Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ВУЧИЋ У МАЂАРСКОЈ СА ОРБАНОМ И НЕХАМЕРОМ: Људи нису навикли на размере овакве кризе - разговарали смо о свим тешким питањима (ФОТО/ВИДЕО)

03.10.2022. 12:59
Пише:
Србија Данас
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Printscreen/TV Пинк

Председник Србије Александар Вучић данас у Будимпешти на трилатералном самиту Мађарске, Србије и Аустрије.

Председник Вучић се пред самит састао са председником Владе Мађарске Виктором Орбаном и савезним канцеларом Аустрије Карлом Нехамером.

Питања новинара

- Захтев са азилом може да се поднесе у хот спотовима који су изван ЕУ, а док се они не обраде, не може да се ступи на тло ЕУ. Постоје земље које то желе, али и оне које не желе, тако да смо на мртвој тачци, а док смо ту, мигранти само куљају - рекао је Орбан, одговорајући на питање Мађарске телевизије.

Вучић је, такође, говорећи о поменутој кризи истакао да Србија не жели да уведе хот спот, нити паркинг за мигранте, и зато ће увек поштовати Међународно право.

- Ситуација је много тежа него што људи мисле. Људи нису навикли на размере овакве кризе. Ми је осећамо у финансијама, и та ситуација је грозна. И шта год да вам неко каже, да је другачије, знајте да лаже. Ми сада имамо преко 3 милијарде трговиснке размере са Аустријом. Променили смо земљу - додао је Вучић, па наставио:

- Није питање хоћемо ли имати гаса. Шта ћемо са компанијама? Оне неће моћи да издрже, затвараће се молови, јер не могу да плате рачуне за енергију. Ми не можемо да се меримо са Немцима, они компанијама могу да достављају паре, како ми то да урадимо? Одакле да дајемо? - рекао је председник.

- Сви смо у грозној ситуацији. Да кажу да је мир сутра, ја бих скакао до плафона - прича Вучић.

Како је објаснио, ситуација је грозна, и биће још гора, али је лакше када имамо пријатеље да се помажемо.

Орбан је додао да је Мађарска захвална Србији, јер цев са гасом пролази кроз нашу земљу, и на тај начин омогућава грејање. Како је додао, Мађарска то сматра великим пријатељским гестом.

- Не треба да се заустави, него да се настави стратешко пословање земаља - објашњава Орбан.

Орбан је рекао да по питању миграције, нема помоћи из Брисела, додаје да их чак и спутавају по том питању.

- Нама је потребна заштита граница. Зато смо се састали данас, како би смањили притисак и на нас и на ЕУ. За сада решења ЕУ нас само коче, волели би када би се то у Бриселу променило - рекао је Орбан.

Нехамер је рекао да Србију не смемо да напустимо и оставимо саму, као и Македонију, по питању илегале миграције.

- Партнерство треба да буде ефикасно и видљиво - рекао је Нехамер.

Вучић је замолио представнике ЕУ да ураде све што могу да ојачају евроспку валуту ЕВРО.

- Са растом долара, расту нам цене нафте, зато што цене иду у доларима. Он је толико јак, да ће САД бити у позицији да купе за много мање новца све што могу на европском тлу - рекао је Вучић.

Како каже, уколико се ово настави, биће проблема и у земљама чланицама јер евро неће вредети исто у свим земљама.

- Моја велика молба јесте да се учини све што се може да се евро оснажи. То би значајно допринело стабилизацији прилика на Балкану - рекао је Вучић.

Обраћање канцелара Аустрије

Канцелар Аустрије Карл Нехамер, такође се захвалио на гостопримству, наводећи да је данашње дешавање важна прилика за решавање озбиљног питања.

- Примили смо 70. 000 избеглица из Индије, Бангладеша и Пакистана. Аустрија пружа уточиште за 80.000 Украјинаца, и за Аустрију је ово важно безбедносно питање - каже Нехамер. 

Нехамер је потом похвалио односе три земље, наводећи да су Српска и Аустријска полиција у одличној сарадњи годинама уназад, што је случај и са Мађарском страном.

Обраћање председника Србије

Након обраћања премијера Мађарске Виктора Орбана, новинарима и окупљенима се обратио председник Србије Александар Вучић.

- Пре свега желим да изразим огромну захвалност Виктору Орбану на гостопримству. Разговарали смо о свим тешким питањима са којима се суочавамо. И енергетика и финансијска ситуација, сви смо притиснути. Знамо сви колико ће тешко бити премоститити јесен, зиму, а богами и пролеће. Мислим да ће још гора бити следећа зима - рекао је Вучић.

Како каже, Србија је специфичан случај, јер имамо раст доласка избеглица, који не само да долазе из Израела, Пакистана и осталих земаља, већ и из Русије и Украјине.

- То је не мали терет, за једну малу земљу. Причали смо о миграцијама, и желим да обавестим све да ће се Србија до краја године ускладити са визном политиком Европске Уније. Србија неће моћи да се коритси као долазна земља. Људи у београду не знају са колико проблема се дуочава наша полиција, и сада смо решили да заједничким радом помогнемо и Аустрији и Мађарској и Србији - додао је Вучић.

Наши људи ће направити предлог споразума, након чега ћемо се сви састати у Београду, објашњава Вучић.

- Србија ће бити одговорна и озбиљна, и то ћемо успети да учинимо. Данас смо, говорећи о свим темама добро разумели и једне и друге. Ту смо да се помажемо. Биће проблема са храном, неке земље ће бити на ивици, и мораћемо да обезбеђујемо подршку једни другима - каже председник Србије. 

У Београду ће бити потписан споразум и направљен акциони план.

- Решили смо да покушамо да заједничким радом помогнемо и Мађарској и Аустрији и Србији. Већ за неколико дана, 7. октобра, у Београду ћемо потписати споразум, а онда направити и акциони план - рекао је председник Србије.

Trilateralni sastanak
Трилатерални састанак / Извор: Фото: Инстаграм/Принтсцреен/будуцностсрбијеав

Обраћање премијера Мађарске

Премијер Мађарске Виктор Орбан, рекао је да нису задовољни са ситуацијом са мигранитма, али како је истакао, мађарски и српски граничари и воде борбу у спречавању илегалне миграције.

- Можемо само похвално говорити, али упрскос томе, ситуација је све тежа. Пажња је фокусирана на то. Ту је са једне стране руско-украјински рат, проблематика енергената и санкција. Нема довољно усмерене пажње на миграцију. Сада смо учинили покушај да се суочимо са том ситуацијом, и зато смо инцирали сусрет. Ми имамо две ситуације, ратом је дошло доста избеглица, а и наша јужна граница је под опсадом, где је било много покушаја илегалних миграција - рекао је Орбан.

Како је додао, најтеже је погођена рута Западног Балкана, и додаје да су сви то осетили.

- Ми бранимо читаву Европу, Мађарска испуњава своје обавезе. И свима нама трома који смо овде јесте у циљу да одбрамбену границу спустимо што ниже - наводи Орбан, па додаје:

- Рашчистили смо намере, и наш следећи сусрет је у Београду, где ће се сусрести надлежни министри. Ту ћемо разјаснити све наше задатке. Трећи сусрет ће бити у Бечу - додаје Орбан.