Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ВУЧИЋ У УПИТНИКУ: Свим срцем и жаром ћу се борити за Косово и наш народ!

05.11.2019. 22:12 22:48
Пише:
Србија Данас
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Printscreen/RTS

Председник је гостовао у емисији Упитник на РТС-у

Председик Србије Александар Вучић гостовао је вечерас на Радио телевизији Србије где је говорио о актуелној политичкој, друштвеној и економској ситуацији у Србији.

Протест таксиста

- Да је још један дан трајао протест таксиста дошли бисте да ме истерате из Председништва. Каква је то моћ да све решавате, то је мука. Од мене тражите да решавам проблеме, да се борим за грађане. Моје питање за вас је да ми кажете где сам то нешто украо или за себе украо, јесам ли се борио за народ или за себе?

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Printscreen/RTS

Зар не видите да се полако припремам за то да се сам повучем? То је питање личне одлуке, видим да за нијансу имам мање енергије. Живим за пензије и плате људи, да то остане. 

Питање Косова

- Како то да до сад нисам испунио ништа, да нису решили оно што су мислили да су решили 2008? Можда сам крив што сам рекао људима истину, али ћу се борити свим срцем и жаром за Косово и наш народ. Толики сам издајник јер је 96 одсто гласало за Српску листу и носиоца Александра Вучића. Добио сам 4 ордена, од Николе Пашића први сам Србин који је добио орден Александра Невског, драго ми је што сам га добио од Путина а не од Јелцина. Добио сам орден Светог Саве првог реда, нисам га добио зато што сам то тражио или некога подмићивао, већ јер су неки људи то препознали а Синод гласао. Размишљао сам да га не примим, али су ми из канцеларије патријарха рекли да би то била увреда. 

Председник је додао да "није компромис са Приштином пораз Србије".

- Рекао сам да верујем и да се надам наставку дијалога, услов за то је да укину таксе. Кад би они се одрекли кампање за признавање Косова. Ми да њима дамо чланство у међународним организацијама а они да повуку таксе? Може танте за танте, не може танте за кукурику.

"Нисам ништа прећуткивао са Палмером"

- Нисам ништа прећуткивао са Палмером јуче, једини сам човек који је пред њим рекао да су и Американци, Французи, Немци и Енглези погазили тзв. косовски устав. Рекао сам 100 пута да Американци нису мењали своју позицију, они кажу обострано признање, то је еуфемизам за признање независности Косова. Ми ћемо инсистирати да ЕУ буде посредник у дијалогу и даље.

Olivera Jovićević
Оливера Јовићевић / Извор: Фото: Printscreen/RTS

Веома поштујем и Гренела и Палмера, Палмера познајем 200 година, свакако је професионалац. Гренел има чудесну енергију, с њим и ван присуства јавности видите да има идеје да се економија Балкана подигне, зато ми је важно да разговарам и са Рамом и Заевим.

С - 400

- Србија се наоружава, јер је слободна земља. Србија је мала земља, са свих страна окружена НАТО, видели сте реакције на С-400 и шта желе Србији, али нећемо да будемо Бамби да сви желе да нас прогутају. Српска војска напредује, Хрвати кажу да Србија постаје сила, то је кад неко озбиљно ради.

Немамо намеру да набавимо С-400 јер немамо новац за то да платимо, јер нам треба за ауто-путеве. Кад бисмо то имали нико нас не би нападао. Ми имамо авијацију која је значајно јача. 

"Нема бојазни"

- Ми смо изградили више путева него за 40 година. Планирамо да на канализацију потрошимо 2,5 милијарде у наредне четири године. То је драматично подизање животног стандарда.  Ја мислим да најављена повећања у јавном сектору нису мала, али то није ни довољно. Нема опсаности, водимо рачуна. И даље имамо суфицит у буџету, нема бојазни. Србију да доведемо до банкротсва, као што смо је ми затекли, то неће да се деси. По први пут смо после не знам колико деценија добили на берзи за замену лоших кредита по стопи 1,25. Људи који се баве економијом то знају, то су страшне ствари за Србију.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Printscreen/RTS

- Ми ћемо овде да уложимо у дигитализацију, дигиталне технологије 500 милиона евра, хоћемо да задржимо младе. Изградња станова за младе брачне парове, да понудимо младима будућност, да имају добро школовање али да могу да се брже и лакше одвоје од својих родитеља, 500 милиона евра ћемо да уложимо у те станове, да буквално минимално плаћају, а да себи обезбеде нормалан живот. Станови ће да буду јефтини, може и по 50 евра по квадрату у првих годину дана. Сад доносимо план, већ у 2020. години ћемо видети.

-  Што се тиче улагања у туризам, важно је да уредимо Дунав свуда где је то могуће. За Кладово, Доњи Милановац, Голубац и за Апатин, Бачку Паланку и ту можемо да постигнемо огроман напредак и уложимо више од 150 милиона евра. Пристане марине, плаже и објекте да издајемо у закуп приватницима. Ја вас позивам у суботу да видите како нема више Сићевачка клисура, сваки пут се жив поједем када видим за неку несрећу ту.

О изборима

- Не интересује ме лојалност, него посао, наш посао је професионалан и конкретан. Не може вам бити нормално када имате 20 министара који имају сваки по 3 ПР. То не може бити тим, не можете имати 20 Роналда и Месија. Мислим да смо били више него фер. Јавио се Мркоњић да нас нападне, а забранио сам свим члановима наше странке да реагују. Је ли се јавио када су опкољавали Председништво, када су тукли полицајце у Кнеза Милоша или било када када је било тешко Србији и свом коалиционом партнеру? Мени је зато чудно да су га изабрали да то говори. 

- Велики број министара из СНС то више неће бити. За нас ће избори бити ужасно тешки, јер ће бити само једна мета-СНС. Почели смо консултације и наставићемо. Неки ће бити у коалицији а неки неће.

О Јутки

- Што се тиче случаја Јутка притисак је страшан са свих страна, ту новине пресуђују на обе стране. То је притисак на суд, ја не знам, пуштам да суд то ради. Ја сам примио оца коме је син погинуо у Лучанима, ја од тога не бежим. Ја смирујем, зато што нећемо да одговарамо на лудорије лудоријама, него одговорношћу. Њихов приблем се зове Александар Вучић јер ја увек имам енергије да им одговарам и ја не спавам. Кад је Палмер ту онда ћуте о Косову, кад оде проговоре неку реч. А ја морам да браним Косово пред њим. Они су смисли да ја прогласим ванредно стање да би они имали још шест месеци да се спреме за изборе. Не размишљам о изборима, наредних дана не знам где ћу све бити.

О Бабићу и Малом

- Што се тиче Зорана Бабића државни органи су испитали све. Никада нећу да браним лопове и плагијате, ја сам завршио Правни факултет и не пада ми на памет да себе ниподаштавам и своју диплому. Али ме нервира када они који су најгори то говоре другима. Синиша Мали је стручнији од њих. Рекли су да није извлачио или писао фусноте добро, то имате и у економији, не можете топлу воду да измислите. Он је већ осуђен и већ му је пресуђено, о томе говоре они који имају 30 година, улазе у кратким панталонама на факултет, Синиши који је био један од најбољих студената на факултету. Немам проблем да кажем када сам незадовољан Бабићем, једним или другим.

zoran-babic
зоран-бабиц / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

"Можемо и Небојша и ја на полиграф"

- Када дође Закон о пореклу имовине ја ћу бити први да тражим да се испита моја имовина и моје породице. Ја живим за то да оставимо путеве и пруге, плате и пензије веће, таквог не можете да победите. Њима је добро јутро у подне, а мени је већ лаку ноћ у 3 поподне. У суботу отварамо нове километре пута - рекао је председник и додао да је Кришик 2012. године био пред гашењем, Ваљево није имало од чега да живи:

- Био је потпуно пропала фирма, а данас запошљава више од 1.500 људи, поново је главна фабрика у Ваљеву, то је успех власти. Рекао сам Небојши ако је он или његов отац учинио нешто незаконито одговараће пред лицем правде. Ми смо и он и ја спремни да идемо на полиграф. Небојшин отац је обичан запослен у тој фирми. Потребно је пет дозвола да се неко бави трговином. Ако је пекар, не може да буде члан породице Недимовића јер тако добијамо жито. Он је само запослен у фирми. Бошко Обрадовић управо дао изјаву да не знају да сам у згради и да ће он да ми суди. Ево да му кажем - овде сам у Таковској, само неколико метара изнад њих.

Дошао сам пешице из Абердареве

Председник Србије Александар Вучић на почетку емисије је рекао:

- Хвала свим људима који су се данас бринули. Уз неколико псовки сам успео да уђем. Увек долазим на Абердареву улицу, неки су момци из кафића добацивали, устали, ништа страшно. Изненадило ихје што сам дошао пешице.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Printscreen/RTS

- Нису ни Марко Бастаћ звани Кеса, ни Бошко Обрадовић некакви студенти. Они су, подсетићу вас покушали да ме спрече да уђем у Скупштину на седницу поводом Косова, покушали су да ме спрече да уђем у Председништво. Ово је једна лоша порука за све људе. Њих је било вечерас више од 150, жао ми је што је део људи дошао да ме подржи, дошло је 30ак људи који су ушли у дијалог са њима који је непотребан, ја сам њих молио да не дођу, ја хоћу да избегнемо сукобе. Поносан сам што за седам година нико није страдао. Правне санкције трпе они који су напали Борка Стефановића, али нико није убијен као Ранко Панић. Не може неко да вас сачекује и да вам спречава кретање, то је најгори фашизам - рекао је председни Србије.

- Свих 145 људи старих и младих који су били вечерас овде борићу се да виде да то није будућност. Ја сам мислио зимус кад су ти људи шетали то су страначки људи. Али сада видим шта све раде да то нису страначки људи. Морао сам да се борим да то спречимо. Хоћу за ових 145 људи да кажем шта је то што смо урадили и да хоћемо да се боримо за ову земљу. Замислите да се наши људи спрече да гостујете на Н1, ја бих лично отишао да их у томе спречим.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

- Ово је противзаконито окупљање и ми смо их у томе пустили, да могу да спречавају председника. Ја не знам шта у тим лудим главама може да се деси. Овај скуп је био противзаконит, ви цео дан позивате на линч. Овде никакво питање није у питању. На свако питање које су поставили на Твитеру сам одговорио. Осећам највећу одговорност, да показујем 10 пута мању снагу него што је стварно имам. И да ствари доведемо у мирне воде,  зато неки траже инциденте. Цела Србија зна да сте пљачкали народ на Старом граду, па сте кума као мафијаш везивали. Ово је политичка истина, то је да ја знам да је он то урадио. Данас се јавио и други узбуњивач, сутра ће се јавити и трећи.

Пред сам почетак емисије, председник је објавио:

- Покушаћу да одговорим на сваку реч коју су написали, пре свега због младих људи и њихове будућности. Дошао сам у важном тренутку када повећавамо плате и пензије, да одговорим на сва важна питања.

Нешто раније, Вучић је на свом инстаграм профилу објавио да ње стигао у зграду РТС.

- Стигао на РТС. Хвала свим људима на подршци. Последње припреме пред емисију - написао је председник Вучић на свом Инстаграм профилу уз слику из зграде РТС.