Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Вучић на показној вежби у Никинцима: Србија набавља нове одбрамбене системе (ФОТО/ВИДЕО)

29.07.2018. 12:02 13:35
Пише:
Србија Данас/ Пинк
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Војска Србије представља ново стрељачко наоружање

На полигону Никинци данас је, у присуству председника Србије Александра Вучића, почела показна вежба гађања из стрељачког наоружања, које користи Војска Србје, али и које је у развоју. 

- Хтели смо да проверимо стварну готовост наших капацитета. Нарочито сам задовољан оним што смо видели од припадника специјалне бригаде, као и из крагујевачке Заставе - рекао је председник Вучић.

Вучић је обавестио грађане да ће пре краја године први пут после много година, 29-ке 4 генерације, на небу изнад Србије, а да су, како каже, српски, и биће их, додаје председник, најмање осам или девет.

- Набављамо и нове hellikoptere, два ми 17, и ми 34 борбена хеликоптера, које до сада никада нисмо имали. Биће и још неких модерних одбрамбених система и то се не одражава на стање у нашем буџету - рекао је Вучић, и додао:

Он је додао и да Србија набавља нове системе одбране.

- Набављамо нове одбрамбене системе, о томе не бих тренутно да причам, али то се не одражава на нашем буџету - рекао је председник.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

- Радићемо на новим системима, нарочито на вођеним ракетама. Набавићемо и беспилотне летелице, али желимо и сами да будемо произвођачи.

Вучић је додао да ће ове године бити уложено више од милијарду евра у наоружање и војну опрему, што је највише у региону, не рачунајући Румунију која је 2,5 пута већа по броју становника.

На тај начин, према Вучићевим речима, јачамо своју одбрамбену индустрију.

- Када хоћете да будете војно неутрални морате да будете довољно снажни да се одбраните од оних који би своју војну снагу могли да користе као средство политицког притиска. Дакле морате да будете довољно снажни да вас сви поштују и да сви поштују независност ваше земље - рекао је Вучић у Никинцима где је присуствовао показној вежби Војске Србије.

Милсим да је добро да улажемо и улагаћемо још више, додао је председник.

Председник је најавио и повећање плата и пензија у новембру. 

- Што се тиче пензија и плата, не морамо да идемо и на ребаланс. Пензије можемо да исплаћујемо од новембра. Ана и Мали ће учинити све, да пензионерима са пензијама до 30.000 повећамо примања. Ти људи морају да осете бољитак, они су имали највише поверење у државу. Од новембра идемо на повећање пензија. Надам се да ће ове године бити и повећање плата - рекао је Вучић.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Сви пензионери од првог до последњег ће имати веће пензије него икада додао је он.

Он је нагласио да на Косову не заступа албанске интересе, већ интерес Срба и Србије.

Вежби су присуствовали и министар одбране Александар Вулин, представници Војске Србије, директор БИА Братислав Гашић...

На полигону у Никинцима представљен је део наоружања из пројекта "1500 ".

Подсећања ради, по наређењу врховног команданта Војске Србије и председника Вучића пројекат "1.500" је настављен пројектом "1.500 ".

Реч је о новој генерација стрељачког наоружања, али и новој балистичкоја заштита и опреми.

Пројекат "1.500 " обухвата наоружање и војну опрему из домаћег развоја, у које спада нова генерација стрељачког наоружања повећане ефикасности, која обухвата модуларне аутоматске пушке М17 6,5 x 39 mm / 7,62 x 39 mm, снајперске пушке репетирке М07 и полуаутоматске М91/16, далекометне снајперске пушке 12,7 mm М12 и тактички пиштољи Е3 9mm ПАРА - што су све производи "Застава оружја а.д. Крагујевац" и РБГР 40mm, који производи "PPT Наменска".

 

Биће представљене и белгијске јуришне пушке СКАР-Л. 

Опрему чини и нова генерација муниције 6,5 x 39 mm ГРЕНДЕЛ и 7,62 x 54Р, као и нова генерација нишанских система за аутоматске пушке (оптички и рефлексни нишан) и оптоелектронски видео-нишан, као и осматрачко-нишанских монокулара и бинокулара за ноћа дејства.

Средства којима се јединице Војске Србије опремају у оквиру пројекта "1.500 " су и савремени комплет заштитне балистичке и тактичке опреме, наоружана даљински управљана безпосадна платформа "Милош", нова генерација осматрачких оптоелектронских система "МИП 1" као и оклопна борбена возила "Лазар 3".

Осим тога, пројекат "1500 " обухвата и сет комуникационо-информатичке опреме са одговарајућим софтверима командно-информационог система, извиђачке беспилотне ваздухопловне платформе "Врабац" и "Квадрокоптер" и нова неборбена возила "Застава НТВ".

Video file

Војска изводи показну вежбу на којој ће бити представљено ново стрељачко наоружање. Ново наоружање је и завршној фази или у некој од фаза израде и касније ће биће укључено у стандардну поставку наоружања Војске Србије.

Вежба се одвија кроз борбу са непријатељем који је представљен у види мета које су постављене на полигону.

Нове пушке које представили су унапређени хеклер и кох и намењене су борби у урбаним срединама. Четрдесет система наоружања се налази на тестирању и у фази израде и чиниће окосницу модернизовања наоружања Војске Србије.

Video file

Визуелно наоружање које ће бити укључено у поставку наоружања оспособљени су да и на великим и малим даљинама погађа прецизно мету као и по дневном и ноћном режиму. Војска Србије добиће и нова оклопна возила по имену Милош са 300 коњских снага и Лазар са 500 коњских снага који су оспособљени за прецизно гађање мета појединачно и у рафалној паљби.