Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ВУЧИЋ НА ДЕМОГРАФСКОМ САМИТУ У БУДИМПЕШТИ: Говорим нешто што је забрањено, знам да ћу бити критикован (ВИДЕО)

23.09.2021. 09:45 10:33
Пише:
Србија Данас
Aleksandar Vučič
Александар Вучич / Извор: Фото: Танјуг/Јадранка Илиц

Председник Србије Александар Вучић борави у Мађарској, где је одржао главно излагање на Четвртом демографском самиту у Будимпешти.

Четврти демографски скуп у Будимпешти почео је у 9 сати у Варкарт палати.

Самит је започео културним програмом, а отворила га је мађарска министарка за породицу Каталин Новак.

Председник Вучић одржао је главно излагање, а на истом панелу учествовао је и некадашњи потпредседник Сједињених Америчких Држава Мајк Пенс, премијер Словеније Јанез Јанша и премијер Пољске Матеуш Моравјецки.

ВУЧИЋ НАЈАВИО СЕЧУ У СНС! Стижу промене - 50 одсто Главног одбора и Председништва ће бити нови људи

ВУЧИЋ НАЈАВИО СЕЧУ У СНС! Стижу промене - 50 одсто Главног одбора и Председништва ће бити нови људи

"ВЛАДИКЕ СУ КРВАВИХ ЗУБА" Белешке са седница Милошевића откриле зашто их се патријарх Павле толико плашио

"ВЛАДИКЕ СУ КРВАВИХ ЗУБА" Белешке са седница Милошевића откриле зашто их се патријарх Павле толико плашио

ИЗНЕНАЂЕЊЕ ЗА ВУЧИЋА ПРЕД ОБРАЋАЊЕ ИЗ МАЂАРСКЕ: Појавио се конобар са боцом вина, ево како је председник одреаговао! (ФОТО)

ИЗНЕНАЂЕЊЕ ЗА ВУЧИЋА ПРЕД ОБРАЋАЊЕ ИЗ МАЂАРСКЕ: Појавио се конобар са боцом вина, ево како је председник одреаговао! (ФОТО)

Обраћање председника Србије

Како је председник Вучић истакао, питање живота и преживљавања Србије и других земаља је једно од најважнијих политичких питања. 

- Захвалио бих се Каталини, ми смо копирали неке Мађарске мере, и надамо се резултатима у скоријој будућности - рекао је Вучић.

Како је додао, Србија је пуно уложила у однос са Мађарском, додајући да је премијер Виктор Орбан био јако храбар да успостави добре односе са Србијом.

- Знам какву смо прошлост имали, али јако сам му захвалан. И на крају крајева смо морали да урадимо нешто са нашим односима. Успели смо да направимо ту емотивну промену - навео је Вучић.

Вучић је потом додао, да у наредних годину дана, неће бити битно против кога Мађарска игра, јер ће од сада Србија навијати за њу, што раније можда није био случај.

- Невероватно је како емоције могу да се промене, али да, то се десило, и захвалан сам Орбану што је то омогућио - подвукао је Вучић.

Aleksandar Vučić na panelu u Budimpešti
Александар Вучић на панелу у Будимпешти / Извор: Фото: Танјуг/Јадранка Илиц

Како је истакао, појачаће се финансијски подстицаји за новчану помоћ породицама и деци.

Вучић се потом осврнуо на стање у тренутном времену, додајући да ако одете на друштвене мреже и ако поставите слику прелепог пса, увек ћете добити више лајкова, него ако поставите слику са вашим дететом.

- Говорим нешто што је забрањено, али, да, испробајте то сами. Знам да ћу бити критикован због овога, али говорим истину. И данас је непристојно ако причате о вашој деци, ако причате о породичним вредностима. Можете да повредите неког, али, ви сте јако пристојни ако кажете да ћете да водите љубимца да се шиша. Можете да ми се смејете, али тако је. Ја јако жалим ту чињеницу - објаснио је Вучић.

Како је додао, сви се суочавамо са типом либералног политичког марксизма, који нас подучава да слушамо нове теорије које ће изменити наше животе, на начин на који ћемо изгубити наше животе.

- Пре десет година, владавина права било је једино питање којим смо се бавили. Настала је логика, која је коришћена против оних који су били непослушни, а онда смо добили најбитније питање које се тицало глобалних промена. Нормално је да велике земље дискутују о томе, али колико је то занимљиво за Мађарску и Србију? Да ли је то најбитније питање? Да ли је то битније од будућности наших земаља, наше деце, потомства? - упитао је Вучић.

Председник Србије додао је да нико не дискутује о таквим темама, додајући да се сви сусрећемо и суочавамо са оваквим проблемима, али поједини не желе да се ухвате у коштац са тим.

- Када у мојој земљи причамо о томе, знам да ће многи Срби поставити питање о демографији, уместо да питају оно што је важно питање. Иасто ће се догодити свима, кјер постоје неки други људи, који, нећу рећи да инструишу медије, али стварају неки свет, из ког не можемо да побегнемо, и ми смо на неки начин ту заробљени - рекао је Вучић.

Вучић је потом истакао да је срећан јер је данас ту, додајући да говори о идејама за будућност, стварању платформе за осигурање опстанка двеју земаља.

- Пре 20 година, Европа је учествовала у расту света са 20 одсто, а данас је то 10 одсто, за пет година то ће бити 7 одсто. за 30 година, Нигерија ће имати више становника него целокупна ЕУ. Више становника него САД. И онда, драги рабин је инсистирао да се не тиче све економије, а када причамо о њој, она ће имати предност коју никада нећемо моћи да надокнадимо - рекао је Вучић, додајући да је време да се о том питању реагује.

Спектакуларна најава за председника Србије

Модератор панела најавила је говор председника Србије Александра Вучића.

- Обратила бих се председнику Србије, наше суседне земље. Он је био ту са нама и на претходном самиту, ради се о једном човеку који је један храбар руквоодилац, који се бори против снижавања демографских показатеља. Захваљујући њему су овако изванредни мађарско-српски односи.

moderator
модератор / Извор: Фото: Printscreen

У оквиру посете Мађарској, Вучић ће имати и одвојене сусрете са премијером те земље Виктором Орбаном, као и са премијерима Словеније и Чешке Јанезом Јаншом и Андрејем Бабишом.

У оквиру Будимпештанског самита, у културном програму учествоваће и српски члан Председништва Босне и Херцеговине Милорад Додик.

Четврти Самит под називом „Породица: кључ одрживости“ има за циљ да се разговара о изазовима када је у питању породица и да се саставе предлози заједничких решења, али и да се укаже на то да се у западном свету не рађа довољно деце, као и да друштво стари што нацијама на дужи рок прети нестајањем.

Претходна три Будимпештанска демографска самита одржана су 2015, 2017. и 2019. године.

Иначе, председник Вучић је по доласку у Мађарску, заједно са Додиком, посетио Цркву Светог Ђорђа у Будимпешти, која припада Епархији будимској, где га је дочекао владика Лукијан са свештенством који је тим поводом служио молебан, што се чини само у случају када се у црквама дочекују посебни гости.

Премијер Мађарске Виктор Орбан организовао је синоћ вечеру за неке од учесника Четвртог демографског самита у Будимпешти, којој су присутвовали, између осталих, председник Вучић, премијер Словеније Јанез Јанша, чешки премијер Андреј Бабиш, као и српски члан Председништва БиХ Милорад Додик.