Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ВУЧИЋ СЕ ОБРАТИО ПОСЛЕ САСТАНКА СА ПИСТОРИЈУСОМ: "Осетљиви смо на мешање у наша унутрашња питања, исто као и ви" (ВИДЕО)

07.02.2024. 15:57
Пише:
Србија Данас
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Танјуг/Сава Радовановић

Председник Србије обратио се грађанима након састанка са министром одбране Немачке.

Председник Србије Александар Вучић састао се данас са министром одбране Немачке Борисом Писторијусом.

Обраћање председника Вучића

Председник Вучић каже да је разговор био отворен и искрен, и да је задовољан због тога.

- Немачка је наш најважнији економски партнер, они су на првом месту. Друга је НР Кина. Немачка је убедљиво најзначајнији партнер. Наш извоз је милијарду и сто милиона, укупно је то око 11 милијарди. То показује значај Немачке - казао је он.

Вучић истиче да Србија има већи БДП него све друге земље Западног Балкана заједно, али да морамо да наставимо да напредујемо.

- Чланство у ЕУ је за нас кључно, и ја сам рекао министру Писторијусу да је за нас изузетно важна идеја јединственог тржишта у региону. Причали смо и о ситуацији на КИМ, и иако имамо различита мишљења, сагласни смо да су мир и стабилност најважнији за све нас, и да никоме сукоби нису у интересу - казао је Вучић.

Он истиче да је дао реч да Србија никога неће изненадити војним потезима, и да његова реч значи више него многи потписи.

- Што се тиче РС и БиХ поновио сам нешто што сви знате, а то је да поштујемо територијални интегритет БиХ, и никада га није доводила у питање. Као што није доводила у питање интегритет РС у оквиру БиХ - рекао је председник.

Казао је и да је Немачка један од главних протагониста независности Косова, а да ми имамо потпуно другачији став.

- Али добро разумемо да је дијалог једино решење за излаз из кризе. Наши органи проводе истрагу по питању догађаја од 24. септембра. Али молимо и вас Немце да у оквиру Еулекса да се покрене истрага о покушајима убиства седморице Срба, од тога двоје деце, који су носили крст и бадњак. Или они који су покушали да убију Драгишу Гаљака. Волели бисмо да се стандарди изједначе - додаје Вучић.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Танјуг/САВА РАДОВАНОВИЋ

Председник каже да је у складу са повељама УН и прихваћеним договорима, укидање динара на КиМ потпуно незаконито.

- Финансирање школства и здравства је део Бриселског споразума, желим да то знате. Не постоји ниједан други папир који показује нешто друго. Једини циљ Куртија је етничко чишћење КиМ - рекао је он.

Вучић је поновио да су избори одржани у Србији били веома фер и поштени, и да ће прихватити све препоруке ОДИХР-а.

- Позвали смо представнике ОДИХР-а да посматрају наше локалне изборе. То није наша обавеза, али смо урадили то зато што ми ништа не кријемо. Имамо јасан легитимитет за свакога ко жели да посматра стање у нашој земљи. Сматрам да је веома важно да се поштују правила и међународне норме. Али сматрам да мора да се смањи мешање у унутрашње послове Србије, пошто се ни ми не мешамо у туђа посла - истиче председник.

Каже да што се тиче односа према Русији Србија има специфичан однос.

- Тачно је све што је рекао Борис Писторијус говорио о територијалном интегритету Украјине, али и ми на Западном Балкану најбоље знамо како је када неко удара на ваш територијални интегритет. Две године нисам видео председника Путина, осим веома кратко на самиту у Кини, нити шта кријемо нити било шта радимо противправно - рекао је Вучић.

Он истиче да је поносан што припада једној слободарској земљи, и захвалио се Писторијусу на подршци.

Питања новинара

На питање новинара ФАЗ о мешању страних фактора у изборе и о предочавању доказа о томе, Вучић каже да није мислио на Русију када је говорио о томе.

- Чим завршимо извештај представићемо га. Да ли постоји руска пропаганда, па постоји. Постоји и нека друга. Само морате имати у виду да онолико колико сте ви осетљиви на мешање у ваше ствари, и ми смо осетљиви на то. Ми смо озбиљна земља и држава, и не састављамо извештаје на основу гласина. Ми ћемо прво партнере обавестити о томе, да добијемо праве одговоре. А не да представљамо ствари са друштвених мрежа. То није озбиљно - рекао је он.

Писторијус на питање на основу чега Немачка наоружава Приштину каже да Берлин наоружава и Србију.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Танјуг/Сава Радовановић

- Ми не испоручујемо офанзивно оружје, већ само за одбрану. Из наше перспективе ми смо признали Косово, и наш циљ у региону су мир и стабилност, као и заједничко приближавање ЕУ. Важни су ту добросуседски услови, и то је основни предуслов за стабилност - рекао је он.

Председник Вучић каже да је данас Приштина противправно зауставила транспорт са новцем.

- Ако је Приштина суверена држава, што нас онда позивате на дијалог. Ако на све имају право, зашто вам је потребна Србија. И на то нема одговора. Тешка је ситуација за наш народ и гледаћемо да решавамо те проблеме. Новац ћемо овако или онако да решавамо. Чућете о томе и у мом говору на седници СБ УН, ако је у међувремену не затворе. Неке од квалификација које се дешавају на КиМ, и које ће имати правне консеквенце - каже председник Србије.

Обраћање Бориса Писторијуса

Немачки министар одбране каже да је разговор био кратак али искрен, и захвалио се председнику Вучићу.

- У нашем заједничком интересу је да на западном Балкану владају мир и просперитет. Србија је важан економски чинилац на Балкану и важан партнер Немачке - рекао је Писторијус.

Он истиче да види велики потенцијал за развој на Западном Балкану.

- Важно нам је да Србија не подржи сецесионистичке тенденције у РС, а морам рећи и да ескалација доноси штету перспективи чланства у ЕУ. Мудрост политичког живота је да свако мора направити компромисе, морамо премостити прошлост и да спречимо спирале ескалације - казао је Писторијус.

Немачки министар каже да је императив за све да се врате преговору, говорећи о КиМ.

Nemački ministar odbrane
Немачки министар одбране / Извор: Фото: Танјуг/Сава Радовановић

- Позвао сам на дијалог и у Приштини, и мислим да се свака мера мора доносити на адекватан начин, са прелазним роковима. Ту говорим о динару. Нико не сме да заоштрава ситуацију - казао је он.

Писторијус каже да је Русија донела рат у Украјину, који траје већ две године.

- То је покушај подривања нашег начина живота у слободи. ЕУ и НАТО подржавају Украјину, и урадићемо све да подржимо Кијев. Санкције су важно средство за то, и Србија би се као кандидат требала придружити санкцијама - казао је немачки министар.

Он наводи да је важно да Србија и тзв. Косово наставе да спроводе договорено, и каже да га је Вучић уверио да са стране Србије неће бити подривања мира и стабилности.

- Говорили смо и о ОДИХР-у, и председник је рекао да ће се уклонити све мањкавости. Веома сам захвалан председнику, и хвала на добром и отвореном разговору - казао је немачки министар.