Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ВУЧИЋ СЕ ОБРАТИО ГРАЂАНИМА: Ми се боримо за животе људи, а не за политичке поене

22.07.2020. 19:35 20:18
Пише:
Србија Данас
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: РТС/Принтсцреен

Председник Републике Србије Александар Вучић гостовао је у Дневнику на РТС-у

Председник Србије Александар Вучић говорио је о актуелним дешавањима у земљи.

Подсетимо, председник Вучић се у предходним данима састао са носиоцима изборних листа у оквиру консултација за формирање нове владе, а током прошле недеље се у Бриселу састао са представницима ЕУ Жосепом Борелом и Мирославом Лајчаком као и представником владе у Приштини Авдулахом Хотијем. 

О Косову и Метохији

- У влади 3/4 министара је на одмору, или као да је на одмору. Мени не пада на памет да се додворавам некоме. А не да будем најнасмејанији, а да резултати буду такви да не можемо да дамо динар нашим радницима. Ја знам колико људи тешко живе. Живе боље, али тешко.

- Срби би највише волели када би неко други у наше време буде могао да се бори на Качаник, док се ми боримо за кафиће и скупштину. Један одсто људи жели да се бори на Качаник. Ми смо користили маневарски простор 8 година, скраћиваће нам тај простор - рекао је Вучић.

Вучић доноси добре вести

- Дошао сам да кажем грађанима о новим мерама, имам позитивне вести. Морамо да водимо рачуна о више ствари. Једна од њих је стопа јавног дуга. Србија је у овом тренутку у релативно доброј позицији. Желим да људи знају колико смо новца дали. 1.360.000.000 евра за 12.000 предузећа. Дали смо три минималца, то је оквирно 2,2 милијарде - рекао је Вучић.

Вучић најавио нове економске мере за помоћ привреди

Вучић је прецизирао да ће за јул и август бити покривено 60 одсто минималца за мала и средња предузећа.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: РТС/Принтсцреен

- До сада смо 1.181 кредит смо одборили преко Фонда за развој. Дали смо новац за културу и слободне уметнике. А данас, сипаћемо још мало новца. За наредна два месеца, за јул и август, даћемо по 60 одсто од минималца за све њихове раднике. Хоћемо да финансијски додатно оснажимо, од фризера до људи који имају приватне компаније за производњу намештаја - навео је Вучић.

Вучић о Кризном штабу

- Видели сте како скаче јавни дуг свима другима. Треба да прекинемо бесмислене нападе и приче, о томе шта ради Кризни штаб. У последњих неколико дана се говори о иживљавању међу најбољима од нас. Да ли знате боље докторе од Кона, Пелемиша, Кисић? Није овде питање њих 300, 400, ми имамо 90.000 лекара и сестара у здравственом систему - подсетио је Вучић.

Он је истакао да мора да се стане на пут нападима на чланове Кризног штаба.

 - Тај Горан Стевановић није изашао из болнице од 6. марта, не излази из скафандера, бори се за живота. Сви га зову, "ајде обиђи моју сестру, моју мајку". И да дозволимо да њега критикују? Уништили су нам политичари аплауз за лекаре. Вучић је најгори на свету, то смо закључили, али оставите те људе. Само како да их нападнемо да бисмо срушили њихову репутацију. Нећете успети да им срушите репутацију - рекао је Вучић.

О броју тестова, вакцини...

- Покушаћемо да идемо и на већи број тестова, да покушамо да смањимо број тешких случајева. Ја очекујем да број на респираторима може да иде до 250, па да се смањује. Стижу нам још 72 респиратора, укупно 1030, очекујемо и донацију из Немачке, ми смо потпуно припремљени.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: РТС/Принтсцреен

За недељу дана креће изградња ковид болица у Беогараду и Крушевцу. До 1 децембра ће бити завршена. Бићемо спремни иако не будемо имали вакцину. Све болнице које видите, ми смо урадили - рекао је председник Србије.

 Вучић је додао да ће се Србија трудити да буде у првих 20 земаља које ће добити вакцину.

Вучић о тренутној ситуацији са корона вирусом

- Ја вас молим да не причате лоше о нашем кризном штабу. То су најбољи међу најбољима. Па ја разумем доктора Кона, он човек трпи толике притиске - рекао је Вучић.

- Покушаћемо да идемо на већи број тестирања. Да покушамо да смањимо број тешких случајева. Стиже нам још 72 респиратора у наредних 48 сати. Нама у року од 7 дана почињу изградње ковид болница.

- Нормално је да су сви људи забринути и да брину за своју будућност и за своју децу. Али ајде да погледамо чињенице, а не емотивно. Јуче смо тестирали скоро 12.000 људи и мањи је проценат заражених него раније - рекао је на самом почетку председник Србије.

Како је истакао, људи нису били недисциплиновани у претходних 10 дана.

- Тачно погледајте шта су били разлози пораста оболелих у Београду. Ми смо данас постали четвтра или пета земља у Европи по броју тестирања. Престигли смо Немачку. Ми желимо да људи у Србији разумеју. Ми смо донели другачије одлуке за разлику од других. Ми се боримо за животе људи, а не за политичке поене - рекао је Вучић.

- Болнице више нису пренапрегнуте, Београд може да издржи, 480 људи  је хоспитализовано, а 500 пуштено кући - саопштио је вечерас председник Србије Александар Вучић, гостујућу у Дневнику 2 РТС-а.

ВУЧИЋ У ПОСЕТИ БАЊАЛУЦИ: Председник Србије сутра са званичницима Републике Српске

ВУЧИЋ У ПОСЕТИ БАЊАЛУЦИ: Председник Србије сутра са званичницима Републике Српске

Председник Вучић вечерас у 19.30 гост Дневника на РТС1

Председник Вучић вечерас у 19.30 гост Дневника на РТС1

"Србија је најлепша земља на свету!" Председник једном фотографијом показао сво благо које крије наша земља (ФОТО)

"Србија је најлепша земља на свету!" Председник једном фотографијом показао сво благо које крије наша земља (ФОТО)

ВУЧИЋ У ОБИЛАСКУ ОБНОВЉЕНЕ ГОЛУБАЧКЕ ТВРЂАВЕ ПОРУЧИО: Највеће богатство Србије су млади људи (ФОТО)

ВУЧИЋ У ОБИЛАСКУ ОБНОВЉЕНЕ ГОЛУБАЧКЕ ТВРЂАВЕ ПОРУЧИО: Највеће богатство Србије су млади људи (ФОТО)

ВУЧИЋ "ИЗАЗВАО ЗЕМЉОТРЕС" НА ИНСТАГРАМУ: Погледајте како се председник Србије нашалио на свој рачун (ФОТО)

ВУЧИЋ "ИЗАЗВАО ЗЕМЉОТРЕС" НА ИНСТАГРАМУ: Погледајте како се председник Србије нашалио на свој рачун (ФОТО)