Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ВУЧИЋ И ЛАВРОВ СЕ ОБРАТИЛИ ЈАВНОСТИ: Потврђено пријатељство између Русије и Србије (ВИДЕО)

15.12.2020. 12:39 18:20
Пише:
Србија Данас
av
ав / Извор: Фото: Printscreen

Руски министар Сергеј Лавров налази се у дипломатској посети Балкану

Министар спољних послова Руске Федерације Сергеј Лавров налази се данас у посети Србији, где се састао са председником Републике Србије Александром Вучићем. 

Том приликом, двојица државника имали су састанак на којем су детаљно разматрати целокупан однос руско-српских односа, али и положили венце на споменик "Вечна ватра" на Спомен-гробљу ослободилаца Београда

"Неприхватјиво да се српски лидери називају Хитлеровим следбеницима" Вучић: Снажна Србија увек сметња

"Неприхватјиво да се српски лидери називају Хитлеровим следбеницима" Вучић: Снажна Србија увек сметња

"БРОЈЕВИ ЈОШ НИСУ ДОБРИ, ИМАМО МНОГО ЉУДИ У БОЛНИЦАМА"! Вучић саопштио податке новог корона пресека до 10 сати

"БРОЈЕВИ ЈОШ НИСУ ДОБРИ, ИМАМО МНОГО ЉУДИ У БОЛНИЦАМА"! Вучић саопштио податке новог корона пресека до 10 сати

ОГЛАСИО СЕ ВУЧИЋ: Познато када стижу ПРВЕ ДОЗЕ вакцина у Србију

ОГЛАСИО СЕ ВУЧИЋ: Познато када стижу ПРВЕ ДОЗЕ вакцина у Србију 

Како је раније најављено, руски државник Сергеј Лавров са собом је донео и присмо руског председника Владимира Путина.

17:50
Изјаве за медије

На питање да прокоментарише недавна дешавања у Сарајеву председник је одговорио:

- Не би имало смисла да коментаришем оно што се догодило у Сарајеву, увек је увредљиво не дочекати госта на најбољи могући начин. Није ЛАвров тај који не поштује суверенитет неке државе, већ су они сами ти који не поштују своју државу. Умало да будем убијен у Сребреници. Поносан сам што Русија има велику снагу да сваку одлуку спроводи у дела - одговорио је председник и додао да одавно неки заборављају да су најстрадалнији народ Срби од свих југословенских народ. Додао је и да никада није тражио да се ухапсе људи који су покушали његов линч у Сребреници. 

Председник Вучић је одговорио о снабдевању гасом из Русије и уценама које су стизале са запада по том питању.

- Ми смо до сада преко Украјине и Мађарске добијали руски гас, и он је био најповољнији и најјефтинији. Американци су нам говорили да морамо да купујемо од других. Ишао сам код Алијева, и питао где је тај јефтинији гас за Србију, а они су ми рекли да нема за нашу земљу. Зарад нечијих политичких интереса нећемо куповати туђи гас. Ми смо градили свој гасовод, који ће бити увезан са бугарским, и куповаћемо руски гас. Ми нећемо одустати од тога, и нећемо пристајати на рекет, да купујемо скупље. Нисмо будале па да то урадимо - рекао је Вучић.

- Једва чекам да будем склоњен са власти јер су милиони евра уложени у то. Када буду успели да мене великог диктатора сменити, ви питајте будућег председника шта ће и како радити са гасоводом. До тада, Србија ће бити гостољубива земља и неће гледати друге. 

17:41
Обраћање Лаврова након састанка

- Хвала на традиционалном српском гостопримству - рекао је Сергеј Лавров на почетку обраћања.

- Потврдили смо договоре који су постигнути између наших земља. Дијалоге политичких димензија, али и економских. У јуну ове године на паради када смо угостили председника Вучића, истакли смо да је Србија важна, и да нећемо дозволити да било ко фалсификује историју, да ништа не буде изопштено. Пламен је допремљен из Москве са гроба Незнаног војника, а одали смо почаст свима који су дали своје животе зарад мира нових генерација. 

- Размотрили смо данас и читав спектар кључних проблема. Данас смо обишли Храм Светог Саве, прелепи храм и одали почаст преминулом патријарху Иринеју - истакао је Сергеј Лавров током обраћања.

17:30
Завршен састанак, Вучић након разговора са Лавровим:

- Заједничним снагама ћемо се супротстављати фалсификовању историје, нашу децу ћемо учити ко се борио за земље. Значајна је улога коју има Руска Федерација. Република Србија ће предузети све да истина буде заштићена. Велика захвалност Русији и председнику Путину на новчаној помоћи око изградње храма Светог Саве. Ово је најлепши храм, и нисам био у лепшем, а ми то не бисмо могли да није било Русије - рекао је председник Вучић на почетку обраћања. 

av
ав / Извор: Фото: Printscreen

- Имао сам част да заједно са министром Лавровим вечни огањ из Москве пренесмо у Београда да, како је дивно речено, ништа и нико не буду заборављени.

- Разговарали смо и билатералним односима, о енергетици, економији, војно-техничкој сарадњи, до свих других области - истакао је председник.

- Србија је донела одлуку да чува своју војну неутралност, нећемо бити део војних блокова. Сами ћемо бринути о свом небу, својим рекама... Изнео сам своју личну забринутост за ситуацију у региону и да ћемо све решавати разговором и дијалогом. Хвала што се у јеку епидемије дошли у Србију и што показујете пријатељство према Србији - истакао је председник.

16:30
Састанак Вучића и Лаврова

Билатерални састанак председника Србије Александра Вучића и руског министра иностраних послова Сергеја Лаврова поцео је око 16.30 сати у вили "Мир".

Састанку присуствују и српски министар спољних послова Никола Селаковић, амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко, као и министар Ненад Поповић.

Предвиђено је да се после састанка, око 17.30 сати, Вучић и Лавров обрате јавности.

Лавров борави у једнодневној посрети Србији, а претходно је са председником Вучићем присуствовао церемонији паљења "Вечне ватре" на Спомен-гробљу ослободилаца Београда, а затим су посетили Храм Светог Саве.

Лавров се претходно састао и са Селаковићем и са председником Скупштине Србије Ивицом Дачићем.

15:50
Дачић даровао Лаврову графику законодавног дома

Председник Скупштине Србије Ивица Дачић састао се данас са министром спољних послова Русије Сергејом Лавровим и том приликом му уручио специјалну графику законодавног дома.

Дачић је Лаврову уручио графику законодавног дома, јер је Лавров често знао да дарује Дачићу своје изванредне графике, које би настајале брзопотезно у време њихових бројних сусрета док је обављао функцију министра спољних послова.

Ivica Dačić i Sergej Lavrov
Ивица Дачић и Сергеј Лавров / Извор: Фото: Танјуг/Страхинја Аћимовић

Дачић је Лаврова дочекао испред Дома народне скупштине, срдачно су се поздравили и Дачић му је представио свој кабинет.

grafika
графика / Извор: Фото: Танјуг/Марија Петровић

 

15:20
Лавров након састанка са Селаковићем:Русија пружа пуну подршку по питању КиМ

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров изјавио је данас да Русија пружа пуну подршку Србији по питању Косова и Метохије и поновио да је резолуција 1244 СБ УН темељни документ и оквир у коме треба да се ради све у вези са КиМ 

Лавров је након састанка са министром спољних послова Николом Селаковићем рекао да са жаљењем примећује да ЕУ не може да омогући реализацију постигнутих договора, пре свега о стварању Заједнице српских општина.

-Сматрамо да такав став показује немоћ пред приступима Приштине - рекао је Лавров и позвао Приштину да прихвати одговорност за испуњење оног што је договорено, уз посредство ЕУ.

potpisivanje sporazuma
потписивање споразума / Извор: Танјуг/​Раде Прелић

Говорећи о сарадњи Србије и Русије, Лавров је рекао да ће бити настављена сарадња у свим правцима спољне политике,а да су конкретне правце те политике договорили и усагласили председник Русије Владимир Путин и Србије Александар Вучић.

Како је рекао најчвршћи темељ који омогућује Србији и Русији да сарађују јесу заједничка борба за исте вредности.

-Имамо усаглашене ставове да мора да се поштује међународно право, повеља УН која предвиђа поштовање принципа суверенитета и територијалног интегритета, немешање у унутрашња питања других држава - рекао је Лавров.

Он је казао да је на састанку са Селаковићем размотрио и питања везана за даље кораке у међународним организацијама укључујућу УН, ОЕБС, Савет Европе. Министар Лавров је позвао министра Селаковића да посети Русију.

15:00
Завршен састанак Селаковића и Лаврова

Министари спољних послова, Сергеј Лавров и Никола Селаковић, потписали су данас План консултација између Министарства иностраних послова Русије и Министарства спољних послова Србије за 2021. и 2022. годину.

Министар спољних послова Никола Селаковић захвалио је данас Русији и руском министру иностраних послова Сергеју Лаврову на принципијелом ставу по питању територијалног интегритета и суверенитета Србије, као и на томе што у међународној политичкој арена увек дижу глас како би сачували интересе Србије.

Селаковић је на заједничкој конференцији за медије са Лавровим, захвалио Русији и на томе што се у Савету безбедности Уједињених нација редовно подноси извештај о Косову и Метохији, што се поштује Резолуција 1244 и што се чује извештај УНМИК-а.

potpisivanje sporazuma
потписивање споразума / Извор: Танјуг/​Раде Прелић

Шеф српске дипломатије истакао је да Русија брани српске интересе и у другим међународним и европским огранизацијама у којима је Србија чланица. Нагласио је да је руска подршка од великог значаја за заштиту права српског народа на КиМ, имовине СПЦ, али и коришћења српског језика и ћириличног писма.

-У отвореном и садржајном разговору били смо у прилици да разменимо мишљења по питању важних међународних позиција, са којима делимо исто гледиште, као и да потпишемо План консултација између два министарства у предстојећем периоду- рекао је Селаковић.

Селаковић је истакао да је билатерална сарадња Србије и Русије на високом нивоу и да је велики број области у којима та сарадња постоји и која се развија, додајћи да је посебно "погонско гориво" добила посетом руског председника Владимира Путина прошле године у јануару.

Нагласио је да су односи Србије и Русије пријатељски и истакао да ако је Спомен гробље ослободиоцима Беогрда и сва гробља Црвеноармејаца и бораца симол заједничке борбе против највећег зла - нацизма и фашизма, онда је, истиче Селаковић, Храм Светог Саве симбол данашњег пријатељства и братства, као и путоказ за сарадњу у будућности.

potpisivanje sporazuma
потписивање споразума / Извор: Танјуг/​Раде Прелић

Руском колеги Лаврову, још једном је пожелео добродошлицу у Београд и поручио му је да се у Србији осећа као код своје куће.

-Овде сте увек добродошли- рекао је Селаковић Лаврову.

14:00
Почео састанак Лаврова и Селаковића

Министар спољних послова Русије своју посету Србији наставио је данас састанком са српским колегом Николом Селаковићем у Министарству спољних послова.

Састанак је почео око 14 часова, након којег се очекују изјаве за медије двојице министара. 

Селаковић и Лавров потписаће и План консултација између Министарства иностраних послова Русије и Министарства спољних послова Србије за 2021-2022. годину.

Раније данас, Лавров и председник Србије Александар Вучић присуствовали су паљењу Вечне ватре на Спомен гробљу ослободиоцима Београда, а након тога су обишли и Храм Светог Саве.

Посета руског министра Сергеја Лаврова кроз фотографије

 

Посета министра спољних послова Русије Сергеја Лаврова
13:57
Захвалност Александра Вучића

Председник Србије Александар Вучић захвалио је председнику Русије Владимиру Путину и шефу руске дипломатије Сергеју Лаврову на свој помоћи коју је Русија пружила у изградњи Храма Светог Саве у Београду.

- Више од 100 година постоји идеја о изградњи храма Светог Саве. Деценијама смо се мучили, али смо уз велику подршку и помоћ наших руских пријатеља успели да изградимо и највећи део посла урадимо у последњој деценији - подсетио је Вучић, који је са Лавровим положио цвеће на гроб недавно преминулог патријарха Иринеја.

Вучић је додао да је сигуран, познавајући, упокојеног патријарха Иринеја, да би он данас био поносан да је са Лавровим у Храму.

- Гледао би куполе, дивио им се, као и мајсторству руских уметника. Наше је да данас кажемо велико хвала председнику Путину и кажемо да је. Не љутите се што се ми поносимо користећи ваше речи ''величанствено'' да кажемо да имамо најлепши храм на свету - рекао је Вучић и још једном замолио руског министра да пренесе изразе захвалности председнику Русије.

13:53
Писмо председника руске федерације Владимира Путина

Председник Русије Владимир Путин честитао је председнику Србије Александру Вучићу и српском народу завршетак радова на мозаику у Храму Светог Савет Саве и истакао да је сарадња српских и руских мајстора на том подухвату симбол братског пријатељства и духовне блискости два народа.

Ове поруке у писму које је упутио председник Путина прочитао је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров који је заједно са председником Србије Александром Вучићем посетио Храм Светог Саве на Врачару, где су положили цвеће на гроб недавно преминулог партијарха Иринеја.

- Само подизање ове величанствене цркве је инспирисало и уједињавало више генерација Срба који су хтели да овековече сећање на Светог Саву, оснивача СПЦ и њеног првог архиепископа, патриоту, просветитеља и родоначелника националне књижевности - навео је Путин у писму.

Putin
Путин / Извор: Профимедиа

Мозаик који улепшава зидове Храма створили су српски и руски мајстори и та сарадња је веома важна и симболична, посебно у контексту братског пријатељства и духовне блискости које од старих времена уједињавају наше народе, нагласио је председник Русије.

Подсетио је да је патријарх Иринеј поклањао велику пажњу радовима у Храму, као и да је након свог упокојења и сахрањен у крипти Храма.

- Хтео бих да поновим искрено саучешће поводом његове смрти. Молим да пренесете најискренију захвалност свима којима су доприносили и који доприносе подизању храма, као и жеље среће и благостања Београђанима и свим грађанима Србије - поручио је Владимир Путин у писму.

Лавров је у своје име и у име целог руског народа изразио саучешће грађанима Србије поводом смрти патријарха и топле поздраве.

13:44
Председник Вучић и министар Лавров у обиласку Храма Светог Саве

Председник Србије Александар Вучић и министар спољних послова Русије Сергеј Лавров посетили су данас Храм Светог Саве на Врачару, где су положили цвеће на гроб недавно преминулог партијарха Иринеја. Лавров и Вучић запалили су и свеће за поглавара СПЦ.

Русија је помогла при осликавању једног од три највећа православна храма на свету. Осим значајних финансијских средстава која су уложили руски уметници су заједно са српским уметницима радили на украшавању куполе, а тај тим предводио је руски академик Николај Мухин који је главни аутор и творац мозаика.

Мозаик се простире на 15.000 квадрата и састављен је од стакла и камена, а купола на којој је осликан највећа је у православним храмовима и приказује вазнесење које има још једино у куполи Пећке партијаршије.

Рађен је од ломљеног стакла, што уз посебну светлост ствара утисак да се ликови светаца покрећу.

13:28
Обраћање председника Србије Александра Вучића

Председник Александар Вучић поручио је данас да "вечна ватра" у Београду, упаљена пламеном са Гроба незнаног јунака из Москве, треба вечно да подсећа да су српски и руски народ, привржени слободарској трацији, у Другом светском рату били на истој страни, страни права, правде и слободе.

- Данас стојимо на месту на којем леже они који су знали колико може да кошта реч слобода, а коју су цену наше слободе мирно прихватили и платили је својим животима, а да ништа за узврат нису тражили - рекао је Вучић.

Знали су, чак, да ни сећање није обавезно, да је могуће за слободу умрети и бити заборављен, али их ни то није спречило, нити им сметало да свој живот замене за наш зивот и своју будућност за нашу, и свој последњи дах за наше удисање те слободе, истакао је председник.

- Несебичност њиховог чина и величина жртве не захтевају само памћење и помињање на обележавању годишњице. Наш дуг је много већи, онолико колико је велика слобода, и тежи онолико колико тежи сваки дан у тој слободи - поручио је Вучић.

Како је рекао, данас се ватра пали пламеном са Гроба незнаног јунака у Москви, на којем пише: "Твоје име је непознато, а твоје дело бесмртно".

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Танјуг/​Драган Кујунџић

- Да вечно подсећа да су српски и руски народ привржени слободарској традицији, у Другом светском рату, чију смо 75. годишњицу завршетка достојно обележили, да смо били на истој страни права, правде и слободе - рекао је Вучић.

Истакао је да "Вечна ватра" треба да подсећа и на то да су Срби и Руси, тежећи да свет буде боље место за будућа покољења, кроз искушења долазили до победа и градили јаке везе између два братска народа.

- Да јуначка дела предака памтимо уз поштовање и захвланост - рекао је он.

Вучић је поручио да је данас задатак да се боримо против прекрајање историје.

- Зато смо захвални председнику Владимиру Путину што је покренуо иницијативу борбе за истину. Не постоји важнија мисија од очувања тешко стечене слободе, мира и стабилности. Борићемо се да истина опстане - поручио је Вучић.

Он је казао да Русија увек може да рачуна на Србију као постојаног пријатеља.

- Нека нас овај пламен вечно опомиње да немамо право ни на тренутак заборавимо, да знамо сваког дана колико вреди оно што су нам оставили они заборављајући на себе. Да не престајемо да ценимо њихову жртву и оно што смо добили. Да будемо достојни тог херојског чина И слободе, слободе која не може да буде предмет трговине, која кошта колико и наши животи и која је основна мера наше будућности - подвукао је Вучић.

Истакао је да овај пламен није само њихова част, већ и наш подсетник на обавезу коју имамо према њима и себи да останемо слободни и да можемо у слободи да их се сећамо.

- Зато што када изгуби слободу, човек изгуби памћење, изгуби све. То никада нећемо дозволити, памтићемо их у слободи - рекао је он.

13:21
Лавров: Ми и наши српски пријатељи не дозвољавамо да се изврће и погрешно документује историја рата

Ми и наши српски пријатељи категорички не прихватамо било које покушаје да се ослободилачка историја Другог светског рата подвргне ревизији, поручио је данас министар спољних послова Русије Сергеј Лавров на Спомен-гробљу ослободилаца Београда, где је упаљена "Вечна ватра" код истоименог споменика.

- Данашњи догађај је потврда тога и још једном се захваљујем народу Србије у име свих Руса - поручио је Лавров, у заједничком обраћању са српским председником Александром Вучићем.

Изразио је, како је рекао, велику захвалност српским пријатељима, а пре свега председнику Вучићу на организацији овог догађаја и пренео поздраве председника Русије Владимира Путина.

- Желим да вам пренесем најтоплије поздраве и најбоље жеље председника Путина - рекао је Лавров.

Лавров каже да је јуче у Москви одржана церемонија преузимања пламена "вечне ватре" са споменка код кремаљских зидина и да је данас та ватра у Београду.

- Захваљујући доследном ставу руководства Србије на очувану историјске истине и очувању сећања на подвиг наших предака, вечна ватра упаљена је у самом срцу српске престонице - казао је Лавров и истакао да је то једна од најважнијих светиња Русије.

Подсећа да је пре 75 година сломљен нацизам и зочиначка идеологија мржње према човеку, која је била претња за читаву цивилизацију.

- Наша земља је издржала највећи ударац немачке војне машинерије и дала највећи допринос ослобађања европског континента од ужаса нацизма. Сојветски војници су се борили раме уз раме са народно-ослободилачком војском Југославије, јуанчки се борили и дали крв за слободу и независност браће Словена - рекао је Лавров.

Каже, такође, да овај нови монумет у част војника ослободилаца сматрају симболом духовног и историјског јединства Руса и Срба као подсећања на братство по уружју и жеље да се одбране непролазне вредности мира, живота и праведности.

- То је нарочито важно данас када се у низу европских земаља повећавају непоштени напори који су усмерени на оправдање злоцицнаца и нациста и њихових присталица - нагласио је Лавров.

13:10
Свечана церомонија на Спомен-гробљу ослободиоцима Београда

Споменик "Вечна ватра" који је постављен на Спомен-гробљу ослободиоцима Београда представља симбол заједничког страдања Срба и Руса у највећем сукобу у модерној историји света. 

У Парку ослободилаца у Београду свечано је обављено паљење Вечне ватре, а честица је донета из гробнице Незнаног јунака у Александровој башти у Моксви. Свечаности су присуствовали председник Србије Александар Вучић и министар спољних послова Руске федерације Сергеј Лавров.

Скулптурално-архитектонска композиција Вечна ватра, чији је аутор академик Руске федерације уметности Андреј Тиртишњиков, први је споменик те врсте у Србији. Његова изградња је омогућена захваљујући програму "Сећање на прошлост -у име будућности" руске компаније "Газстројпром".

- Реконструкција меморијала и оближње инфраструктуре представља својеврсна почаст и захвалност српском народу који поштује успомену на подвике војника-ослободилаца - рекла је представница компаније Газстројпром АД Марија Обрадовић.

Обрадовић је нагласила да је Вечна ватра најважнији симбол који ће свим будућим генерацијама дати наду у бољу будућност под мирним небом.

večna vatra
вечна ватра / Извор: Танјуг/​Сава Радовановић

- Победа над фашизмом пре 75 година је догађај од огромног историјског значаја како за Русију, тако и за Србију. Ово је темље на којем се граде тренутни пријатељски односи две земље. Велика је част наше компаније да учествују у овом патриотском пројекту - казала је Обрадовић.

Поводом 75 година од победе над фашизмом компанија Газстројпром је заједно са Руским домом у Београду, општинским властима и локалним познаваоцима идентификовала је неколико регионалних споменика којима је, како наводе из ове компаније, потребна хитна рестаурација.

Наводи се да су урађени пројекти који су узимали у обзир јединствене одлике сваког меморијала, те су обновљени не само сами моњументи, већ и суседни јавни простори попут зоне за шетњу и одмор, игралишта и спортски терени, као и постављање осветљења.

У октобру су отворени меморијали у Пожаревцу, као и у селима Бочар, Брзан и Жировница. Реализација програма у Србији ће се наставити, а тренутно се израђују још неколико пројеката за рестаурацију меморијала. Такође, уз подрску Руског историјског друштва и српских познавалаца, биће настављен и рад на овековечење сећања на све борце који су погинули за ослобађање Југославије током Другог светског рата.

Према послератним проценама југословенских власти, око осам хиљада совјетских војника и официра је погинуло током ослобађања земље од фашистичке окупације.

12:35
Никола Селаковић дочекао Сергеја Лаврова

Министар спољних послова Никола Селаковић у име Владе Србије дочекао је руског министра на аеродрому Никола Тесла. 

Након тога, руског државника очекује церемонија паљења Вечне ватре и полагање венца на Споменик "Вечна ватра", након којих ће се гост из Русије и обратити присутнима. 

Током посете, Лавров ће се посебно састати и са српским колегом Николом Селаковићем, након којег ће, како је најављено, они потписати План консултација између Министарства иностраних послова Русије и Министарства спољних послова Србије за 2021-2022. годину.

Doček Lavrova
Дочек Лаврова / Извор: Танјуг/​Раде Прелић

Лавров ће се такође састати и са председником Скупштине Србије Ивицом Дачићем.

План и програм посете министра спољних послова Русије

Руски министар Сергеј Лавров боравио је јуче у посети Босни и Херцеговини, а данас је дошао у посету Србији и у Београду га очекује низ састанака са српским званичницима. 

Према објављеној агенди посете у 12.50 часова председник Вучић и министар Лавров присустоваће церемонији паљења "Вечне ватре" и положити венце на Споменик "Вечна ватра", након којих је планирано обраћање присутнима.

večna vatra
вечна ватра / Извор: Танјуг/​Сава Радовановић

У 13:40 часова председник Вучић и министар Лавров обићи ће Храм Светог Саве и положити цвеће на гроб блаженопочившег патријарха српског господина Иринеја. Том приликом министар Лавров прочитаће писмо председника Руске Федерације Владимира Путина поводом завршетка радова на Храму.

У 16.30 часова председник Републике Србије Александар Вучић и министар спољних послова Руске  Федерације Сергеј Лавров састаће се у Вили Мир. Након састанка, у 17:30 часова планиране су изјаве за медије двојице званичника.

Уочи доласка Лаврова у Београд, амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко рекао је да је у плану детаљно разматрање читавог комплекса руско-српских односа, да се упореде ставови о актуелним регионалним и међународним темама, уз нагласак на ситуацију око решавања косовског питања.

Након Србије, своју димпломатску посету руски званичник наставља у Хрватској. 

}