Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ВУЧИЋ У "ЋИРИЛИЦИ" Србија ће се борити да буде најбоља у Европи, држава неће ћутати на било који вид насиља

23.08.2021. 21:21 23:42
Пише:
Србија Данас
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Happy ТВ printscreen

Председник Србије Алексанар Вучић гостовао је вечерас у емисији "Ћирилица" код Миломира Марића на Happy ТВ.

Вучић је данас најавио своје гостовање на телевизији Happy. Он је одговарао на питања новинара и водитеља Миломира Марића, а уз то је и разговарао о свим горућим темама које се тичу Србије. 

Порука грађанима за крај гостовања

- Неће бити насиља у Србији

- Србија ће журити напред

- Србија ће сањати велике снове

- Србија ће да се бори да буде најбоља у Европи

- Србија ће бити истински демократска земља

Отворени Балкан (некадашњи Мини Шенген)

- Отворени Балкан је једна фантастична идеја, Балкан Балканцима је фантастична идеја, људи о томе сањају век и по. Неки су и страдали због те идеје. Не морамо да служимо било коме другом, треба да поштујемо наше комшије. Еди Рама и ја се понекад смејемо када добијемо коментаре зашто не желе да уђу у отворени Балкан. Никога нећемо да јуримо: хоћете, -хоћете, нећете – нећете. Америка је од почетка била уз тај пројекат и захвалан сам Американцима. Американци су били фер, а Европљани су имали ресерве, јер нису они за воланом. Ми можемо да будемо машина раста економије у ЕУ. Балкан ће следеће године поново да има највећу стопу раста - рекао је председник.

О избеглицама из Авганистана

Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да Србији није упућен позив за пријем избеглица из Авганистана, већ да потпише декларацију коју је предложила САД,и коју смо, каже подржали и потписали у тишини.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Happy ТВ printscreen

Вучић је то рекао за ТВ Хепи замољен да прокоментарише наслов у листу Данас да је Србија поново ставила прст у око Америци јер се није изјаснила на позив за пријем избеглица.

"ТАЛИБАНИ ИМАЈУ ПРИСТОЈНИЈИ РЕЧНИК ОД НЕКИХ ПОЛИТИЧАРА" Вучић о позиву за пријем избеглица из Авганистана

"ТАЛИБАНИ ИМАЈУ ПРИСТОЈНИЈИ РЕЧНИК ОД НЕКИХ ПОЛИТИЧАРА" Вучић о позиву за пријем избеглица из Авганистана

Он је истакао да Србија није добила позив за пријем избеглица, али и да није потрчко да се изјасњава одмах, већ пошто промисли и сагледа ситуацију, па је тако донела одлуку и о декларацији, а не како је додао, када то траже Ђлиас или Солак или америчка амбасада.

Ко ће да влада Србијом?

- Онај коме народ буде указао поверење, тај ће да влада. Али не на улици него на изборима. Честитаћу свакоме ко добије изборе. Мене не интересује власт по сваку цену, већ шта остаје иза власти. Интересују ме болнице, путеви… За то живим, не живим за власт. Мене нападају што се борим да Љуба Једњак добије улицу. 

О КиМ и Инцковом закону

- Ја сам постао човек-проблем још 2013. године јер сам одбио у Бриселском споразуму, да буде албанска полиција на Северу Косова. Рекао сам да сам против, И то се висе никада није појавило у тексту пред нама. Разговарао сам са Кристијаном Шмитом, И разговараћу. Мој посао је да не угрозим позицију србије. Ја сам молио Шмита да разговара са додиком када су га изоловали. Ја разумем све њихове позиције, али И Србија има своју позицију. Отворено ћу му рећи да сам против бонског овласцења И инцковог закона. И свака акција против додика је катастрофална по србију. Шмит је један фантастичан И интелигентан човек, искусан И врсан политичар, који ће, надам се, да ће имати висе такта И желети да чује И српску страну, поготову републику српску.

Владимир Вулетић и полиграф

Председник каже да га не занима лични обрачун са било киме, али је и скренуо пажњу на лицемерје које влада међу опозицијом, поменувши Владимира Вулетића, који не жели да дође на полиграф.

- Само је требало да одговори на питање да ли је педофил, а он је рекао да га боли срце, или стомак. Такви људи увек од себе полазе, они би увек бранили власт по сваку цену. Мене не интересује власт, него плате и путеви, шта ће људи причати за 40 година. Надам се да ће за 40 година неко рећи како је потребно и мени подићи споменик, као што ја радим данас. Њима смета што ја хоћу да Љубан Једнак добије улицу, па се питају каква је то заслуга, да је само преживео клање. Човек који је преживео покољ у Клини, па је морао да бежи и током "Олује". А хоће Имотску улицу. Зашто може Имотска, а не може Љубана Једнака. Ево реците, да људи разумеју зашто сам "крив". Неће ми опростити обележавање дана НАТО агресије, годишњицу Олује, Дару из Јасеновца, Љубана Једнака. Срби ми то неће опростити. Постоји послушничка свест код неких људи у нашој земљи - рекао је председник.

О Вулину, Беливуку...

Он је рекао да је смешно то што одређени медији раде са министром Вулином, и истакао да то није никакав доказ да је шеф МУП био мафијаш.

- То су глупости. Па ми знамо ко месецима тражи Вулинове слике. Па ја сам седео са Ђиласом и Јеремићем. Али те слике не објављују, зато што их је срамота. Али моје слике са Беливуком немају, зато што ја тог човека никада нисам видео. Слика не доказује ништа, али овде је нема. Ви не можете људе да преварите. Можете да уништавате животе разних људи, и њиховим женама и породицама, не вреди, неће вам народ поверовати - јасан је Вучић.

Он је рекао да је чуо пре неки дан да је са неким водитељем у вези, и да је у шоку због таквих глупости и лажи које слуша.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Youtube Printscreen/Happy ТВ

Потом је приказан инсерт са једне телевизије, и Вучић је рекао да су разноразне оптужбе, попут тога да је летео хеликоптером на Мећавник, смешне.

- Договорите се више шта је истина. Јесу ли се Беливук и његови отргли контроли, или ја и даље држим кључеве тајне службе у Ритопеку. Кажу да је учествовао на организовању моје инаугурације, а сви су били у затвору, због убиства Властимира Милошевића. Толико о лажовима који су ставили фотографију припадника БИА на балкону Скупштине, и представили то као да су у питању припадници Беливукове групе - рекао је председник.

Вучић је потом погледао и прилог у коме га је Млађан Ђорђевић оптужио да је издао Косово.

- На тог лажног четничког војводу се позива Насер Орић. Па онда он каже да сам ја дошао из Чипуљића. Па чекај, јел теби сметају људи који нису из центра Београда. Ја сам игром случаја рођен у Београду, али то не одређује чињеницу да ли сте успешан и добар човек. А што нисте на улици ако сам ја признао независно Косово. Онда каже да ће због Рио Тинта нестати реке. Па о чему ти причаш човече? А они довели Рио Тинто у Србију - рекао је председник.

Он је потом рекао да наша полиција одлично сарађује са шпанском полицијом на пример, пошто организовани криминал има транснационални карактер, али да ФБИ није учествовао у разбијању Беливукове групе, пошто је то наша полиција обавила сама.

О Стефановићу и објави ћевапа

Председник је на питање о Небојши Стефановићу и његовој објави ћевапа на једној друштвеној мрежи рекао следеће:

- Мислим да он није био свестан могућих алузија. Смешни сте више са тим порукама, много су опасни ови, опасни они... Морам само да напоменем поново да ФБИ није учествовао ни у чему. Ми смо посао око Беливука завршили сами, европским служама можемо да захвалимо једино на помоћи око октривања дела криптованих телефона. Стално радимо са Шпанцима и Французима, и другима и криминал има транснационални карактер и сви морамо реаговати ефикасно. 

О нападима на Данила Вучића и нападима Ђиласових медија

- Мој син на моју жалост не добија дете, нити је у свађама ни са киме. Данило ми је рекао да поручим Ђиласовим медијима када ће се оженити и када ће се играти на његовој свадби. 

ВУЧИЋ ПОТРЕСНО О СМРТИ СВОГ ДЕТЕТА: Мртву сам је држао у рукама, била је плава око главе

ВУЧИЋ ПОТРЕСНО О СМРТИ СВОГ ДЕТЕТА: Мртву сам је држао у рукама, била је плава око главе

На питање да ли су га погодила писања медија да му је жена родила мртво дете, председник је рекао:

- Трудноћа је осам месеци била у реду, а онда су након тога рекли да дете не дише. Одлучили су да спасу мајку, а дете је било мртво. Требало је то дете бити девојчица, требала је да се зове Нева. Ја сам је мртву држао у рукама. Била је плава око главе, вероватно ју је угушила пупчана врпца. Тамари је било далеко теже него мени... - рекао је потресно председник.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Happy ТВ printscreen

Председник одговорио о Беливуку

- Имали су слике мене и Ђиласа, и мене је срамота што сам икада седео с њим. Где им је слика са Беливуком? Немам је. Не можете људе да преварите. Могу да демантујем све. Неке познајем, неке не. У суштини: Морам да реагујем на то да сам учествовао у неком кривичном делу. Нисам и нећу да дајем њима важност...

Повећање пензија

- Обећавам пензионерима поред оних 20.000 динара и желео бих да им подигенмо животни стандард и да њихова примања иду у корак са платама.

Вучић задовољан напретком Србије

- Београд на води ће за много година бити светско чудо. Биће завршена и споља кула Београд. Поред Дубаија биће најлепше осветљен град на свету. Задовољан сам ониме што остављам иза себе. Драго ми је што су свуда по Србији нови путеви - рекао је Вучић и додао да не може да сакрије задовољство за спортска улагања, градње...

ВУЧИЋ НЕ КРИЈЕ ЗАДОВОЉСТВО: Србија је незаустављива! Гради се седам ауто-путева, долазе нови инвеститори

ВУЧИЋ НЕ КРИЈЕ ЗАДОВОЉСТВО: Србија је незаустављива! Гради се седам ауто-путева, долазе нови инвеститори

Председник је потом рекао и да ће обилазница око Београда бити готова ускоро, иако је врло тешка деоница.

- Радимо Моравски коридор, погледајте људи, то је све од Чачка, преко Краљева, Трстеника, Крушевца, до Ћићевца и Појата. То је 107 километара, и прва деоница ће бити готова у року од пет месеци. Данас је оборен рекорд, 2.159 радника на Моравском коридору. Већим делом су наши, али има и Индијаца - истиче Вучић.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: ТВ Happy/Printscreen

- И за те медаље које освајају наши спортисти, поред силних тренинга, делом је заслужна и држава због силних улагања. Урадили смо озбиљан посао који је изузетно тежак - рекао је Вучић. 

- Отварамо затворене музеје, нове болнице. Градимо више него икада путева и пруга. Ја памтим возове, ишао сам у војску и на гостовања возом. Ја се више од 30 година нисам возио возом. Све је било уништено, сада све подижемо. За само шест месеци имаћемо најсавременије возове, моћи ћете да идете за пола сата до Новог Сада. Имаћете стјуардесе, да попијете кафу. Улагаћемо у науку, даћемо све од себе. - рекао је Вучић, и додао да у овом тренутку радимо седам нових ауто-путева.

Вучић о Душку Корњачи, Насеру Орићу и Бошњацима

- Кога брига за очи једног Србина? Они нама данас не испоручују Насера Орића.. Ми морамо да разговарамо са БиХ о томе. Зато ћу све да дам од себе да разговарам са Бошњацима. Ми имамо бол због многих жртава, као и они. Морамо једни друге да разумемо. Када они траже Душка Корњачу, знају да немају права на то и да правно није могуће то. Они користе телевизије за то... Да ли ме разумете?

Aleksandar Vučić i Milomir Marić
Александар Вучић и Миломир Марић / Извор: Фото: Happy ТВ printscreen

- У кесама су слали Србе у Хаг. Многи би сада хтели да се хапше људи за које нема права да се хапсе... Не можемо ми то радити - рекао је Вучић.

"ЗАТО НАМ НЕ ИЗРУЧУЈУ ЗЛОЧИНЦА НАСЕРА ОРИЋА?" Вучић о новим захтевима БиХ - "Они знају да то није могуће"

"ЗАТО НАМ НЕ ИЗРУЧУЈУ ЗЛОЧИНЦА НАСЕРА ОРИЋА?" Вучић о новим захтевима БиХ - "Они знају да то није могуће"

- Све време користе пропагандне трикове, морамо разговарати са Бошњацима - додао је председник.

О нападима опозиције

- Онда када је био сукоб испред Председништва, нису ме померили ни милиметар... Талибани имају много културнији речник од многих политичара у Србији - рекао је Вучић.

- Сваки напад на мене је доказ да они немају снове. Желе да само буду на власти и да направе од Србије земљу која ће се извињавати и молити - додао је председник.

- Крив сам јер сам завршио Храм Светог Саве, што смо споменик Светом Стефану Немањи урадили, крив сам што ми се син зове Вукан... Крив сам увек - рекао је председник и додао "Коме смо ми сметали када су прављени филмови да су Срби највеће убице? Ти филмови су награђивани и ми смо били поштовани. Сада им не ваља ово."

О налозима медија са Твитера који су "етикетирани" да сарађују са Владом Србије

- Ја немам проблема ни са чиме, нити имам длаке на језику. Што се тиче твитера и скандала претходних дана о томе... Ма људи, уклоните мој налог, ја немам проблем са тиме. Твитер је прво етикетирао људе, па тек онда профиле. Они нису етикетирали мафијашке медије, који подржавају Беливука... Они су етикетирали људе који чак нису ни финансирани из државног буџета - рекао је Вучић.

"ОВАКО СЕ СПРОВОДИ МОДЕРНА ЦЕНЗУРА" Вучић о Твитеру и Гуглу - видљиве само вести које су објавили медији у власништву тајкуна

"ОВАКО СЕ СПРОВОДИ МОДЕРНА ЦЕНЗУРА" Вучић о Твитеру и Гуглу - видљиве само вести које су објавили медији у власништву тајкуна

О нападу глумца Драгана Бјелогрлића на редитеља Гагу Антонијевића

- Присуствујемо невиђеном лицемерју, све је дозвољено када су у питању они који су лажна елита, они могту да туку људе а кукају када их питате да ли су платили порез. После напада на Борка Стефановића годину дана су трајале демонстрације, а данас смо могли да видимо другу ствар, дозвољено је тући свакога за кога они мисле да није њихов. Они чак не ћуте, него сладострасно аплаудирају пребијању човека, не знам шта им је згрешио, рекао је Вучић поводом напада на Предрага Антонијевића.

ВУЧИЋ О НАПАДУ НА АНТОНИЈЕВИЋА: Био је у немогућој позицији да се супротстави - за глупости морате да сносите одговорност

ВУЧИЋ О НАПАДУ НА АНТОНИЈЕВИЋА: Био је у немогућој позицији да се супротстави - за глупости морате да сносите одговорност

- Ја мислим да рука Драгана Бјелогрлића траба да се позлати због Монтевидеа, а због овога не... - рекао је Вучић.

- Полиција је свој посао одрадила. Тужилаштво и суд шта буду рекли, биће тако и крај приче. То да ви нама говорите да је нормално и природно, и да се говори "позлатила ти се рука", то није здраво. А то раде Ђиласови. Због чега? Шта је Гага лоше урадио? 

- Овде се дешава као онда када је Ђинђић био убијен, као када је Милошевић преминуо... Није нормално да се веселите због туђе несреће. Крив вам је Гага који је направио врхунски филм "Дара из Јасеновца"? 

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Happy ТВ printscreen

- Он је желео из света да дође и уради филм у Јасеновцу. Шта је погрешио човек? Недужан је. Не желим да улазим у расправке и у њихове сукобе, али је ово тужно. Оно што могу да кажем, јесте да држава неће прећутати, држава мора да реагује у складу са законом. Насиље мора да буде кажњено - рекао је председник и додао да се насиљу мора стати на крај. Насилницима се мора стати на крај. Молим све вас - размислите у политичком смислу да је 20 метара негде иза угла ишао Гага и на такав начин у полу лежећем ставу ударио Бјелогрлића у главу. Имали бисмо хаос у Београду да се то десило - рекао је Вучић.

- Ја нећу да улазим у разлоге њихових свађа. Оно што је мени овде важно јесте да видите да са нама у друштву нешто није у реду. Морамо променити нешто. Важно да они причају да ја не идем на одмор и да нисам нормалан, а на овакве ствари ће да прећуте. Да вам се нешто допадне или не допадне имате демократско право - рекао је председник.

Председник о нападима тајкунских медија

- Није нормалан човек који не иде на одмор, то је њихова реченица. Волео бих да је више људи као ја, да мање користе одморе. Волим да радим, свако има нешто своје. Шта год да сам урадио, људи на тајкунским телевизијама ће увек говорити све најгоре о мени. Када радим, крив сам пшто радим, кад не бих радио, што не радим - рекао је председнику.