Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"ПОНОСАН САМ ШТО СВОЈ ОБРАЗ НИСМО ПОГАЗИЛИ" Вучић у посети Руском дому: "Србија је сувише јака да би могли да је руше и сруше" (ФОТО)

10.01.2024. 10:38
Пише:
Србија Данас
Foto: Pink TV/Printscreen
Фото: Пинк ТВ/Принтсцреен / Извор: Фото: Пинк ТВ/Принтсцреен

Са Боцан-Харченком председник Вучић гледао је историјски филм о Русији и Србији

Председник Србије Александар Вучић био је данас у посети Руском дому у Београду.

"ПОМНО ПРАТИМО СИТУАЦИЈУ" Вашингтон се огласио о враћању служења војног рока у СрбијиVojska Srbije

"ПОМНО ПРАТИМО СИТУАЦИЈУ" Вашингтон се огласио о враћању служења војног рока у Србији

ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ МЕЂУ 30 ВОДЕЋИХ СВЕТСКИХ ПОЛИТИЧАРА У ДАВОСУ, А ЗА КУРТИЈА ШАМАР: Ево како је обележен лидер лажне државе!Aleksandar-Vučić

ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ МЕЂУ 30 ВОДЕЋИХ СВЕТСКИХ ПОЛИТИЧАРА У ДАВОСУ, А ЗА КУРТИЈА ШАМАР: Ево како је обележен лидер лажне државе!

ОТКРИВЕНО КАКВА ЈЕ БЕЗБЕДНОСНА СИТУАЦИЈА У СРБИЈИ: Уследиће важне промене, полиција све чешће проналази оружје код Албанаца!albanci

ОТКРИВЕНО КАКВА ЈЕ БЕЗБЕДНОСНА СИТУАЦИЈА У СРБИЈИ: Уследиће важне промене, полиција све чешће проналази оружје код Албанаца!

Председника Вучића дочекали су директор Руског дома Јевгениј Баранов и амбасадор Русије Александар Боцан-Харченко.

Вучићу је у Руском дому уручена књига, чланска карта библиотеке и слика.

- Ми желимо боље и још више, имамо могућности и подршку од председника. Он се увек залаже за боље односе. Било је напретка у протеклим годинама у привреди, што је веома важно и у заједничком интересу и србије и Русије. Сва улагања, више пута сам био тамо и добио сам веома снажан утисак, јер ово је велики пројекат. Завршен је и надам се да ће ичи даље ова кампања, у коју имам поверења. Култура и политичка сарадња је добра - рекао је амабасадор Боцан-Харченко.

Foto: Pink TV/Printscreen
Фото: Пинк ТВ/Принтсцреен / Извор: Фото: Пинк ТВ/Принтсцреен

Односи су веома добри! Ово су веома добре ствари, нарочито у домену културе. Ја имам и лични однос, јер је мој отац велики русофил и овде сам гледао неке цртаће руске. Први пут сам добио Коњић Грбоњић овде. Србија и Русија имају традиционално пријатељство - казао је Вучић.

Он се уписао и књигу и написао да је срећан што је имао прилику да посети Руски дом и да сазна много о култури наших руских пријатеља.

- Републици Српској јесам честитао али славље нисам организовао - рекао је Вучић додавши да никад у историји Србија није толико помагала Српску као сада.

Вучић је казао да славље у Републици Српској поводом обележавања 9. јануара није он организовао, али да је честитао Дан РС.Вучић је приликом обиласка Руског дома у Београду рекао да је честитао Дан Републике Српске и прошле године, а да намерава да га честита и убудуће.

- Поносан сам на чињеницу да не само руководство, него и сви људи у РС знају да Србија никада у историји није толико помагала РС како то чини данас - рекао је Вучић.

Председник се осврнуо на тврдњу да Стејт департмент помно прати ситуацију у вези са иницијативом Генералштаба Војске Србије о враћању обавезног служења војног рока.

- Клан Косова је питао Американце шта мислите о томе што Србија размишља да врати стодневни војни рок. "Помно пртимо шта се збива" , одгводорили су они. И ја помно пратим све што се збива свугде у свету. Оно што не морате помно да пратите - јесте да се сви наоружавају. Наоружавају се и сви у региону, наше је да не заостајемо, и све што вам могу рећи јесте да не заостајемо - ускоро ћете то моћи и да видите - рекао је председник на питање о наоружавању Француске. 

Foto: Pink TV/Printscreen
Фото: Пинк ТВ/Принтсцреен / Извор: Фото: Пинк ТВ/Принтсцреен

Председник се сетио и свог детињства како га је отац доводио у салу Руског дома да гледа цртане филмове, а Коњић Грбоњић му је био најдражи. Подсетио се и како је сала тада изгледала, па рекао и како се људима чини да је некада све било лепше а то је људска природа, све вам је било боље и лепше кад сте били млади.

- Кад сам дечак био тата ме је доводио овде да гледам цртане филмове. Ова сала ме подсећа на ту, сад је вероватно дотеранија и сређенија. Људи чак и политичке догађаје тумаче у складу са годинама, па мисле да је некада све било боље. А није нипта било боље. Свет је напредоао много и све је сада много боље него што је тад. Да ли је вама било драже јер сте имали 30, 40 или 50 година мање? Па драже вам је. Јел ми било јепше кад сам имао 5 година или 53. Па лепше је са 5. Макар мање обавеза и мање одговорности - рекао је председник након што је похвалио филм о Москви. 

Председник је заједно са директором и амбасадором одгледао и историјски филм о Русији и Србији.

- Нисам ни знао да тако добро говори руски - рекао је председник. 

Председник сматра да се данас живи веома добро и да ће за 15 година бити још боље.

- Ја кад слушам "кад смо ми ишли у школу било је боље", па није. Било је можда више поштовања према наставницима, али што се тиче учила, наставних средстава... Много боље је данас, сада имамо мобилне телефоне, аутомобиле смо имали 1 на 6 породица, сада имамо два по породици. И тада смо се жалили, присећајући се да им је било боље ратно време. Замисли - било им је кад су гинули током рата... Па није, наравно0 да није, таква је људска природа. Као што ће и ових времена неко да се сећа као да су била много боља, иако ће за 15 година да се живи много боље него данас - рекао је председник. 

Foto: Pink TV/Printscreen
Фото: Пинк ТВ/Принтсцреен / Извор: Фото: Пинк ТВ/Принтсцреен

- Шта мене брига како ће ко да тумачи ову посету Руском дому, отказивао сам због обавеза већ неколико пута... Србија је суверена, независна и слободна земља... Зар стварно мислите да треба да бринем о сваком коментару било кога из света...Србија је сувише јака да би неки злобни људи могли да је руше и сруше својим коментарима и пријатељство двају народа не можете у тренутку кад су тешка времена да стављате по страни јер вам је тако лакше... Јер онда то није пријатељство, пријатељство се доказује и показује у тешким временима. Ја сам поносан што Србија свој образ није погазила - рекао је Вучић  и истакао да пријатељство није пријатељство ако га напустиш у тешким временима.