Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Вучић са амбасадорима чланица ЕУ: Србија добија 93 МИЛИОНА ЕВРА од Европске уније (ВИДЕО)

24.04.2020. 11:16 13:09
Пише:
Србија Данас
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Танјуг/​Драган Кујунџић

Састанак се одржао у Председништву Србије

Председник Србије Александар Вучић састао се данас са амбасадорима земаља чланица Европске уније акредитованим у Србији.

Састанку су присуствали и министар спољних послова Ивица Дачић, министри здравља Златибор Лончар, финансија Синиша Мали, као и министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, саопштила је Служба за сарадњу са медијима председника.

Вучић отворио нову ковид болницу: ВМЦ Карабурма спреман, Србија ускоро укида ванредно стање (ВИДЕО)

Вучић отворио нову ковид болницу: ВМЦ Карабурма спреман, Србија ускоро укида ванредно стање (ВИДЕО)

Амбасадорка Кине послала поруку свима, а открила је и у чему је ТАЈНА "ЧЕЛИЧНОГ ПРИЈАТЕЉСТВА" српског и кинеског народа

Амбасадорка Кине послала поруку свима, а открила је и у чему је ТАЈНА "ЧЕЛИЧНОГ ПРИЈАТЕЉСТВА" српског и кинеског народа

СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ СРБИЈЕ У УТОРАК: Прво заседање парламента од проглашења ванредног стања

СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ СРБИЈЕ У УТОРАК: Прво заседање парламента од проглашења ванредног стања

На састанку са председником Србије, у Палати Србија, су шеф Делагције ЕУ у Србији Сем Фабрици и дипломатски представници Кипра, Мађарске, Шведске, Бугарске, Аустрије, Шпаније, Словачке, Грчке, Финске, Португалије, Холандије, Хрватске, Словеније, Белгије, Рмуније, Немачке, Француске, Чешке, Италије.

Обраћање председника Србије након састанка

Након састанка са амбасадорима земаља чланица Европске уније, јавности су се обратили шеф делегације ЕУ у Србији и председник Србије Александар Вучић. 

- Имали смо добар и отворен, веома дуг састанак, разговарали смо о свим важним темама. Под један, Србија је изузетно захвална ЕУ на финансијској помоћи, али и на солидарсности коју показује према Србији не само од када се заједнички боримо са последицама ковид 19, него и за подршку у свим осталим ситуацијама, као што је била ситуација након поплава.Веома смо захвални пореским обвезницима ЕУ, као и њеним чланицама, то је за нас велика ствар, умећемо то увек да поштујемо. Вишак наше медицинске опреме Србија је спремна да уручи земљама ЕУ у року од 12 сати. Што се пре Европска унија опорави, то ће Србија моћи брже да постигне економски раст. Одобрено нам је 93 милиона евра, 78 милиона иде подршци економском опоравку, а 15 милиона на хитну медицинску помоћ. Издвојили су и 7.1 милион евра за нашег авио оператера, али и за друге које смо користили како бисмо довезли опрему - рекао је Вучић и најавио да помоћ из ЕУ стиже и током маја.

- Такође, захвалили смо се једни другима по питању повратку наших грађана из иностранства, али и њихових које је Ер Србија вратила у своје домовине. Морам истаћи да је две трећине наше економске размене уствари јесте размена са ЕУ, 26 милијарди евра смо имали размену прошле године, Србија и наш однос у економском смислу са ЕУ изузетно напредује и то показује колико смо зависни од тог тржишта и њихове економије. Драго нам је што Европски савет то препознаје, а ми смо посебно заинтересовани за компаније које долазе из ЕУ, које су претрпеле тежак ударац у оквиру ове пандемије у нашој земљи, а које су спремне да у што краћем периоду крену да раде. Највећи део тих компанија неће отпуштати раднике и ми смо им на томе захвални, а ми ћемо да се потрудимо да им обезбедимо могућности да несметано раде и да заштитимо јавно здравље.  Ми ћемо правити додатне пакете субвенција за долазак инвеститора из ЕУ у нашу земљу - поручио је председник. 

Вучић је истакао да се Србија налази на европском путу и да жели да уређује нашу државу у складу са европским правилима.

Aleksandar Vučić i Sem Fabrici
Александар Вучић и Сем Фабрици / Извор: Танјуг/​Драган Кујунџић

- У име наших грађана изјавио сам саучешће свим чланицама Европске уније због жртава које су претрпели и трпе током ове пандемије и пренео сам им поруку да верујем да ће солидарсност која постоји међу народима бити још боља у наредном периоду. Говорили смо и о политици проширења ЕУ, недвосмислен став Србије је да жели европски пут и да радимо на томе да се ускладимо са свим европским правилима. Разумемо све што се догађа у ЕУ, не молимо никога ни за шта, а једини сукоб који смо имали је од ЕНЦР-у на Косову и Метохији. Србија ће свој европски пут наставити на перспективан начин, Србија ће мислити својом главом и на све похвале, препоруке и критике ће одговорити како мисли. Имамо право да кажемо своје мишљење. Посебна сарадња је остварена са појединим чланицама ЕУ, попут Мађарске, Бугарске, Хрватске, Немачке и Француске. Разговори са лидерима тих земаља, значили су велико охрабрење за грађане Србије, а посебно разговори са Ангелом Меркел и Емануелом Макроном са којима сам скоро разговарао - поручио је Вучић и истакао да је Србија својим понашањем у региону у овом моменту показала да помаже и онима са којима нема увек добре разговоре и не стоји на истој страни. 

Обраћање шефа делегације ЕУ Сема Фабриција

Шеф делегације ЕУ Сем Фабрици истакао је да је посебно захвалан председнику Србије Александру Вучићу што је издвојио и више од два сата за овај састанак у овако тешком моменту. 

- Хвала вам пре свега на издвојеном времену, које вам је сада драгоцено. Састанак је био дуг, исцрпан и добар. Имали смо састанак који је био округли сто о неким главним питањима. Живимо у тешком тренутку, ово је симетричан шок који је невидљив и непредвидљив. Похвалио бих Србију на њеним брзим и свеобухватним акцијама како би се изборила са вирусом. Додао бих да је здравствени систем преживео тај терет који је стављен на њега. Наравно, у овом важном одговору на вирус помогла је и помоћ која је дошла од ЕУ. Хвала свима онима који су успели да постигну да систем у Србији функционише, полицајцима, медицинским радницима, али и онима који производе струју, као и многи други. Велико признање за њих. Такође, у име ЕУ хтео бих да изразим и саучешће породицама оних који су нажалост изгубили животе у овој борби - рекао је Фабрици. 

Sem Fabrici
Сем Фабрици / Извор: Танјуг/​Драган Кујунџић

Такође, шеф делегације ЕУ истакао је да се Србија добро показала и на пољу враћања својих грађана из иностранства, али и враћања ЕУ грађана у своје домовине. 

- Одрађен је фантастичан посао на враћању људи из ЕУ који су били у Србији у почетку пандемије, као и људи из Србије који су били у Европској унији. Посебан део разговора водио се и о економији и како ћемо се носити са економском кризом. Нико нема кристалну куглу и нико не зна колико ће криза трајати, али је важно да имамо заједнички одговор. Пут Србије ка ЕУ земљу чини снажнијом и безбеднијом. Ова ситуација је показатељ да су реформе у Србији добро спроведене, а то показује и брза реакција српских институција на новонасталу ситуацију - рекао је Фабрици. 

Вучић: Србија је посвећена европском путу, бићемо још снажнији

Председник Републике Србије Александар Вучић истакао је, одговарајући на питања новинара, колику помоћ је Европска унија послала Србији током борбе са коронавирусом.

- Што се тиче робе, предвиђено је око пет милиона евра. Ту спадају маске, респиратори и друга медицинска опрема, већ је стигло 800.000 маски, читав списак имам опреме коју нам донира ЕУ. Испоручено је два респиратора до сад, али треба да их буде много много више, надам се да ће се то десити током маја. Нама је важно да је ЕУ променила своју одлуку и рекла да ће медицинска опрема бити омогућена и за земље западног Балкана као и за земље чланице. Ми смо се у међувремену сналазили. Нисмо крили мртве, нисмо крили жртве, не сматрамо да се такмичимо по било ком питању, ми се боримо против ковида 19 и трудимо се да сачувамо животе. Док сам председник Репубилике Србије нећу престати да користим своју главу и штитим интересе грађана Србије. Велико хвала ЕУ, ми овај новац за њих нисмо давали, они за нас јесу - рекао је Вучић и додао: 

- Србија недвосмислено потврђује да је на европском путу, економска сарадња са Европском унијом је од огромног значаја. Ми ћемо да оснажимо, бићемо апсолутно припремљени на проблеме и изазове који би могли да се десе. Европска унија је место где желимо да добијамо, за нас је изузетно важно да се економија Европске уније брзо опорави. Србија није прихватила брзе кредите Европске уније јер нам нису потребни. Ми можемо са краткорочним позајмицама да урадимо шта нам је потребно. Што бисмо враћали кредите током 2022. године када смо већ оптерећени, кад на пример можемо нешто вратити 2027. године када је ситуација много лакша - рекао је председник Вучић. 

Фабрици: Јасан је став председника Вучића о еврпоској солидарности

Фабрици је одговарајући на питања новинара о европској солидарности рекао да на сајту постоје сви подаци о том делу и да је председник Вучић јасно рекао шта о томе мисли.

- Председник Србије је јасно истакао шта мисли о европској солидарности. Што се тиче Европске уније, довољан доказ солидарности је помоћ коју шаљемо и сви подаци о томе могу се видети и на нашем сајту. У тешким временима ми настављамо да радимо и подржавамо Србију. У овом тренутку морамо да будемо веома обазриви шта говоримо и гледамо ситуацију на терену, Европска унија помаже широм света - казао је Фабрици.

Вучић: Коме је тешко да зове, њему 100 евра ни не треба

Председник Србије је, одговарајући на питања новинара, објаснио због чега се променио систем поделе 100 евра сваком пунолетном грађанину. 

-Моје обећање биће испуњено. Сто евра биће уплаћено свима, како смо и рекли, с тим што смо унели једино окретање тог броја телефона, и сви они који критикују одлуку да се окрене тај број телефона, ја се ево извињавам свима којима је то тешко, а надам се да ће на крају и разумети зашто је то тако.  Позив за тих 100 евра је уведен због оних који су изјавили да не желе паре. Ако вам је тешко да окренете број телефона, онда вам и не треба тих 100 евра, него од тога само желите да правите проблем. Помоћ од 100 евра биће директно уплаћено свим пензионерима и онима који примају социјалну помоћ, њих смо одлучили да не питамо да ли им је потребан новац. Остали ће моћи да позову број телефона или онлајн да се пријаве, неће морати ни са ким да причају, све је аутоматски, само ће се пријавити и држава ће им уплатити новац. Мени тај новац није потребан и ја се нећу пријавити за ту помоћ државе  - поручио је Вучић. 

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Танјуг/​Драган Кујунџић

Председник Србије: Радујем се почетку дијалога Београда и Приштине

Вучић је одговарајући на питање о отимању преносног система од Србије рекао да је о томе већ причао и захвалио свима који нису гласали за ту одлуку.

- Србија ће бити на европском путу ко и како да влада. Србија је у свим претходним деценијама имала највећу помоћ од Европске уније. Зато увек највећу подршку и очекујемо - навео је Вучић.

Казао је да се радује почетку дијалога Београда и Приштине и да верује у улогу Лајчака.

- Наша је обавеза да то поштујемо и да у тим разговорима учествујемо - рекао је Вучић и захвалио се ЕУ на помоћи и подршци.

Србија се није пријавила за помоћ ЕУ

Састанак са амбасадорима земаља ЕУ председник је сам јуче најавио, када је говорио о финансијској помоћи Уније Србији. Он је указао да су се за помоћ ЕУ, преко ММФ, пријавиле земље које имају значајне поремећаје у платно билансном систему, у које Србија не спада.  Чињеница да Србија није тражила помоћ из тог пакета ЕУ од 3 милијарде евра у виду краткорочних позајмица преко ММФ у делу јавности је створила утисак да су односи Србије и ЕУ затегнути, у околностима у којима у Бриселу није добро примљено експлицитно указивање председника Србије на чињеницу да је ЕУ каснила у помоћи по избијању pandemmije вируса корона, иако су са таквим ставом изашле и неке земље чланице Европске уније. Председник Вучић је јуче поновио да Србија стратешки остаје на ЕУ путу.

Из канцеларије Европске уније најављено је да ће наредних дана стићи још три авиона која довозе додатних 200 тона опреме, а укупна вредност свих карго летова је 7,094 милиона евра

Европска унија Србији је само у марту 2020. понудила пакет од 93 милиона евра за борбу против ковида -19, а додатни део од 290 милиона евра понуђен је западном Балкану. Како објашњавају у канцеларији ЕУ у Србији, нашој земљи ће наредних дана стићи још помоћи из Уније.

ЧУЈЕМ РАФАЛЕ У КНИНУ, УЗИМАМ ПУШКУ, КАД' ОНО... Капетан Драган открио како се пратило финале у Барију!

ЧУЈЕМ РАФАЛЕ У КНИНУ, УЗИМАМ ПУШКУ, КАД' ОНО... Капетан Драган открио како се пратило финале у Барију!

Објављено када се доноси КОНАЧНА ОДЛУКА о новим мерама Владе за све грађане

Објављено када се доноси КОНАЧНА ОДЛУКА о новим мерама Владе за све грађане

ПРЕДСЕДНИК ЗА ПРИМЕР: Вучићу због БОРБЕ ПРОТИВ ЕПИДЕМИЈЕ драматично скочила подршка грађана

ПРЕДСЕДНИК ЗА ПРИМЕР: Вучићу због БОРБЕ ПРОТИВ ЕПИДЕМИЈЕ драматично скочила подршка грађана

Србија изабрала исправну политику, али чека одговоре: УН и СБ су на потезу! Да ли је корона биолошки рат?

Србија изабрала исправну политику, али чека одговоре: УН и СБ су на потезу! Да ли је корона биолошки рат?

Нови напади на доктора Кона: Док он спашава Србију и бори се за животе, опозиција би да га хапси

Нови напади на доктора Кона: Док он спашава Србију и бори се за животе, опозиција би да га хапси