Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"ЧУВАЋЕМО НАШЕ БРАТСТВО" Путин следеће године у храму Светог Саве, Вучић у Москви на ВОЈНОЈ ПАРАДИ 9. маја! (ФОТО/ВИДЕО)

04.12.2019. 15:00 15:22
Пише:
Србија Данас/Курир
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Председништво Србије

Председник Србије Александар Вучић састао се са председником Русије Владимиром Путином.

Два председника ће најпре имати састанак у четири ока, а потом ће разговоре наставити с делегацијама на радном ручку који Путин приређује у част председника Србије.  

14:27
Завршен састанак, почиње обраћање јавности

Путин је прво подсетио на братство два народа које је свој врхунац досегло у Другом светском рату и борби против фашизма.

- Позвао сам председника Вучића да дође у Москву 9. маја, и почаствован сам што је прихватио позив - рекао је Путин, па скренуо пажњу на све јаче економске везе два народа.

- Наше енергетске фирме су међу највећим инвеститорима у Србији, и Русија је највећи снабдевач гаса за српско тржиште. Такође смо потпуно спремни да оснујемо центар за ремонт руске авиотехнике у Србији - нагласио је Путин.

Председник Русије је поменуо и издашну руску помоћ за храм Светог Саве, говорио је о културној сарадњи, а затим је најавио и враћање изгубљене странице Мирослављевог јеванђеља Србији. Путин је поновио да Русија остаје привржена српској неутралности, и да ће проширити сарадњу на пољу одбране.

- Наша земља је у потпуности привржена српској војној неутралности, и ми не само да испоручујемо напредно оружје Србији већ смо спремни да успоставимо заједничку производњу. Српска војска такође стално учествује на војним играма у Русији.

Затим се обратио председник Вучић, који се прво захвалио на гостопримству и за чињеницу да Путин увек има времена за једну малу земљу попут Србије.

- Желим да обавестим грађане Србије да смо имали веома добре разговоре, веома садржајне, и да сам задовољан резултатима. Захвалан сам Путину на његовом личном доприносу да наши односи буду одлични, и ми знамо да Србија никада не би била бомбардована да је Путин био на власти 1999. године.

- Политичка сарадња наша два народа је таква да рачунамо једни на друге у свим међународним институцијама. Не постоји документ за који би Русија гласала, а да је против Србије, а исто то Руси могу да очекују од нас - рекао је Вучић, па објаснио шта је рекао Путину поводом Косова.

- Ја сам пренео председнику Путину моја скромна очекивања по питању преговора са албанском страном. Није могуће да искамче признање од нас а да ми ништа не добијемо. Захвалан сам и Русији и Путину што нам пружају сталну подршку - објаснио је Вучић.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Председништво Србије

Вучић је затим скренуо пажњу на досадашњу неизвесност у снабдевању гаса, и најавио је да су ти проблеми после овог разговора превазиђени.

- Хоћу да се захвалим руској страни на подршци изградњи храма Светог Саве у Београду, а ми ћемо уложити још новца, и сматрамо да пре краја следеће године то може бити завршено, и позвао сам председника Путина да присуствује.

- Веома сам почаствован на позиву да дођем у Москву 9. маја. Ми ћемо чувати наше братство, и то нам нико не може одузети. Бројни представници разних земаља који ме питају што идем у Русију морају да знају да сам поносан што долазим у Русију и код Владимира Путина. Њима увек кажем да они морају да чекају у редовима да дођу код Путина, а ја чекам много мање, и Путин увек има времена за мене - рекао је Вучић.

Vladimir Putin
Владимир Путин / Извор: Фото: Председништво Србије

Два председника су потом одговарала на питања новинара, где је Путин још једном поновио да у Србији више неће бити проблема са снабдевањем гасом. 

Вучић је додао да се нада да ће следеће године доћи у Србију на отварање храма Светог Саве, једне од највећих православних светиња.

14:00
Путин тражио ванпротоколарни састанак са Вучићем

Председник Србије Александар Вучић борави у посети Русији где се састаје са шефом те државе Владимиром Путином. Поред протоколарних састанака, Путин је тражио да се види с Вучићем у "четири ока".

- Путин је тражио да се поред унапред заказаног формата "1плус3" насамо види с Вучићем. Он је затражио да се са српским колегом састане у "четири ока" и то после састанка делегација, а пре ручка, иако то протоколом није предвиђено - прича извор. Како се сазнаје руски и српски председник на том састанку отварају неколико најважнијих тема, од питања Косова, учвршћивања односа Србије и Русије, набавке наоружања. 

Подсетимо, Вучић и Путин су на званичном састанку, поред поменутих тема, разговарали о ситуацији у региону, Западном Балкану, па до тога како Путин сагледава политичку ситуацију у Европи, Евроазији и свету. 

12:00
Почео састанак два председника

- Хвала вам што сте привхатили наш позив, наши односи се развијају, наше стратешко партнерство се свакодно потврђује и ојачава, и у политичким и економским односима, као и у сфери безбедности - рекао је Путин на почетку састанка, који је био отворен за јавност.

После Путиновог срдачног поздрава Вучићу, председник Србије се захвалио домаћину и поручио да изузетно цени подршку Русије по питању Косова.

Vladimir Putin
Владимир Путин / Извор: Фото: Председништво Србије

- Ја морам и да вам кажем да нисам оптимиста по питању проналаска компромиса током преговора са Приштином - рекао је Вучић, па додао да наша трговинска размена напредује фантастичним темпом.

- Гасовод Турски ток је велика шанса за наш народ, и прави је залог за будућност Србије - рекао је Вучић, а затим је уследила размена позива и писма који је изазвао велику пажњу свих присутних.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Председништво Србије

- Позивам вас да поново дођете у Србију - рекао је Вучић домаћину, а затим му предао писмо патријарха српског Иринеја. 

Путин је са осмехом одговорио да очекује посету председника Вучића Москви у мају, чиме је фактички потврђено присуство нашег председника великој паради за Дан победе.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Председништво Србије

Два председника су се затим упутила на разговор у резиденцији "Бочаров ручеј", а потом ће разговоре наставити са делегацијама на радном ручку који Путин приређује у част Вучића.

Председник се огласио из Сочија

Ако на неког Србија може да се ослони у међународној арени то је Русија, у то нема никакве сумње, а исто тако они могу на нас да се ослоне, поручио је председник Србије Александар Вучић пре састанка са руским председником, додајући да су односи две земље пријатељски и братски.

Он је истакао и да је потребно, да би грађани Србије живели боље да наша земља има добре односе и са Русијом, ЕУ и свим другима.

- Нећемо ми да губимо своје пријатељство, (са Русијом) чак и да немамо ништа од свега тога што је рационално, само зато што нам то неко наређује, имамо своју политику и хоћемо да будемо свој на своме и ништа више - рекао је Вучић из Сочија.

Неки Европљатни питају председника зашто идеш код Путина.

- Јер ви чекате у реду, некада цекате и три сата када долази на састанак а ја не морам да чекам три сата и због тога идем - рекао је Вучић, додајући да исто важи и за Кину коју сви хоће да привуку за себе.

- Не треба само они да имају корист а ми да пропаднемо. Зато смо отворили врата и Србија неће да води самодовољну политику већ ћемо да сарађујемо са свима и да водимо политику како ми хоћемо у интересу нашег народа - рекао је он.

 Целу изјаву председника Вучића прочитајте кликом ОВДЕ.

У ЈЕКУ ПРИТИСАКА НА СРБИЈУ: Вучић 17. пут са Путином очи у очи, а ево како је поверењем изграђено пријатељство са Русијом!

У ЈЕКУ ПРИТИСАКА НА СРБИЈУ: Вучић 17. пут са Путином очи у очи, а ево како је поверењем изграђено пријатељство са Русијом!

Вучић из Сочија: У октобру Србија је имала рекордан раст од пет одсто - честитам нашим грађанима

Вучић из Сочија: У октобру Србија је имала рекордан раст од пет одсто - честитам нашим грађанима

Добре вести стижу из Брисела: Србија добила сагласност за отварање још једног поглавља!

Добре вести стижу из Брисела: Србија добила сагласност за отварање још једног поглавља!

"СРБИЈА ЈЕ СВЕТА ЗЕМЉА, СРБИ СУ ВЕЛИКИ НАРОД!" Лукашенко одушевио у парламенту и има ЈЕДНУ МОЛБУ (ВИДЕО)

"СРБИЈА ЈЕ СВЕТА ЗЕМЉА, СРБИ СУ ВЕЛИКИ НАРОД!" Лукашенко одушевио у парламенту и има ЈЕДНУ МОЛБУ (ВИДЕО)

ЗА ДОДАТНО ЈАЧАЊЕ ОДНОСА! Потписано СЕДАМ СПОРАЗУМА о сарадњи Србије и Белорусије

ЗА ДОДАТНО ЈАЧАЊЕ ОДНОСА! Потписано СЕДАМ СПОРАЗУМА о сарадњи Србије и Белорусије