Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ВУЧИЋ У ПОЖАРЕВЦУ ОБИШАО ИЗГРАДЊУ БРЗЕ САОБРАЋАЈНИЦЕ: Стизаћемо Београд-Градиште за сат и пет, Београд-Голубац сат и 20 минута

12.07.2023. 08:36 09:26
Пише:
Србија Данас
vucic
вуциц / Извор: Фото: ТВ Пинк/Принтсцреен

Председник Србије Александар Вучић обишао је данас радове на изградњи брзе саобраћајнице од петље Пожаревац, преко Великог Градишта, до општине Голубац

Председник Вучић стигао је и разговара са извођачима радова. 

ШЕФИЦУ ЕУ ПИТАЛИ ДА ЛИ ЋЕ УТИЦАТИ НА КУРТИЈА ДА ПРИХВАТИ ПЛАН ДЕЕСКАЛАЦИЈЕ: Урсулин одговор показао сво лицемерје Запада

ШЕФИЦУ ЕУ ПИТАЛИ ДА ЛИ ЋЕ УТИЦАТИ НА КУРТИЈА ДА ПРИХВАТИ ПЛАН ДЕЕСКАЛАЦИЈЕ: Урсулин одговор показао сво лицемерје Запада

"ДА, И ЈА САМ СНС БОТ": Вучић одговорио на хајку и пружио подршку симпатизерима Српске напредне странке (ФОТО)

"ДА, И ЈА САМ СНС БОТ": Вучић одговорио на хајку и пружио подршку симпатизерима Српске напредне странке (ФОТО)

"СКУПЉАМО БОТОВЕ НА ПРОМЕНАДИ" Председник Вучић ухватио кратак предах са министром Вучевићем (ФОТО)

"СКУПЉАМО БОТОВЕ НА ПРОМЕНАДИ" Председник Вучић ухватио кратак предах са министром Вучевићем (ФОТО)

- Мислим да можете брже, да до краја 2025. завршите. За две и по године, стизаћемо Београд-Градиште за сат и пет, сат и 10 минута, Београд-Голубац сат и 20. Цео исток добија на вредности, онда ћемо да уговарамо наставак. Ово радимо и градимо јер добар део људи жели да се врати из иностранства, а пут је услов за тако нешто. Имате Италију, Аустрију, Швајцарску, повећавају се трошкови тамо, а људима је ово један од услова за повратак, пут. Да људи виде да овде уз мање примања, виде да могу да раде, да се врате у нашу земљу - рекао је председник на почетку обиласка. 

- Суштина је у томе да ми имамо мањи одлив становништва. У односу на Бугарску, која формално не би требала да има мањи број становника, видите да су код њих мигрантна кретања већа - рекао је председник Вучић.

- Питање је новца, не смете да угрозите план. Све је теже наћи финансирање, због тога се ослањамо све више на буџет свој. Да радимо ми то, крвоток Србије и цела земља ће изгледати другачије.

vucic
вуциц / Извор: Фото: ТВ Пинк/Принтсцреен

Председник Вучић је поразговарао са кинеским радницима, који раде на изградњи ове саобраћајнице и пожелео им срећан рад и том приликом поручио:

- Волимо кинеску браћу.

Након обиласка радова, Вучић је рекао да је је укупна дужина саобраћајнице је 68 километара, подељена је у три деонице.

- На њима ради кинеска компанија, са наше стране су задужени Коридори Србије. Ово је пут у будућност за цео исток Србије, није Чен Бо погрешила кад је рекла да повезује најлепше крајеве југоисточне Европе. Тешко је наћи лепше крајеве. Још много инфраструктурних радова морамо да направимо у Градишту и Голупцу - рекао је Вучић.

- Морамо још много радова да направимо, да повећавамо туристичке понуде, код Градишта, ту је Дунав најшири. Прелепо је то видети, позивам све људе да посете Голубац, Виминацијум, много тога може да се види у овом делу наше земље. То није питање само туризма, то је питање и запошљавања великог броја људи и њиховог повратка. Чим зауставите одлив из земље види се предност на друге, где је нижа стопа запослености. Важно је да наставимо да радимо и да се боримо, да изградимо што више можемо нашу Србију - рекао је Вучић.

Обилазак радова почео је у 08.30 сати.

Након обиласка радова на изградњи брзе саобраћајнице председника очекује састанак са министром спољних послова Израела Елијем Коеном.

vucic
вуциц / Извор: Фото: ТВ Пинк/Принтсцреен

На првој деоници брзе саобраћајнице увелико се изводе радови и на изградњи новог моста преко Велике Мораве.

Мост се налази на осмом километру прве деонице, а радове заједно са Вучићем обилазе и министар грађевинарства, сабраћаја и инфаструктуре Горан Весић, амбасадорка Кине у Србији Чен Бо и директор Коридора Србије Александар Антић, као и представници локалних самоуправа.

Брза саобраћајница од Пожаревца, преко Великог Градишта, до општине Голубац дуга је скоро 68 километара, а предвиђена је изградња укупно 52 моста и надвожњака, пет петљи и 16 кружних раскрсница. 

Брза саобраћајница пројектована је за брзину од 100 километара на сат. Планирана је изградња три деонице, које ће имати по две саобраћајне траке у оба смера, ширине по 3,5 метара. 

Тзв. Дунавски коридор ће се у рад пуштати сукцесивно. Извођац радова је кинеска компанија Шандонг хај спид групом, док су подизвођачи српске фирме. 

Пројекат је вредан 337 милиона евра. На траси је ангажовано 370 радника и 190 транспортних средстава и јединица мехаизације. Радови су почели у новембру 2021. године код петље Пожаревац. 

Брза саобраћајница ће спојити Пожаревац, Голубац и Велико Градиште са Коридором 10. Када пројекат буде готов, од Београда до Великог Градишта ће моћи да се стигне за мање од сат времена, а до Голупца за 70 до 75 минута.