Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ВУЧИЋ У ЈУТАРЊЕМ ПРОГРАМУ: "Борићу се за Косово и Метохију снажније него икада, очекујем додатне притиске"

10.06.2020. 10:12
Пише:
Србија Данас
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Printscreen/Pink

Људи цене рад, а не политичка препуцавања.

Председник Србије Александар Вучић гостовао је данас у јутарњем програму телевизије Пинк. Вучић је говорио о предстојећим парламентарним изборима 21. јуна, затим о стању српске економије, али и о нападима на њега који стижу и из региона, али и из земље.

ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ У ЛИЦУ НАЦИЈЕ: "Србија и званично најбрже растућа економија Европе, кључни су рад и посвећеност"

ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ У ЛИЦУ НАЦИЈЕ: "Србија и званично најбрже растућа економија Европе, кључни су рад и посвећеност"

ЧЕН БО ПРЕДАЛА ВУЧИЋУ ПИСМО СИ ЂИНПИНГА: "Направили смо ЧВРСТ ТЕМЕЉ стратешком партнерству две земље"

ЧЕН БО ПРЕДАЛА ВУЧИЋУ ПИСМО СИ ЂИНПИНГА: "Направили смо ЧВРСТ ТЕМЕЉ стратешком партнерству две земље"

"ХВАЛА ШТО ВОЛИТЕ НАШУ НАЈБОЉУ И НАЈЛЕПШУ ОТАЏБИНУ": Председник показао колико је ПОНОСАН на полицију Србије (ФОТО)

"ХВАЛА ШТО ВОЛИТЕ НАШУ НАЈБОЉУ И НАЈЛЕПШУ ОТАЏБИНУ": Председник показао колико је ПОНОСАН на полицију Србије (ФОТО)

Вучић о медијском присуству опозиције и кампањи

Председник је на самом почетку истакао да његови политички противници инсистирају само на томе да се појављују у медијима, а да често немају шта да кажу и немају одговоре на битна питања.

- Мислим да медији нису били отворенији ни у једној кампањи до сада. Људи имају прилику да чују и виде све. Интересантно је да су неки, док се нису појављивали на РТС и телевизијама, имали већи рејтинг. Људе интересује како ће неко да реши проблеме, а не колико ће неко да се слика на телевизији. Нас интересује наша будућност, будућност наше деце, наших родитеља, да ли ће бити посла  - рекао је Вучић.

Он је рекао да Србији недостаје прави политички живот и додаје да упад тестером у зграду Јавног сервиса или насилни улазак у Скупштину нису политика, већ насиље.

"Тутин и Нови Пазар желе оно што Угљанинова политика не може да донесе"

Осврнувши се на речи Сулејмана Угљанина Вучић је рекао да је Србија земља равноправних грађана у којој све нације имају иста права.

- Људи желе бољи живот, а не оно што политика мржње не може да донесе. Тутин и Нови Пазар желе оно што Угљанинова политика не може да донесе - истакао је председник, додајући да те политике не доносе добре резултате.

Млади људи се враћају у Србију

На констатацију водитеља да Вучић не показује знакове умора, и да наставља да се страсно бори за бољу будућност, председник је истакао да је кључно питање увек било шта може да се уради за народ. 

- Ја мислим да код мене има вишка страсти када говоримо о томе шта можемо да урадимо за људе. Јуче сам био невероватно срећан у Нишу. Седам фабрика смо отворили само у том граду. Па смо отворили и Научно-технолошки центар. За такве ствари имате страст зато што су то резултати онога што сте радили. И сутра када идете пругом, или у Грчку или Турску на море, свуда ћете видети путеве који су изграђени захваљујући реформама које су изведене 2014. године - истакао је Вучић.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Printscreen/Pink

Председник је истакао да је поносан што су млади људи кренули да се враћају у Србију.

- Имате Николу Божиновића који је довео америчку компанију у Србију, Марка који је са Институтом Пупин направио респиратор, Владу, ког сам одликовао, који је уплатио 20 милиона евра у буџет Србије и градиће највећи кампус у овом делу Европе - рекао је Вучић.

Плата од 900 евра

- Апсолутно сам сигуран да ћемо обезбедити плату од 900 евра. Постићићемо то марљивошчу и посвећеношћу. А смејали су се када смо говорили да ће плата бити 500 евра, а то смо постигли у много тежим условима. Смејали су се и Београду на води, а сада имамо најлепшу променаду у Европи. 

Председник је истакао да је просечна плата у ИТ сектору, где је запослено 70.000 људи, чак 127.000 динара.

Иако многи покушавају да минимализују све што је урађено претходних година, резултати тешког рада су видљиви на сваком кораку, истакао је Вучић.

- Ко је довео ауто-пут до Чачка, намерно сам узео тај град као пример. Било би логично да су то они што су се заклињали деценијама, а нису то урадили. Ког великог инвеститора знате у Чачку, да је доведен у претходних 30 година. Нису ништа урадили, ми смо морали све сами. Чачак постаје као Ниш, за централну и западну Србију чвориште свих путева - рекао је Вучић, алудирајући на Велимира Илића и увреде које је упућивао председнику.

Вучић одговара на хрватску кампању против њега

Председник је истакао да га неће поколебати напади који долазе из непријатељски настројених земаља региона.

- Имате координисану кампању хрватских медија, и сваки дан се појављују текстови у којима ме нападају. А погледајте извештаје Еуростата о економском расту, које они нису пренели. Први пут у историји Србија има већи БДП од Хрватске.

Вучић је истакао да не треба да се обазиремо много на то шта други пишу о нама, већ да људи у нашој земљи морају много више да верују у себе. Као пример за то је навео младе људе које је упознао јуче у Нишу, током отварања Научно-технолошког парка. 

- Само тако мењамо парадигму неуспеха у парадигму успеха - истакао је председник.

Председник Вучић о забрани предизборног спота са девојчицом

Вучић је истакао да је спот СНС са девојчицом, који је забрањен након неколико дана емитовања, био леп и да је носио одличну поруку.

- И девојчица Ирина је дивна. Ми смо то знали, да ће бити добре реакције људи. А онда су га забранили због некакве злоупотребе деце. А није било никакве злоупотребе деце. Због кога радите и бавите се политиком ако не због деце. Та забрана је лицемерна, али смо ми поштовали одлуке државних органа - рекао је Вучић, и поменуо и други спот који се такође нашао на удару делова опозиције.

- И онда смо имали спот о вантелесној оплодњи, пошто желимо да помогнемо свима и да се рађа што више деце. Уместо да сви будемо одушевљени срећом тих људи који су били у споту, они су кренули у напад. 

Вучић је истакао да када нешто желе да забране СНС-у, увек то и ураде, док је опозиција сигурна од таквих ограничења.

- Њих брине како мени да забране да се негде појавим. Ништа више. Они виде највећи проблем у мени, и зато хоће да ме искључе из кампање.

Вучић о КиМ и односима са Немачком

Председник је истакао да је у претходних 8 година углед Србије у свету драматично порастао, и подсетио је на састанке са највећим светским лидерима.

-  Имали смо посете јапанског премијера, кинеског председника, индијског и израелског премијера, затим Путина, Макрона... Са Меркеловом сам се сусрео чак 16 пута - навео је Вучић.

Вучић је истакао да и поред различитих ставова изузетно цени Ангелу Меркел, и да јој је захвалан иако зна да неће променити свој став о Косову. Он такође напомиње да се ниједно решење на Балкану не може постићи без Немачке.

- 13 одсто укупне трговинске размене ми имамо само са Немачком. На другом месту је Италија, па БиХ, и затим Русија и Кина - рекао је Вучић, и рекао да очекује притиске по питању КиМ.

- Мислим да постоје велика неслагања у оквиру западне алијансе по питању Косова и Метохије. То је за нас важно питање. Ми не смемо да одбијемо ни Америку ни Европску унију, пошто је то једноставно немогуће - рекао је Вучић, па додао:

- Једино због чега не могу да спавам то је Косово и Метохија, и народу поручујем да ћу да се борим још снажније него у претходном периоду за јужну српску покрајину.

Како каже, види да у Србији нико није читао Резолуцију 1244 и додао да су око ње постојале свађе, да су вађени делови који говоре о суверенитету.

- У преамбули смо се обавезали да ће Косово и Метохија бити предмет Хашког трибунала. То нико није рекао народу - нагласио је Вучић и додао да треба имати у виду да се у члану два говори о насиљу СР Југославије, а не о злочинима ОВК.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Printscreen/Pink

Вучић је рекао да се у члановима 10 и 11 успоставља се међународно присуство и привремени приштински органи власти.

Вучић о предизборним скуповима и опозицији

Председник је открио да може да се деси да поново буде одложен предизборни скуп у Новом Саду.

- Пратимо број заражених, и не мислим да постоји неки велики проблем, али морамо да водимо рачуна. Не бих желео да угрозимо здравље људи, али постоји нека врста глади код наших људи да покажу колико цене све оно што смо урадили претходних година. Тако да још не знамо да ли ћемо имати тај скуп у Новом Саду, очекивали смо тамо чак 30.000 људи. Сутра доносимо одлуку о томе, па ће људи знати.

Вучић је на нападе из опозиције рекао да они морају да схвате да ово нису деведесете, и да су се времена променила.

- Они живе у свом малом "твитер" свету, и мисле да су важни када им двојица или тројица људи аплаудирају на друштвеним мрежама. Једино што је важно је глас, профил на "твитеру" не значи ништа.

Последњих дана се много спекулише о томе ко ће бити нови премијер, а Вучић је рекао да је задовољан радом и Ане Брнабић, као и Милоша Вучевића и Бранислава Недимовића.

- Не бих се изјаснио о томе ко ће бити нови премијер. Одлуку ће после избора доносити они који буду могли да формирају већину.

ПРВИ СУСРЕТ ВУЧИЋА И МИЛАНОВИЋА: Двојица лидера разговараће о важним питањима за цео регион

ПРВИ СУСРЕТ ВУЧИЋА И МИЛАНОВИЋА: Двојица лидера разговараће о важним питањима за цео регион

"Толико људи им верује да је то безначајно" Вучић о кампањи, али и последњем адуту Србије у преговорима о Косову

"Толико људи им верује да је то безначајно" Вучић о кампањи, али и последњем адуту Србије у преговорима о Косову

ЈЕДНА НЕДЕЉА СА ПРЕДСЕДНИКОМ СРБИЈЕ: Вучић објавио кратак преглед својих активности (ВИДЕО)

ЈЕДНА НЕДЕЉА СА ПРЕДСЕДНИКОМ СРБИЈЕ: Вучић објавио кратак преглед својих активности (ВИДЕО)

АП: Вучић један од ретких лидера који је пружио подршку Доналду Трампу

АП: Вучић један од ретких лидера који је пружио подршку Доналду Трампу

Вучић: Смејем се кад чујем албанску страну, тзв. Косово је ЧЕДО АМЕРИЧКО И НЕМАЧКО, АЛИ ЈЕДНО НИКО НЕ СМЕ ДА КАЖЕ!

Вучић: Смејем се кад чујем албанску страну, тзв. Косово је ЧЕДО АМЕРИЧКО И НЕМАЧКО, АЛИ ЈЕДНО НИКО НЕ СМЕ ДА КАЖЕ!