Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ВУЧИЋ У "ФОКУСУ" Представио нове мере Србије: Бићемо у проблему ако забране увоз свих енергената из Русије (ФОТО)

08.03.2022. 21:05 22:17
Пише:
Србија Данас
AV
АВ / Извор: Фото: Printscreen/TV б92

Председник Србије обратио се грађанима

Председник Републике Србије Александар Вучић био је гост вечерашње емисије "Фокус" на ТВ Б92. Он је овом приликом говорио о стању у Србији, а исто тако и саопштио мере које је држава предузела поводом енергената и снабдевања, због читаве ситуације у свету због стања у Украјини.

Више вести о рату у Украјини можете прочитати ОВДЕ и пратити из минута у минут вести У НАШЕМ БЛОГУ 

Напади због неувођења санкција Русији

- Сваки човек увек полази од себе. Ја пред грађане излазим сасвим јасан. Никада нисам украо ништа, немам ниједан рачун у иностранству. Имам свој лични дигнитет и то сви у свету знају, обратите пажњу колико ја имам разговора са светским лидерима, а колико имају председници из земаља у окружењу. То је однос 20 према 1. Та листа која ме оптужује је за увођење санкција Русији, али би сад мало да ћути. Србија мора да поштује интегритет Украјине и на томе базирамо очување Косова и Метохије. Што се тиче санкција, можда сам ја уцењен и слаб, а они су храбри. 

Напади опозиције и прозивке Маринике Тепић

- То су људи који су ме критиковали када сам сазивао Савет за националну безбедност, у тренутку када је то цео свет радио. Ниједно њихово име нећу да изговорим, нећу да одговарам на такве неистине на које сам одговарао свакога дана. Избори нису игра и држава није играчка. То је много озбиљнија ствар од "викни, дрекни и реци нешто против неког". Требало је само да пратимо оно што је Кина радила и зато нисмо успели да набавимо све по најнижим ценама. Кажу ја дижем панику. Медији су објавили да банке немају пара. Динар је апсолутно стабилан. Није ми јасно, зашто то радите својој земљи, зашто објављујете такве вести? Знате ли да су то кривична дела? Сматрамо да је веома важно и да морамо да будемо много попустљивији да бисмо схватили како демократија функционише. 

- Не знам шта бих рекао на све те оптужбе у вези са Беливуком. Не знам шта ћу још за 23 дана да чујем. Онај ко је оптужен за кривично дело има право да се брани на све начине. А шта да кажем о ономе што та госпођа каже? То је она која је видела плантаже дроге на фарми кокошки. Да ли заиста мислите да је могуће да председник неке државе учествује у убиствима или рушењу било чега? Притом, да су ми рекли, ја бих сам сео у багер и порушио оно ругло у Савамали да изградимо овако велелепни Београд на води. Сећате се шта су говорили за Београд на води. Да не може да се испумпа вода из гаража, да је шопинг мол Галерија под водом. То је најбоље одржавани део Београда, нажалост, не могу себи да приуштим тамо да живим, а волео бих. Не знам шта очекујете, да говорим о њима и да им узвраћам увредама, не пада ми на памет. Ја пратим ситуацију у Европи, не могу да схватим да људи не виде колико је ситуација озбиљна. Ви људи не разумете каква је ситуација. Не постоји гадост коју о мени нису говорили, до тога да сам сопствено дете убио. После неког времена се навикнете. Знате ли колико је времена мени потребно да бих говорио са Викторијом Оланд, Ердоганом, Макроном, Путином, Сијем? Знате ли колико је страница прочитано? Ви мислите да је то да подигнем слушалицу и кажем: Еј, где си, шта радиш? Што се тиче Београда на води, веровао је Синиша Мали, Ана је заволела тај пројекат, а била је моја покретачка идеја. Ја сам носилац свих листа "Заједно можемо све Александар Вучић", а Мариника каже да сам се сакрио. Листа се зове тако, носи моје име. А где је њен председник. Нека грађани виде ко се сакрио. Поносан сам нашим кандидатима који су изградили своје каријере, врсни научници, Стојан Раденовић, математичар, наш најцитиранији научник још од Милутина Миланковића, имамо Дану Грујичић, имамо Јелену Беговић која је молекуларни биолог, а ми ни не знамо тачно ништа о томе, жена је врсни стручњак.

Највећа криза од Другог светског рата

- Сад тражимо угаљ да купимо да бисмо могли да имамо довољно струје. Нису нам све електране спремне на угаљ. Свега ће бити довољно, али хоћу да људи виде да трошимо уштеђевину. Добро је да је имамо, али да знате, трошимо уштеђевину. Налазимо се у највећој светској кризи од Другог светског рата до данас. Лако је седети и чекати да неко нешто уради и рећи "Ја ћу то све за џабе да дам". Гледам ове предизборне спотове, они осим тога да ће све дати бесплатно, ништа друго не кажу. Људи, хајде да видимо шта ће ко конкретно да уради. Цена гаса је јуче у пику са транспортом достигла више од 4000 долара, а ми плаћамо 275. Ми смо повлачили из Банатског Двора, када је цена највиша, али трошимо резерве и даље. Опет не можете све залихе да истиснете, опет морате нешто да купите и по тржишној цени. Пронашли смо млеко у праху из Пољске и Литваније и успели смо, да бисмо били сигурни ако се борба буде распламсала, а надам се да неће, али ето, видећете, када се борба додатно распламса... Паника је општа. Данас сам разговарао са Викторијом Оланд из САД, имали смо добар разговор. 

Србија стопира извозе

- У Европи их више брине кукуруз, а у Америци пшеница. Чекајте сад, Путин је дао својој Влади рок да објави шта је то што Русија неће да извози. А онда чекајте, ако је пшеница на том списку, оде цена. А ми ту имамо предност. Да вас обавестим, од четвртка, Србија стопира извоз и неће више бити извоза брашна и пшенице, кукуруза, уља из Србије. 

"СРБИЈА СТОПИРА ИЗВОЗ" Вучић саопштио које производе више НЕЋЕМО слати ван земље

"СРБИЈА СТОПИРА ИЗВОЗ" Вучић саопштио које производе више НЕЋЕМО слати ван земље

- Ја кривим себе што нисмо кренули раније са овим. Шта год да тражите не можете да нађете, и оно што нађете не можете да довезете због санкција. Памука нема на светском тржишту, Кина је купила све. Ми смо реаговали са осам милијарди, пре свега привредни субјектима у време короне. Ово нам се надовезује на корону, а она још није ни прошла. Ово је огромна опасност, цео све се руши пред нама. Ми не размишљамо о томе шта је наша брига. Ројтерс вечерас саопштава инфлаторне процене. Ми гледамо да нам не побегне изнад зацртаног, али то нико не може да вам каже. Мораћемо да идемо на номинално повећање плата више од планираног. Свет иде у рецесију, то је трећа година рецесије, а ми се и даље надамо да ћемо имати плус 4 или 5, уколико се ово не заврши сутра, а мислим да неће. Сви су ушли у неки свети рат, нико не размишта о својим интересима. Бугарски и мађарски премијер су данас рекли - наше становништво мора да преживи. Кафанске су приче да ће неко иступити из Уније. Ко је у клубу, не излази из њега. Много труда улажемо у све ово. Морате да разумете, по свему овоме, да се десио или смак света или светски рат. Мени делује као смак света, пре свега у економском смислу. И то је тако разарајуће да за то не постоји лек - рекао је Вучић. 

Председник сумњичав да ће престати сукоби

- Ја не могу да знам да ли ће доћи до договора око кризе у Украјини, али могу да кажем да се томе надам. За нас је важно да анализирамо све што се догодило данас. Дошло је до великих поремећаја што ће оставити велике последице на дешавања у Србији. 

AV
АВ / Извор: Фото: Тв Б92/Принтсцреен

- Зауставићемо извоз брашна, уља, кукуруза и пшенице из Србије. Још ћемо нешто зауставити, треба да се донесу одлуке. 

Обраћање председника Вучића - на почетку о енергентима

- Наше је да анализирамо оно што се дешава данас, сутра и шта ће се десити у будућности. Председник Бајден је донео одлуку да забрани увоз гаса, нафте и угља у САД из Русије - рекао је председник на почетку и наставио:

ДРЖАВА СЕ ОДРИЧЕ АКЦИЗА! Вучић јасан: Ево колика ће бити цена горива за пољопривреднике у наредних месец и по дана

ДРЖАВА СЕ ОДРИЧЕ АКЦИЗА! Вучић јасан: Ево колика ће бити цена горива за пољопривреднике у наредних месец и по дана

- Оно што ми очекујемо јесте одлуке ЕУ. Постоје различити ставови. Чини ми се да је Немачки канцелар био у праву да ћемо се суочити са проблемима. 40 одсто ЕУ потребе за гасом, они надомешћују од укупне количине из Русије. Око 30 одсто је нафта. Од нас зависи каква ће одлука да буде. Ако забране увоз свих енергената са територије Русије, онда смо ми у проблему јер нам гас не може пасти с неба. Тражићемо онда како да набавимо. Донели смо данас одлуку: Изузимање одређене робе за плаћање царинских дажбина. На царини немамо велике приходе и одричемо се тога да бисмо успели да обезбедимо. Ми смо у проблему. Цена евро дизела је 179 динара у малопродаји, вечерас је у велепродаји цена ће бити 193.