Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ВУЧИЋ ПОРУЧИО ИЗ ПЕКИНГА: Као да су сви полудели, сви хрле, подижу улоге до крајњег нивоа (ФОТО/ВИДЕО)

18.10.2023. 11:22 11:33
Пише:
Србија Данас
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Printscreen/TV Пинк

Председник Србије о важним постигнутим договорима у Кини.

Председник Србије борави са делегацијом у Пекингу, где је потписано више важних споразума. Вучић је рекао да је потписано 18 споразума, и да се припрема још. Он се тим поводом обратио медијима.

ПРЕДСЕДНИК У КИНИ: Вучић са бившом амбасадорком Чен Бо обишао Кинески институт за међународне студије (ФОТО/ВИДЕО)

ПРЕДСЕДНИК У КИНИ: Вучић са бившом амбасадорком Чен Бо обишао Кинески институт за међународне студије (ФОТО/ВИДЕО)

ЧЕЛИЧНО ПРИЈАТЕЉСТВО! УГЛЕД СРБИЈЕ У СВЕТУ НИКАД НИЈЕ БИО ВЕЋИ: Кинески званичници с поштовањем испратили сусрет Вучића и Ђинпинга (ФОТО)

ЧЕЛИЧНО ПРИЈАТЕЉСТВО! УГЛЕД СРБИЈЕ У СВЕТУ НИКАД НИЈЕ БИО ВЕЋИ: Кинески званичници с поштовањем испратили сусрет Вучића и Ђинпинга (ФОТО)

"Ми морамо да живимо и пре ЕУ" Председник Вучић о кинеским инвестицијама у Србију

"Ми морамо да живимо и пре ЕУ" Председник Вучић о кинеским инвестицијама у Србију

- То је рекордан број сагласности и договора које смо икада потписали. Али још важнији су суштина и стратешки карактер доброг дела тих споразума. Верујем да оно што смо постигли у Кини има свој историјски значај и карактер - рекао је Вучић.

Каже да је разговарао са премијерима Лаоса, Тајланда и Етиопије.

- Поново сам причао са Џоком Видодом, председником Индонезије, и дуго сам причао о свим питањима са Виктором Орбаном. Верујем да је сваки од тих разговора и позива за посету које смо упутили и добили има велики значај. Поново сам разговарао са лидером Кеније Вилијамом Рутом, пошто Албанци лобирају да они признају Косово. Ја верујем да неће бити ништа од тога, и да ће поштовати територијални интегритет Србије - истакао је председник.

Вучић додаје да морамо заједнички да учествујемо у модернизацији земаља које су чланице иницијативе Појас и пут.

- Те Био4 технологије ће нашу земљу истаћи драстично испред других земаља, на томе морамо да инсистирамо, као и на даљој индустријализацији. Ми предњачимо у целој Европи пропорционално нашој величини - каже он.

Председник је додао да смо много тога чули и научили, али и показали Србију на мапи света као слободарску и независну, и успешну земљу.

- Видели сте и ви новинари у хотелу колика је популарност Србије. Ја нисам знао, то Вућићи када пусте, ваљда зато што смо подржавали Кину када је било тешко. Тако они изговарају моје презиме, и зато смо стекли не малу популарност овде - казао је Вучић.

Он додаје да је данас још кратко разговарао са руским и кинеским лидерима.

На питање новинара о перспективи развоја односа са афричким земљама, председник каже да планира да следеће године направи једну турнеју од 20 дана по Африци.

- Имамо велики углед, али наши капацитети подршке афричким земљама још нису довољни. Када гледамо рецимо капацитете наших компанија да граде по Африци, ми још морамо да напредујемо. Да се осавремењавамо, да имамо већи број запослених - каже Вучић.

Додаје да влада глад за производима наше наменске индустрије у свету.

- Да произведемо милион граната 155 mm дневно, све бисмо могли да продамо. Али ми немамо те капацитете, људи гледају на то као државно предузеће, иду по два месеца на боловања неки људи. А и даље имамо веома добре производе - истакао је председник.

Вучић је подсетио на снагу Турске, која такође јача утицај у Африци.

- Они имају Туркиш Ерлајнс, лете по целом свету. А код нас се бунили када смо формирали Ер Србију. А када буде стани-пани, Ер Србија лети на Бен Гурион по наше грађане. То раде они који су се бунили против Београда на води, а сада воде госте тамо. Када све имате, морате гледати како да гурате земљу напред. Азија и Африка су свакако наша будућност, уз наравно наставак европског пута - казао је он.

Председник додаје да морамо сачувати мир у немогућим условима у свету.

- Као да су сви полудели, као да не знају колико је 5 5. Као да то није 10, просто сви хрле, подижу улоге до крајњег нивоа, одакле више нема повратка. Ситуација у Гази нас води у шире регионалне сукобе. Силе имају проксије, који ако зарате то дефакто значи светски рат - рекао је Вучић.

О изјави Аљбина Куртија о ЗСО, да је то фаталан ударац за устав тзв. Косова, председник Вучић каже да је заједница за њега уствари будућност.

- Јесте, ја сам крив што тражим поштовање. Са овима другима што га воле у Србији би се лако договорио. А ја сам крив што инсистирам на поштовању међународног права - истиче председник.

Након изјава из ДПС-а о "посрбљавању" уочи пописа, Вучић каже да је то најсавременија држава региона, где пописне комисије раде по најбољим стандардима.

- Или то није тако, па је Мило Ђукановић смањивао број Срба. Пре ће бити да он зна нешто из прошлости. Или се плаши да се људи изјасне како хоће. Ми се не мешамо уопште, сачекаћемо све процедуре. И да видимо колико људи истог српског рода живи у Црној Гори - казао је он.

Видим да су нервозни око пописа, не знам чему толика нервоза, рекао је председник.

- Причају глупости, није Ђукановићу страно да прича глупости. То је једно време радило, али више не оставља утисак. Они добро знају какве су марифетлуке правили раније - рекао је председник.

Говорећи о изборима у Србији, председник се нашалио са Ивицом Дачићем, и рекао је да "су избори добри, и Ватикан би их имао".

- То је Ивицина теорија - рекао је Вучић, на шта је Дачић додао: "Није то неопходно".

О уједињену опозиције на једну листу, председник каже да је то тражено од странака бившег режима, као што им је речено да морају да траже изборе, иако их раније нису хтели.

- Ту су важне три ствари. Причаћу о томе 21. у 12 сати у Шапцу, где ће говорити Милош Вучевић као председник СНС, и ја као члан. Под један, Србија против насиља никада није била аутохтони грађански покрет, већ је била организација Мике Алексића, Драгана Ђиласа и таста. Под два, многи у свету не желе да виде независну, јаку и снажнију Србију, већ би желели да виде да се наша земља утопи у сивило - рекао је он.

Трећа ствар, истиче председник, да сваки глас за ту листу значи сливање новца у касу Драгана Ђиласа.

- Да закључим, предстојећи избори су избор између прошлости, и будућности, оних који су одговорним приступом показали како Србија може боље да изгледа, како да можемо да будемо богатији, да изградимо сто пута више километара ауто путева, да градимо болнице, школе, цркве... Све што је неопходно - рекао је Вучић.