Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ВУЧИЋ СЕ ОБРАТИО ГРАЂАНИМА ИЗ ТИРАНЕ! Председник о суманутим провокацијама на КиМ: "Не знам шта им је у главама" (ВИДЕО)

06.12.2022. 09:43
Пише:
Србија Данас
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Танјуг/Јадранка Илић

Председник Србије Александар Вучић борави у Тирани где учествује на Самиту лидера Европске уније и Западног Балкана. Самитом председава председник Савет ЕУ Шарл Мишел, а присуствује и председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен.

Самит лидера ЕУ - Западни Балкан одржава се у Тирани, први пут у региону, а поред највишних званичника ЕУ, на овом скупу учествује и лидери 27 земаља чланица, као и региона, међу којима је и председник Србије Александар Вучић.

ВУЧИЋ ПУТУЈЕ У ТИРАНУ: Председник данас на Самиту лидера ЕУ и Западног Балкана, састаје се са Макроном

ВУЧИЋ ПУТУЈЕ У ТИРАНУ: Председник данас на Самиту лидера ЕУ и Западног Балкана, састаје се са Макроном

РАДА ТРАЈКОВИЋ И КУРТИ ИМАЈУ ИСТИ ЦИЉ: Да Вучић нема никакав утицај на КиМ! (ВИДЕО)

РАДА ТРАЈКОВИЋ И КУРТИ ИМАЈУ ИСТИ ЦИЉ: Да Вучић нема никакав утицај на КиМ! (ВИДЕО)

ХИТНО СЕ ОГЛАСИО ПЕТКОВИЋ: "Рада Трајковић, Ненад Рашић и Курти имају једну заједничку ствар - мржња према Александру Вучићу"

ХИТНО СЕ ОГЛАСИО ПЕТКОВИЋ: "Рада Трајковић, Ненад Рашић и Курти имају једну заједничку ствар - мржња према Александру Вучићу"

Обраћање председника Вучића

Председник Александар Вучић обраћа се из Тиране где се одржава Самит лидера ЕУ - Западни Балкан.

- Веома сам задовољан отвореним и искреним разговорима које смо имали. Говорили смо о стратешким питањима и о мерама за усклађивање визне политике. Највећа вредност самита је што смо отвореније и искреније него икада раније причали једни са другима - рекао је Вучић и нагласио да би била грешка да Србија није учествовала и захвалио се Албанији на организацији.

Вучић се осврнуо и на упаде специјалаца у српске општине на северу КиМ.

- Поново су супротно договорима слали полицију на север КиМ. Само се питате кад ће нека нова провокација да се догоди која ће да поремети стабилност. Добро је што нема страдалих. Што се тајминга тиче, не знам чиме се руководе и шта им је у главама. Пред нама није лак период, али је важно да останемо уз наш народ и да разговарамо са Албанцима. Очекујем да ће Лајчак успети да утиче на смирење тензија - рекао је Вучић.

Што се тиче најновијег француско-немачког предлога за КиМ, Вучић каже да смо спремни да разговарамо иако у најважнијим стварима није побољшан, али је нагласио да се зна које су наше црвене линије. Вучић је додао да му није проблем да се поново сретне са премијером лажне државе Косова Аљбином Куртијем.

- Није проблем да се ми сретнемо него можемо ли до било какавог решења да дођемо - рекао је Вучић о наставку дијалога са Куртијем.

Осврнуо се и на састанке које је данас имао у Тирани.

- Имао сам одличне разговоре са Ђорђом Мелони, Марком Рутеом и Александром Декроом. Дуго сам разговарао са (Емануелом) Макроном, (Виктором) Орбаном... Енергетика је била доминантна и разуме се да смо били тема по питању неувођења санкција - рекао је Вучић.

Председник је прокоментарисао и чињеницу да су Н1 и Нова С престале да емитују програм у Србији.

- Важно је да се људима у Србији истакне да нико њима није замрачио њихове канале већ да су сами то урадили. Морамо добро да разумемо зашто им власник те телевизије не да да изражавају вољу. Не могу да вам објасним колико је то била важна тема и колико се неко потресао. Сагласан сам да треба да се говори о слободи медија - додао је Вучић.

Сусрет са Ђорђом Мелони

Председник Републике Србије Александар Вучић сусрео се са председницом Владе Републике Италије Ђорђом Мелони на маргинама Самита у Тирани.

- Честитао сам Ђорђи Мелони на изборној победи и преузимању одговорне дужности и искористио прилику да је позовем да посети Србију - написао је председник на Инстаграму. 

 

Председник се састао са премијером Холандије

Нагласио сам да је за Србију од кључног интереса стабилизација прилика у региону, као и да сам уверен да ће Холандија бити снажан партнер у нашим настојањима да се сва регионална отворена питања решавају путем дијалога, објавио је председник Србије Александар Вучић на званичном Инстаграм налогу Будућност Србије после састанка с председником холандске владе на маргинама самита ЕУ-Западни Балкан.

 

Вучић разговарао са Макроном и Орбаном

Председник Републике Србије Александар Вучић састао са председником Владе Мађарске Виктором Орбаном, а потом и са председником Француске Емануелом Макроном, на маргинама #euwbsummit2022 у Тирани.

- Одличан разговор са пријатељем @orbanviktor о заједничким плановима и пројектима, глобалним кретањима и о развоју ситуације у региону, уз договор да се што пре поново састанемо, написао је он и додао:

- Срдачан сусрет са @emmanuelmacron са којим сам разменио мишљења о актуелним глобалним питањима, али и о повезивању Западног Балкана са #EU и европском путу наше земље. Разговарали смо и о регионалној стабилности, а ја сам поновио доследну посвећеност Србије очувању мира и дијалогу, као једином начину за решавање свих питања - написао је Вучић.

"Најдражи разговор"

Најдражи разговор. Наравно, са Жељком Цвијановић - написао је председник на свом Инстаграм профилу.

 

Вучић са председником Европског савета

Са председником Европског савета @charlesmichel разговарао сам о свим питањима од интереса за Београд и Брисел. 

Разговор са Едијем Рамом

Са пријатељем @ediramaal разговарао сам о иницијативи Отворени Балкан и нашим заједничким питањима, написао је председник на свом Инстаграм профилу.

Председник се састао са Урсулом фон дер Лајен

- Председник Републике Србије Александар Вучић са председницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен.

Захвалио сам на 165 милиона евра помоци српском енергетском сектору и разговарао о свим актуелним питањима између Србије и ЕУ. 

Обраћање председника

- Чини ми се да је увек боље бити за столом, јер ако нисте за столом, онда сте на менију - поручио је председник из Тиране.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Танјуг/Јадранка Илић

Председник је казао да је Србија независна земља, али да исто тако зна своје обавезе према Европској унији. Рекао је да ће данас бити много значајних људи на самиту, као и да је ту да брани позиције Србије.

- Србија је независна, некоме је лакше да нас критикује и каже да смо сувише блиски са Русијом јер нема шта да нам замери - навео је Вучић.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Танјуг/Јадранка Илић

Током Самита у главном граду Албаније Александар Вучић ће имати и низ билатералних сусрета са званичницима земаља учесница, међу којима су председник Владе Краљевине Белгије Александар Де Кро, као и председник Владе Краљевине Холандије Марк Руте. Састаће се и са француским председником Емануелом Макроном.

Председник Србије ће, поред тога, присуствовати и потписивању Роминг декларације између мобилних оператера Европске уније и земаља Западног Балкана, саопштила је прес служба председника.