Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ВУЧИЋ: Српска страна је прихватила компромисни предлог! (ВИДЕО)

30.09.2021. 12:37
Пише:
Србија Данас
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Пинк/Принтсцреен

Вучић је оџао конференцију за медије у Официрском дому у Нишу

Председник Републике Србије Александар Вучић одржао је конференцију за медије у Официрском дому у Нишу.

ПРЕД СРБИЈОМ ЈАСАН УСЛОВ ЗА УЛАЗАК У ЕУ: Вучић "Предуслов за решавање овог питања је добар однос са Приштином"

ПРЕД СРБИЈОМ ЈАСАН УСЛОВ ЗА УЛАЗАК У ЕУ: Вучић "Предуслов за решавање овог питања је добар однос са Приштином"

Сарајево за крај: Фон дер Лајен поподне са члановима Председништва БиХ

Сарајево за крај: Фон дер Лајен поподне са члановима Председништва БиХ

ФОН ДЕР ЛАЈЕН ПОХВАЛИЛА СРБИЈУ: Предузети значајни кораци у реформама и владавини права

ФОН ДЕР ЛАЈЕН ПОХВАЛИЛА СРБИЈУ: Предузети значајни кораци у реформама и владавини права

 

 

Питања новинара

Да ли је могуће наћи компромис?

- Јуче сте могли да видете нервозе Куртија, водио сам рачуна у разговорима, преговорима, био сам стално у контакту са Лајчаком и Петковићем. Ово је резултат за Србију. Хвала Куртију што је рекао да независно Косово има проблем са једним човеком, а то је Александар Вучић. Могу то у лице да му говорим, нека он ради свој посао, ми ћемо да радимо свој. Као што сте видели није му дала резултата ни таблице, ни РОСУ. Надам се да је ово добар наук за Приштину - рекао је Вучић.

Да ли је ово трачак наде да ЕУ реално сагледава ситуацију на Косову? Да ли ће Приштина реализовати ове договоре?

- Они су кршили стално, и то из ЕУ знају, везане су нам руке. Био сам изненађен кад су на бруталан начин показали шта мисле о споразуму. То је њихова ствар, ми смо хтели само најбоље за нас, да заштитимо права наших грађана. Нико ни са југа ни са севера неће имати никакву обавезу. Предстоји нам тешка борба за ЗСО, могуће да ће они да дођу и кажу "ми то нећемо". Могуће да ће наставити са бруталном кампањом. За нас је важно да направимо однос који није непријатељски. ЗСО ће се простирати на тих 10 општина, то је сигурно. То показује нечију нервозу. Ја сам прочитао цео споразум ЕУ, немам шта да кријем и добре и лоше стране, то људи морају да знају. Прочитао сам вам шта је било 2011. године. Борба свакако неће бити лака, код њих ће бити велика нервоза. Желимо да обезбедимо пуну слободу кретања - рекао је Вучић.

Вучић је је да ниједан град није посетио толико пута као Ниш.

- Оно што је важно, изградили смо пут Ниш-Бела Паланка, спојили Пирот и Димитровград. Ниш је на ауто-путу за Београд, ми смо урадили ауто-пут де факто од Софије до Истанбула. Спојили смо Ниш са Лесковцом и Врањем, али и Северном Македонијом. Радимо брзу пругу Београд-Ниш и са радовима на терену крећемо у марту идуће године - рекао је Вучић.

Рекао је и да се ради пруга Ниш-Брестовац на којој су данас почели радови.

- Ковид је учинио своје, али сада долазе другачија и боља времена. Лично сам учествовао и тим који водим, у довођењу седа великих инвеститора у Ниш. То су највеће фабрике, а у међувремену нисмо уништили ниједну као неки пре нас - рекао је Вучић.

Обновљене су школе, булевари, али и Клинички центар у овом граду, напоменуо је председник и питао "када је било више улагања у Ниш од 1945. године".

- Просечна плата у Нишу је 520 евра, и даље нижи од републичког просека, али је увећање 65 одсто за само девет година - рекао је Вучић.

Вучић је, коментаришући недавне нападе на његову породицу, објаснио да је то израз немоћи, недостатка планова и свега другог.

- Нека им је на част - кратко је рекао Вучић.

Вучић је истакао да је за компанију "Теклас" обављено 390 интервјуа, да је 105 радника већ примљено, и да верује да ће тај број до краја године порасти на 350.

Вучић је, говорећи о изборима, рекао да ће се борити да "људи виде резултате и да имају нове снове који су засновани на реалним и финансијским и другим могућностима државе, да имају сигурну и стабилну будућност".

РОСУ се повлачи са Јариња и Брњака

Вучић је рекао да су се обе стране договориле да се РОСУ повуку са Јариња и Брњака симултано са уклањањем барикада.

- КФОР ће своје снаге поставити на и пре саме имплементације на Јариње и Брњак и остаће око две недеље. Од 4. октобра успоставља се "стикер" режим налепница, пре коначног решења које је одложено - рекао је Вучић.

Како каже, радне група ће бити установљена и тражиће трајно решење за таблице на основу еврпског стандарда и праксе.

Како каже, у смислу данашњих преговора, констатована је забринутост коју је исказала београдска страна због не имплементације бриселског споразума.

- ЕУ је позвала све стране да испоштују све претходно договорене потписане споразуме - рекао је Вучић и додао да ће ЕУ као приоритетну ствар на следећем састанку разматрати Заједницу српских општина.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Пинк/Принтсцреен

Вучић је рекао да је за нас важан одлазак наоружаних припадника РОСУ са севера, додаје да је то једна од најважнијих ствари за нас.

- Верујемо да је ово био један добар показатељ да у будућности такве акције Албанаца се неће догађати и биће јасно да се такве ствари не могу дешавати. Повратак КФОР-а показује да је могуће остварити додатне гаранције за сигурност и безбедност српског становништва на Косову - рекао је Вучић.

Како каже, тек ће се долазити до трајног решења за таблице.

- Мане овога што је постигнуто су две. Једна је та што ће до неког тежег решења морати да дође у неком периоду од 6 месеци, у договору и оно што споразум омогућава употребу свих таблица, али је у пракси потпуно јасно да ће оне моћи да буду коришћене само на северу Косова - рекао је Вучић.

Вучић је рекао да смо ми ти који смо увели "стикер" режим за њих, јер не желимо да признамо независност.

Председник је истакао да је најбитније да смо сачували мир и да ћемо у будућности да говоримо о напретку земље.

Вучић је рекао да људи знају да је ово највише што у овом тренутку може да се постигне. Додаје да је држава реаговала на паметан и одговоран начин, да смо показали да ћемо бити уз свој народ.

- Показали смо им и да ће Србија, уколико други не буду радили свој посао, бити спремна да сама сачува и заштити свој народ - рекао је Вучић.

Вучић је рекао да свако ко је реалан и објективан зна да ситуација на Косову и Метохији никада неће бити добра.

- Историју да вратимо 50 или 100 година уназад не можемо. Данас је тамо 7 посто Срба - рекао је Вучић.

Председник је говорећи о модернизацији пруге Ниш-Димитроград рекао да је она јако битна за земљу, додао је да је то велика ствар за Ниш, али и за целу Србију и додао да су укупна средства која је земља обезбедила 268 милиона евра.