Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Председник Вучић у посети фабрици Телеоптик жироскопи

08.07.2018. 12:31
Пише:
Србија Данас
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Танјуг/​Филип Краинчанић

Предузеће је спашено од гашења и приватизације и сада успешно ради

Председник Србије Александар Вучић, заједно са министром обране Александром Вулином и начелником Генералштаба Војске Србије Љубишом Диковићем, посетио је данас фабрику Телеоптик жироскопи у Земуну, која се бави развојем и производњом најсофистициранијих система наоружања, оптичких и оптоелектронских справа. 

Председник Вучић обишао је Одељење СМД у ком је инсталирана аутоматизована линија за израду електронских плоча за електронске блокове система који се производе у фабрици, затим Одељење за заштиту нано технологије, где се налази јединствена машина, највећа на Балкану, која служи за наношење нано честица на предмете разнородних материјала.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Танјуг/​Филип Краинчанић

Такође, обишао је и и одељење предмонтаже, Белу собу, где се врши завршна монтажа и подешавања оптичких и оптоелектронских уређеја, као и нову машинску радионицу.

Влада Србије је још за време мандата Александра Вучића као премијера започела улагања у Телеоптик жироскоп фабрику у Земуну, а садашњи председник захвалио је влади на наставку улагања.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Танјуг/​Филип Краинчанић

- Овде се раде мотори за главе за навођење ракета. То је мозак система одбрамбене индустрије Србије - рекао је Вучић и изразио задовољство што је срео раднике ове фабрике, најављујући нова улагања у Телеоптик од 6 милиона евра.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Танјуг/​Филип Краинчанић

- Ова фабрика је била пред гашењем, а сада ради. Драго ми је што смо помогли. Урадили смо добру ствар. Имамо још много фабрика којима треба да помогнемо - рекао је Вучић.

Он је додао да се фабрике обнављају, и захваљујући томе опстају.

- Укупан извоз нашег оружја, муниције, оруђа 2012. био је 154 милиона евра, прошле године 560 милиона а ове очекујемо преко 620 милиона. Кад израчунате то је у односу на 2012. четири пута повећање и на то сам поносан - поручио је он.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Танјуг/​Филип Краинчанић

Председник Србије најавио је и повећање плата радницима Телеоптика.

- Радници овде раде за изузетно мале плате. Нећу ја да вам кажем, ваши руководиоци ће вам рећи за који дан колико повећање плате ће бити. Бићете нешто задовољнији - рекао је Вучић на конференцији за новинаре после обиласка фабрике.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Танјуг/​Филип Краинчанић

Како је нагласио, неопходно је задржати раднике овде да не оду у друге компаније.

- Данас је воде ситуација знатно боља, то је некад била угашена компанија, данас живи - рекао је он.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Србија Данас

Руководиоци предузећа захвалили су председнику Србије на посети.

Војска уништавана по налогу оних који су нас бомбардовали

На питање ко је намерно уништавао нашу војску, Вучић каже да су то радиле одређене структуре по налогу оних који су нас бомбардовали.

Вучић је рекао да је неодговорна политика Ђиласа и Јеремића довела до одлуке Међународног суда који је на наше питање поводом проглашења независности Косова одговорио у корист Албанаца.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Танјуг/​Филип Краинчанић

Председник је објаснио да нема разлике између лидера такозване опозиције који само желе да се дочепају власти.

- Они су сви исти. И Јеремић, Ђилас, Јанковић и Обрадовић. Време ће то показати. Обичне сецикесе које гледају како да узму новац у свој џеп - рекао је Вучић.

Резултати видљиви

Председник Србије истакао је да су многи сумњали у оно што је говорио, а резултати су видљиви на свим пољима.

- Плате су повећане, јавни дуг је смањен, имамо све више километара путева, Земља се развија - рекао је Вучић.

Предузеће спашено од гашења

Влада Србије је, како је саопштило Министарство одбране крајем прошле године, уложила у Телеоптик жироскопе скоро седам милиона евра и најављено је да ће то предузеће реализовати уговоре вредне више од 10 милиона долара.

Захваљујући финансијској подршци владе у Телеоптик жироскопима су купљене машине и реновирана је хала како би ове године могла да почне производња најмодернијих машина у области одбрамбене индустрије.

Од почетка опремања новом опремом, кроз инвестициони програм владе, запослено је нових 40 радника, а до краја ове године планира се запошљавање даљих 40 - превасходно ижњењера и техничара у развоју и производњи.

Укупан број запослених достићиће 250 запослених и радно ангажованих лица.

То предузеће је спашено од гашења и приватизације и сада успешно ради, а најављено је и запошљавање младог кадра.

Када је реч о новој опреми у фабрици Телеоптик жироскопи, набављене су нумеричке машине са већом ефикасношћу, које ће обезбедити обављање послова за нашу војску, али и домаће и иностране партнере.

У наредним годинама се планира увођење у Војску Србије више од 95 различитих нових типова наоружања.

Телеоптик жирокопи су били најбоље предузеће у области вођења ракета и глава за самонавођење по лиценци, а сада раде и разне оптоелектронске справе за инострано тржиште.