Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ВУЧИЋ ИЗ СКОПЉА Надам се да ће влада бити до 15. марта, Скупштина пре Сретења, за који дан побадамо шипове за EXPO!

22.01.2024. 09:37
Пише:
Србија Данас
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: ТАНЈУГ/ ВЛАДА РЕПУБЛИКЕ СЕВЕРНЕ МАКЕДОНИЈЕ

Председник је најавио потписивање протокола о слободном тржишту рада.

Председник Републике Србије Александар Вучић присуствоваће данас сусрету „Западни Балкан и ЕУ“ и састанку лидера о Плану раста за Западни Балкан у у Републици Северној Македонији.

Обраћање председника уживо из Скопља

- Имали смо неколико ствари за које мислим да су важне, овде буде и неколико непријатних детаља, али не желим о томе... У 14 сати се потписују два протокола које смо месецима чекали а реч је о ступању на снагу потпуно слободног тржишта рада - Србија, Албанија и С. Македонија, а то је за нас важно због превазилажења проблема с радном снагом што значи да је то реч о 11 милиона становника кад додате број становника Албаније и С. Македоније.

- После синоћњег састанка с лидерима З. Балкана имали смо сусрет са О Брајаном и вечеру којој су присуствовали сви - и Курти и Рама, представника Албанаца из С. Македоније Аљи Ахмети...

- Уколико будемо успели да до априла ускладимо легислативу, да ди краја марта изгласамо важне законе, то прво распоређивање новца могло би да буде већ у мају или почетком јуна, пре њихових избора који се одржавају 9. јуна. Оно што је за нас још важније јесу зелене линије за наше камионе, то би смањило наше оперативне трошкове са ЕУ, о томе ћемо са Хрватском и Мађарском..

На рачуну имамо 4 милијарде

Вучић је рекао да на рачуну имамо 4 милијарде и немамо потребе да се задужујемо... Додао је и да је овде поновљено као и у Давосу да је прошла година била најлошија у свету кад је реч о привредном расту а за нас није била тако лоша, али ми морамо да убрзамо наш раст да буде 3,6, 3,8...

Вучић је нагласио да се разговарало искључиво о економским темама што је добра ствар.

- Кад је реч о слободном тржишту радне снаге то нам је сад све решено са С. Македонијом и Албанијом а то смо могли само кроз Отворени Балкан (Опен Балкан).

О формирању нове владе

- Надам се да ће бити формирана до 15. марта, а Скупштина пре Сретења 10, 11, 12 фебруар, последњи дан. Од 1. очекујте конститутивну седницу. Жури нам се, за који дан побадамо шипове за EXPO - казао је Вучић додајући да ће наша национална лепотица - национални стадион бити лепши од свих осим можда оног Реала.

О укидању динара на КиМ

Разговарао сам са О’Брајаном и о томе и наредних дана настављамо консултације, рекао је Вучић додавши да би желео да дође на Космет да разговара с нашим народом. Председник је подсетио и ко зауставља све важне споразуме у ЦЕФТА а онда поновио и речи О’Брајена који је синоћ рекао да ко зауставља друге у ствари зауставља себе.

Вучић је казао да имамо много енергије и много планова и да је код нас ризик од сиромаштва много мањи него, рецимо, у Италији или другим ЕУ чланицама.

О литијуму

То је бело злато, то је наше благо, одувек сам говорио исто, једино ако смо ми потпуно луди и једини у свету да га се одрекнемо, што се мене тиче сутра ујутру бисмо почели али уз највишу заштиту животне средине и грађана, али да нам Немци уз своје немачке стандарде гарантују да ће тако бити... Хоће ли бити или неће, нажалост не зависи од мене... Да сам премијер, рекао бих кад ме изаберете, сутра ујутру почињемо...

Рама на панелу 

- Имали смо вечеру где смо схватили да ми можемо имати цивилизован разговор и можемо причати о економији и људима, а не уплитати у то ратове.

- Морате замислити где бисмо били да је ЕУ озбиљнија по питању регионалних интеграција - рекао је Рама

Он је нагласио да је „важно схватити да је интеграција велики изазов и велика добит ако то заиста желимо, па жртвујете и губите све”.

Шеф албанске владе је рекао да „морамо заборавити боју застава сукоба. Наша застава треба да буде застава ЕУ“.

- Док нас ЕУ не учини својим делом, хајде да направимо заједничко тржиште на Балкану - рекао је Рама.

Рама је нагласио да "Албанија није толико патриотска".

- Спремни смо да радимо са свима, да вам свима помогнемо.

  

 Вучић на панелу

- Хвала на гостопримству Дмитре, хвала и осталима. Чули смо од Копмана и О Брајана све што смо хтели да знамо. Не видим реални полтиички ризик ни за једног од учесника овде, осим за нас.

- За нас су важне зелене линије и заједнично европско тржиште. Зелене линије су ако не и  најважније и веома су важне за стварање бољег пословног окружења за наше људе, али и за све оне који желе да инвестирају у овај регион - рекао је Вучић на панел дискусији.

Трудићемо се да створимо одлично бизбнис за окружење за све инвеститоре, усвојићемо и имплементирати нове идеје на пољу заједничког јединственог тржишта и бићемо спремни да их извршимо. Верујем да ћемо то успети.

Вучић је ppomenuo и одличне успехе које је донео "Отворени Балкан".

- Знамо да нећемо бити у ЕУ у наредне две године и не можемо себи да пуцамо у ногу.- Добро је што разговарамо о економији и људима, то су области у којима, верујем, увек можемо наћи заједнични језик, и то је добро - рекао је председник Србије на крају свог обраћања.

    

О Брајан на панелу

Помоћник америчког државног секретара Џејмс О'Брајен је током говора за столом лидера Западног Балкана и високих представника америчке администрације и ЕУ рекао да земље треба да раде и сарађују на стварању бољих могућности за грађане.

- Можемо да урадимо ствари на боље. Подржавамо аспирације и о томе смо разговарали. Никада ниси био ближи. Ово је ствар наде јер се разликује од других понуда. Свака држава мора да ради практичан посао, а грађани морају да осете корист. Овде говоримо о слободама да се људима и роби омогући слободно кретање и то се дешава. САД подржавају ту идеју“.

Он је додао да смо „помогли овом региону и остаћемо посвећени, али смо фокусирани на укључивање земље у тржиште кроз прецизирање иницијатива које су важне за пословање грађана у региону”.

- Дакле, сваки појединац уштеди око 5% сваки пут када пребаци новац у и ван региона, и људи ће то осетити. Морамо развити и механизме за имплементацију, јер многи од ових процеса или оваквих састанака људима звуче апстрактно”.

Вучић се огласио на Инстаграму

Председник Вучић огласио се из Скопља на свом званичном Инстаграм профилу.

"Данашњи састанак је важан за напредак целог региона. Разговарали смо са америчким и европским представницима о Плану раста и о заједничком европском тржишту", написао је председник Србије на свом званичном Инстарам профилу. 

Почела панел дискусија

Панел дискусија лидера почела је након обраћања лидера и отварања сусрета.

- За нас су важне зелене линије и заједнично европско тржиште. Зелене линије су ако не и  најважније и веома су важне за стварање бољег пословног окружења за наше људе, али и за све оне који желе да инвестирају у овај регион - рекао је Вучић на панел дискусији.

О Брајан поздравио отварање скупа

Главни изасланик САД за Европу и Евроазију Џејмс О Брајан стигао је на скуп и поздравио отварање скупа.

- Веома сам задовољан што сам овде. Ми смо увек стајали уз Северну Македонију, поносни смо што радимо са овом владом - рекао је он. 

Герт Јан Копман из ЕК на скупу

Герт Јан Копман, генерални директор Европске комисије за суседство и преговоре о проширењу обратио се новинарима.  

Обратио се Вучић

- Састанци које смо имали синоћ важни су за читав регион, разгразоварали смо о две важне ствари - учешће у заједничком европском тржишту и оно што је за нас битно јесу оне зелене линије за наше камионе да могу слободно да пролазе преко границе ЕУ, да снажимо нашу трговину и нашу индустрију, да снижавамо оперативне трошкове - казао је Вучић додајући да је за то неопходно да ми то и сами урадимо у региону.

- Оно што је важна вест јесте да ћемо у наредним данима потписати 2 важна протокола за отпочињање од 1. марта функционисања споразума о слободном приступу о тржишту радне снаге у Тирани, Београду и Скопљу а други део јесте План раста и о томе смо дуго синоћ разговарали шта ми треба да предузмемо да бисмо тај новац добили, који су услови, које реформе треба да предузмемо...

- Што се Београда тиче ми смо наш План раста у суботу представили за наредне три године, даћемо све од себе да те реформе учинимо да добијемо приступ тим средствима, само ми радећи сви заједно можемо да направимо велики напредак... Чини ми се да је ово први пут да се састајемо и да се само говори о економским а не политчким питањима у којима се разликујемо - закључио је Вучић у укључењу уживо из Скопља.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Youtube Printscreen/Tanjug News Agency official

Ковачевски отворио скуп

Премијер Северне Македоније Димитар Ковачевски отворио је кратким обраћањем скуп.

Стигао Рама

Албански премијер Еди Рама стигао је на Самит. 

Планиране активности

Панел дискусија лидера планиран је за 9.40, а Пленарни састанак лидера са представницима Међународних организација за 11 сати. Прес конференција лидера Западног Балкана заказана је за 12 и 15. 

Вучић присуствовао вечери са лидерима региона уочи данашњег састанка у Скопљу

Председник Србије Александар Вучић присуствовао је вечери коју је приредио премијер Северне Македоније Димитар Ковачевски, уочи данашњег састанка лидера Западног Балкана и ЕУ у Скопљу.

"Пред сутрашњи састанак лидера Западног Балкана и ЕУ на вечери у винарији Камник. Хвала нашем домаћину Димитару Ковачевском на гостопримству!", написао је Вучић у недељу вече на инстаграм налогу ''будуцностсрбијеав''.

Ковачевски је пожелео добродошлицу председнику Србије и лидерима региона који ће данас учествовати на састанку посвећеном Плану раста региона, који је усвојила Европска комисија.

„Вечерас смо у пријатељској атмосфери са лидерима Западног Балкана потврдили наше ставове о интеграцији региона у ЕУ“, написао је Ковачевски на Фејсбуку.

Он је навео да је свима, и на Западном Балкану и у Европи, потребно јединство и стабилност. "Место свих држава региона је у ЕУ и ми имамо неопходан лидерски потенцијал да доносимо смеле одлуке за бољу будућност", навео је Ковачевски.