Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ВУЧИЋ НАКОН ДОДЕЛЕ УГОВОРА ОДГОВАРА НА ПИТАЊА НОВИНАРА: "Криза се у Србији још увек не осећа" (ФОТО/ВИДЕО)

20.06.2022. 12:04
Пише:
Србија Данас
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Танјуг/Јадранка Илић

Вучић је данас уручио уговоре о запослењу најуспешнијим дипломцима.

Председник Србије Александар Вучић присуствовао је данас церемонији уручења уговора о запослењу најуспешнијим дипломцима свих медицинских факултета и средњих медицинских школа у Србији.

ЗОРАН РАДОЈИЧИЋ ПРВИ ПУТ ГОВОРИО О ШАПИЋУ: Одлазећи градоначелник открио како ће провести последњи радни дан

ЗОРАН РАДОЈИЧИЋ ПРВИ ПУТ ГОВОРИО О ШАПИЋУ: Одлазећи градоначелник открио како ће провести последњи радни дан

Београд бира градоначелника: Кандидат Александар Шапић, у току седница Скупштине града - опозиција напустила салу

Београд бира градоначелника: Кандидат Александар Шапић, у току седница Скупштине града - опозиција напустила салу

ПОЧЕЛА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ГРАДА: Бира се нови градоначелник града Београда

ПОЧЕЛА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ГРАДА: Бира се нови градоначелник града Београда

Церемонија уручења уговора организовала се у Палати Србија, са почетком у 12 часова, саопштила је служба за сарадњу с медијима председника Републике.

Вучић одговорио на питања новинара

Председник Србије је након церемоније додељивања уговора о запослењу младим лекарима одговарао на питања новинара. Председник је одговорио и на питање да ли ће ићи у Брисел. 

- Желим да се консултујем са Владом, али и људима из Отвореног Балкана, па да донесем одлуку да ли ћемо ићи у Брисел и какав ћемо став заузети - одговорио је Вучић.

Он је додао и да је ситуација са гасом неповољнија из дана у дан, али на срећу, у Србији се криза и даље не осећа. 

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Printscreen

- Са гасом је све неповољнија цена из дана у дан. Угаљ је најскупљи икада, стзруја такође, све иде у лошем смеру и као да се прави нека врста савршене олује. Када ја овако нешто кажем, то не значи да се ја повлачим, то значи да радимо за нијансу више од других. Засад се криза не осећа и ако успемо фискално и финансијски све да издржимо, показали бисмо људима да можемо велико повећање плата да направимо. То би значило да смо финансије очврсли. Кренућемо у сурет проблемима и да их победимо - рекао је председник.

Он је додао и да ће на све нападе из БиХ одговорити подршком. 

- Подршка нашем народу у Републици Српској је мој одговор на све нападе који долазе из БиХ - рекао је Вучић.

Вучић је одговарајући на питања рекао и да је доказано да је било прислушкивања. 

- Надлежни органи су установили да је било прислушкивања, више од 1600 пута. Верујем да ће надлежни органи установити све остало. То је њихов посао и ту нема филозофије - објаснио је он. 

- Не могу ја да говорим Тужилаштву шта да раде. Полиција ће урадити оно што наложи Тужилаштво. То је њихов посао. Погледао сам два пута све што је Хркаловић рекла. Имао бих да поставим питања, али остављам то надлежним органима. Оно у шта сам сигуран је да им ја нисам ништа нажао учинио. Помисао да можете да прислушкујете шефа државе... шта још после тога има. Ја сам вас први пут обавестио о томе јер сам добио информације из полиције. Ја сад морам да се бавим Бриселом. Од тренутка кад је подржала мене, она од једне фине шармантне даме постаје државни непријатељ - рекао је председник. 

Говорио је и о настављеним нападима на његовог сина Данила и о санкцијама Русији, као и о будућем градоначелнику:

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Printscreen

- Само обратите пажњу шта су све писали, мпжда су и погодили, али погледајте како су обмањивали јавност и погледајте да ли су то радили.  Што се тиче мог сина, одвратно је да говорим о томе. То је онај дечак о коме сте писали да је менаџер Влаховића. И баш вас брига што лажете. Све је дозвољено ако се неко презива Вучић  - навео је председник. 

На треће питање о санкцијама и одузимању јахти рекао је да се изгледа свиђа некоме да ради то.

- Могли смо пред изборе да говоримо да нећемо увести санкције, ја то нисам говорио. Потпуна инверзија свега, стварности. Не мислим да су било коме важни. Имају своје кафане, нека поједу, попију… још немамо мрое, не требају нам јахте. Треба нам да презимимо - рекао је. 

На питање да ли га забрињава чињеница да почиње поплава специјалних представника за Отворени Балкан и да ли очекује да се неко придружи са Запада и шта очекује од дијалога у Бриселу рекао је да очекује да ће све бити у реду. 

- Очекујем да буде у реду, једино ако опет не измисле нешто. Надам се да можемо договор да постигнемо, барем око елементарних ствари. Важно је да ми разговарамо са представницима Владе, али и са земљама уи региону. Што је већа поплава, све је мање валидних предлога за нас. Много бабаица, килава деца. Да не говорим ništta унапред. Водимо своју политику. Највише ме занима оно како ће у четвртзака да изгледа, да видимо како ће изгелдати архитектура Европе и да видимо где је наше место - закључио је преседник. 

Он је објаснио и чија је одговорност састављање Владе. 

- Ни у једном тренутку нису наишли ни на једну неправилност. Разлика је била толика да је било бесмислено поновити изборе. Није разлика 7.000, то је милион и 500 гласова више. Ја разумем управни суд који констатује чега није било. То је производ свега онога што је неко тражио, да би водио политику вођења, омаловажавања, политика само да не покрадете… па онда ко је сад крив? Онај ко је то тражио, ја нисам. Као и они из партије, све што су пожелели, добили су. Одите да видите како теку радови стадиона у Лесковцу, Лозници… на то сам поносан. Нећете ме победити, сам ћу отићи са политичке сцене. Сад тек виде да ће тако да се деси. Да сагледате ко је све то тражио. Ваљда ће у четвртак бити све у реду. Ми ћемо послати контртолоре, нама то ништа не значи. Да буде све фер и поштено, па после на Управном суду. Онда са процесом конституисања парламента идемо. Онда идемо код мандатара, мандатар има неко време да изнесе предлог за састав Владе - закључио је Вучић. 

Обраћање председника Вучића

Вучић се након уручивања уговора о запослењу обратио најбољим студентима и ђацима. 

Он је између осталог најавио да ће медицински радници добити и повећање плате

- Поштовани министре, драги лекари, поштовани млади лекари, медицински техничари, велика ми је част што сам овде са вама. Помало ми пара уши кад се захвалите мени или министру, али драго ми је кад се захвалите држави. Лепо је то јер се развија осећај одговорности, јер до сада сте били најбољи у својој генерацији, имали најбољи просек, показали да се разликујете и да сте довољно вредни и тако ћете да наставите. Ово што је држава учинила, јер то није подразумевајуће да она уради, разлика је огромна у односу на пре 6 година. Урадили смо једну важну ствар, данас иумамо више новца и да није проклетог рата ситуација би била много боља. Имаћете повећање плата. Да увек будете одговорни на сваком месту, а ја вас молим да такви и будете - рекао је председник.

Председник је истакао да мора да се јача здравствени систем и захвалио се свим родитељима дипломаца који су трпели све време студирања.

- Увек будите спремни да поново учите, да савлађујете нове препреке, да будете испред других. Ако смо ми могли да будемо земља која је имала највишу стопу кумулативног раста, значи да смо се најбрже кретали, зашто не бисмо могли и у здравству? Али не само у здравству који се плаћа, већ да то буде доступнос вима. Хвала још једном. Живела Србија! - закључио је председник.

Вучић уручио уговоре

12 најбољих, десет лекара и двоје медицинских сестара добили су уговора о запослењу као најуспешнији дипломци медицинских факултета и средњих медицинских школа у Србији.

Председник Вучић је свечано уручио уговоре дипломцима.

Након уручивања уговора, прва се обратила будућа докторка Лидија Митић.

Lidiija Mitić
Лидиија Митић / Извор: Фото: Printscreen

- Многи су годинама волонтирали пре него што су се запослили. Када је прва генерација 100 најбољих добила запослење, у мени се јавила нада да наставим путем којим сам кренула. И ево, данас смо сви ту, сви запослени. Од данас с поносм могу да кажем да сам запослена на одељењу кардиоваскуларне хирургије. Драге колеге, честитатм свима на запослењу. Част ми је данас што сам овде и што сам део Министарства здрављка. Хвала Министарству здравља и хвала Републици Србији - рекла је Митић.

Након тога се обратио дипломац Димитрије Поповић.

- Захвалио бих се председнику и министру што су обезебдили да најбољи медицински техничари и лекари нађу посао - рекао је он.