Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Вучић о реформама: НЕМА ГАРАНЦИЈА ДА ЋЕМО УЋИ У УНИЈУ! Многи не воле да виде да Балканци сами кроје своју судбину

23.12.2019. 20:08 22:18
Пише:
Србија Данас
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: О2 Printscreen

Председник Србије Александар Вучић гостује на ТВ О2 у емисији "Став".

Емисију води новинар Милован Јовановић. 

Ово је прво гостовање председника након повратка из Тиране.

21:09
Вучић о изборима: 26. април или 3. мај

Вучић је рекао да ће избори бити одржани касније него што је најављивано, те као датуме поменуо 26. април или 3. мај.

20:46
Вучић: Да то нисмо урадили пропали бисмо сигурно

Говорећи о дуалном образовању, председник Србије сматра да да то нисмо урадили пропали бисмо сигурно.

- То наш народ не занима. Радили смо са Урсулом Рејнолдс од које сам доста научио. Ми имамо 6.100 деце која иду по дуланом систему за 37 занимања. Да то нисмо урадили пропали бисмо сигурно. Морамо да брже радимо. Од Шимона Переса, легенде Израела, сам научио: Александре, напредоваће оне нације које науче да деца не седе у школи осам сати него шест сати у школи, два сата да раде и да одрасли раде шест сати, а два сата уче. Дигитализација је будућност. Извоз нашег софтвера наредне године претећиће пољопривредни извоз. Један младић продао је Американцима игрицу за 90 милиона и у буџет Србије уплатио је 19 милиона евра - рекао је он.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: О2 ТВ Printscreen

На тему инфраструктуре, Вучић каже да "нисмо имали повољну ситуацију у историји".

- Ми смо као људи незадовољни. То значи да смо у добром стању. Ми нисмо имали повољнију ситуацију у нашој историји. Наш привредни раст биће 4,0. Просечна плата у Србији биће 505 или 515 евра и делићемо прво место у региону са Црном Гору. Имамо нижу стопу јавног дуга испод 51, 5 посто. Радимо замену кредита од 7, 5 посто можемо да од Британаца узимамо 1,7, па ће ићи до 1,3. Све зависи од стопе раста. Ништа не би могло да ово буде да нисмо имали пензионере уз нас. Данас сам срећан и поносан да наши политички противници уживају у Београду на води. Ја немам никаву сенку. Надлежни органи су све рекли. Имате две политике резвоја, напретка и будућности и другу политику афера. Људима је лакше да неког опсују него да подрже. Спреман сам да сваку озбиљну аферу, а не измишљене, истражим. На седници 29. почињу промене унутар СНС. Постоје људи који не заслужују моје ни поверење грађана Србије, Нису то људи које наводе наши политички противници. То су бахати људи који негују нерад. Не кварите кранове. Хиљаду пута сам рекао за оне ротације. Кад идем уврек иде максимално два аутомобила. Не могу да поднесем да се бахате са четири или пет аутомобила. Ми идемо иду три или четири аутомобила са ротацијама. склањају нас с пута - изјавио је он.

20:45
Вучић о односима са Приштином: Нема помака у дијалогу

Вучић је рекао да Албанци не могу ни тзв. владу у Приштини да формирају.

- Рама је окренут будућности и сарадњи, а неки други из региона који инсистирају да се извињавамо да то буде једина политика. Они не знају кад ће да формирају (тзв.) владу у Приштини, а не кад ће почети дијалог. Нисам оптимиста да ће дијалог почети до лета 2020. Нема помака, они ни владу нису направили. Није лака Тачијева позиција и није у ситуацији да доноси кључен улоге - каже он.

20:40
Вучић о Брегзиту: Сигуран сам да ће Борис Џонсон доћи у Србију

Вучић је најавио посете лидера Русије, Велике Британије, Немачке и Јапана.

- Са Британијом што пре да направимо билатерални уговор и доведемо Бориса Џонсона у Србију јер ће Британија бити највернији савезник САД. Готово сам сигуран да ће Борис доћи у Србију. Следеће године долази у Србију Владимир Путин, као и до краја 2020 Борис Џонсон и гарантујем да ће Ангела Меркел доћи у Србију, као и Абе Шинзо - рекао је Вучић.

20:31
"Нема гаранција да ћемо ући у ЕУ!"

Вучић је изјавио да и када Србија спроведе све реформе, нема гаранција да ће ући у ЕУ, мада он и председнику Русије Владимиру Путину прича да смо на "европском путу".  

- ЕУ после Брегзита мора да донесе крупне политичке одлуке. То (Емануел) Макрон одлично разуме. Кина и Америка одоше у вештачку интелигенцију, а то Европа не може да прати. Ко год каже о Трампу да је луд, тај је луд. Трамп од Г 20 хоће да направи Г2 а то су САД и Кина. Зато мора да има под контролом Европу. То је Макорн разумео и рекао за ракете средњег домета да не потписују Русија и Америка него и Европа. Европа жели да буде сила и снага за себе. Не прихвата поделу на Русију и Америку - каже он.

20:16
Вучић: У ЕУ нису сви одушевљени "мини Шенгеном"

Говорећи о "мини Шенгену", Вучић каже да нису сви у ЕУ одушевљени том идејом. 

- Када нису у столици да одлучују о нама, они се веома нелагодно осећају. Видели сте Рамину одлучност, мада имамо огромна неслагања по питању Косова и Метохије, овде смо апсолутно сагласни. Рама је ту показао велику храброст. Најважније је да фирме зарађују више, да људи добију слободу кретања. Уштедели бисмо више од 2,5 милијарде евра ако бисмо спровели ово у дело. Замислите шта бисмо ми могли да урадимо са половином од те суме. Толико сам задовољан због ове иницијативе, иако ме многи у Србији не разумеју. Људи, нама су потребни радници, неће нам доћи сигурно Канађанин или Аустралијанац. Морамо да враћамо људе у Србију - изјавио је Вучић.

Aleksandar Vučić i Milovan Jovanović
Александар Вучић и Милован Јовановић / Извор: Фото: О2 ТВ Printscreen

Каже да је за људе најважнија слобода кретања и трговинска размена и да ће тај споразум привући много више инвеститора. 

- И да ова идеја пропадне под притиском споља, остаће запамћена у историји - изјавио је он. 

Вучић је додао да је страдао свако ко је желео да споји Балкан. 

- Краљ Александар Карађорђевић нема улицу у Београду. Булевар краља Александра носи назив по краљу Александру Обреновићу - рекао је председник Србије.

20:12
Вучић каже да смо изгубили право да одлучујемо какве ће законе доносити Црна Гора

На питање о доношењу Закона о слободи вероисповести у Црној Гори, Вучић је рекао да је власт 2006. године отерала Црну Гору од Србије.

- За нас је тешка позиција, шта год да кажемо биће оквалификовано као мешање у туђе ствари. Нисмо срећни због тог закона,али немамо право да утичемо на Црну Гору. Није могуће да се са тим сагласимо. Ја сам у разговору са Ђукановићем рекао свој став. Надам се да су црногорске власти у свему праву, а не мислим да јесу. Не можете после сто година државине да кажете сад имамо друга правила. Надам се да им то није намера - рекао је Вучић.

Milovan Jovanović
Милован Јовановић / Извор: Фото: О2 ТВ Printscreen

20:04
Вучић о изборима у Хрватској: Ко год да победи...

Прво питање новинара Јовановића било је о резултатима првог круга председничких избора у Хрватској.

- Ми се не мешамо у њихове унутрашње ствари и ко год да победи, честитаћемо. Гледаћемо да одржавамо добре односе - рекао је Вучић.

Јовановић је присетио Вучића на његову посету Загребу и рекао да се тада очекивало да ће односи две земље кренути узлазном путањом. 

Aleksandar Vučić i Milovan Jovanović
Александар Вучић и Милован Јовановић / Извор: Фото: О2 ТВ Printscreen

Вучић је нагласио да је тада код Срба у Хрватској видео страх, а да су хрватски политичари желели само да причају о прошлости, те да се он борио за Србију и српски народ.

Он је оценио да су у прогнозама и предизборним истраживањам Шкори дали много мање него што је освојио и оценио да "то не може бити грешка"

- Шкори су превише спустили рејтинг, али он је достигао 24 скоро 25 ossto, а то не може бити грешка, толико не можете да промашите - рекао је Вучић.

Он је додао да не жели да каже ко би био бољи за Србију, зато што би онда дао предност неком другом, ипак је нагласио да би Мирослав Шкоро водио најгору политику према Србији.

- И даље је тамо ситуација тешка. Када год смо ми снажно и јако говорили и залагали се за њих, наши људи тамо су били у све горем положају. Ја сам пратио изборе у Хрватској и за разлику од других много боље прогнозирао резултате. Рекао сам да ће Милановић да победи у првом кругу. Што се Шкора тиче, он би био најгори према Србима, он хвали Јасеновац, не воли Србе. Али он да је раније кренуо у кампању, постао би председник Хрватске. Не желим да кажем која је од ових боља варијанта за нас, не мислим о Милановићу ништа ни боље ни горе него што он мисли о мени - каже Вучић.

Руски министар одбране Шојгу посетиће Србију у току 2020.

Руски министар одбране Шојгу посетиће Србију у току 2020.

СПЕЦИЈАЛНО ПРАВЉЕНИ ДА УНИШТЕ СРБЕ И РУСЕ: САД у Југославији користиле паравојне снаге из којих је настала Ал Каида

СПЕЦИЈАЛНО ПРАВЉЕНИ ДА УНИШТЕ СРБЕ И РУСЕ: САД у Југославији користиле паравојне снаге из којих је настала Ал Каида

СРБИЈА ПОНОВО ИМА ЈЕДИНИЦЕ КОЈЕ СУ ЗАУСТАВИЛЕ НАТО: Пропао концепт западних центара моћи!

СРБИЈА ПОНОВО ИМА ЈЕДИНИЦЕ КОЈЕ СУ ЗАУСТАВИЛЕ НАТО: Пропао концепт западних центара моћи!

Вучић на конференцији "Дуално образовање – знање за будућност": Био сам потпуно уверен у успех

Вучић на конференцији "Дуално образовање – знање за будућност": Био сам потпуно уверен у успех

Обратио се председнику Сију! Послушајте како Александар Вучић говори КИНЕСКИ ЈЕЗИК (ВИДЕО)

Обратио се председнику Сију! Послушајте како Александар Вучић говори КИНЕСКИ ЈЕЗИК (ВИДЕО)

Ово су НАЈЖЕШЋИ СПЕЦИЈАЛЦИ на свету: Ломе цигле главама, тренирају мртви пијани, а најгора вежба им је ОЛИЧЕЊЕ ПАКЛА (ВИДЕО)