Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ВАНРЕДНА КОНФЕРЕНЦИЈА! "Ненормално је да у 21. веку..." Брнабићева ЖЕСТОКО ОПЛЕЛА по ЕДИЈУ РАМИ!

05.12.2018. 11:50
Пише:
Танјуг
Ana Brnabić
Ана Брнабић / Извор: Танјуг/​Драган Кујунџић

Председница Владе Ана Брнабић изјавила је данас да је албански премијер Еди Рама изнео неистине када је рекао да је Србија кршила ЦЕФТА споразум и да се наводно Пристина на то жалила, истичући да је то политичко спиновање са намером да се Србија окриви за све неразумне одлуке Приштине.

Брнабић је навела да се наивно уздала у албанског колегу Едија Раму да ће позвати Приштину на разум и да се односе у складу са временом у којем живимо, са 21. веком, јер је оно што Приштина ради политика 19.века, те позвала приштинске власти да коначно објасне прави разлог због којег су увели таксе на српске производе, јер су до сада изнели више изговора.

Новосађанин ухапшен због претњи смрћу председнику Србије! (ФОТО)

Брнабић је, на конференцији за новинаре, рекла да сматра да неко ко је председник владе мора одговорно да делује, а Рама је, према њеним речима, уместо да допринесе подизању квалитета живота грађана у својој земљи и региону, изнео неистине са циљем спиновања.

Edi Rama
Еди Рама / Извор: Профимедиа

- Једини циљ ове изјаве премијера Раме је да се сада политички спинује и окриви Србија за све неразумне одлуке Приштине - подвукла је премијерка.

- Моја прва мисао када сам видела ово је била да су у Приштини требало да се договоре око тога шта ће да им буде објашњење за увођење таксе од 10 па 100 одсто, пре њиховог увођења, како би свима дали једно те исто објашњење, а не сада да мењању објашњења сваких недељу дана. Прво је било да су таксе уведене као одговор што Србија није дозволила ваљда чланство такозване Републике Косово у Интерпол. Сви су то чули и Србија и остале земље у региону, ЕУ и међународна заједница. Пошто то није имало нарочитог смисла, онда су сада променили па су сада увели таксе, јер Србија крши ЦЕФТА споразум - казала је она.

АМЕРИКАНЦИ ОДАЛИ ПРИЗНАЊЕ ВУЧИЋУ Председник Србије посвећен борби против међународног криминала и тероризма

Брнабић је поручила Приштини да размисле о томе због чега су увели таксе, како би ми, као озбиљна држава, могли да одговоримо на то.

Ana Brnabić
Ана Брнабић / Извор: Танјуг/​Драган Кујунџић

- Је ли то било због Интерпола или кршења ЦЕФТА споразума од стране Србије - нагласила је премијерка.

Брнабић је казала да је неверовато што је Рама отишао корак даље и изјавио да се Приштина на кршење споразума жалила, али да није било реакција с друге стране.

РЕАКЦИЈЕ НА МАЛВЕРЗАЦИЈЕ СА 72 ДРЖАВНА СТАНА У ШАПЦУ: У питању је крупна злоупотреба у раду градске управе

- Како се Приштина и када жалила. Покажите ту жалбу. ЦЕФТА споразум је јасан и недвосмислен. Постоји званичан формални процес за жалбу - указала је председница владе.

Ana Brnabić
Ана Брнабић / Извор: Танјуг/​Драган Кујунџић

Брнабић је подсетила да је Срија 27.новембра послала званичан захтев ЦЕФТА секретаријату за покретање механизма за решавање спора.

Брнабић се данас обраћа јавности ЗБОГ ЦЕФТА СПОРАЗУМА

- Ако је Србија кршила ЦЕФТА споразум, Приштина се на то жалила, није добила ниједну реакцију с друге стране, ако се то десило, покажите званичну жалбу. Ако нема оваквог доказа да се Приштина жалила на кршење ЦЕФТА споразума, онда је Рама свесно и намерно покушао да обмане јавност у региону, али пре свега партнере у ЕУ, зато што кршење ЦЕФТА споразума пре свега значи кршење С СП -а од стране Приштине - рекла је премијерка.

- Не само да Србија никада није прекршила ЦЕФТА споразум већ Србија у сваком тренутку када је Приштина покушавала да промени споразум није то аутоматско одбијала, због регионалне сарадње - нагласила је председница владе.

У тренутку када смо дошли до тога да преговарамо о Протоколу 6, навела је она, Приштина је тражила да не буде потписано као УНМИК Косово, јер је УНМИК потписница, него да они то потпишу као Косово, што је нама било неприхватљиво, али у циљу регионалне сарадње, стабиности ми смо одлучили да ни овде немамо тврд став. 

Kosovo
Косово / Извор: Профимедиа

- Одлучили смо да будемо конструктивна толерантна страна и да се нађе решење са којем би била Приштина задовољна, а заштићен интерес Србије. Ја сам 5. новембра послала писмо европском комесару Јоханесу Хану у коме је наведнео шта Србија предлаже као компромисно решење - објаснила је она.

Брнабић је казала да је циљ био да се нађе компромис, а онда нам се на то врати тиме што неко уведе таксу од 100 одсто на српске производе, уз тврдњу да кршимо ЦЕФТА споразума.

- Желим да кажем да се макар у једном слажем са Рамом а то је део његове изјаве где признаје да је повећање таксе нереално - додала је она.

ХИЉАДЕ ГРАЂАНА ШТРПЦА НА ПРОТЕСТУ ПРОТИВ СУМАНУТИХ МЕРА: Криза је неиздржива, укините таксе!

Брнабић је указала да Приштина дугује објашњење нама, али и ЕУ, као и свима у УН, пре свега Савету безбедности који је дао мандат УНМК-у да потпише ЦЕФТА споразум.

- Хоће ли уследити и неко треће објашњење. Ненормално је да у 21. веку у Европи палите кекс само зато што је српски, или мрзите млеко што је крава која га је дала српска. То је ненормално. Ненормално је да у 21. веку Срби на КиМ немају грејање, храну и лекове пред Божић. Потпуно је ненормално да у 21.веку у Европи данас Срби који живе на КиМ немају информисање на сопственом језику. Данас је 14 дан како је штампа на српском језику забрањена на КиМ - подвукла је она.

Ana Brnabić
Ана Брнабић / Извор: Танјуг/​Драган Кујунџић

Брнабић је казала да је у вези забране српске штампе на КиМ писала ОЕБС-у који је то само осудио.

- Ми причамо о слободи медија, а они само осуђују што 14 дана над једним делом територије КИМ забрањена штампа на једном језику - рекла је премијерка.

Брнабић је казала да ће Србија наставити да се залаже за мир, стабилност, разум, да ће дати све од себе, и ни на који начин неће доприносити даљој ескалацији тензија, даљим конфликтима.

КОЈИ ЈЕ СЛЕДЕЋИ ПОТЕЗ ПРИШТИНЕ? Хоће ли их неко обуздати у свом лудилу? "Размислите добро пре него што кренете у авантуру"

Због тога није желела све изјаве Раме да коментарише, као и све оно што се догађало последњих недеља, јер, како истиче, то не би било у интересу регионалне стабилности, нити би помогло ситуацији коју данас имамо, а која у ствари говори о томе колико је мир у региону нестабилан.

- Колико је крхко све што смо радили неколико година уз огромну помоћ Европске комисије и појединачних чланица ЕУ, пре свега Немачке, која је покренула Берлински процес у којем смо доста урадили. Имамо потпуно другачије визије и то је оно што мене највише плаши - казала је Бнабић.