Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ВУЧИЋ СЕ ОБРАТИО ИЗ ПАРИЗА: "Нема више тајни, Немци и Британци подржавају Куртија" (ФОТО/ВИДЕО)

11.11.2022. 13:53
Пише:
Србија Данас
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Printscreen

Председник Србије Александар Вучић борави у дводневној посети Паризу, током које се јуче састао са председником Француске Емануелом Макроном.

Током другог дана боравка у главном граду Француске, председник Вучић имао је низ билатералних сусрета са европским и званичницима земаља учесница Париског мировног форума, међу којима су и високи представник Европске уније за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ и специјални представник Европске уније за дијалог Београда и Приштине и друга регионална питања Западног Балкана Мирослав Лајчак.

Након билатералних сусрета, председник Вучић присуствоваће поподневној сесији Париског форума о миру.

ВУЧИЋ СЕ САСТАО СА КАТАЛИН НОВАК У ПАРИЗУ: "Односи Србије и Мађарске на историјски највишем нивоу"

ВУЧИЋ СЕ САСТАО СА КАТАЛИН НОВАК У ПАРИЗУ: "Односи Србије и Мађарске на историјски највишем нивоу"

РАЗОЧАРЕЊЕ ЗБОГ ОДЛУКЕ ТЗВ. КОСОВА! Високи званичник САД-а се огласио на Твитеру, открио детаље разговора са Вучићем

РАЗОЧАРЕЊЕ ЗБОГ ОДЛУКЕ ТЗВ. КОСОВА! Високи званичник САД-а се огласио на Твитеру, открио детаље разговора са Вучићем

"УПС... ИМАМО ГА!" Лалић открио: CNN још 2014. године имао спреман прилог о убиству Вучића (ВИДЕО)

"УПС... ИМАМО ГА!" Лалић открио: CNN још 2014. године имао спреман прилог о убиству Вучића (ВИДЕО)

О састанку са Борељом и Лајчаком

- Борељ и Лајчак су ми говорили о разговору са Куртијем и нису били ни мало оптимистични. Тешко је пронаћи рационалан предлог, ви знате ко је крив, а има заштиту веома моћних. Може да уради шта хоће, али увек ће имати подршку Немачке и Велике Британије - додао је председник. 

- Србија неће да се одрекне ничег свог. Да покушамо да нађемо компромисно решење. Лако је туђим територијама трговати. Шта чекају поједини у Европи? Чекају да Србија направи грешку... Први пут када се рецимо догоди да Срби одговоре на насиље Приштине, тада ће Срби бити криви. Сећате се ситуације са возом, сметало им је то што је на возу писало Србија и што је воз био осликан... То што они малтретирају људе, не формирају Заједницу српских општина...

Председник је говорио и о сусрету са Каталин Новак.

- Причали смо о свему, предстојећој зими, гасу, наши односи су на историјском максимуму. Добар разговор смо имали.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Printscreen

О лажима хрватских медија

- Мислим да сам био веома задовољан после састанка са председником Макроном. У нашем народу постоји изрека "Докон поп и јариће крсти", нек ми опросте попови, али нико није тако докон као хрватски медији. А пошто то сад иде на кликове, они не могу ништа да продају ако нема та вест Вучића у себи. Ако киша пада код њих, а код нас сија сунце, Вучић је крив. Не занима ме шта пишу хрватски медији.

О великом хапшењу

- Чуо сам да је МУП похапсио неке људе, не знам све детаље, није то само кроз сведочење неког од заштићеног, већ и у комбинацији са оним што се сазнало из истраге и са скај апликације. Те особе су сладострасно желеле, неки моју, неки смрт моје деце, али и других људи. Није моја безбедност угрожена, већ безбедност нашег народа на КиМ. Пустите ви моју безбедност, то је мање битно.

Честитао Дан победе

- Честитам празнк народу, јунаштво српског народа треба да се памти. 

Обраћање Вучића

- Чека нас веома компликована ситуација после 21. новембра. Курти покушава једностраним потезима да протера Србе са њихових огњишта - истакао је председник.

Председник је нагласио да европски представници имају у понедељак састанак министара спољних послова, али да не верује да ће ту нешто много да се промени.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Printscreen

- Они да желе да услове Приштину, увек могу и визама и енергетиком и подршком чланству у Савету Европе. Нема ту више тајни, јасно је да су Немци ти који им пружају подршку за противправне акте унутар ЕУ, а Велика Британија изван Уније.

- Нема ту више тајни. Немци су ти који им пружају подршку у ЕУ, а ван ЕУ то је Велика Британија.

Како каже, размена са Француском је све већа, што је, како каже, добра вест.

Састанак са Жозепом Борељом и Мирославом Лајчаком

Вучић се састао са високим представником Европске уније за спољну политику и безбедност Жозепом Борељом и високи представник за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком нешто пре 14 часова.

- Отворен разговор са #josepborell @europeancommission и @miroslav.lajcak о актуелној ситуацији на Косову и Метохији, европском путу наше земље, али и усклађивању спољне политике Србије са #EU. Истакао сам да је од највећег значаја да европске институције и земље чланице ЕУ остану при чврстом ставу да Приштина коначно треба да крене да испуњава преузете обавезе, што се, пре свега, односи на формирање Заједнице српских општина, чиме би и у пракси показали наводну приврженост наставку дијалога и решавању свих отворених питања. Сагласили смо се да је неопходно спустити све тензије, смирити напетости и рационално решавати проблеме, на чему Србија увек инсистира. Председник Републике Србије Александар Вучић на радном ручку са високим представником ЕУ за сполјне послове и безбедносну политику и потпредседником Европске комисије Жозепом Борељом и специјалним представником Европске уније за дијалог Београда и Приштине и друга регионална питања Западног Балкана Мирославом Лајчаком - написао је председник на свом Инстаграм профилу.

Вучић разговарао са председницом Мађарске

Председник Александар Вучић састао се са председницом Мађарске Каталин Новак, а током разговора потврђено је да су односи Србије и Мађарске на историјски највишем нивоу.

- Претпостављам да би други људи у оваквој атмосфери причали о Паризу, његовим лепотама, неким обичним стварима, али, пошто ја то не умем, говорили смо о политици. Председница Мађарске и ја још једном смо потврдили да су односи Србије и Мађарске на историјски највишем нивоу, разговарали о свим важним билатералним питањима, а ја сам искористио прилику да Каталин Новак упознам и са свим дешавањима на Косову и Метохији - написао је Вучић на Инстаграму, уз фотографије са састанка.