Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

"ЗНАЧАЈНА ПОБЕДА СРБИЈЕ" Вучић после седнице Савета безбедности УН: Ове две земље су биле најоштрије против нас

08.02.2024. 23:47
Пише:
Србија Данас
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: ТВ Пинк/Принтсцреен

Председник се обратио после говора на седници Савета безбедности УН.

Ванредна седница Савета безбедности Уједињених нација о ситуацији на Косову и Метохији одржана је данас у Њујорку, а нашу земљу представљао је председник Александар Вучић.

Након свог говора председник се обратио српској јавности.

- Видели сте нашу аргументацију, наше одговоре - одговорне и озбиљне. Видели сте аргументацију која се заснива на личној мржњи и разним другим глупостима. Када не можете да одговорите на аргументе, онда морате да кренете у личне увреде и добро је да су то показали и да нису имали озбиљну аргументацију од тога. Задовољан сам оним што смо чули на Савету безбедности. Највише на страни Приштине су биле Велика Британија и Швајцарска. Био сам изненађен коректним приступом Француза, Алжира, Кине, Русије, Еквадора, Кореје, Малте и тако даље. То је негде моја прва анализа. Оно што је још важније је што ми се чини да смо могли чињеницама да говоримо о оним што се дешава на Косову и Метохији. Нећу да идем лакшим путем, већ тежим, али слободарским, српским путем. И у нашој земљи имате људе који имају став, понос, слободарски дух. Имате и земље такве. Борићу се за истину увек и целог живота. То су, рекао бих, можда и мале ствари, али те мале ствари праве велику, огромну разлику у односу на оне друге. И то је могло да се види и вечерас. И због тога сам поносан на своју, на нашу, на вашу Србију, на Србију свих нас, која сме да се понаша одговорно, озбиљно, али и која сме да чува свој слободарски дух и да у лице каже све.

Индентичан говор Аљбина Куртија и српске опозиције! Случајност или не - Свима је јасно! (ВИДЕО)Kurti i Pavle

Индентичан говор Аљбина Куртија и српске опозиције! Случајност или не - Свима је јасно! (ВИДЕО)

УЛТИМАТУМ АМЕРИКЕ ЗА КУРТИЈА?! Узаврело на Савету безбедности УН, САД упутиле јасну поруку лажној државиSB UN

УЛТИМАТУМ АМЕРИКЕ ЗА КУРТИЈА?! Узаврело на Савету безбедности УН, САД упутиле јасну поруку лажној држави

"НИСМО МАРИОНЕТА НИ САД НИ РУСИЈЕ" Снажне поруке Вучића на седници СБ УН: "Створени су неподношљиви услови за Србе на КиМ" (ВИДЕО)Aleksandar Vučić

"НИСМО МАРИОНЕТА НИ САД НИ РУСИЈЕ" Снажне поруке Вучића на седници СБ УН: "Створени су неподношљиви услови за Србе на КиМ" (ВИДЕО)

- Имао сам сат времена само да обучем одело. У авиону сам се припремао за наступ. Овде смо се борили за своју земљу, а неки други против наше земље. Ово је једна мала, али значајна победа Србије - казао је Вучић.

Председник је одговорио и на питање новинара шта је Србија добила овом седницом.

- Како зачуђено питате, ја ћу без чуђења да вам одговорим. Дакле, да вам без чуђења одговорим. Добили смо то да имамо отворену седницу и да могу да се чују наши аргументи који нису били без стварног садржаја, који нису били без чињеница, а које многи безброј пута не би желели или никада нису хтели да чују. То чини ми се нешто важно што смо добили. Америчка представница је рекла да није ово место за разговор о Косову и Метохији. Нажалост, захваљујући одлукама из 2010. године неких других, ово место није било важно за одлучивање о Косову и Метохији. Ја сам срећан што, иако су ми говорили да никада нећу тражити седницу Савета безбедности, као што видите тражили смо и захвалан сам свима, па и Американцима што су прихватили ту седницу и што смо на крају имали отворену седницу. Јер код њих се иначе увек само чује оно што Курти говори. То је део њихове аргументације и део Куртијеве аргументације. А ову нашу аргументацију готово никада нису могли да чују. И да вам кажем нешто. Данас се овде Србија борила. Не Александар Вучић, ја сам дао све од себе.

Вучић је рекао да је наставак дијалога могућ, ако се формира Заједница српских општина на коју наш народ чека 11 година.

- Људи, могуће је. Само нам решите више ЗСО. 11 година то стоји. Видели сте да је Курти није ни поменуо? А сви који штите Куртија помињу Бањску јер им је то једино што могу да помену. Ја не бежим од одговора на то питање. Али Курти бежи као ђава од крста од ЗСО. Као и 2013. и 2015. Немогуће је све да стигнете. Не можете све да кажете. Извињавам се људима ако сам нешто прескочио. Ако нешто нисам рекао што је можда требало. Али само хоћу да знају да смо огроман труд, огромну енергију уложили. Да сам се борио. Наравно, ризиковао своју каријеру. А шта значи ризиковати своју каријеру? Знам шта ће да ми раде после овога што сам вечерас изговорио. Знам колико сам ствари које се некоме не допадају вечерас изрекао. Али мој посао је да се борим за своју земљу, за нашу Србију, резервну отажбину немамо. И поносан сам на то што смо, знате, дали све од себе. Да ли је резултат најбољи? Не знам. Али знам да смо дали све од себе. И хоћу да се захвалим целом тиму фантастичних људи који су се борили и целу ноћ и цело јутро. Писали док су сви други људи у Србији спавали. И док су сви људи у авиону током дана спавали. Ми смо радили и борили се и дошли овде и вечерас показали да смо спремни да се боримо за своју Србију и да се не плашимо било каквих консеквенци. Борит ћемо се за свој народ на Косову и Метохији и бићемо уз њих. И не морају да брину. Могу да буду технички проблеми у неколико дана, али без бриге.