Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ВУЧИЋ СЕ ОБРАТИО ИЗ НОРВЕШКЕ: "Држава је преузела терет на себе, биће топлих кућа - нема нигде јефтније струје и гаса"

28.11.2022. 22:01
Пише:
Србија Данас
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: ТВ Пинк/Принтсцреен

Председник Србије Александар Вучић је у дводневној посети краљевина Норвершкој.

Вучић је тако започео прву радну посету Норвешкој у својству председника Србије, након што је у Београду пре две седмице одржана конференција заједно са Норвешком и земљама Западног Балкана о могућностима улагања у обновљиве изворе енергије.

ВУЧИЋ ПОСЛАО СНАЖНУ ПОРУКУ "ОРЛОВИМА": Играли смо и изгубили смо, играћемо и победићемо

ВУЧИЋ ПОСЛАО СНАЖНУ ПОРУКУ "ОРЛОВИМА": Играли смо и изгубили смо, играћемо и победићемо

"СИТУАЦИЈА ВРИ" Вучић послао јасну поруку - И ЗА МЕНЕ ЈЕ ПИТАЊЕ СТАТУСА КОСОВА ЗАВРШЕНО!

"СИТУАЦИЈА ВРИ" Вучић послао јасну поруку - И ЗА МЕНЕ ЈЕ ПИТАЊЕ СТАТУСА КОСОВА ЗАВРШЕНО!

ВУЧИЋ СЕ ОБРАТИО ИЗ НОРВЕШКЕ: Постоји огромна заинтересованост за решавање енергетског проблема (ФОТО)

ВУЧИЋ СЕ ОБРАТИО ИЗ НОРВЕШКЕ: Постоји огромна заинтересованост за решавање енергетског проблема (ФОТО)

Вучић се обраћа из Норвешке

Председник се прво осврнуо на утакмицу Србија Камерун и нагласио је да је навијао за тим током посете.

- Када је тешко онда нас је мало, научио сам то из свог примера.  Ја знам како је, кад је хајка, телефон нико не окрене. Због тога знам кад је тешко пружити некоме подршку, па сам позвао наше људе да подрже нашу репрезентацију - рекао је Вучић. 

- Мислим да и њима предстоји не лака утакмица са Белгијом - рекао је Вучић одговарајући на питање о Хрватима. 

- Увек волим да се види резултат. Кад дође тај дан онда је мало другачије, да сачекамо петак. 

Ако не победе Швајцарску, онда стварно нису заслужили да прођу даље. Видећемо како ће то да се заврши - рекао је председник. 

-- Енергетика постаје највиши интерес сваког грађанина,. Сутра ћемо видети најмодернија постројења везана за обновљиве изворе енергије. То је кључна тема, то је тема свих тема. Преживећемо ову зиму, ја те дане бројим као у војсци. Почео сам да бројим од 180 и нешто. Потрошили смо нешто гаса, око 7 посто. Immao још доста гаса, релативно добро стање у хидрокапацитетима, сачувамо угља, за лоше временске услове, за сада нисмо имали проблем. У становима је претопло, цена нафте ће ићи значајно доле ако све буде уреду - рекао је Вучић и закључио да ћемо ову зиму да презимимо уз финансијске проблеме са којима се држава суочава јер је највећи део терета преузела на себе. 

- Свуда је инфлација појела много више него што плате прате - рекао је Вучић. 

- Ми ћемо се понашати на одговоран начин. Када будемо ушли у промене, а који смо значајне енергетске промене извели до сад, гасовоод, нафтовод? Нема га. Нисмо урадили ништа. То је некад била партијска прћија, некад прћија неспособних људи. Нама није проблем да нам помогну у финансијском проблему, а и не морате. Ми не знамо да ли бисмо могли без њих. Добро је да имамо од кога да научимо, али добро је да имамо ММФ, да имамо надзор, о томе да с епонашамо домаћински. Ја се поносим нашим променама, то су велике промене за нас. Хоћемо да успоставимо најефикаснији систем и да успемо да извршимо озбиљну транзицију. Енергија ће бити све. Ми ћемо трошити више - нагласио је председник. 

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: ТВ Пинк/Принтсцреен

- Од четири енергетска предузећа, људи који бољи од нас знају, рекли су нам да у једном имамо добро руководство, а у три немамо. 

На констатацију да ће струја поскупети 8 одсто, председник каже:

- Покажите ми земљу, не у окружењу, него у целој Европи, у којој је тако мало поскупљење. 

Рат у Украјини

– Не разумем шта стручњаци говоре, сви користе све што могу, Путин користи оно што он има, други користе оно штио имају. Нити правдам нити критикујем. Када су помислили да Украјина побеђује, Руси су почели боље да ратују. Биће то много дуже време и очекујем да следећа зима буде тежа од ове. Рат ће да траје све време – рекао је председник.

Истакао је да не верује у примирје, али да би бо најсрећнији на свету. 

- Само да донесу неко решење.Нисам ни Рус ни Украјинац, већ Србин. 

Текст Двери о вантелесној оплодњи

- Ми смо сви случајно или вољом родитеља нешто по националности. Све што су рекли је увреда за сваку жену. Мислио сам да када неко лаже о Јовањици то сви виде, када објављују нешто тобож националистички сајтови, најгоре теороије, да у то нико не верује. Рачунао сам да нормални људи знају да је то лаж, али у ери социјалних мрежа што си већа будала имаш више лајкова. Ово ми личи на то. Ово је теорија које се Менгеле не би постидео. Ово је страшно штетно за све наше жене, шта да каже свака мајка после овога. То је производ целог нашег социјалног окружења - ако лупаш или си акгресива добижеш свиђање више. Није вест кад пас уједе човека него обрунуто, па то раде сваки дан јер је то једини начин да буду нешто. Нико их не би ни приметио другачије. Ја верујем да то није питзање за политичку осуду већ питање елементарне нормалности и верујем да посебно жене то разумеју. Ми ускоро крећемо са тим, све ће моћи да се уради код нас и о нашем трошку.  Да им помогнемо колико можемо - рекао је Вучић. 

- Себе сам прогласио најглупљим председником на свету јер сам дозволио да донесемо ту одлуку. Је л' ви разумете шта радите? Цена је сада 82.500 долара по тони литијума - казао је Вучић.

Председник о еколошким протестима

Потом је председник нагласио:

- Лозници би припало до пет милијарди за 20 година. То је новац који у Лозници и Подрињу не могу ни да сањају.

- Да ме смените, можда можете, али не можете да ми забраните да мислим својом главом и мислим добро свом народу - рекао је Вучић.

- Увек ће да изађе 10-15.000 људи. Има људи којима је то фолклор, који ће доћи на сваки протест против мене. Мени не можете да промените мишљење ни са 100.000 људи, јер знам боље од вас, јер смо се студиозно бавили тиме.

Редитељ Горан Марковић је одбијен за филм, па је Вучића назвао тиранином.

- Овде нема тираније, јер могу да ми псују мајку чак и на телевизији, три године могу моју породицу и мене да оптужују и за дрогу... И на крају нема ни извини. Је 'л сте чули за такву тиранију"?

- Данас сам сазнао да је преминуо Рајко Петров Ного, пре тога и Мића Данојлић, остајемо без много важних људи. 

Одговор Горану Марковићу

- Да је добио новац био бих најбољи на свету. Јер моја тиранија поичива на неиспуњеним туђим циљевима. Мени многу да псују мајку, да воде прљаву кампању, да нема ниједно извини послед тога, да признају да су лагали, ником ништа. Јел то све могуће у земљи у којој тиранија влада. Данас сам сазнао да је преминуо Ного, остали смо без много великим људи у претходним данима, па сам се њиховим опусом бавио - рекао је Вучић. 

Шта доноси време пред нама?

- Победиће Србија. Моравски коридор за који псотоији идеја да добије име по Јовану Курсули из Чачка који је ратовао, на људима у Србији је на томе да одлуче. Људи треба да знају да каснимо са извградњом, јер нисмо имали камена. Људи су тражили по пет и десет пу6та више од онога колико нешто вреди. Два месеца смо изгубили због храста. Неко је морао на крају да га склони - то сам био ја, да бисмо спасавали животе људи и изградили ауто-пут. Кукамо како су нам лоши стадиони, кад кренемо да га градимо, шта ће нам стадион. Кад год кренете са нечим увек ћете на тако нешто да наиђете. Отпор према променама и свему што треба да буде другачије увек је постојао. За мене је важно какав јерезултат на крају крајев и шта ће историчари о томе да говоре. Горану Марковићу ће увек бити свеједно шта ћу ја да кажем јер он има филмове и серије које је урадио и које ће заувек да остану. Део људи је кренуо да се враћа у нашу земљу и надам се да ће тај тренд да се настави. Овде сам срео двоје људи које сам убеђивао да се врате. Да могу да имају још 200 или 300 евра већу плату у Србији, са нашим трошковима, вратили би се. То су за нас најважније ствари, важније од фудбала у кошарке, али морамо да будемо уз своје и када губе. 

- И из своје странке сам више пута чуо "немогуће да нема ништа око те Јовањице". Наша странка је убедљиво она која има највећи број добрих људи, али време покаже све. Још једном да победим Пискија и момке и да победе Швајцерску и обрадују наш народ, а онда и Португал, а онда могу да се врате - рекао је председник на крају обраћања. 

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: ТВ Пинк/Принтсцреен

Вучић у Норвешкој

Ексклузивни интервју са председником из Осла пратите уживо у 22 сата на ТВ ПИНК!

редседник из Осла говори о детаљима посете и свим најважнијим темама за Србију. 

На самом почетку обраћања председник је прокоментарисао утакмицу Бразила.