абдела Фатаха ал Сисија, одржан је пленарни састанак делегација Србије и Египта.

Sastanak delegacija
Састанак делегација / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

 

Председник се огласио на Инстаграму

Председник Александар Вучић објавио је на Инстаграму кратку поруку којом је истакао важност посете председника Египта Абдела Фатаха ал Сисија.

У току састанак Вучића и Абдела Фатаха ал Сисија

Почео је састанак председника Србије Александра Вучића и председника Египта Абдела Фатаха ал Сисија.

Два лидера ће разговарати до 10.30 часова, када почиње пленарни састанак делегација Републике Србије и Арапске Републике Египат.

Sastanak Aleksandar Vučića i Al Sisija
Састанак Александар Вучића и Ал Сисија / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

 

Свечани дочек испред Палате Србија

Церемонија свечаног дочека египатског председника почела је у 09.30 часова испред Палате "Србија".

Испред Палате "Србија" интониране су химна Србије и Египта.

Након тога је планиран састанак председника Републике Србије Александра Вучића и председника Арапске Републике Египат Абдела Фатаха ал Сисија.

Doček Al Sisija
Дочек Ал Сисија / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Затим следи пленарни састанак делегација Републике Србије и Арапске Републике Египат.

После тог састанка предвиђене су изјаве за медије председника Вучића и Ал Сисија, након чега ће уследити Српско-египатски бизнис форум.

 

Српско-египатски бизнис форум

Привредна комора Србије организоваће данас Српско-египатски бизнис форум, у оквиру званичне посете Србији председника Египта Абдела Фатаха ел Сисија

Форум ће почети у подне у Палати Србија, а учесницима ће се обратити председници Србије и Египта, Александар Вучић и Абдел Фатах ел Сиси, најављено је из ПКС. Модератор пословног форума биће председник ПКС Марко Чадеж.

На пословном форуму учествују и министарка индустрије и трговине Египта Невин Гамеа, министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, председник Федерације египатских индустрија Мохамед Заки ел Севеди и председник, Федерација трговинских комора Египта Ибрахим Махмуд ел Араби.

Уочи форума, у 11 часова, биће одржане презентације Развојне агенције Србије “Зашто инвестирати у Србију” и Федерације египатских, афричких и медитеранских комора “Пословати са Египтом”, наведено је у саопштењу.

Након форума предвиђени су Б2Б (бизнис ту бизнис) сусрети српских и египатских компанија из сектора пољопривреде, градевинарства и инфраструктуре, енергетике, здравства, туризма, телекомуникација и ИТ…

Египатска економија је друга најјача привреда у арапском свету, после Саудијске Арабије.

Највећи део египатске економије ослања се на туризам и извоз нафте и гаса, као и на приходе од Суецког канала.

У прва три месеца ове године, укупна робна размена Србије и Египта повећана је за више од 72 одсто, у односу на исти период претходне године.

Традиционално пријатељство

Председник Србије Александар Вучић, који је јуче на београдском аеродрому дочекао председника Египта Абдела Фатаха ал Сисија, пожелео је добродошлицу свом египатском колеги и на инстаграму.

- Добро нам дошли, драги пријатељу, ал Сиси! Радујем се овом сусрету који ће додатно учврстити вишедеценијско традиционално пријатељство између Србије и Египта и наших народа - навео је Вучић на званичном инстаграм налогу "Будућностсрбије", уз фотографије дочека на аеродрому.