Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Вучић: Приштина води формални дијалог, а тако неће моћи! Србија ће бити економски лидер и поред короне (ВИДЕО)

07.08.2020. 11:06 12:12
Пише:
Србија Данас
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

У последња 24 сата у Србији су на корона вирус тестиране 10.033 особе, њих 299 било је позитивно

 Председник Александар Вучић представља данас планове и програме за даљи развој и будућност Србије.

На прес конференцији у Председништву Србије учествују и министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић и министар здравља Златибор Лончар.

Председник Србије обратио се јавности и саопштио даље планове и програм за развој српске привреде, али и здравства. 

- Четири теме су пред нама, веома важне за Србију. Две су политичке, а једна је економска, а једна здравствена. Морам пре свега да објавим податак да је данас много мање пацијената хоспитализовано и да се стање поправља, али више о томе ће причати Кризни штаб. Јутрос је било хоспитализовано 3.215 лица, што говори да је ситуација повољнија него пре 15 дана. Уз изградњу две ковид болнице, у понедељак креће изградња нове болнице у Крушевцу. Уколико буде успешно решен проблем са вакцином, та болница биће мултифункционална и примаће све болеснике. Никако није време за опуштање, већ да будемо још одговорнији и озбиљнији у приступу борбе са инфекцијом - рекао је Вучић. 

Какоје председник истакао најбитније је да се бринемо о лекарима и медицинским сестрама, јер један део њих због умора мора да добије одмор, макар седам или десет дана.

-Молим људе да буду одговорни и да мислимо на наше лекаре. Молим вас да медицински радници добијају одморе у овим тренуцима, да би људи били припремљени на јесен, да би могли да раде и да могу да брину о свим пацијентима, поготово о хроничним болесницима и дијабетичарима. Истовремено морамо да водимо рачуна и о другим пацијентима, пре свега кардиоваскуларним и онколошким. Први пут немамо листу чекања за лечење карцинома дојке, честитам лекарима на томе, све време примамо све пацијенте, нема одлагања хитних интервенција. Важна вест је и то што градимо и реконструишемо Клинички центар Србије, биће готов за годину дана, а кренуло се и у радове на Клиничком центру у Новом Саду. У року од десет дана крећемо у обнову и реконструкцију болница у Врању, Пироту, Кикинди и Ћуприји. У КБЦ Бежанијска коса идемо у изградњу два додатна онколошка блока, у којима ће бити омогућене и хемотерапије и зрачења. Радови на Инфективној клиници се такође настављају и то убрзано- саопштио је председник. 

Вучић: Бићемо економски лидер у региону

Председник је саопштио и да је јутрос почела исплата 60 одсто минималца за све запослене. 

- Важна вест за све запослене јесте и да је јутрос отворен трезор, креће исплата 60 одсто минималца - 155 евра или 18.000 динара, а укупно то ће бити 1.100 евра по запосленом. То је огромна помоћ државе свакој фирми и сваком запосленом. Посебно сам задовољан што су те мере дале добре резултате - нагласио је председник и додао: 

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

-Што се тиче економије, Србија је у овом тренутку на минус 6,5 и само је Литванија испред нас са бољим резултатима у другом кварталу и то је само због тога што нису имали толико озбиљну ситуацију са коронавирусом. Немамо податке за Ирску, могуће је да ће они имати боље резултате, али тренутно нема тих података. Несумњиво је да ће Србија бити најбоља од свих земаља у региону, у првом кварталу смо били први по економским резултатима. Наравно, ово не значи да људи живе као бубрег у лоју, али значи да ћемо проћи боље него други. Овај нови пакет економских мера се односи и на предузећа основана од марта месеца. Немамо мање запослених, имамо нешто већи број запослених, али тек очекујемо неке ударе, али превентивно смо урадили све што смо могли и ефикасно ћемо одговорити на њих и у будућности. Економски пакет мера износи 5, 8 милијарди евра до сада, што је 12 посто бруто домаћег производа - нагласио је Вучић. 

Председник Србије: Санирамо последице у привреди настале услед короне

Председник Србије Александар Вучић истакао је да је дошло до раста индустријске производње, али је грађевинарство у паду у другом кварталу. 

-Пропорцијално снази наше земље, једна смо од земаља која је највише уложила у санирање привреде погођене ковидом. Нажалост, грађевинарство је у другом кварталу имало пад од 2, 6 посто, то морамо да санирамо. Дошло је до раста у индустријској производњи, а додатни новац ћемо уложити у изградњу путева и коридорских праваца. Трећи и четврти квартал ће бити тешки, али без обзира на то, мислимо да ћемо успети да обезбедимо да Србија нема негативан раст на крају године, што би значило да смо најбољи у Европи - рекао је Вучић.

Када је пољопривреда у питању, Вучић је рекао да пшенице имамо више него раније, а кукуруза око 10 процената више него пре.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

- Пшенице имамо више него ранихих година, кукуруза чак за десет одсто више него пре. Такође, сунцокрета има више, соја има највећи раст око 20 посто. У другом кварталу пољопривреда је забележила раст од два одсто. Одобрено је 17 пројеката за наводњавање. Оно што је важно, идемо у нове пројекте противградне заштите. Уложичемо у додатну противградну заштиту, чак седам милиона ћемо више уложити у бољу заштиту - рекао је председник. 

Вучић: Разговори о Косову мора да буду суштински, не формални

Председник Вучић је објаснио да разговори у Бриселу теку, али да је жеља била да ти разговори буду суштински, а не само формални и да воде ка признању.

-Србија жели суштинске разговоре, највише о економији и нашим односима. Приштина на те разговоре долази формално и хоће само признање, тако да не знам онда зашто и водимо те разговоре. Свуда је у региону проблем што не може да се мисли својом главом, него мора да се буде сагласан са оним што се сервира, то више нема никаквог смисла онда. Видећемо како ће Брисел да реагује. Они на разговоре долазе и добијају подршку од доброг дела међународне заједнице, као и да је смисао свега да Србија призна тзв. Косово. Онда нам то реците. Надам се да ће нам то у неком наредном периоду и рећи -  рекао је Вучић.

Вучић је рекао да Америка и Немачка неће повући признање тзв. Косова и да ће гледати како да Србију увуку у тај план. 

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

-Суштина је што нико не разговара о суштинским проблемима. Хоћемо стварни дијалог, а не само да нам говоре како хоће да их признамо. Ми смо међународно признати. То сам свима рекао. Тражио сам да разговарамо о ствариним проблемима, али то очигледно некога не занима - рекао је председник Србије. 

Вучић: Годишњицу "Олује" обележили смо као дан туге и жалости

Коментаришући "Олују", председник је истакао да је Србија имала комеморативни скуп туге и жалости, док је у Книну била прослава Дана победе, на којој су присуствовали и неки Срби.

-Они су ту одлуку донели сами и пре него што су нас обавестили суштински, али њихова одлука неће променити однос Србије и Српске. Покажите ми иједан Хрватски медиј који је рекао неку пристојну реч о ономе што се дешавало у Рачи, нема ниједног. На њиховим ударним порталима било је много текстова који су усмерени против мене, а то је све било организовано. Постоје медији који су сву хајку окренули против Срба и Србије. Невероватно је да су толико опседнути Србијом -  рекао је Вучић и додао:

- Нажалост и у Србији постоје медији који мисле да ће бити више "ин" уколико се додворе загребачкој чаршији. Никада нисам, нити ћу пружити подршку за чин величања и свечаног обележавања "Олује", то се не слави. Србију нећете успети да увлачите у прославу "Олује". То што желите да кажемо да "Олуја"није злочин, ја никада нећу рећи. Можете ми главу скинути то нећу рећи. За мене је то највеће етничко чишћење на тлу Европе - рекао је Вучић.

Вучић је позвао све у Београду да се не понашају као Хрвати и додао да никога не треба медијски да линчујемо.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

- Немојте да будете као они, не гледајте Загреб, али не треба ми никога медијски да линчујемо, али не треба ни да славимо такво етничко чишћење. Разговарао сам са оцем деце која су преминула на Петровачкој цести, који је рекао да се ја нисам сетио његове двоје деце, нико не би. Не могу да заборавим ту децу, гледаћемо да помогнемо тој породици колико год буде потребно. Желим да остане незаборав на дечака и девојчицу који су криви само зато што су Срби и што су били у избегличкој колони и не пада ми на памет да тако нешто славим - рекао је Вучић. 

Председник Србије: Приштина се не труди да ради на дијалогу, а Србија ради на побољшању односа са Хрватском

На питање о величању терористичке ОВК у Приштини председник Вучић је рекао како је то показатељ да се Приштина не труди да ради на дијалогу Београда и Приштине. Председник је такође додао да Србија и Београд показују добру вољу и у нормализацији односа са Хрватском.

-Могу да вам прочитам шта смо све то урадили на побољшању наших односа са Хрватском. Тражимо модел за решавање и повратак Хрватског дома у Сремској Митровици. Изградили смо центар културе у Таванкуту, основали васпитно-образовни центар у Суботици. Дајемо одговарајућа средства за хрватску мањину. Трудимо се да им изађемо у сусрет у свему - каже Вучић.

Вучић је, упитан да прокоментарише изјаву хрватског амбасадора у Београду Хидајета Бишчевића да су права Срба у Хрватској већа него права Хрвата у Србији, казао да је логично да он тако мисли, али да се чињенице не поклапају с тим што говори. Указао је, на конференцији за штампу да је Србија, од 26 договорених тачака, испунила 25, док Хрватска није ниједну. Казао је да је дато све што су тражили везано за Бана Јелачића, пронашли имовинска решења, давали паре, решавали све што су Хрвати тражили. 

Истовремено је подсетио да број Срба у Хрватској и Хрвата у Србији не може да се мери, али да Србија све што чини не мери по броју људи, већ по томе шта жели да покаже. Вучић је подсетио да у Србији има десетоструко мање инцидената и напада на имовину и људе.  Указао је на нападе на аутомобиле са српским таблицама, додајући да је то код нас далеко мање, а уједно држави органи то одмах реше.

Председник Александар Вучић каже да ће Београд тражити у наставку дијалога са Приштином, 7. септембра, вероватно, да се испуни договорено из 2013. године,а то је Заједница српских општина.  Он је рекао да је јасно да САД и Немачка неће да повлаче признање Косова, већ да ће гледати како и на који начин да Србију уведу у то.

-Оно што мене брине је да ми не разговарамо о стварним и суштинским проблемима, већ се гледа како да избацимо неки папир. Зато ће српска страна тражити од 7. септембра, када верујем да је наставак дијалога, а ја ће представљати Србију тамо, тражићу испуњење уговора из 2013. године о формирање ЗСО , које је потписано под окриљем ЕУ - рекао је Вучић.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Он је нагласио да Београд очекује конкретан потез, а не штанцовање папира и када то буду видели видеће како ће наставити даље.

-Из дијалога нећемо да излазимо, али хоћемо стварни дијалог, а не дијалог у коме ће свакога дана да нам говоре како треба само да их признамо - навео је Вучић.

Каже да Београд не занима приштинско признање јер је Србија међународно призната земља.

-То сам рекао и Палмеру, Гренелу, Тачију, Лајчеку, свима. Ја разумем њих то је политика њихових земаља и нема ту велике политике - закључио је он.

Вучић: Српско ратно ваздухопловство 20 пута снажније

 Српско ратно ваздухопловстов данас је чак 20 пута снажније него пре 10 година, изјавио је данас председник Србије Александар Вучић.

Одговарајући на питања новинара у вези са тврдњама да су наша војска и здравство уништени, рекао да је без претеривања и наше здравство три или четири пута снажније, као што и без претеривања може да каже колико је Србија данас снажнија у ратном ваздухопловству. Подсетио је на бројна улагања у здравствене објекте претходних година.

-И број оних који су, упркос жестокој кампањи, и то не само лекарског и другог особља, и највећим делом из приватног дела, показује какво је поврење тих људи у здравство Србије - каже Вучић и додао да још много тога у здравству треба да се исправља али да је вишеструко боље него раније.

Како је букнула зараза у Шапцу? Зеленовић прво пустио људе на догађаје без мера, а сад дели пакете помоћи

Како је букнула зараза у Шапцу? Зеленовић прво пустио људе на догађаје без мера, а сад дели пакете помоћи

НОВА ОДЛУКА ВЛАДЕ СРБИЈЕ: Повећаће се број лабораторија у којима ће бити обезбеђено тестирање на корона вирус

НОВА ОДЛУКА ВЛАДЕ СРБИЈЕ: Повећаће се број лабораторија у којима ће бити обезбеђено тестирање на корона вирус

АМБАСАДОР СРБИЈЕ СЕ ЈАВИО ИЗ БЕЈРУТА: Саопштио шта се дешава са Србима у Либану након експлозије

АМБАСАДОР СРБИЈЕ СЕ ЈАВИО ИЗ БЕЈРУТА: Саопштио шта се дешава са Србима у Либану након експлозије

Вулин: Јасеновац и "Олуја" више се неће поновити, сада имамо снажнију војску и сигурнију државу

Вулин: Јасеновац и "Олуја" више се неће поновити, сада имамо снажнију војску и сигурнију државу

ПОНОС СРБИЈЕ! Војно школство успешно се прилагођава свим изазовима

ПОНОС СРБИЈЕ! Војно школство успешно се прилагођава свим изазовима