Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Завршена заједничка конференција у Мостару: Окосница састанка била Стратегија за проширење ЕУ

06.03.2018. 15:00
Пише:
Србија Данас
aleksandar-vucic
александар-вуциц / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Констатована је повећана трговинска размена Србије са Хрватском и БиХ

Председник Србије Александар Вучић оценио је данас у Мостару, након трилатералног састанка БиХ, Хрватске и Србије на врху, да је за њега најважније то што, како је рекао, ми данас имамо мир и стабилност и јачамо трговинске и економске односе и везе.

Председник је на заједничој конференцији за медије са члановима Председништва БиХ, председавајућим Драганом Човићем и Младеном Иванићем и Бакиром Изетбеговић, те хрватском колегинициом Колиндом Грабар Китаровић, рекао да је окосница данашњег "мини самита" била Стратегија за проширење ЕУ на земље Западног Балкана.

Констатовао је повећану трговинску размену са Хрватском и БиХ у односу на 2016. годину, те додао да "озбиљно расту и увоз и извоз", што је, како је рекао, добро за приведе свих наших земаља.

- То је добра последица свих наших политичких разговора. Ми правимо оквире где ће се људи осећати сигурно, да послују добро, да отварају нова радна места - рекао је председник Србије.

То је, казао је, основни разлог што се бавимо овим послом иако, констатовао је Вучић, наши разговори нису нимало слатки и пријатни јер имамо проблеме које покушавамо да ублажимо и да их решавамо.

Најавио је да ће за девет дана у Србију доћи хрватски министар саобраћаја са којим ће се разговарати о реконструкцији пруге Београд - Загреб за шта је, како је рекао, Београда спреман.

- Та инфраструктура једна је од шест иницијатива за нас од кључног значаја", рекао је Вучић и додао да се то односи и на БиХ, када је реч о градњи аутопута.

Вучић је констатовао да је ЦЕФТА много тога доброг донела, као и политичку стабилност, али је, казао је, достигла и нешто што је врх наше сарадње, да пронађемо и додатне механизме.

- Ми смо добили 115 питања по питању стварања regionalnne економске зоне. Многи касне, али ми сматрамо да ми треба да разговарамо о будућности, да радимо на уједначавању пореских, царинских стопа, стопа за субвенције, да направимо готово јединствен привредни амбијент. То нема везе са Југославијом то има везе са повезивањем заједничког тржишта у будућности. То питање живота и опстанка - рекао је Вучић.

Истакао је да страни инвеститори неће долазити док ми не будемо веће тржисте, док они не буду сигурни у нашу политичку стабилност, мир и другачије и боље односе које можемо да градимо.

- Разговарали смо о уклањању бројних бирокартских баријера, како да нам камиони не стоје сатима на границама, како да умањимо оперативне трошкове, да би тај новац могли да улажу у нова запошљавања и инвестиције - навео је српски председник.

Изразио је уверење да ће убрзо бити одржана наредна трилатрала, а његов предлог је каже, да то буде у Новом Саду.

Истакао је да у Београду ускоро очекује долазак хрватске председнице Грабар Китаровић.

С тим у вези председник је наоменуо да ће Србија испунити готово све захтеве припадника хрватске мањине у Србији с обзиром на то да смо, како је рекао, већ кренули у реализацију, као и друга питања везана за њихов напредак.

- Што се граница тиче, ми имао нерешену границу између Хрватске и БиХ, а отворена питања постоје између БиХ и Хрватске. Ми смо спремни да са Хрватском покушамо билатерално то питање да решимо, а ако не будемо успели изабраћемо абитражни орган, чијих одлука бе се обе стране придржавале - казао је председник Вучић.

15.13 - Завршена је конференција за медије.

15.12 - Вучић позвао представнике БиХ и Хрватске у званичну посету Србији.

15.11 - Покушаћемо да реконструишемо и све остале мостове на Дрини - тврди Вучић.

15.10 - Мост на Дрини Љубовија - Братунац ће ускоро бити отворен, ми смо мост завршили и мост нам стоји - изјавио је председник Србије.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Профимедиа

15.09 - По том договору, Србија и Хрватска ће билатерално преговарати око српске територије са леве обале Дунава, а ако се не постигне договор, онда ће се ићи пред међународне органе или пред арбитражу.

15.08 - Колинда Грабар Китаровић је поновила договор који је постигнут са Вучићем у погледу српске територије коју Хрвати потражују. 

15.07 - Бакир Изетбеговић је честитао Вучићу на изборној победи.

15.06 - Вучић је изјавио да је питање демаркације врло лако решиво питање.

15.05 - Председник Србије је изјавио да Србија ништа није хтела да узме ни део територије БиХ.

15.03 - Вучић је демантовао Бакира Изетбеговића да Србија не тражи девијацију границе или другачију демаркацију. 

15.01 - Ми подржавамо Дејтонски мировни споразум, то је једнакост три народа и истовремено постојање два ентитета у Босни и Херцеговини и територијални интегритет Босне и Херцеговине- рекао је Вучић

14.55 - Почела је конференција за медије и обраћање председника Србије Александар Вучића.